Tijdens één of andere reis had ik de idee voor deze stoemp opgedaan en probeerde dat vandaag eens uit. Voor de begeleiding ervan koos ik, wegens de zoete en fijne smaak voor gestoofde wortelen volgens het recept van mijn grootmoeder langs vader's zijde (wortelen in gelijke blokjes, sjalotje, verse boter, laurier, vleugje suikersiroop, vleugje water, vleugje nootmuskaat, peper, zout alles op een zacht vuur gaargestoofd). De reeds inwendig mooi gekruide en op de grillplaat gebraden grillbraadworsten van Delhaize pasten daar goed bij, ik moest er niks meer aan doen dan ze grillen. Voor de stoemp kookte ik pureeaardappelen, bakte de grof gesneden sjalot glazig en bruin (zonder zwart) in ruim wat verse boter, bluste het geheel af met balsamicoazijn, roerde dat onder de puree en smaakte het geheel af met zwarte peper en zout. Een smeuig geheel met rokerige aroma's en zoetzure smaak. Volgende keer moet ik beter oppassen met de balsamicoazijn want ik had ermee overdreven. Beter ook witte balsamico gebruiken of eens proberen met gewone witte wijnazijn en wa extra kruiden, dat zal de kleur ten goede komen (nu wat te vuil bruin) en iets minder zuur zijn :-)
|