"Aan het been" gebakken heeft vlees toch altijd dat ietsje meer smaak. Dat is ook het geval bij kippenvleugeltjes, een gerecht dat regelmatig op ons menu staat. Ik snijd ze op een speciale manier met een kippenschaar en een mes zodat ik van elke vleugel 2 stukken overhoud die mooi opbollen bij het bakken. Daarbij verwijder ik ook de delen van het vel waar wat veel vet in zit. Het bakken geschiedt in een tefalvorm (taarvorm) in een oven van 180° gedurende 35 minuten. Ik zet de boutjes mooi naast elkaar met het beentje omhoog. Vandaag gaan we ze eten in combinatie met een klassieke Caesar salade (Romeinse sla, ringen van zoete ui, broodcroutons, Parmezaanschilfers en de kant-en-klare authentieke Ceasar dressing verkrijgbaar in de rode Delhaize) en een aardappel in de schil. De vleugeltjes zijn een half uurtje op voorhand flink bestrooid met kippenkruiden. Ze zullen bakken in hun eigen vetstof tot het resterend stukje vel krokant is. Je kan ze ook marineren in een sausje van olie, sojasaus, honing en een geurige azijn of citrussap en opdienen met gebakken rijst. Ik geef ze ook soms als vuisthapje al dan niet met enkele druppels heldere Thaise chilisaus. Kippenvleugeltjes zijn niet alleen lekker maar ook nog gezond voor de portemonnee.
|