De zee rimpelt altijd, zelfs als ze kalm is. Mijn huid ook, soms meer soms minder, afhankelijk hoe de nacht verlopen is. Deze morgen was het één rimpel van het lachen. Dat is gisteren in de loop van de dag begonnen bij het bekijken van een hilarisch filmpje, doorgestuurd door broer/schoonzus. Onmogelijk de inhoud te beschrijven. Het zien is het belangrijkste en zeker de omstandigheden. Maar tranen met tuiten weende ik nog, eens ik in bed lag. Het beeld van een hond die het kunstgebit van zijn baas in zijn muil had bleef op mijn netvlies plakken. Ik zie telkens het beeld verschijnen van het beestje met een perfect kunstgebit. Een groep, die zoekt naar hilariteit, gekke filmpjes, home video's, sketches, komische acts, wonderen van de natuur en al diets meer, zenden die dan door. Soms verzuip ik in de prentjes, commentaren op alle gebeurtenissen en personen. Een selectie moet ik af en toe doen, maar er zitten ook pareltjes bij om te koesteren. Ik weet dat ik bij een slecht moment, zoals iedereen wel eens heeft, de hond zal bovenhalen om me van mijn zorgen af te helpen. Want, zegt G.M.: "hij probeerde zijn zorgen te verdrinken, maar ze kunnen allemaal zwemmen als ratten". Ik haal de drank niet te voorschijn, ik wil liever eens goed lachen en wandelen om donkere wolken opzij te schuiven. Ik ben op zoek gegaan naar G.M. = Good Morning, alias (?) Ans van Wieren, met allerlei mooie zinnen en waarheden. Tot daar mijn lachrimpels.
Trachten te ontsnappen aan de lectuur en woorden over de pandemie is een echte opgave. De 'zwerfkapjes' die we niet 'vastgrabbelen' als we ze afdoen en zomaar laten rondslingeren. Die maskertjes bevuilen onze zeeën, rivieren, velden, maar ontluisteren ook onze straten. Dat is 'kak', heel ambetant, vervelend en rot, anders gezegd, shit. Ook weer een nieuw woord voor de horeca: ijskastcompensatie. De vergoeding die restaurants, bars, cafees zullen krijgen voor de waardevermindering van hun levensmiddelen.
Onlangs zijn in Nederlands-Limburg 5000 'kopvoorns' uitgezet. Opgekweekt in een eigendom van het Instituut voor Natuur-en Bosonderzoek in België. Ze noemen zichzelf 'De Ark van Noah'. Ze proberen met uitsterven bedreigde soorten, 8 vissen-en 2 paddensoorten, te redden. De biologen, wetenschappers pur sang, met een grote dierenliefde, bulken ook van de inspiratie en fantasie bij de naamgeving van de dieren. Waar ze zich op baseren om een dier een onuitspreekbare en belachelijke naam te geven, weet ik niet. Ik kijk naar de foto's van een 'vroedmeesterpad' die op geen enkele wijze trekken heeft van een vroedmeester in de materniteit. Een 'knoflookpad' heeft niet eens de kleur van de groente, ook niet de vorm. De geur kan ik niet uitmaken, voorlopig ruikt mijn krant nog altijd naar inkt. Een vis bestempelen ze ook als 'rivierdonderpad', misschien maakt ie hetzelfde lawaai als een onweer. Tot zover nieuws over de beroemde kwekerij in Linkebeek.
Ik kreeg juist een berichtje van de hereniging in Belvédère van stiefmoeder Paola, papa Albert en nieuwste (stief)dochter 'Delphine'. Het geluk weze me hen.
|