Voor de vrienden, die we niet meer zien tot in Oktober, een Caesar salad gemaakt voor ze kort na de middag bij ons vertrokken. Ze vonden het lekker maar zojuist ontdekte ik dat ik de Parmezaanschilfers vergeten was...onvergeeflijke fout maar mijn slechter wordend geheugen zal hier wel mee te maken hebben. Eigenlijk geen excuus. De Italiaans-Amerikaanse restauranthouder Caeser Cardini (1896-1956) vond deze salade uit in 1924 in Tijuana (Mexico) voor de Amerikaanse toeristen die door de strenge Alcoholwetten in Mexico gingen feesten... Het verhaal gaat dat op de Amerikaanse onafhankelijkheid feestdag (4/7) Cardini voor zijn vrienden deze salade improviseerde: Romeinse sla (bindsla), gebakken broodkorstjes, Parmezaanse kaas, look, olijfolie en Worcestershiresaus. In 1926 werden er ansjovis aan toegevoegd door zijn broer Alex. Daarna varianten met zachtgekookte eieren enzovoorts. Nu wordt deze salade bovendien diskwijls met gebakken kip geserveerd. Ik gebruikte "haasjes" het stukje van de kip dat tegen de borstfilet plakt en in Delhaize apart verkocht wordt: een eetlepel sesamolie erover, kippenkruiden van Verstegen, dan afgebakken tot "juist niet meer rauw" in een droge antikleefpan. Ik gebruik de sinds 1948 gepatenteerde Original Caesar Dressing (verkrijgbaar in Delhaize, Colruyt enz.), uit ondervinding deze die er best bij past.
|