Super receptje van Jeroen Meus met een lichte eigen variatie... Voor 4 personen: 1l kippenbouillon, 100g groene linzen, 40g wortel, 80g knolselder, 1 ui, 1 bussel waterkers, 1 teentje look, salie, verse rozemarijn, verse tijm, laurier, snuif currypoeder, snuif selderzout, snuf komijnpoeder, mespunt bicarbonaat, gerookt spek. Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of soepketel. Stoof de stukken ui en de look in de hete olie. Schil intussen de wortel en snij deze samen met de knolselder in grove stukken en doe de groenten in de stoofpot. Maak een bouquet garni van verse kruiden: tijm, laurier, rozemarijn en salie. Bind alle kruiden samen met keukentouw en doe de kruidentuil in de pot. Strooi de groene linzen in de pot. Schenk de kippenbouillon bij de gestoofde groenten met linzen en laat de soep 40 minuten pruttelen op een matig vuur. Snij de waterkers met de steeltjes in grove stukken. Doe de stukken waterkers in een scheut kokend water. Na 6 minuten is de groente al voldoende gaar. Schep de waterkers in een beker en gebruik een staafmixer om ze glad en groen te mixen. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe. Proef en kruid het gerecht naar smaak. Deze drie kruiden passen perfect in deze soep: een snuif currypoeder, een voorzichtig snuifje komijnpoeder en wat selderijzout. Voeg ook wat peper van de molen toe. Roer de cressonmix door de soep. Roer eventueel zure room even los en schep in elke portie soep een eetlepel. Doe er tenslotte enkele lapjes krokant gebakken spek in.
|