Valentijn is voor ons altijd en speciale dag en meestal gaan we dan uit eten. Vandaag eens niet, want andere bezigheden. Dan maar zelf vanavond iets in elkaar gestoken voor mijn "grote liefde" tegen dat ze thuiskwam. Mede van haar lievelingsgerechten zijn kaviaar en gamba's gebakken met veel look... Dus deze morgen even naar de visgroothandel voor de nodige ingredienten. Belgische Ocietra steureitjes 30g en reuze gamba's, 6 black tiger zeewatergarnalen in 1 kg bruto, 800g ontdooid, mooie beestjes. 't Mocht eens wat meer zijn :-) Voor mij als hapje vooraf enkele melba toastjes met een spieke ganzeleverpastei (Aldi) want ik lust niet echt vis(eitjes). De gamba's bak ik in hete olie met een stuk piment, strooi er, als ik ze omdraai, heel veel gehakte look over, dan wat gehakte peterselie en op het laatste een scheut citroensap. Afwerken met "fleur de sel" en zwarte peper. Niet te lang bakken. Zo bereiden ze die in Spanje en zo lust mijn schat ze liefst, met een lekker stuk stokbrood om de saus op te soppen! Ik vond dat zelf ook geslaagd. Daarbij dronk ik een Gewurztraminer Grand Cru Praelatenberg uit 1999. Met zijn 20 jaar had die een prachtig gouden kleur en was complex in de neus. Bittertje en zuurtjes in de afdronk en een vleugje oxidatie, dus goed dat ik hem nog op tijd ontdekte. Nog 2 flessen te gaan... Als dessert een rijstpap met saffraan op basis van een Middeleeuws recept maar ik gebruikte weinig rijst opdat het geheel niet te vast zou zijn en nu was de pap te dun en niet "rijstig" genoeg. De juiste formule is bijgevolg 1000/150/30 - melk, paprijst, suiker. Dan nog vanille (stok) en saffraandraadjes daarin en 45 minuutjes op een zacht vuur. Gekoeld opdienen met kandijsuiker.
|