Al gemerkt dat ik iedere dag een andere voornaam gaf? Sommige gelukt, andere minder geslaagd. Maar vandaag 'boenk' erop. Dé verjaardag van mijn jongste zoon, die ook alweer niet zo jong meer blijkt te zijn als ik naar zijn leeftijd kijk. Na nr 1 en 2 kon nr 3 er nog bij. Fier en trots met de uitbreiding van ons gezin, dat onverwacht in moeilijke omstandigheden gebeurde. De twee opa's hebben kort na elkaar de geest gegeven, één kort vóór de geboorte en één enkele weken nadien. Ik wilde nog zeggen 'de pijp aan Maarten geven', maar dat klopt niet, ze rookten beide 'groene michel'. De vreugde moest getemperd worden, voor een kind dat blij was dat het geboren en dus 'hier' was. Zijn geboorte was dus echt wel zinvol, een 'geluk' in een moeilijke tijd. Zo ervaar ik dat ook als moeder. Drie kinderen, drie 'tefrente' kinderen. Plezant is het om in hetzelfde nest, met dezelfde woorden en gebruiken toch héél andere wezentjes in de omgeving te krijgen. Bij een echt belangrijke dag kijk ik altijd een paar zaken na, die belangrijk kunnen zijn om te weten. Spijtig genoeg is het vandaag niet zo warm als in 2015, 30,3°C, dat is zeker geen barbecue vandaag. De heilige van de dag, Saint Fiacre de Meaux (stadje gekend voor de lekkere kaas, Brie de Meaux), is er eentje die niet van belang is voor mijn zoon, aangezien het de patroonheilige van de hoveniers is en mijn zoon geen groene vingers heeft. Wel was er op deze dag in 1933 de oprichting van Air France en in 2001 de presentatie van de eurobiljetten. Het gezin van mijn zoon houdt van dansen. Wat is er dan leuker om een liedje te beluisteren van een zanger, op dezelfde dag jarig en waar je maar 1 tegel voor nodig hebt: 'Du' van Peter Maffay. The kids zullen het leuk vinden om mama en papa stevig omarmt en heupwiegend, een dansje te zien doen dat ze nooit verwachten. Verder zal er vandaag wel een 'matsjken' snooker zijn, waarbij je alleen maar mag fezelen om niemand uit concentratie te brengen. Een curieuzeneus is mijn zoon niet en een zageman ook niet. Dat zijn toch wel goede eigenschappen voor een man. Oef man, nog 365 dagen en het volgende feest komt eraan!
De Tour heeft zijn start en zijn reputatie niet gemist. Weeral veel slachtoffers die hun fiets mogen opbergen voor een paar weken. Vaststelling: de gladheid van de wegen komt dus niet alleen van ijzel, sneeuw of vriestemperaturen. Iedereen schoof onderuit op een wegdek met olie en water. Misschien zal het vandaag wat beter zijn. Het is hier weeral goed weer om de tv aan te zetten en naar de gesapige commentaren vanuit Brussel te luisteren en een etappe te bekijken.
Ik begin niet met een schater zoals de dag zou doen vermoeden maar eerder een beetje triest met de eindigheid van het leven: ik heb deze week vijf beelekes in mijn sjakos moeten steken! Ik probeer met een glimlach deze tristesse te omzeilen en voort te gaan met de bezigheid van de dag. Ik zie in de krant weer een oranje Mr President staan en vraag me af hoeveel wortels hij per dag moet eten om deze kleur te krijgen. Volgens mij gaat die ooit een caroteen vergiftiging krijgen! Maar dat is natuurlijk nieuws in de marge en niet zo belangrijk als het begin van de ultieme koers. De start van de Tour de France, zelfs in de stad van mijn jeugd, Nice. Ik zal weer eens uitkijken naar de Promenade des Anglais en het Negresco waar ik als 18 jarige flaneerde en droomde. Naar het hinterland van de Middelandse Zee, de rit op de Corniche Haute in Nice. Goed bekijken en me weer een tiener wanen die al die mooie en pittoreske dorpjes bezocht. Laat corona geen spelbreker zijn zodat alle ritten in La Douce France uitgereden worden zonder kleine of grote tragedies. Sowieso zullen die er toch wel het pad kruisen van dit grootse wielerevenement. Zelfs vandaag zullen Michel en José al een vette kluif hebben aan de vragen die het UCI stelde: wat haalde de ploegleider stiekem uit de achterbroekzak van de renner, terwijl die amper kon bewegen na een val in een ravijn? Ik zal in de namiddag weer aan mijn tv-toestel gekluisterd zitten, luisteren, kijken en af en toe een klein dutje. Een tas koffie en een snoepje horen daar ook bij. Hier wil ik wel de woorden van Nederlandse cabaretier Wim Sonnevelt (1917-1974) gebruiken: degene die de slogan heeft uitgevonden 'snoep verstandig, eet een appel',lijkt mij niet bijbelvast te zijn. De komende drie weken zien er weer veelbelovend uit! Ik zal nog een beetje wachten om een 'zwaaisteen' voor mijn huis te leggen, ik zal toch niet zien of er iemand naar mij staat te zwieren of te zwaaien. De steen met de zwaaiende handjes, die de passanten erop attent maakt dat ik 'in' ben voor een 'goede dag',is meer een winter bezigheid.
Ook de 1,5 m maatschappij die verdwijnt en krimpt naar één meter. We mogen weer wat dichter bij elkaar en dan kunnen we het kampvuurlied zingen: Kom vrienden zit neer in de ronde............Ziet de zomer is in het land gekomen, en we mogen allemaal samen dromen. Want de zomer gaat zo snel voorbij, schuif wat dichter dichter dichter bij!
Eerst en vooral is er een rechtzetting die ik moet doen. Gisteren was er een foutieve mededeling. Er zijn spijtig genoeg geen 46.000 studies over Covid 19 gedaan, maar slechts 44.000. dat scheelt toch een hele slok op de borrel, nietwaar? Verbazend genoeg is er een Nederlandse arts, met vele 'loog' in zijn specialismen (viro, pneumo, infectio...) die al die teksten, studies en artikelen gelezen heeft. Wat nog meer verbazend is, is dat ondanks al die lectuur, hij tot dezelfde bevinding komt als u en ik: een vaccinatie is het enige effectieve en probate middel tegen dit virus. Gelukkig heb ik geen tijd besteed om een begin te maken met het lezen van die teksten. Wat een tijdsbesparing is dat niet geweest!
De Belgische patattenboeren zullen wel tevreden zijn. Ondanks, misschien dankzij, hun jammerklachten is de Belg terug overgeschakeld op onze inlandse trots. Het exotische quinoa is op zijn retour. Aardappelbereidingen zijn weer 'in' en gezond. Het is van eigen bodem, wat een garantie is voor kwaliteit. Natuurlijk mogen de nationale bijproducten erbij niet ontbreken: mayonnaise of pickles of tartaar. Het is wat anders dan een hybride zuivelfabriek voor flexitariërs. Ze hebben waarschijnlijk ook proeven van onze veganistische vegetarische boer gelezen en willen hem voor zijn ( zie blog 07/03 en op 06/06). De fabriek die normaal alleen melkproducten behandelt, kan nu ook vegetarische drankjes produceren. Het is zoals een hybride auto, kan op naft en elentriek rijden. De plantaardige versie van 'actimel' zal gemaakt worden op basis van amandelen en haver. De eiwitten komen van de erwten. Onze kikkererwtenboer zal tevreden zijn met deze extra afzetmarkt. Tussendoor, om meer info te krijgen over deze Franse gigant, bekeek ik eens al de producten die ze fabriceren. Gelukkig zat ik stevig op mijn stoel toen ik las dat er een speciale yoghurt voor mannen is. Blijkt dat het sterke geslacht een iets steviger substantie willen nuttigen dan de kinderen en de vrouwen. Natuurlijk hoort daar een stevig zwarte verpakking bij!!!! Aangezien yoghurt deel uitmaakt van mijn dagelijkse voeding samen met muesli, brood en fruit, zal ik toch deze luxe bereiding eens proeven.
Mijn krant is belangrijk om de tv-programma's voor de avonduren te kennen. Ik heb geen boekskes die me dagen en weken op voorhand vertellen wat ik niet mag missen. Vanavond staat er een thriller geprogrammeerd van de suspense meester bij uitstek: The Birds, van Alfred Hitchcock. Ik ga er niet naar kijken aangezien ik zelf amper een aanval van meeuwen op het strand overleefde. Een wandeling met een lekkere koffiekoek aan zee draaide bijna uit op een drama, toen de vogels het op mijn eten gemunt hadden. Angstaanjagend is dat gefladder en gekrijs. Angstaanjagend zijn ook de exoten die hier alles verdrijven wat inheems is. Ik krijg schrik als ik die stierkikkers zie en die duizenden chinese wolhandskrabben. Ze zwerven over de zeven wereldzeeën en vernietigen planten en dieren die ze op hun weg tegenkomen. Het is goed dat ze die dieren een halt proberen toe te roepen.
Dat zou toch zo maar eventjes moeten kunnen. Wonderen geschieden zegt men, maar niet voor mijn kwaaltjes. Daar is maar één remedie voor: jong zijn. Laat dat nu het enige zijn dat nooit te koop zal zijn, noch te verkrijgen bij dokter, apotheker of welke goeroe dan ook. Ik kriep en klaag dus maar af en toe wat, vooral over mijn uiterlijke gebreken. Niks ergs maar wel ergerlijk. Maar wat zegde de Romeinse dichter Horatius (65vC-8vC) ook alweer in het Latijn en ik in het Vlaams: de berusting verlicht alle kwalen, die het ons niet gegeven is te genezen! Wel hoop van voorkoming, beterschap en genezing is er natuurlijk voor Covid 19. Net zoals men de pokken en polio de wereld uit gekregen heeft door massale inenting van de wereldbevolking is er hoop dat dit ook kan gebeuren met corona. Aan heel het gebeuren rond dit virus zijn er niet alleen doden en zieken te betreuren, maar zoals altijd, de keerzijde van de medaille, mensen die er geld aan verdienen. Denk maar aan de mondmaskerindustrie die uit de as is herrezen, de plastiek beschermers aan de tafeltjes in restaurants en aan balies, de geneesmiddelen industrie die naarstig naar een vaccin en medicatie op zoek is. Dan las ik vandaag dat er een ca 46.000 studies over dit virus al verschenen zijn. Hoe kan een leek, zoals u en ik nog uitmaken wat te geloven of wat geloofwaardig is. De website van de overheid, die ik uiterst betrouwbaar vind, Gezondheid en Wetenschap.be, geeft de volgende adviezen als je een degelijk artikel wil ontdekken en lezen. Is het verschenen in een vakblad? Geen kritische blik op een originele studie, geen artikel over de studie! Wanneer is het verschenen? Wie was de auteur? Waren er voldoende proefpersonen voor de studie? Al die studies door wetenschappers, onderzoekers en ook stiekemerds die op de flow meedrijven, verdienen dus hun kost aan dit ziektebeeld dat duizenden overlijdens kostte. Het beste is gewoon alle voorzorgen te nemen zoals maskers dragen in de winkels en als het even kan niet meer op de straat. Maar voor de jeugd hoop ik dat de maskers verleden tijd gaan worden. Hoe kan je nu flirten en experimenteren met een kus als er papier en elastiek tussen neus en lippen zit? Dan zullen ze het moeten doen met de ogen, spiegels van de ziel. En weet, als je verliefd wordt op de ogen van jongen of meisje, man of vrouw, de ware liefde dan zal blijven, want ogen veranderen niet, verouderen niet!!!
De weermannen hadden er weer een duivels plezier in om mij schrik aan te jagen. Zijn het de virologen niet die zorgen dat ik geen normaal buitenleven kan hebben, dan komen wel de weermannen mijn nachtrust vergallen met hun voorspellingen. Storm Francis zou ongekende windsnelheden met zich meebrengen en dus moest alles wat enigszins zou kunnen bewegen, vastgemaakt of binnenshuis gezet worden. Ik had daar een serieuze bezigheid mee. Natuurlijk was er veel lawaai deze nacht, al de bladjes hangen nog aan de bomen en maakten veel plezier door de wind in de takken te laten spelen. Geen druppel water is er gevallen en de wind is zich nu nog altijd aan het amuseren. Veel werk heb ik terug vandaag met alles weer op zijn gewone buitenplaats te zetten. So be it. Ergernis wekt bij mij ook altijd de unit 'contacttracing' op. Telkens ze de beelden van de zaal tonen waar deze ambtenaren aan het werk zouden moeten zijn, versta ik wel dat ze niemand vinden die een verwittiging zou moeten krijgen. Ook het diensthoofd blinkt alleen maar uit door blij te zijn een tv-ster te worden met veel nietszeggende woorden, beslissingen en besluiten. Waarom daar een dienst voor moest opgericht worden gaat mijn petje te boven. Dat is met het Vlaamse woord van gisteren te zeggen: een faussekeu, een misser, een miskleun een afschamper. En ook het weerbericht mag zich van dat woord bedienen. Nochtans zijn beiden geen 'klein bier'(woord van vandaag). Ze zijn geen van beiden onbelangrijk in onze samenleving van vandaag en toch slagen ze er niet in naar behoren te werken. Ik zal me vandaag maar niet druk maken over dingen waar ik geen invloed op heb, en morgen ook niet (het weer en corona)! Ik ben ook niet langer beschikbaar voor zaken die me ongelukkig maken (het weer en corona). Want geluk bestaat uit drie dingen: iets om van te houden (familie, vrienden en mijn hond), iets om te doen (mijn huis,tuin en hobby's), en iets om op te hopen (gezondheid).
Voor wie er mocht aan twijfelen, ik ben mijn eigen zelfhulpgroep. Ik weet welke medicatie me helpt: een serieuze portie zelfbeklag, een stevige huilbui, compassie en medelijden met mezelf en dat overgoten met een hoeveelheid zoetigheden zoals koekjes, taartjes of chocola in allerlei vormen. Gegarandeerd ben ik geholpen en genezen met deze behandeling. Tenslotte, als mijn eigen privé geneesheer ben ik de enige die de patiënt al zo lang kent, 72 jaar. Maar het is pas de laatste 50 jaar dat ik van mijn diensten en kennis gebruik moest maken. Eens terug op de been, helpt een stevige wandeling, gezonde zeelucht en een dartele en speelse hond die me doet lachen. Dit recept helpt weinig of niet bij griep, corona of een 'valling'. Ik ben toch weer eens nader dat woord gaan bekijken en kom weeral tot plezante en leerrijke vaststellingen. Men onderscheidt twee soorten 'vallingen'. 1) het vallen van koude of kwade vochten op een zeker gedeelte van het lichaam, inzonderheid op hoofd en borst. Dat geeft dan een kopvalling of een snotvalling of een borstvalling als een kop - snotvalling zakt. Er is ook een 'vastgeroeste valling' als geen van bovenstaande verkoudheden verdwijnt. Voorbeelden: ik heb een zwaar hoofd, zeker weer een kopvalling. Of, ik heb een snotvalling en een lopende neus en heb geen zakdoekjes bij. Of, ik heb de ganse dag moeten hoesten, ik denk dat ik een valling heb! 2) vrucht die vóór zijn tijd afvalt, een rapeling. 'Een appel, eene peer, of andere vrucht die van den boom afvalt eer zij haren wasdom heeft' Zo omschrijft L.L. De Bo (1826-1885) een 'valling'. Hij was een West Vlaams priester-leraar met als voornaamste werk: Het Westvlaamsch Idioticon. Hij was ook een voorvechter van het West-Vlaams taalparticularisme. Zij tegenhanger, L.W. Schuermans (1821-1891) een Brabander, ook priester-leraar met als voornaamste werk 'Het Algemeen Vlaams Idioticon', schreef over valling: de koster van Lembeke had veertien vallingen en bakte er een tate van!
Wel een heel rare heiligendag vandaag. De ene komt van Rome, de andere van Arles, beiden martelaar onder het bewind van keizer Diocletianus (244-311). In aanwezigheid van de keizer, op dezelfde dag en in hetzelfde jaar omgebracht omwille van hun kentering, doop en geloof in Jezus Christus. Ik moet dan ook niet verbaasd zijn dat deze keizer (284-305) geroemd werd om zijn byzondere organisatorische talenten. De Genesius van Rome is de patroonheilige van de toneelspelers, clowns, minestrelen, troubadours en dansleraren. Deze man was een toneelspeler en liet de humor in het alledaagse leven zien in zijn optredens en bekoorde de mensen met de schoonheid van zijn stem. De Genesius van Arles, was eerst een soldaat en studeerde nadien ijverig voor griffier. Zijn hand kon alles zo snel noteren als de vlotheid waarmee gesproken werd. Hij is dan ook de patroonheilige van al degene die met pen en papier en het woord omgaan, advokaten, notarissen, griffiers, secretarissen, drukkers. Hoe kan het ook anders dat die in Sint Genesius Roode aanbeden wordt, rijke gemeente met veel van bovengenoemde beroepen bij de bevolking. Vandaag aanroep ik deze Sint om even vlug te kunnen schrijven als ik denk!
Het vlot niet zoals het als gewoonlijk zou moeten vlotten. Ik heb het dagblad gelezen, ben al gaan wandelen om de muizenissen uit mijn hoofd te laten waaien, heb al een puzzeltje gemaakt. Kort gezegd, het is mijn dag niet. Dan maar verstrooiing, positiviteit en mogelijke activiteit op verschillende sites van het internet zoeken. Meestal lukt het wel om iets te vinden dat mijn hersens aan het werk zet: noppes. Alle wijsheden gelezen, plezante spreuken en gezegdes gelezen. De heiligenkalender uitgeplozen. Motivatiespreuken gelezen en yogawijsheden en Boeddha quotes. Het woord van de dag opgezocht, maar een frietketel en een baanwinkel zijn nu ook niet direct de woorden die een verhaal opleveren en mijn fantasie prikkelen. Het beste vond ik nog bij de vaststellingen van de dag: de zomers zouden een stuk prettiger zijn als Noach die twee muggen gewoon had doodgemept in plaats van ze mee te nemen in zijn ark! Omdat chocolade toch altijd een goed gevoel geeft maar ook caloriën en vetten ben ik info gaan zoeken zodat ik ongremd me aan die lekkernij tegoed kan doen. Ik vond genoeg om me te troosten en meteen aan een reep te beginnen. Chocolade lost geen problemen op, maar dat doet een appel ook niet. Tenslotte komt chocolade van cacao en dat is een plant, daarom telt chocolade als een slaatje dat ik nu eet. En een stuk chocolade is nog altijd goedkoper dan in therapie gaan! Chocolade is het antwoord, wat maakt het uit wat de vraag was!, Doei, bye bye, tot morgen, smakelijk.