Alhoewel de term recenter is kenden de Romeinen reeds "fastfood". Toen werden olijven en brood in de straten via kraampjes verkocht. Later, in de Middeleeuwen, in onze streken, waren het oblies, een versgebakken wafeltje en voorloper van de stroopwafels. De moderne versie van de fastfood begon in New York met de opening van "The Automat" waarvan de concepten nog steeds te vinden zijn o.a. in Nederland (zie foto genomen eergisteren in de Efteling). De Mc Donald-achtigen deden hun intrede rond 1948. Zij pasten de principes toe van productielijnoptimalisatie van auto's en slaagden er zodoende in klantenorders onmiddelijk uit te voeren voor een lage prijs. Dit principe werd door menigeen overgenomen. Alhoewel de reputatie niet altijd positief is kan fastfood lekker en ook gezond zijn neem bvb. de wokgerechten. Een reactie op de "fastfood" is de "slowfood" (Italië 1989) dewelke zich richt op "aandacht tijdens het eten" en het behoud van streekproducten en -gerechten. Zie ook www.slowfood.com
|