's Morgens een flinke wandeling in het zonnetje in Hof ter Saksen te Beveren. In de namiddag een prima degustatie van wereldwijnen bij "De Wingerdstok" in Brasschaat. Daarna met goede vrienden gaan dineren bij "Grand Café Brasserie Brasseur" te Zwijndrecht, bij zoon Peter. De varkenswangetjes waren heerlijk alsook de wildbereidingen en de flinke porties kabeljauw. Een gepaste afsluiter van een mooie dag. De laatste jaren koop ik vrijwel nog enkel wijnen gemaakt van één druivensoort (monocepage). Mijn lievelingen van rood zijn de Zuid-Afrikaanse pinotage, de Australische shiraz alsook de syrah-wijnen uit andere landen, de Italiaanse primitivo en zijn broertje de Amerikaanse zinfandel, en de Spaanse monastrell, de Argentijnse malbec. Bij de witte de Zuid-Afrikaanse chenin, een Elzasser riesling (pétrolé), een houtgerijpte chardonnay of een krakend frisse sauvignon blanc. Van de andere druivenrassen de goed geconcentreerde, snel drinkbare creaties. Door enkel monocepages te drinken kan ik de kwalitatieve eigenschappen goed vergelijken en de smaak ervan op voorhand beter inschatten.
|