Mijn kind-jeugd-volwassen vrienden Rita en Eddy, ik ken ze dus al gans mijn leven, vieren vandaag hun 50e huwelijksverjaardag. Muziek kan niet ontbreken en dus draai ik "Congratulations and celebrations" van Cliff Richard. Een 'trage' zal er ook wel gespeeld worden en dan kies ik maar voor een meezinger van Willy Sommers. Die staat trouwens ook al 50 jaar op de planken. "Zeven anjers, zeven rozen, ...een bruidsboeket voor jou...." was in 1971 dé grote doorbraak van de schlager- en levensliedzanger. Heiligen ontbreken er ook niet vandaag en misschien meteen een suggestie voor een Italië-reisje. De bestemmingen geef ik meteen erbij. What's in a name, heel toepasselijk is er een naamdag voor een 'Fortunata' van Caesarea (Lecce, Italië) en 'Fortunatus' van Todi (Perugia, Italië). Om het helemaal rond te maken, degusteer ik en drinken jullie, een 'Bernardus' Abt 12 of Prior 8 of Pater 6 of een Tripel. De Bernardus die ik vernoem is niet die van Clairvaux (zie blog 20/08), maar wel van Arce (Frosinone, Italië) en die had geen bier, laat staan een trappist. En als jullie van dat alles te moe zijn geworden, is er nog altijd 'Rusticus' van Trier, dat is niet zo ver rijden en die geeft rust. In ieder geval, nog vele jaren plezier met elkaar, kinderen en kleinkinderen.
1066, Slag bij Hastings. Om een of andere reden blijkt dat geschiedkundig feit in mijn geheugen gegrift. Waarschijnlijk ingedramd, alle belangrijke data in de geschiedenis moesten op onze harde schijf opgeslagen worden want internet bestond niet en naslagwerken en encyclopedie's waren te duur in aankoop. De remedie was; alles van buiten leren. Één belangrijk feit blijft dat het de eerste en laatste maal geweest is dat er een buitenlandse invasie plaatsvond in Groot-Brittanië. Daar is een 'stripverhaal' avant la lettre van gemaakt. Een geborduurde linnen loper, van 70 m lang en 50 cm hoog, met verslag van de krijgsverrichtingen. Op het "Tapijt van Bayeux" is te zien: de voorgeschiedenis, inscheping, landing, de slag bij Hastings zelf, voorzien van een korte Latijnse uitleg bij elk tafereel. Onder en boven de gevechtstaferelen zijn er ook sprookjes afgebeeld zoals bv de vos en de kraai. Dat alles met de zogenaamde speciale naaisteek van Bayeux. De belangrijkste scene: Koning Harald die een pijl in zijn oog krijgt en sterft. Het kunstwerk, gemaakt een jaar na de veldslag, is nog altijd te bewonderen in het 'Groot Seminarie' van Bayeux. Heeft de Deense man die in Oslo zoveel slachtoffers maakte met pijl en boog daar zijn inspiratie gehaald? Of bij het Zuid-Koreaanse game dat furore maakt bij de jongeren "Squid Game"? Of staat zoiets in de Koran vermeld dat onvrede met 'pijl en boog' moet beslecht worden? Een antwoord over het 'waarom' wil iedereen wel krijgen.
Weer een 'haring' (blog 15/9) bij Brueghel in spreuk 43: den harinck braden om den roge of kuyt = de haring braden om de hom of de kuit = iets opofferen voor een kleinigheid. Kan ook bedoeld zijn als 'klaplopen' of zijn geld vergooien, of een mislukte poging om iets vast te krijgen. Tot morgen
|