Op vraag van de zoon, van wie de hielfractuur aan het beteren is, moussaka gemaakt. Mijn recept: 2 merguez uitgeknepen, 350g gehakt rund-varken, 2 rode ui gesnipperd, 3 teentjes verse knoflook gesnipperd, paar eetlepels olijfolie, 1 tlp kaneel, ½ tlp nootmuskaat, ½ tlp komijnpoeder, sriracha naar believen, ½ deciliter water, 1 doosje tomatenconcentraat, ½ doosje tomatenblokjes, 1 lepel paprikaconcentraat, 1 klein bosje verse tijm, 1 elp gedroogde oregano en een bosje vers gehakte peterselie, 1/2 vleesbouillonblokje, zout en peper naar smaak. Geraspte Parmezaan, roux, melk en 2 eigelen voor de bechamelsaus en de afwerking. Aardappelen en aubergine in schijven van 6 tot 8 mm snijden (mandoline). Aubergine zouten en uitwateren. Beide bakken in olijfolie olie tot gekleurd en gaar. Ovenschotel in lagen als volgt: aardappelen, aubergine, vulling, kaassaus en geraspte kaas – kruiden tussen de lagen met peper, zout en nootmuskaat. 1 uurtje in een oven van 180°C. Eventueel ’s anderendaags opwarmen in oven van 150°C gedurende een uur. Opdienen met een horiatiki salade (romeinse sla, rode ui, blokjes feta, komkommer, groene paprika, zwarte olijven, kappers) en vinaigrette (olijfolie, wijnazijn, honing, peper, zout, gedroogde oregano).
|