Het receptje van de groentengratin en de oorsprong ervan blogde ik al op 5 oktober l.l. Gisteren gebruikte ik broccoli, venkel, pompoen, wortel, oranje paprika, courgette, prei, zoete aardappel en gewone vastkokende aardappel, pijpajuin, kippenbouillon, volle room, gemalen Gruyèrekaas, rouxkorrels, peper, nootmuskaat en zout. Voldoende groenten in hapklare stukken gesneden, apart geblancheerd in kippenbouillon (de groene zonder deksel) tot bijna gaar, ze door elkaar in een ovenschotel gelegd, de broccoli op het hoogste verdiep. Met het pocheervocht, de room, de kaas en de rouxkorrels een mooi gebonden, lepelbedekkende saus gemaakt, afgesmaakt met de kruiden en die over de groentenschotel verdeeld, bestrooid met kaas. Dan het afgekoelde geheel onder deksel tot vandaag in de ijskast bewaard. Nu in een oven op 200°C gezet, na 10 minuten de temperatuur verlaagd naar 160° gedurende nog extra 20 minuten (tot alles goed doorgewarmd is). Opgediend met dunne sneden(4 à 6mm) kippen- en kalkoenborst die in kruidige olie gemarineerd waren (1 uurtje op voorhand) en kort afgebakken werden in een hete droge antikleefpan. Ook de kids aten vandaag flink groenten...
|