Gisteren hadden we goede vrienden bij ons thuis uitgenodigd voor de lunch. Ik had een "boerensoepje" gemaakt met savooi, prei, wortel en selder met gehaktballetjes, lichtjes gebonden met tapioca en op tafel afgesmaakt met geraspte Parmezaanse kaas. Daarna in de pan gebakken patrijzenborstfilets (vers gekocht en zelf vacuum ingevroren in het najaar) met gebraiseerde olivette sjalot, fine-champagnesausje met kastanjechampignons plus groene peperkorrels en daarbij rösti (Delhaize). Als slot een krokant chocoladetaartje (van La Lorraine eveneens gekocht in Delhaize). Daarbij o.a. een flesje Cabernet Sauvignon van het Chileense Santa Rita Reserva van 2012 dat perfect op dronk was en iedereen was content... Vandaag één van mijn lievelingsgerechten gemaakt op basis van de gemarineerde ruderreepjes van Colruyt. Die hebben al een Zuid-Amerikaanse marinade en ik werk die nog wat bij met zelfgemaakt chilipoeder (komijn, korianderzaad, oregano, paprika, pimenton de la vera, piment, peper en zout) bak ze af in mijn wokpan, voeg er stukjes rode ui en rode en groene paprika aan toe en blus het geheel met wat stukjes tomaat (uit brikpak), runderbouillonblokje, scheutje rode wijn en een scheutje suikersiroop. Alles een kwartiertje samen laten stoven tot de paprika's bijtgaar zijn, vers gesnipperde koriander er door scheppen en opdienen met een geschilde en in folie gewikkelde aardappel met een flinke klont gezouten boter bij en gebakken in een voorverwarmde oven, gedurende een uurtje, op 200°C.
|