Er bleef nog een flinke portie verse, rauwe shiitake over van eerdere bereidingen en ik wou die persé verwerken voor ik ze zou moeten wegkieperen. Ik opteerde voor een Thais geïnspireerd soepje maar de eega wou liever een toast-champignon. Dan maar 2 gerechten bereid... Voor de toast gebruikte ik 2 gewone sneetjes meergranenbrood licht getoast, bestreken met boter en op elkaar gelegd. Ik bakte een flinke portie ontsteelde shiitake in een pan met geklaarde boter, nadat ik er wat gezouten spek in aangebakken had, draaide de paddenstoelen om en voegde er dan vers gemalen zwarte peper, een gesnipperd sjalotje en een geperst teentje look aan toe. Als die laatste glazig waren schikte ik alles op een toast en versierde deze met vers gesnipperde pijpajuin. De eega was tevreden maar vond de paddenstoelen ietwat sponzig. Kastanje- of weidechampgnongs blijven wel krokanter bij eenzelfde bereidingswijze. Het Thais-Belgisch soepje was een echt godsgeschenk, zo lekker... Thais voor de formule en Belgisch voor de ingrediënten. De basisbouillon werd bereid met een halve liter kippenbouillon van een vetarm blokje, een eetlepel vissaus, 2cm verse gember in dunne plakjes gesneden, de rasp van een halve limoen, een eetlepel limoensap, een scheut suikersiroop en de steeltjes van een busseltje koriander. Na een half uurtje werd deze bouillon gezeefd. Voor de groenten dunne schijfjes van: ui, sjalot, raap, wortel, spruit, rode paprika, verse look en verse rode piment. Voor de balletjes: gehakt kalf-varken, scampi, sjalot, look, ui, rode piment, gember, peper, zout. Dat alles samen gecutterd en even laten trekken in de koelkast om er daarna balletjes van te rollen en die te pocheren in de gezeefde bouillon terwijl de groenten er ook in gaarden. Dit subliem maaltijdsoepje opgediend met vers gesnipperde koriander en pijpajuin. Zalig eten om niet te vergeten...
|