Ik ben altijd blij als k mijn blog met een lied kan beginnen. Mijn leven hangt niet aaneen van de miserie en toch krijg ik kippenvel als ik het duet van Zucchero en Pavarotti (1935-2007) beluister: Miserere. Een wonderwel gelukte samenzang van een klassieke stem in combinatie met een hese en doorleefde rockstem. Niet alleen de samenzang is indrukwekkend maar zeer zeker de opname met groot orkest in de Royal Alberthall in London. Ik hou van duetten zoals van Miek en Roel, Sanne en Erik, Tina Turner en David Bowie en hoe kan het ook anders, Freddie en Montserrat Caballé. Ik hou van het spel met de verschillende timbres, die bij mij altijd een scala aan emoties tevoorschijn halen, me doen dromen. Ik zal op deze 'Wereld Droomdag' het afgrijselijke lied van Marco Borsato, 'Dromen zijn bedrog' niet beluisteren. Het is toch al een zanger die in de onderste lade van mijn grote schuifkast ligt. Ik droom van alles en nog wat, zoals een grote carrière als schrijfster, als blogster, want dat kent geen ouderdom, geen sekse. Ik durf nog groter te dromen dan mijn kleine bubbel. Dat de ongelijkheid van burgers niet meer bestaat. Dan kan het spreekwoord nr 24 na al die eeuwen verdwijnen: de een scheert schapen, de andere varkens = het is in deze wereld ongelijk verdeeld.
Ik was al vroeg op stap. Op mijn teensletsen richting strand en zee. Mijn zeesluffers zijn daarvoor ideaal. Zulke slippers zorgen ervoor dat het zand niet aan mijn voeten blijft kleven en tussen mijn tenen blijft zitten. Ik moest bijtijds op den dijk zijn vóór er de grote toeloop aan honden zou zijn. Het was immers 'hondenmarkt' waar alle nieuwigheden voor de viervoeters te zien waren. De demonstraties, de kunstjes, de wedstrijdjes, heb ik niet gezien. Dat is pas deze namiddag en er was bij de opening om 10 u al zo veel volk en honden, dat ik het na een uur al voor bezien hield. Tenandere, het enige dat mijn hond interessseert zijn ballenspelletjes en de rest kan hem allemaal gestolen worden.
Waarschijnlijk zijn de mensen uit Drongen zich niet bewust van de grote heilige, een jongeling eigenlijk, die in hun parochiekerkje is afgebeeld op de glasramen en ook zijn plaasteren beeltenis met zwaard, is er te bewonderen. Daarenboven heeft hij nog een prachtige naam: Gerulf van Drongen, overleden in 748 . Zijn ouders hebben ook al een naam die tot de verbeelding kan spreken: Leutgold, heer van Merendree en Ratguera. De tiener, blij en vol levenslust had juist zijn vormsel ontvangen in de abdijkerk in Gent en was vergezeld van zijn peetom. Dat was een ouder man, enigszins somber, misschien een beetje jaloers of na een woordenwisseling, vermoordde hij zijn petekind in Drongen. Hij werd in Merendree begraven. Zijn graf werd een bedevaartsoord en volgens een laatste wilsbeschikking van de familie werden zijn relieken naar de kerk van Drongen overgebracht in 915. Hij is de patroonheilige van de jeugd waartoe ik mezelf ook reken. Tot morgen
|