Ik wilde gisteren fris, verzorgd en goed ruikend uit de hoek komen voor mijn doktersbezoek. Dan gebruik ik een extra geurtje om de mogelijke afscheiding van zweetdruppeltjes een halt toe te roepen. Een deodorant is daarvoor ideaal, behalve als je het flesje verwisseld met haarlak! De enkele haartjes die mijn oksels nog rijk zijn stonden stijf en bezorgden me wel wat ongemak. Het wassen en verzorgen was te herbeginnen want op stap gaan met precies naaldjes in de desbetreffende holte van mijn arm was geen doen. Ik hoorde in het dokterskabinet van een dubbele vaccinatie die ik moest krijgen want men spreekt van de komst van een 'twindemie'. Twee pandemiën die gelijktijdig ons land zullen treffen: de griep en corona. Twee spuitjes die me vanaf november te wachten staan in de hoop me te vrijwaren van deze vervelend ziektes. Niet om mezelf te 'bestoefen' ik ben gezond, fit, goed geconserveerd voor 'een meisje van 1948' en dus goedgekeurd voor de dienst. In mijn geval is dat met het 'leven' en het verzorgen van dier en woonst. Voilà, dan weten jullie dat ook weer allemaal.
De "Pastorale" van Ramses Shaffy en Liesbeth List, kondigde gepast, de nieuwe Bijbelvertaling aan. Het is pas van 2004 geleden dat er correcties zijn gebeurd, maar toch waren er weeral een paar nieuwe inzichten bij gekomen en werden er niet minder dan 12.000 verbeteringen aangebracht. De VRT Nws site bracht via het ABC, van Adamskostuum tot Zondebok, wat woorden en spreuken die we danken aan de Bijbel. Ongeacht de overtuiging van de lezer, kan men niet ontkennen dat de Bijbel door de jaren heen een enorme impact heeft gehad op architectuur, schilderkunst, literatuur. Het boek noemen ze 'interconfessioneel' omdat het door vele geloofsovertuigingen gebruikt wordt met soms nog aanvullingen erbij. Bij de katholieken zijn er nog 11 boeken meer en in totaal 77. Het spreekwoord nr 42 staat er jammer genoeg niet bij. Het vindt zijn oorsprong in een observatie in de natuur: de zon 'niet' in het water kunnen zien schijnen = afgunstig zijn, jaloers. Of zoals ze al in de 15e eeuw schreven: het is den meneghen zeere ghepijnt, dat de sonne int water schijnt. Dat is een eigenschap die me gelukkig vreemd is. Al zou ik willen wandelen, hand in hand, arm in arm, met de partner met wie ik mijn volwassen leven begon. Dat heeft helaas niet mogen zijn. De oudere koppeltjes die ik dan zie, stemt me vreugdevol voor hen en toont mijn gemis. Ik zeg dus: de zon 'in' het water zien schijnen. Ik kan verdragen dat een ander meer geluk heeft op amoureus vlak dan ik en ook op alle andere facetten van het leven.
Er waren twee vrouwen die mijn aandacht vroegen en alle twee geëerd met een tv-serie of een film. Lillie Langtry (1853-1929) maîtresse van de Engelse kroonprins, de latere Edward VII (1841-1910) subliem op het kleine scherm gebracht in de BBC-reeks met haar naam. Natuurlijk is er de onvergetelijke Margaret Thatcher (1925-2013), prachtig neergezet in de film "The Iron Lady". Tot morgen
|