Wat een onbekommerde stralende zomermaand is, verandert voor sommige families in treurnis, verdriet, synoniem voor gemis. Deze week is er al afscheid genomen van Paul de Knop, Jean Jacques Cassiman en ook van Caroline Pauwels. Maar herdenken is er ook vandaag. Wie kent nog de uitdrukkingen: "let the beast go", "geen commentaar", "een probleem moet je pas oplossen als het zich stelt", "een nederlaag van Club Brugge vind ik erger dan de val van de regering"? Inderdaad, Jean Luc Dehaene (1940-2014) blijft bestaan in zijn uitdrukkingen; Hij was een van de beste premiers die ons land kende en vandaag denk ik ook eens aan hem. En wie kent volgende titels niet: "Windekind", "Gelukkig Zijn", "Dag Vreemde Man", "Ik Mis Hem Zo"...? Ook Ann Christy (1945-1984) mag vandaag niet ontbreken aan het lijstje van onvergetelijke mensen. De euforie van zoveel uren zon, krijgt op deze manier soms een wrange nasmmaak.
Augustus wordt ook wel de oogstmaand, korenmaand, arenmaand genoemd, zelfs het Oud-Frankische woord voor deze maand, gebruikt men soms: Aranmânôth. In Spanje is dat de titel van een bekende roman, geschreven door de Spaanse Ana Maria Matute (1925-2014). De roman gaat over het najagen van een onmogelijke droom en het verlangen naar vrijheid. Een beetje de Don Quichotte roman van de 21e eeuw, waarin een idealist zijn idealen najaagd met een beetje belachelijke daden. Ze kreeg de Miguel de Cervantesprijs voor haar belangrijke bijdrage aan de Spaanse literatuur.
Mijn oog viel vandaag ook op het woord 'pollutie'. Ik vraag mij af waar dat gebleven is. Enkele jaren geleden werd met dat woord gegoocheld en om onze oren geslagen, alsof het een lieve lust was. Nu spreekt geen mens het woord meer uit als het gaat over bv Pfos-vervuiling. Nochtans heeft door de vervuiling onze gezondheid, milieu en nog zoveel meer, last van deze en andere polluerende stoffen. Ik denk dat ik gevonden heb waarom dat woord niet meer gebruikt wordt. De tweede betekenis is nl 'zaadlozing tijdens de nacht'. Dat is natuurlijk polluerend voor de matras, lakens en pyjama's maar men kan dat toch onmogelijk schadelijk voor het milieu of de gezondheid noemen. Vandaar→ weg pollutie en enkel 'vervuilende, gevaarlijke en besmette' producten met naam noemen.
Omdat nr 50 vandaag een variant is op spel 46, kan ik kort zijn over de kinderspelen van Breughel. Nr 46 ging over 'lage' stelten. Vandaag gaat het over steltlopen op hogere stelten. Dat is hetzelfde als de eerste maar je mag geen hoogtevrees hebben als je ermee op stap gaat. Daarom heb ik wat plaats om het citaat van de dag mee te geven: "een oud mens is een beetje gisteren, een beetje vandaag en oneindig ∞ veel morgen" M. Gütl. Tot morgen
|