Stoofschotels en maaltijdsoepen zijn mijn favorietjes want 1° complexe smaakcombinaties 2° uitdagend voor de creativiteit 3° dikwijls gerechten uit de "overlevering". Toen ik deze morgen een bussel prachtige witte rapen in de supermarkt zag liggen dacht ik onmiddelijk weer eens aan mijn lievelingseten dat reeds menigmaal ter sprake kwam in dit blog: een lekkere couscous waarin die rapen onontbeerlijk zijn. Mijn eega had al eerder aangegeven dat zij zin had in een wortelstamppot met chilopataworstjes maar ik kon niet aan de verleiding weerstaan de rapen mee te nemen. Dan maar 2 warme maaltijden in elkaar gestoken. Toen ik de grote, zachtkokende aardappelen voor de wortelstamppot aan het schillen was kwam ik op de idee, ten einde het aantal potten op het fornuis te beperken, om de bouillon van de couscous aan te vullen met stukken aardappel en de couscouskorrels eens achterwege te laten. Zo werd het een éénpansgerecht, een maaltijdsoep met stukken aardappel, raap, wortel, ui, courgette, kekererwten, verse look, laurierblad, raz-el-hanout kruiden, een snuif komijn, idem fenegriek en een kneep Tunesische harissa "cap du phare bon" uit een tube, alles samen klaargemaakt in een halve liter kruidenbouillon. Een vegetarische versie, op 25 minuten klaar en de beste maaltijdsoep die ik ooit maakte. De wortelstamppot ging ook in één recipiënt: 3 dl water, aardappelen in stukken, in kwartjes gesneden wortelen, gesnipperde sjalot, een kippenbouillonblokje, zwarte peper en nootmuskaat. In dezelfde tijd als de soep klaargekookt, het vocht afgegoten, klont boter en een scheut room erbij, gepureerd, op smaak gebracht met zout en gehakte peterselie en opgediend met de gebakken chipolataworst. De echtgenote was ook tevreden... en slechts 3 potten vuil gemaakt ;-)
|