Ik kan vandaag niet anders beginnen dan Yasmine (Hilde Rens, 1972-2009) te vernoemen en in ieder geval wat prachtige songs van haar: Porselein, Diep in Mij, en vooral, Alle Meisjes aan de Macht. Het was een fijne vrouw. Daarmee heb ik ook op de muziek gewezen die een speciale dag heeft vandaag: Internationale Dag van de Muziekvrijheid. Nog 4 andere thema's die iets onder onze aandacht willen brengen: 'Internationale Dag voor aandacht voor Dieren en Planten in het Wild', 'Internationale Dag van het Gehoor', 'Dag van de Doktersassistente'. Maar het is vooral 'Wereldboekendag'. Net vandaag verschijnt er een een vertaling van het nieuwste boek van mijn favoriete schrijfster Elisabeth Georges. Weeral een turf van 640 blz heeft ze bijeengeschreven. Dat in een detectieveboek (zoals gewoonlijk) met het speurdersduo: de aristocratische Thomas Lynley en de volkse Barbara Havers. Het behandelt een controversieel wereldthema, vrouwenbesnijdenis. "Iets Te verbergen" is de Nederlandse titel. Het zal richting boekenwinkel gaan een van de volgende dagen, want ik wil geen hiaat in mijn kleine bibliotheek.
De krant is iedere dag weer een bron van kennis vergaren. Zowel politieke hot items, als gezondheidstips komen aan bod. Zelfs het onnozelste spelletje kan wat wetenswaardigheden aanbieden. Vandaag was dat de woordzoeker die over 'Italiaans eten' ging. De helfst van de gerechten of pasta's kende ik niet. Lange tijd geleden was er vermicelli, engelenhaar, letterkes, allemaal pasta voor in de soep te gebuiken en macaroni kende ik alleen van gebruik in de vanillepudding, dat ik dan verafschuwde. Veel van het zuiderse eten heb ik opgestoken in de tijd van de kooklessen bij de KAV, nu Femma. Een avond met vleesarme gerechten, dat toen in de mode kwam (de jaren '70-80), leerde me minestronesoep maken, risotto, spaghetti (een verbeterde versie van degene die mijn vader me had geleerd), ravioli en lasagna. Ik volg nog grotendeels de recepten die ik toen leerde, maar meer aangepast doorheen de jaren aan mijn smaakpapillen en betere kennis van de details en elementen. Ook de kruiden zoals rozemarijn, marjolein, basilicum, oregano en nog vele andere toen onbekende ingrediënten kwamen aan bod. De olijfolie kwam ter sprake, maar van de weeë smaak ben ik nooit een liefhebber geworden. Ik heb geen fles van dat goedje in mijn keuken staan evenmin zijn de lookbollen aanwezig om in gerechten verwerkt te worden. Ik heb wel een hoop werk gehad om de bestanddelen van volgende gerechten te kennen: bracioli, conchigli, cucina povere (armenkeuken), guanciale, involtini, pesce farcito, pollo, provolone, ragù, taleggio kaas. Desserts zijn er ook overvloedig in Italië zoals het 'Grand Dessert' en 'tiramisu'. Natuurlijk is er vooraf een 'campari' of 'crodino' een 'prosecco' en tijdens de maaltijden een 'chianti'. En als afsluiter een espresso, cappucino of ristretto. Een kleine hint voor als de electriciteit zou uitvallen: gebruik de lege bolle chianti-fles, als het een doorschijnende is (niet de groene) als 'ornaal'. Dat is een met water gevulde glazen buikfles, die, als ze voor een kaars geplaatst wordt, als een loep kan dienen en het licht versterkt. Tot morgen
|