Aan een kamp op de oever van de Okavango delta in Namibië hebben wij bijzondere herinneringen (Ngepi kamp). Niet alleen aan de dierengeluiden 's nachts en de mooie zonsopgang die we vanuit onze open hut op een platform boven de oever konden beleven maar ook aan de zeer lekkere maar simpele gerechten die we er opgediend kregen als avondmaal. Eén daarvan was een bijzondere groentengratin en met restjes broccoli, savooi, wortel en ui maakte ik daar een eigen versie mee. De genoemde groenten in hapklare stukken gedaan/gesneden en gaargekookt in een kruidige kippenbouillon, de wortelen 5 minuutjes voor de ui en kolen en dan alles nog extra 5 minuutjes. De bouillon gerecupereerd en de groenten nog even afgekoeld met koud stromend water zodat ze op kleur en beetgaar bleven. Vervolgens die bouillon met volle room, peper en nootmuskaat op smaak gebracht, er een bechamel mee gemaakt en over de goed uitgelekte groenten verdeeld. Daarover een (dun) laagje grof geraspte Parmezaanse kaas gestrooid en dan nog 20 minuutjes in de oven...heerlijk.
|