De witte selder met gehaktballetjes in tomatensaus had ik gisteren al klaargemaakt. De balletjes eerst aangebakken in een overschotje van spekvet van 's morgens en afgewerkt met gesnipperde ui. De tomatensaus, met tomatenstukjes uit blik, had ik opgepept met verse kruiden uit de tuin (salie, lavas, rozemarijn en tijm), een laurierblad, een klontje suiker en een vetarm rundsbouillonblokje. Het Mexicaans soepje was een improvisatie: rode paprika's, ui, verse look, verse piment en gesnipperde selder aangestoofd in olijfolie, daarbij een klein blikje zwarte bonen en de nodige Mexicaanse kruiden (paprikapoeder, komijnpoeder, oregano, tijm, laurier) en een litertje runderbouillon. Verder op smaak gebracht met zwarte peper en selderijzout. Na zo'n 40 minuten het geheel gemixt met de staafmixer en er even een garnituur in meegekookt van groene paprika's, selder en rode paprika in kleine blokjes gesneden. Noot: peulvruchten (bonen, kekererwten...) met sap en al uit blik, meegekookt in een soepje geven een fluweelachtige binding zonder korreltjes in tegenstelling tot sommige aardappelen.
|