Voor de zoveelste keer heb ik, nadat mijn tekst bijna volledig was afgerond, gedrukt op de knop delete, en foetsie waren mijn woorden. Eerst wat gevloek, vies rond lopen, de hond afblaffen, wat kalmeren door buiten te lopen met daarna onherroepelijk de vraag: begin ik opnieuw of 'bros' ik vandaag? Het schrijven kan ik niet laten, dat doet te veel deugd aan mijn hartje. Maar nu meedelen ' het daghet in den oosten' zou een beetje belachelijk zijn en hetgeen waarover ik wil schrijven is toch meer iets voor de namiddag of avond. Iedere dag wat nieuws leren hou ik in ere, vandaag een thema dat het spelletje 'woordzoeker' me aan de hand deed: cocktailparty. Ik ben niet zo thuis in de alcoholwereld. En toch weet ik er één en ander van omdat bier en wijn in mijn en ieders wereld, gebakken zit. Mijn gezelschap dronk het en ik deed, soms tegen heug en meug, mee. Zo kan ik wel een onderscheid maken bij deze 'zwak alcoholische' tussen een pilsje en een trappist bij de biertjes, en wit, rood of rosé bij de wijnen. Deze dranken vinden we zelden terug in een cocktail. Daar behoren meer de 'sterke dranken' toe, zoals wodka, rum, whisky, cognac, gin. Deze dranken verschillen van de voorgaande brouwsels omwille van andere ingrediënten, gistingproces en distillaties. Er zijn echt wel specialekes te vinden met een percentage aan alcohol die de sterkste mens als een boomstam doen omvallen. Granen zijn de bestanddelen in 'Everclear' levert 95% alcohol en is meestal illegaal gestookt. 'Poitin' gedestilleerd uit granen en aardappelen, 92,5%. De alom gekende Oostenrijkse brandy, de sterkste rum, 'Stroh' goed voor 80%. En dan is er 'Absinth', 75% alcoholgehalte. De 'groene fee' is gemaakt van anijs, zoete venkel, absintalsem en zeer geliefd in 19e-20e eeuw bij schilders en schrijvers. Zij vonden dit drankje een 'bron van artistieke inspiratie'. De cocktails zijn bij manier van spreken ontstaan door het alcoholverbod in de V.S. tijdens de 'grote drooglegging' van de jaren 1920. Bier en wijn waren verboden, sterke dranken niet. Eerst kwamen de mixdrankjes, een combinatie van sterke drank en een frisdrank, zoals rum-cola. Dan kwamen de cocktails met minimaal 3 ingrediënten waarvan er 2 drinkbaar moesten zijn en 1 alcohol bevatte, zoals Gin Fizz (gin, citroensap, suikersiroop, soda) of een Mojito (witte rum, limoen, bruiswater, munt en eventueel een paar druppels kruidenbitter). Nu zijn er andere gezondheidsvoorschriften, andere wetten, en de pakkans en boetes bij alcoholverbruik in het verkeer, deed meningeen naar de alcoholvrije bieren, wijnen overstappen. De cocktails volgden met mocktails (mock = onecht en 'cock'tail). Zo kan je gerust een paar Nojito's (verse munt, spuitwater, limoensap, agavesiroop) drinken zonder de dag nadien met een houten kop rond te lopen. De oorsprong van het woord 'coctail'? Wel omdat de Kerstjumping in Mechelen van start is gegaan opteer ik voor de paardenuitleg. 'Cock-tailed' werd in de 18eeuw gebruikt om om niet-ras-zuivere renpaarden mee aan te duiden. Een geschikt woord om een niet-zuiver, maar gemixed drankje mee te benoemen. Tot morgen
|