Het was een zonnige dag en we konden buiten lunchen met ons familiebezoek. We maakten Scampi op Spaanse wijze, eendenborst op lage temperatuur met gebakken witloof en pepersaus en Eton mess als dessert. Bij de scampi een fruitige witte wijn uit Zuid-Afrika (La Capra Bouquet Fair 2016) en bij de eend een Spaanse klepper (Alaya Tierra 2015, een 100% Garnacha Tintorera). Onze gasten waren best tevreden. De ontdarmde scampi (Delhaize) worden gebakken in een vrij neutrale olijfolie. Bij het omkeren worden heel veel gepelde verse lookteentjes toegevoegd en als de scampi gaar zijn dan wat fleur de sel en gesnipperde platte peterselie erover en een kneep limoensap. Dat met een stuk zuurdesem stokbrood (Colruyt) om in het bakvocht te soppen en meer hoeft het niet te zijn... Bij de eendenborst had ik de velkant in vierkantjes ingesneden en die ingesmeerd met peper van de molen, nootmuskaat en een vleugje saliepoeder en dat een uurtje of 2 laten intrekken. Dan op die velkant gebakken in een droge hete pan gedurende 2 minuten en daarna gedurende een uur in de op 75°C voorverwarmde warme lucht oven gezet op een bakpapier met het vel naar boven. Nog even onder alu-folie voor ze te versnijden en ze waren perfect roze en mals. De Eton mess is een simplele combinatie van aardbeien, slagroom en meringue en klaar in een wip. Het recept ontstond aan de Eton universiteit toen de kok een dessert moest klaarmaken voor veel volk en moet wat rommelig (Engels=mess) ogen. Ik mengde wat verse aardbeien met een aardbeiencouils en gebruikte een goede slagroom uit een spuitbus (Debic). De meringue kocht ik in de supermarkt maar die van de bakker is doorgaans beter ook al omdat die bij het verkruimelen grotere stukken achterlaat. Eerst wat verkruimelde meringue in een diep bord, daarover de aardbeien uit de coulis, slagroom en je herhaalt dat nog eens. Bovenop zette ik een mooie grote aardbei. Een gemakkelijk dessert, fris en superlekker. Ik vergat weer foto's te maken van de gerechten maar toon het plaatsje waar we dit alles konden opsmikkelen. Om 19h30 scheen het zonnetje nog volop en genoot ik van een laatste glaasje rode wijn.
|