In de familie is er vandaag weeral eens feest: de verjaardag van 'mijnen schone zoon'. Ook weeral 51 jaartjes tellende jongeman. Verbonden met mijn dochter en vader van 2 kids, die zijn naam zullen verder zetten tot der eeuwigheid. Ik zeg dus; gelukkige verjaardag en have fun today. Luister eens naar Udo Jürgens (1934-2014): Merci Chéri(e). "Cherie" van Eddy Wally (1932-2016) kan ook natuurlijk.
Nr 29: de grote vissen eten de kleine = de machtigen verrijken zich ten koste van de armen. Dat was toen al zo, dat is nu nog een waarheid en dat zal wel altijd zo blijven. Communisme heeft geprobeerd om iedereen evenveel te geven, evenveel zeggenschap, evenveel rijkdommen, de mens zonder uitbuiting een echt goed leven te geven. We hebben allemaal het fiasco ervan meegemaakt, de tirannen die eruit voortvloeiden, de strafkampen, de goelacharchipels, de verbanningen, de mensen die elkaar verklikten als ze er een andere mening op nahielden, de beperking van bewegingsvrijheid. De Stasi,de KGB, en de vele andere groeperingen, die met terreur de bevolking monddood en straatarm maakten. Is het nu beter met de nieuwe heersers of de andere despoten met de slogans zoals : liberté, égalité, fraternité? Nog al te veel zijn gewone burgers slachtoffer van de machtigen. Heel eigenaardig hoe ik daar bij terechtkom. Dank zij royalty nieuws; een groothertog uit de Romanov dynastie treedt in het huwelijk en claimt nog altijd de troon van de tsaar als rechtmatige erfgenaam. Dat is onmogelijk nu er een tsaar van een andere generatie op de troon zit die ook van geen wijken wil weten. Nochtans is het grote land een democratie met vrije(?)verkiezingen voor wie de macht kan/mag uitoefenen. Brueghel kende de mens en de wereld goed, de kleine visjes blijven klein.
Een plezant dialectwoord dat terug in de belangstelling staat door het dragen van de 'sneakers': schoenveter. Kort gezegd, nen nestel. In West-Vlaanderen, afhankelijk van de regio, spreekt men van: een rijgkoord, schoenstrik, schoeband, schoelint, rijgkoord. In Oost-Vlaanderen: rijgkoord, nesteling, rijg en schoensnoer. In Antwerpen: rijg, schoennestel, nestel. In Limburg: rijg en staartel. Toch weeral heel veel verschillen voor een eenvoudig geweven lint of koord om niet naast z'n schoenen te moeten lopen.
Op 26/09 vermeldde ik nog het belang van een 'tolk' en vandaag krijgen ze hun speciale dag. Alle aandacht voor de mensen die vooral in de Verenigde Naties een gigantische taak hebben. In de wereld zijn er ongeveer een 6400 talen. Aangezien de meeste landen een vertegenwoordiging hebben in de VN, is er voor de vertalers een grote taak. Iedereen mag en moet in zijn erkende taal de vertegenwoordigers kunnen toespreken. Velen kennen ook alleen maar hun eigen spreektaal. Hoe bekend het Engels ook is, velen hebben er geen brood van gegeten. Een tolk moet het Swahili (Oost Afrika) kunnen omzetten naar Navajo (Amerikaanse Indianen). Google Translate kan wel helpen op papier maar niet vlug voor het gesprokene. Alle vertegenwoordigers moeten met elkaar kunnen communiceren, zowel de bewoners van Tuvalu (10.000 inw), Micronesië (500.000 inw) Spaanssprekenden (400 miljoen inw) als de 2 miljard Chinezen. Dus is het goed dat de vertaler/tolk eens in de belangstelling staat. Tot morgen
|