Rammenas is een zeer oud gewas en werd al 4000 VC door de Oude Egyptenaren geteeld, getuige ervan de Egyptische wandschilderingen en graven.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Rammenas (Lat. Raphanus sativus) is familie van de radijs en bestaat in een witte en een zwarte vorm. Deze laatste wordt ook winterradijs genoemd omdat hij nu volop te krijgen is.
Voor de witte vorm, de zomerradijs, wordt ook de (Duitse) naam rettich gebruikt en er bestaat ook een zachtere (Japanse) variant de daikon.
Koop rammenas die stevig aanvoelt, hij heeft de neiging water te verliezen. Een trucje is hem om de paar dagen een uurtje in fris water te leggen, daarna stevig in plastiekfolie te wikkelen en te bewaren in de groentenlade van de ijskast.
Hij bevat mosterdolie en is dus vrij pittig van smaak.
De schil is niet eetbaar en je serveert hem in dunne plakken, eventueel met wat zeezout (lekker tussen een boterham). Geraspt en gemengd met veenbessenjam (50/50) als garnituur bij een gerookte visschotel is hij ook lekker. Hij bevat veel vitamine B en kalium en zou lever- en nierzuiverend werken.
|