Een verjaardag mag nooit vergeten worden. Zeker als het om mijn oudste kleinkind gaat dat de kaap van de '20' heeft bereikt. Een mooie leeftijd die nog alles in petto heeft voor een gelukkig en tevreden leven te hebben zolang men leeft. Want, het maakt niet uit waar je bent of wat je doet, het gaat erom wie je bent. Ik hou van wie je bent!. Om het niet al te melig te maken, lieve schat, nog het volgende: een speciale dag voor iemand die knap is, atletisch, grappig, perfect, sterk en....die zo op mij lijkt.
Het was vroeg dag op deze zondag die niet echt een 'zon'dag zal worden. Een pluspuntje is wel dat er bijna geen wind is maar dat de regen recht naar beneden valt. De lange druppels deden me een beetje denken aan mijn vroegere pijpenkrollen. De oudere meisjes onder mijn publiek weten nog wat een helse marteling het die nacht was met die ijzeren spelden in het haar, proberen te slapen. En daarbovenop, 's morgens bij het uitdraaien van die spelden, vaststellen dat de krullen steil naar beneden vielen. Voor de 'jongetjes' onder mijn lezers, die niet weten wat ik bedoel kunnen eens naar het portret kijken: "Het meisje met de pijpenkrullen" van de Nederlandse schilderes Thérèse Schwartze (1851-1918). Of eens een uitstap doen naar (schier) eiland Marken in Noord Holland, waar die haardracht hoort bij de traditionele klederdracht. Dat als inleiding op het feit waarom ik mijn hond zijn jaarlijkse uitstap met rasgenoten ontzeg. Hoe graag hij ook zijn familie wil terugzien, ik ga voor zijn pleziertje niet door zand en duin ploeteren in de regen om een woordje tegen al die baasjes te zeggen. En dan met een kloddernatte met zand gevulde krullende hond, thuis te komen. Een geluk dat hij geen weet heeft van die bijeenkomst, ik heb het hem niet medegedeeld. Eigenlijk ontzeg ik hem twee pleziertjes: een tramrit en een wandeling. Spijtig, het zal voor het volgende jaar zijn. Nr 32 gaat trouwens over een hond: de hond in de pot vinden = de laatste zijn en dus niets meer krijgen. Te laat zijn voor het eten en zien dat de hond al de potten aan het uitlikken is. Ook: de hont is in de scapraden = de hond zit in de schapraai of de provisiekast. Toch wel mooi om al die spreuken eens te bekijken en zien wat er in onze 21e eeuw van rest. Af en toe heb ik wel eens een lumineus idee en dat grijp ik dan met beide handen vast.
Welk liedje willen jullie vandaag eens horen? Mijn suggestie: "Helena" van Hugo Raspoet (1940-2018). Soms kon die kleinkunstenaar nogal eens controversieel uit de hoek komen zoals met "Evviva il Papa" een kritiek op de Paus en op Vaticaan. Genoeg van luisterliedjes en nood aan beweging? Dan dit alternatief om niet buiten te lopen, te wandelen of te fietsen: "Let's twist again" of/en " The Limbo Rock" van Chubby Checker. Tot morgen
First things first: een feest in het huishouden van vijf. Laat me zeggen, de belangrijkste persoon voor man en 3 spruiten, is jarig. Er zal wel gefeest worden, want een verjaardag is een belangrijke dag. Ik dacht dat die wel aan het zwembad zou gevierd worden maar het weer is iets te nat om in het water te spelen. Dan maar gaan supporteren voor de sportievelingen van de familie, basketters en misschien ook voor de voetballers. Nadien, op deze Internationale Hoela Hoep Dag, is de heupen bewegen geen slecht alternatief. Kan zelfs leuk en plezant zijn als iedereen eens de uitdaging aangaat: 'om ter langst' de hoela aan het bekken houden. Het is een heus fitness instrument dat het teveel aan suikers, die vandaag genuttigd worden, kan opgebruiken. Prettige verjaardag voor jou en prettige beweging met z'n allen!
Nr 31 = hennentaster. Als uitleg stond erbij: iemand die zich druk maakt om gelegde eieren!. Eerlijk waar, ik dacht dat is werkelijk een uitgestorven beroep van de 16e eeuw. Tot ik zo wat begon rond te neuzen en toch wat interessants vond om op dat spreekwoord in te pikken. In het scheldwoordenboek noemen ze dit 'een kippige beeldspraak'. Want wat in de 16e eeuw echt een 'kunde' was is nu onbestaande. Eer dat de kuikentjes eieren leggen duurt dat zo'n 4 à 5 maand. Om vast te stellen of ze klaar waren om eieren te produceren was er een 'taster' die aan de buik van het jonge hennetje voelde of er al een eitje klaar zat om gelegd te worden. Er waren toen geen kippenfokkerijen waar alles automatisch gecontroleerd wordt en waar kuikentjes, kippetjes, hennen en hanen gescheiden van elkaar leven en waar een ei al eens mag verloren gaan wat in de 16e eeuw een zonde was. Vrij vlug werd dit een scheldnaam voor een 'geile kerel' of 'wellusteling'. Er was nog geen sprake van '# Me Too'. Heeft Brueghel zijn inspiratie daarvoor gehaald bij Pieter Aertsen (1508-1575) en zijn schilderij "De Hennentaster"? Misschien gemakkelijker te bezichtigen dan Brueghel zijn "Verkeerde Wereld". Dit schilderij is te bekijken in het KMSK in Antwerpen. Maar goed, het was een naam geworden voor iemand die wat hanig gedrag vertoonde. Soms gebruikte men het voor een onhebbelijke man of een bedilzuchtige man die zich uit gierigheid met de kleinigheden van het huishouden bemoeide. In de 18e eeuw evolueerde het spreekwoord naar een man die onder invloed stond van zijn bazige vrouw en werd dan al eens een 'hanenveer'of een 'slome duikelaar' genoemd. Ook 'jan hen' werd gebruikt om een sullig, saai en goedzakkig persoon aan te duiden. Nu houdt men het meer op een pantoffelheld, dat was een schoeisel dat nog niet voorradig was in de 16-18e eeuw.
Wat is er nog meer op deze eerste zaterdag van oktober? Het noemt vandaag de 'Zuinige Plezierdag'. dat wil zeggen iets leuks doen of kopen dat niet meer dan 5€ mag kosten. Misschieen dat ik dan toekom om 2 pateekes aan te schaffen voor bij de koffie. Tot morgen
Er is niet zo iets dat me onrecht heeft aangedaan maar ik heb vandaag moeite om vrolijk door het leven van de dag te stappen. Ik zal het maar op de natuurelementen steken, het heeft er toch mee te maken. Een onderhemdje uit de kast, een pull erbij halen, sokken uit de schuif nemen, nog net geen muts nodig om buiten met de hond te gaan. De temperatuur geeft direct een paar graden minder en de chauffage moet ook aangestoken worden. Ja, de frissere periode heeft zijn intrede gedaan en de herfst zal zich volop doen gevoelen als ik Bram en co mag geloven. Eens kijken wat de spreuken zeggen over deze 10e maand van het jaar: is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn; maar is hij nat en koel, 't is van een zachte winter het voorgevoel. Ziezo. Wat brengt deze eerste dag van de nieuwe maand? Voor de heilige verwijs ik naar de blog van 2020. De hint die ik erbij geef is het mooie liedje van troubadour Miel Cools (1935-2013), "Boer Bavo" Maar de maand wordt ook de wijnmaand genoemd. Daar weet ik niks over te vertellen. Ze noemt ook de 'rozenkransmaand'. Daar weet ik nog wat van en dat heeft weer alles met mijn godsdienstig verleden in het pensionaat te maken. Er was ook een 'mode', vooral voor de missaals en paternosters. De bidparels waren te vinden in kristallen, houten bolletjes, amber, paarlemoer...De ketting waaraan ze geregen waren kon gewoon een koord zijn maar ook van goud, ijzer, zilver, enfin je kon op een religieuze en steelse manier laten zien hoeveel je godsdienstige insteek voor je waard was!. De 'rozenkrans' was een hulpmiddel bij het bidden van 'Onze Vaders'(6 grote kralen) en 'Weesgegroetjes'(53 kleine). Een 'rozenhoedje' bidden, is eenmaal alle bolletjes gebruiken. Dat was belangrijk na een 'biecht', want als penitentie moest je dikwijls een 'tientje' lezen of bij erge zonden een 'hele paternoster'om vergeving te krijgen. Dan heb je nog de 'rozenkrans' bidden en dat is driemaal alle bollen door je vingers laten passeren oftewel 15 'Onze Vaders' en 150 'Weesgegroetjes' prevelen.
Zeven Internationale dagen, waarvan er toch een paar belangrijke zijn. 1) Europese Dag voor de Stichtingen van Donoren, sinds 2013. 2) Dag van de Echoscopie, belangrijk in de geboortezorg. 3) Dag van Escaperoom, de nieuwste hype en spel. 4) Wereldvegetarismedag, ieder zijn meug in voedsel tot zich nemen. Nu komen de belangrijke. 5) Sinds 1975, Internationale Muziekdag. Is er gekomen op initiatief van violist Yehudi Menuhin (1916-1999). De VN wil op die manier alle muziekstijlen promoten en onder de aandacht brengen. 6) Vanaf 1990 wil de VN ook het belang aantonen voor de ouderen in de samenleving. Een eerbetoon aan alle 65+ op deze "Internationale Dag van de Ouderen". 7) Wereldkoffiedag. Niemand weet nog de origine van deze gouden godendrank. In sommige landen zal koffie met parades gevierd worden en bij mij gedronken worden. Het 'bakje troost' op deze regenachtige, stormachtige dag.
Nr 30: de haan en de vos hebben elkaar te gast = 2 bedriegers zijn steeds op hun eigen voordeel uit.
In de familie is er vandaag weeral eens feest: de verjaardag van 'mijnen schone zoon'. Ook weeral 51 jaartjes tellende jongeman. Verbonden met mijn dochter en vader van 2 kids, die zijn naam zullen verder zetten tot der eeuwigheid. Ik zeg dus; gelukkige verjaardag en have fun today. Luister eens naar Udo Jürgens (1934-2014): Merci Chéri(e). "Cherie" van Eddy Wally (1932-2016) kan ook natuurlijk.
Nr 29: de grote vissen eten de kleine = de machtigen verrijken zich ten koste van de armen. Dat was toen al zo, dat is nu nog een waarheid en dat zal wel altijd zo blijven. Communisme heeft geprobeerd om iedereen evenveel te geven, evenveel zeggenschap, evenveel rijkdommen, de mens zonder uitbuiting een echt goed leven te geven. We hebben allemaal het fiasco ervan meegemaakt, de tirannen die eruit voortvloeiden, de strafkampen, de goelacharchipels, de verbanningen, de mensen die elkaar verklikten als ze er een andere mening op nahielden, de beperking van bewegingsvrijheid. De Stasi,de KGB, en de vele andere groeperingen, die met terreur de bevolking monddood en straatarm maakten. Is het nu beter met de nieuwe heersers of de andere despoten met de slogans zoals : liberté, égalité, fraternité? Nog al te veel zijn gewone burgers slachtoffer van de machtigen. Heel eigenaardig hoe ik daar bij terechtkom. Dank zij royalty nieuws; een groothertog uit de Romanov dynastie treedt in het huwelijk en claimt nog altijd de troon van de tsaar als rechtmatige erfgenaam. Dat is onmogelijk nu er een tsaar van een andere generatie op de troon zit die ook van geen wijken wil weten. Nochtans is het grote land een democratie met vrije(?)verkiezingen voor wie de macht kan/mag uitoefenen. Brueghel kende de mens en de wereld goed, de kleine visjes blijven klein.
Een plezant dialectwoord dat terug in de belangstelling staat door het dragen van de 'sneakers': schoenveter. Kort gezegd, nen nestel. In West-Vlaanderen, afhankelijk van de regio, spreekt men van: een rijgkoord, schoenstrik, schoeband, schoelint, rijgkoord. In Oost-Vlaanderen: rijgkoord, nesteling, rijg en schoensnoer. In Antwerpen: rijg, schoennestel, nestel. In Limburg: rijg en staartel. Toch weeral heel veel verschillen voor een eenvoudig geweven lint of koord om niet naast z'n schoenen te moeten lopen.
Op 26/09 vermeldde ik nog het belang van een 'tolk' en vandaag krijgen ze hun speciale dag. Alle aandacht voor de mensen die vooral in de Verenigde Naties een gigantische taak hebben. In de wereld zijn er ongeveer een 6400 talen. Aangezien de meeste landen een vertegenwoordiging hebben in de VN, is er voor de vertalers een grote taak. Iedereen mag en moet in zijn erkende taal de vertegenwoordigers kunnen toespreken. Velen kennen ook alleen maar hun eigen spreektaal. Hoe bekend het Engels ook is, velen hebben er geen brood van gegeten. Een tolk moet het Swahili (Oost Afrika) kunnen omzetten naar Navajo (Amerikaanse Indianen). Google Translate kan wel helpen op papier maar niet vlug voor het gesprokene. Alle vertegenwoordigers moeten met elkaar kunnen communiceren, zowel de bewoners van Tuvalu (10.000 inw), Micronesië (500.000 inw) Spaanssprekenden (400 miljoen inw) als de 2 miljard Chinezen. Dus is het goed dat de vertaler/tolk eens in de belangstelling staat. Tot morgen
Deze namiddag zal er een uitgebreide siësta genomen worden. Veel te vroeg wakker door het lawaai van de regen. Ik slaap met open venster en dat was dezen nacht geen goed idee. Ik was dan wel vroeg genoeg wakker om te voorkomen dat ik met een vodje van een krant zat. Ik kon de gazet bijtijds in ontvangst nemen want de krantenman is er om 6u. Het dialectwoord dat ik oplicht heeft gelukkig vandaag ook nieuwswaarde: de kikker. Als bedreigde soort is er voor de 'vroedmeesterpadden', een broedprogramma opgesteld. Gisteren werden de larven en padden uitgezet in de steengroeven in Limburg. Ze hebben hun biezondere naam te danken aan het feit dat de mannetjes de broedzorg op zich nemen voor de eitjes. Daarmee kan ik ook zeggen dat er in Limburg van kwakkers, kwakvors of kikvors gesproken wordt. Dit terwijl die padden 'fluiten' ipv 'kwaken'. In West- en Oost Vlaanderen is het een 'puit' met een speciaal naamke op de grens tussen beide: aaktepui. In het Antwerpse is het dan weer een 'vors'.
Nr 28: de gekken krijgen de beste kaarten = het geluk helpt de dommen = onverstandige mensen krijgen hun gelijk of ze dat hebben of niet. Dan moest ik zo denken aan "Don Quichotte de la Mancha" een fictief personage beschreven door Miguel de Cervantes (1547-1616), een generatiegenoot van onze Brueghel. Een stereotype van een held, een dwaze held, die zich met goede bedoelingen soms belachelijk maakt. Hij mat zichzelf het imago van de 'dolende ridder' aan op zijn oude boerenknol Rocinant, die hij ophemelt tot een raspaard. Bijgestaan door Sancho Panza, beleven ze vele avonturen. De lachers hebben ze daarmee op hun hand want ze zien de wereld als 'één groot schouwtoneel'. In zijn voorwoord geeft Cervantes veel tips hoe ik moet schrijven om mijn lezers te plezieren: een eenvoudig betoog geven, treffende, fatsoenlijke welgekozen woorden gebruiken, in welluidende en geestige zinnen. De bedoelingen goed schetsen en de ideeën uiteenzetten zonder ze ingewikkeld te maken. Hopelijk vinden jullie dat ik zijn raadgevingen goed toepas op mijn blog.
Dag van de Aartsengel. Dan volgt nu een snelcursus aartsengel, die ik deze morgen ook gevolgd heb. In de 'angelologie' wordt getracht hun natuur en betekenis weer te geven. Er zijn niet alleen engelen in 'de zorg', maar spiritueel zijn er ook engelen nodig. Al sinds mensenheugenis. Er zijn 15 aartsengelen. Bij 13 eindigt de naam op 'ël', een verwijzing dat ze een biezondere boodschapper van God zijn. Sandalfon en Metatron hebben een leven op aarde gehad. Iedere engel heeft zijn liefde en liefdevolle energie, zijn kleur en de heling waarvoor ze staan.Zowel in het jodendom, het christendom en de islam zijn ze allemaal aanwezig. Michaël, Rafaël, Azraël, Ariël, Uriël, Haniël, Camiël, Gabriël, Zatkiël, Raguël, Jofiël, Jeremiël. Nummer 15 is een speciale, Raziël. Een liefdevolle engel, kent de geheimen van het universum en draagt alle kleuren van de regenboog. Het is de naam van mijn hond. Tot morgen
Als er openbare werken aan de gang zijn, doe ik zoals alle gepensioneerden: regelmatig polshoogte nemen van de vordering der werken. Als opzichters kunnen we zeggen of ze goed bezig zijn, of de architect wel juist getekend heeft en de noden van de bevolking wel goed kent en bovenal, werken de arbeiders wel rap genoeg en zingen ze niet het liedje, "als ik vijf minuten tijd heb". Ik heb dus geconstateerd dat alles voorspoedig verloopt en dat de termijn van uitvoering der werken zal gerespecteerd worden. Oef.
Het is wel een belangrijke dag vandaag: Internationale Dag van de Hondsdolheid. Rabiës, een dodelijke virusziekte die nog in vele landen te vrezen is en waar inentingen voor gegeven worden bij reizen naar Afrika en Azië. Een likje van een besmette hond, aap of vleermuis kan dodelijk zijn. Louis Pasteur (1822-1895) heeft het vaccin tegen dit virus gevonden en op zijn sterfdag, wil men ieder jaar deze besmetting nog eens onder de aandacht brengen. Tevens was hij ook de uitvinder van de 'pasteurisatie' techniek: dat is door kortstondige verhitting van bederfbare verse voedingswaren de schadelijke microben vernietigen, zoals bij melk.
Nr 27, 'de galg beschijten', nergens bang voor zijn en vandaag zegt men dan, "van geen kleintje vervaard zijn". Dat kan men wel zeggen van een andere jarige vandaag: BB, Brigitte Bardot. Fotomodel, actrice, zangeres. Omschrijving: een stoeipoes, een frivole pin-upgirl en hét sekssymbool van de jaren vijftig. Berucht geworden met de film "Et Dieu...créa la femme" en met zwoele liedjes als "Bonnie and Clyde", "Harley Davidson" en "Je t'aime, moi non plus". Werd daarna een bekende dierenrechtenactiviste vanuit haar bolwerk "La Madrague" in Saint-Trop(ez).
Twee bladzijden in de krant over mijn geliefde woordenschat: dialecten. Iedere dag probeer ik een woord uit een van onze contreien te zoeken en te gebruiken, en nu geeft de gazet ze me op een presenteerblaadje. Zuinig als mijn natuur is, pik ik er vandaag maar eentje uit en de rest spaar ik voor de volgende blogs. Ik heb boodschappen gedaan en heb mijn kar ten dele volgeladen met zoete lekkere dingen zonder voedingswaarde zijnde 'snoep'. In elke provincie, stad of dorp heeft dat lekkers wel een andere naam. In het Westen van het land is het dan 'snoefelen' en een beetje noordelijker spreekt men van 'spekken eten'. In het binnenland van West Vlaanderen zegt de snoeperaar dan weer: sneukelen of snoeben. In Oost Vlaanderen spreekt de zoetekauw van 'snoeperen, snuisteren, smokkelen'. In het Antwerpse is er sneuken, snoeben. De Limburgers houden het bij 'sneuken en slokken'. Een standaardtaal is aangewezen maar is moeilijk kleurrijk te noemen. Ze is wel nodig om mekaar in alle uithoeken van het land te verstaan. Ondertussen steek ik wat lekkers in mijn mondje, een koffietje erbij. Ik zing dan maar blijgemutst met Helen Shapiro mee: "Walkin'back to happiness" en daarna "I am a queen for tonight...", en dan stel ik me de vraag "...but will I have a king tomorrow? en de namiddag kan niet meer stuk. Bye ..
Een Fransman is voor de tweede opeenvolgende keer, kampioen geworden. En terecht, hij was de onbetwiste leider en de sterkste van het peloton. Niemand die hem zijn zege misgunde. Dat is toch een beetje anders dan het W.K. in 1963. De hetze en controverse rond de winnaar, Benoni Beheyt, was een sportland onwaardig. Maar de held die toen had moeten winnen, Rik Van Looy, delfde grandioos het onderspit in de spurt tegen een outsider. Dat werd door Rik, zijn entourage en zijn vele fans, niet in dank afgenomen. Nu riep men wel over gans het parcours naar Wout, maar eens Alaphilippe over de streep was, erkende heel Belgenland zijn suprematie in de wedstrijd. Zo hoort het ook. Dus een welgemeende proficiat aan de 29 jarige Julian.
De tijd van de Duitse schlagers ligt al heel ver achter ons. Af en toe herinner ik me wel een paar liedjes die me als snotneus bekoorden. Ik luisterde graag naar liedjes in vreemde talen. De pick-up op ralenti om de woorden te kunnen noteren van die songs en dan vertalen. Mijn manier om Frans, Duits en Engels te leren. Veel van die deuntjes kan ik nog altijd meezingen al is er soms al eens een woord dat ik niet meer weet. Zo verjaart vandaag een oude Duitse glorie: Freddy Quinn. De schone man van toen mag vandaag al 90 kaarsjes uitblazen. Grote hits van hem waren; Heimwee, Junge komm bald wieder, la Paloma. De liedjes waren een tikkeltje melancholisch, gingen over komen en gaan, afscheid nemen en reizen naar verre landen. Bovenal traag en duidelijk geproken Duits zodat ik de teksten goed kon noteren. Voor mijn Frans was Gilbert Becaud (1927-2001) mijn favoriet met "Et maintenant". En Elvis Presley (1935-1977) met "Love me tender" en Cliff Richard met "Living Doll", voor het Engels. Die moest ik dan dikwijls laten draaien om de woorden te verstaan, want Engels werd pas gegeven in het 2e middelbaar. Ik leerde graag andere talen en had dan ook verschillende pennenvrienden, zoals dat toen heette. Een Duitser en een Maleisiër waren de voornaamste. Brieven schrijven deed ik toen ook al graag. Muziek en woorden, horen en lezen: voor mij niks nieuws onder de zon. Voor sommigen kan heel dat gedoe over luisteren en noteren nutteloos lijken. Dan zou men spreuk nr 26 kunnen zeggen: de ene pijl na de andere zenden = misplaatste standvastigheid, een dwaze of niet ter zake doende daad herhalen. Maar dat zijn mijn kleine pleziertjes, verstaan wat een ander zegt of het nu een gezongen of een gesproken woord is. Zelfs het West Vlaams probeer ik me eigen te maken en dat is de moeilijkste taal van allemaal.
Tot slot wil ik jullie de beste quote om slordigheid te vergoelijken niet onthouden: wie van orde houdt is gewoonweg te lui om te zoeken. Tot morgen