Kookhistorie
Inhoud blog
  • 2025 in 't zicht, met nieuwe voornemens!
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    07-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leven als God in Frankrijk... (vervolg)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Enkele weken geleden blogde ik over een zelf-georganiseerd reisje naar de Perigord en de Pyrénées Albigeois.
    Daarvan zijn we verleden week thuisgekomen, al bij al tevreden behalve over het weer. De statistieken gaven 12 dagen regen per maand maar wij waren 16 dagen onderweg en hebben er alle dagen van mogen "genieten".
    Gelukkig was er niet te veel wind zodat je met een goede paraplu vrij droog kon blijven. Ook de temperatuur was niet wat je verwacht op 1000 km meer naar het Zuiden.
    De Middeleeuwse dorpjes en kastelen waren de moeite waard om te bezoeken maar de wegen steil en de paden oneffen want die mensen zochten destijds veilige oorden op en die lagen meestal op of tegen een berg.
    Het viel ons op hoe alles wreed "in orde" was, proper en mooi gerestaureerd. De Fransen doen momenteel heel hard hun best om hun dorpen op te waarderen (zie hier).
    Uiteraard veel eend en foie gras gegeten maar weinig truffel want het seizoen daarvan loopt enkel van einde oktober tot einde februari. Wie buiten dat seizoen truffel aanprijst geeft of diepgevroren of conserven of geparfumeerde olie in zijn bereidingen. Zo at mijn eega ergens een "omelette au truffes" die enkel naar eieren proefde en 19€ kostte. Natuurlijk hebben we dat niet gepikt en heeft de patron onze aperitieven betaald .
    Toch niet bijgekomen want veel gewandeld !
    De kwaliteit van het eendenvlees is daar uitstekend want vermoedelijk afkomstig van de foie gras eenden, het vette vel wordt doorschijnend en luchtig en is even lekker dan het vlees. Bij ons niet te vinden, denk ik ?
    Op de foto ons lekkerste gerecht: "Assiette dégustation aux quatre foies gras de canard"= in terrine met fleur-de-sel, met truffel, in carpaccio en gebakken gedeglaceerd met balsamiekazijn.
    Het water komt mij nog in de mond...

    07-05-2012, 17:28 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    13-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Antwerps kookboek voor leckertonghen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens mijn voortdurende speurtocht naar oude Vlaamse recepten heb ik tot mijn grote vreugde het "Antwerps kookboek voor leckertonghen" op de kop kunnen tikken.
    Het is een uitgave van de stadsbibliotheek in Antwerpen (1995) en samengesteld door W.L. Braekman op basis van een manuscript dat einde 16de eeuw moet gedateerd zijn. De vermoedelijke originele auteur ervan is een Antwerpenaar die uit het Waasland zou afkomstig zijn of die een Oostvlaamse bron heeft gekopieerd.
    Dat "Cock Bouck" bevat 231 recepten waaronder dat van "Spaensche pap": Nemt vif ofs zes doyers, blomme van rys, room oft soete melc, roosewater ende suicker, mact daeraf pap, settet opt vier in een schoone ketel, altoes roerende tot dat genough is ende dickachtich, rechtse dan in schalen, stroiter op suicker.
    Mijn versie anno 2012 voor 4 personen: 5 eidooiers, 1 eetlepel rijstbloem, een halve liter melk, 1 eetlepel rozenwater, 3 eetlepels fijne kristalsuiker. Suiker naar believen om te garneren.
    Roer de dooiers met de melk/room, de bloem (maïzena kan ook) en het rozenwater goed door elkaar zonder echter te kloppen. Zet de bereiding op een zacht vuur en roer degelijk overal tot het mengsel begint te dikken en de suiker gesmolten is. Verdeel het daarna over 4 individuele kommetjes. Bestrooi met suiker naar believen en dien op.
    Het recept zegt niet of de bereiding warm of koud moet gegeten worden. Mij lijkt koud het beste, wanneer je de suiker dan carameliseert (onder de grill of met een keukentoorts), bekom je een heerlijke met rozenwater geparfumeerde ... crème brûlée.

    13-04-2012, 11:48 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    29-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chartreuse, een godendrankje ???
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jaren geleden, op cursus bij het Centre d'Energie Atomique in Grenoble ontdekte ik de "Chartreuse Verte", een groene elixir gemaakt door de Kartuizermonikken van het Monastère de la Grande-Chartreuse dicht bij Grenoble.
    Het basisrecept ervan werd in 1605 aan de orde in Parijs bezorgd door de Maréchal d' Estrées en bevatte zowat alle toenmalig gekende planten met medicinale eigenschappen.
    Het huidige recept van het Elixir Végétal de la Grande Chartreuse (met 69% alkohol) werd verder op punt gesteld in 1757 door de broeder-apotheker van het klooster in Grenoble en in 1764 werd de huidige groene Chartreuse (55%) ervan afgeleid en "Liqueur de Santé" gedoopt. Het bleef lang een lokaal drankje waaraan genezende en levensverlengende krachten werden toegeschreven.
    Zowel tijdens het Napoleontisch bewind als bij het begin van de 20ste eeuw hadden de Kartuizermonikken het moeilijk en dreigde het recept verloren te gaan. Zij weken uit naar Tarragona en konden het daar vrijwaren.
    Vandaag produceert men terug in Frankrijk (Voiron) en de 130 planten nodig voor de productie worden nog steeds uitgezocht en samengesteld in het klooster zelf. Enkel de monikken kennen de samenstelling. Elk jaar zijn zo'n 18 ton planten nodig voor de jaarproductie. In de oude bakkerij van het klooster worden zij gedroogd, gewogen en vermalen voor ze naar de distillerie worden gebracht.
    Met de nodige omzichtigheid gesavoureerd (druppel per druppel) is het m.i. een godendrankje. Of het levensverlengend is weet ik (nog) niet maar dat het aanleiding geeft tot erotische dromen kan ik bevestigen.
    Die paterkes toch...

    29-03-2012, 16:12 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    27-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komen eten (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanavond doet de oudste zoon in "Komen Eten" zijn best om het zijn gasten naar hun zin te maken. Zijn kandidatuur dateert van een hele tijd voor nieuwjaar en de opnames vonden plaats in Januari toen het lang nog niet zeker was dat zijn droom om een restaurant te beginnen begin Maart werkelijkheid zou worden.
    Ondertussen heb ik zijn medekandidaten ontmoet op de openingsontvangst van zijn restaurant en dat zijn wreed sympathieke mensen die hun deelname m.i. correct relativeerden. Zij weten dat het entertainement is en zelf beleefden ze er wreed veel leute aan. Dus relativeer ik zelf ook mijn uitspraken van enkele maanden geleden alhoewel ik mij nog altijd geen kandidaat zou stellen om mee te doen.
    Ik heb vandaag nog maar enkel de uitzending van gisteren gezien en er geen graten in ontdekt. Onze zoon Peter is zijn wilde haren al enkele jaren kwijt. "Pedro Champang" is nu een familievader die goed zorgt voor zijn gezin en zijn stiefkinderen en hard werkt om alles pico bello op orde te hebben.
    Ik kan daar alleen maar trots op zijn !

    27-03-2012, 12:34 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    21-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rognon blanc
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze week op TV in "Smaak" gekeken hoe de mama van Gella Vande Caveye ramtekstikels klaarmaakte die dan door de aanwezigen met veel smaak werden opgesmikkeld, ook door Gella die er jeugdherinneringen bij ophaalde.
    Ik herinnerde me dat ik in een van mijn oude kookboeken het recept had gezien voor "de ballen van een ram" en vond het snel terug in het boek "Nieuwe Vaderlandsche kookkunst" gedrukt in Rotterdam in 1797 tijdens de Bataafse Republiek.
    Aan het recept is sindsdien quasi niets gewijzigd: uitwateren in licht gezouten water, pellen, in plakken snijden, kruiden, bebloemen en doorbakken in verse boter.
    Ik heb ze zelf nog niet gegeten maar heb er geen apriori's over, we eten toch ook andere klieren. Denk maar aan de zwezerik die op een identieke manier wordt klaargemaakt behalve dat die eerst even wordt geblancheerd om hem gemakkelijk te kunnen ontvliezen. Of onze "choesels" een gerecht voornamelijk bestaande uit de pancreas van runderen.
    Tegen de apriori's heeft men elders een goede oplossing gevonden. In het Engels noemt men ze "sweetmeat" naar analogie met "sweetbread" voor zwezerik en in het Frans "animelles" of "rognons blancs".
    Ik stel voor in onze taal het woord "klootjes" te gebruiken, dat moet toch kunnen ?

    21-03-2012, 08:28 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    15-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Altijd-in-voorraad
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Onze voorraadkast bevat steeds een minimum hoeveelheid verse groenten & fruit (behalve als we langere tijd op reis zijn). Qua fruit zijn dat: appels, noten en bananen en qua groenten: sjalot, rode ui, dikke ui, look, wortelen, selder, vastkokende- en puree-aardappelen. In de winter is die selder vaak knolselder en in de zomer groene- of stoofselder.
    In de zomer komen bij die vaste voorraad ook Romeinse sla en meestal Romatomaten of Coeur-de Boeuf die dan minstens een weekje in het zonnetje op het venstertablet van de keuken blijven liggen in het ochtendzonnetje.
    Qua kaas: een blok Parmigiano Reggiano, sneetjes oude Gouda en Gruyère smeltkaas (in plakjes).
    Qua vlees: gekookte ham en dikke sneden gezouten spek.
    Daarnaast eieren XL en room 40%.
    Qua conserven: haricots lingots, flageolets, linzen en rode bonen. Die peulvruchten altijd zelf meegebracht uit Frankrijk. Ook tomato frito (Spaanse tomatensaus), tomatenstukjes en tomatenconcentraat (Benito Colruyt). Ook is er altijd rode zalm en witte tonijn. Uiteraard ook mayonaise (van Heinz), zure augurkjes, kappers en uitjes.
    Qua droge voeding: diverse rijstsoorten en diverse vormen van deegwaren.
    In de diepvries: kervel, erwten, Spaanse pepers en een of ander soort zoutwatergarnalen.
    Verse kruiden in een potje: altijd tijm en dikwijls bieslook en basilicum.
    Daarmee kan ik tal van warme- en koude gerechten bereiden ook als ik niet persé naar de winkel kan of wil.

    15-03-2012, 11:36 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    13-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parelhoen en Schartong
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat heeft het ene met het andere te maken ?
    Het zijn de hoofdgerechten uit het seizoengebonden keuzemenu van Grand-Café Brasserie Brasseur, de nieuwe zaak van onze zoon in Zwijndrecht bij Antwerpen.
    Op de vaste kaart heeft hij de brasserie-klassiekers gezet maar in het keuzemenu wil hij zich culinair nog meer kunnen uitleven. Zijn grondstoffen zijn van uitstekende kwaliteit: met de meeste leveranciers werkt hij al jaren lang samen (van toen hij als chef-kok elders werkte) en die weten dat hij een "pietje-juist" is als het op kwaliteit en gemaakte afspraken aankomt.
    En qua combinaties kunnen we alleen maar zeggen: geslaagd en dat uit eigen ervaring toen we er lunchten.
    De parelhoenbout (mijn hoofdgerecht) was krokant en sappig, de combinatie met de gewokte groene groenten (peultjes, princessenboontjes en erwtjes) heerlijk contrasterend en de gratin Dauphinois smeuig en vol maar voldoende neutraal om het geheel aan te vullen en niet te domineren.
    De schartong was volgens mijn eega perfect (juist gaar en dus sappig) en de risotto met mosseltjes paste er uitstekend bij.
    Beide gerechten zijn te zien op de bijgevoegde foto, ter plekke genomen...
    Aanvullend in het menu (van 32,5€ pp) nam ik de vitello tonato en mijn egga de carpaccio en als dessert een ruime portie crème brûlée (bereid in de oven en met een krakende caramel) ook een van de dada's van de zoon.
    Alles heerlijk en met zalige wijntjes aan democratische prijzen overgoten.
    Wie zelf eens langskomt zal dat kunnen beamen: www.brasseriebrasseur.be

    13-03-2012, 12:08 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    04-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Typisch Antwerpse kost
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De nieuwste keukentrend is volledig mijn ding: retro-keuken, streekgebonden en met verse ingrediënten, liefst gekweekt door plaatselijke telers.
    Ik zocht één en ander op voor de Streek rond Antwerpen en kwam tot het volgende lijstje, wellicht onvolledig en deels extrapoleerbaar naar andere Vlaamse (Belgische) streken maar toch...
    Ingrediënten: schorseneren, witloof, prei, asperges, knolselder, aardappelen, rapen, uien, wortelen, selder, pijpajuin, radijs, ramenas, tijm, laurier, bier, zachte mosterd, zachte pickels, room en boerenboter.
    Niet te vergeten: paardenvlees, Elixir d'Anvers en de plaatselijke bieren.
    Daarnaast enkele typische bereidingen: mosselen met frieten (puntzak) en een romige mayonaise, witloofsoep, witloof met kaas en ham uit den oven, witloofslaatje, tomatensoep met ballekes, worstenbrood, appelbollen, rogge verdommeke, smoutebollen, tartaar van filet d’Anvers, frut (kop, hoofdvlees), filet d’Anvers (gerookt), paardenfilet, paardensteak, ajuinsaus, bakharing, tong in Madeirasaus, sprot, steak met frieten & witloofslaatje, balletjes in tomatensaus, vleesbrood met kriekskes, paling in 't groen, stoofvlees met bier, stoofpotje van konijn met pruimen, rijstpap met saffraan en kandijsuiker, gezoden worst, beuling (bloedpensen), stoemp met worsten (wortel-, spinazie-), hutsepot, suikerwafels, gewone wafels, lakmans (stroopwafel), Antwerpse handjes (in chocolade en ook als koekjes), Mokatine snoepjes (foto) en ik vergeet er nog een aantal !
    Sommige van deze recepten gaan al eeuwen mee, bijgevolg hebben ze hun "zaligheid" bewezen.

    04-03-2012, 12:04 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    03-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kop is er af
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren vond de openingsreceptie van Grand-Café Brasserie Brasseur plaats. Ze was een groot succes: veel volk, lekkere drankjes en heerlijke hapjes. Iedereen was tevreden en vol lof over de transformaties en het feit dat de goede concepten zoals de kind- en klantvriendelijkheid werden behouden.
    Vandaag om 17h00 komen de eerste échte klanten en het belooft want er waren al heel wat reservaties voor vanavond en morgen.
    Hierbij een compilatie van de indrukken voor de ontvangst begon.
    Wie naar Zwijndrecht in de buurt van Antwerpen wil komen kan reserveren op +32 (3) 252 89 90.

    03-03-2012, 08:16 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    25-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leven als god in Frankrijk...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat gezegde hoor ik regelmatig dus... wou ik wel eens weten wat dat inhoudt.
    We stippellen bijgevolg een rondreis uit naar de Périgord en de Pyrénées Albigeois gekend om zijn Middeleeuwse dorpen, kastelendichtheid en mooie natuur maar ook om zijn culinaire geneugten zoals truffels, confits, foie gras, cèpes, pruimen, walnoten, kastanjes, aardbeien, asperges, geitenkaasjes en lekkere wijnen o.a. uit de Cahors.
    Ik vond de basis-inspiratie in dit artikel in één van mijn nieuwsbrieven als fervente Internaut en met wat opzoekingswerk via google en de nodige Michelin-gidsen komt dit dik in orde.
    De hotels zijn reeds geboekt (ook grotendeels via het internet) en het uiteindelijke dag-aan-dag scenario krijgt stilaan vorm.
    Ik kijk er naar uit want de laatste weken waren op zijn minst gezegd stresserend en dat zal pas over zijn als de zaak van onze oudste zoon Peter goed van start gaat. Wanneer we vertrekken zullen we daar al wel zicht op hebben. (Ik zette hem deze morgen op de kaart )

    Grotere kaart weergeven

    25-02-2012, 14:35 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    21-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(her) Opening van een grand-café / brasserie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dat er zoveel kwam kijken bij de opening van een horeca-zaak had ik me niet kunnen voorstellen maar op Zaterdag 3 Maart is het vernieuwde Grand-Café Brasserie BRASSEUR een feit.
    Nieuwe leveranciers impliceren ook dikwijls wijzigingen in de infrastructuur (koelingen, koffiemachine, publiciteitsartikelen enz.) en vergelijken is de boodschap. Ook oppassen dat je niet voor jaren gebonden bent als je een overeenkomst tekent en goed nalezen wat je vooraf mondeling had afgesproken...
    Daarnaast een immense "opkuis", want eens de zaak gestart schiet er niet blijkbaar niet veel tijd meer over om de opeenstapeling van "nog bruikbare spullen" te vermijden. De zoon zal ongeveer 4 ton "oude spullen" naar het containerpark hebben gebracht maar nu ogen de stapel-, voorraadplaatsen en -rekken mooi en ordelijk.
    Dan schilderen waar nodig en verschillende lagen oude vloerbekleding verwijderen, immense opkuis van koelingen, kookgerei en afwassen van duizenden stukken vaatwerk en glazen.
    Momenteel wordt ook alle drukwerk voorbereid: menu- en wijnkaarten en speciale aanbiedingen.
    Alles moet spic&span zijn qua aanbod, prijsstelling en taal en dan worden opgenomen in het kassasysteem.
    Er is al hard gewerkt en de komende 2 weken zal dat nog het geval zijn, maar gans de familie helpt waar kan en de deadline zal worden gehaald.
    Ik duim dat het een succes wordt.

    21-02-2012, 08:04 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    02-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op naar een vliegende start...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om de deadline van 1 Maart te halen voor de opening is er nog veel te doen in Grand-Café Brasserie Brasseur te Zwijndrecht.
    Zo onder andere gemotiveerd en bekwaam personeel vinden.
    De zoon pleegde aankondigingen op www.jobkitchen.be.
    Ik herhaal ze hier, voor eerlijke en open medewerkers is het een goede baas, dat kan ik garanderen.

    02-02-2012, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    29-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grand-Café Brasserie Brasseur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het ziet er naar uit dat de oudste zoon uiteindelijk zijn droom kan waarmaken en een eigen horecazaak beginnen. Hij deed een geslaagd overnamebod op de faling van Brasseur in Zwijndrecht bij Antwerpen.
    In de streek een bekende en goedbeklante zaak, die in 2011 als beste brasserie van Vlaanderen gelauwerd werd en ook dit jaar genomineerd is o.m. als kindvriendelijkste brasserie.
    Er is parking, terras, veranda, zaal, een binnen- en buitenspeeltuin en plaats voor meer dan 100 personen.
    Heel onze familie staat achter dit project en de nieuwe patron zal zeker zijn best doen om op alle vlakken nog beter te scoren, daar ben ik gerust in. Hij gaat immers zelf achter het fornuis staan.
    In de loop van de volgende dagen wordt de nodige contracten getekend en dan begint het grote werk om een opening op 1 maart te halen.
    Mijn gevoelens zijn dubbel: ik ben blij dat hij er voor gaat maar anderzijds zal hij er heel hard voor moeten werken. Het is crisis en de horeca wordt fiscaal en sociaal wreed geviseerd. Maar wanneer je waar voor het geld geeft en de klanten gastvrij onthaalt moet dat lukken. Hij heeft daar meer dan 20 jaar ervaring mee en heeft zijn rechtvaardigheidsgevoel van mij (denk ik)...

    29-01-2012, 17:26 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    26-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Vaderlandse Kookkunst anno 1797
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het 360 bladzijden tellende kookboek "Nieuwe Vaderlandsche Kookkunst" dateert van 1797 en werd in 1976 in facsimilé uitgave herdrukt. Het bevat honderden recepten in 21 hoofdstukken.
    Deze getuigen van een weelde aan ingredïenten en bereidingen waarvan de meeste nog niet gewijzigd zijn maar een ander aantal wellicht wel vergeten ?
    De auteur is weer eens geen echte kok, maar weer een uitgever: Johannes Allart werd geboren ca. 31 maart 1754 te Windesheim (In de buurt van Zwolle in de provincie Overijssel - Holland) waar zijn vader predikant was. Hij deed zijn poortereed als boekverkoper op 4 Februari 1773 en werd reeds 8 Februari 1773 in het gilde opgenomen. Hij trouwde in September 1774, alles te Amsterdam, waar hij jarenlang een der voornaamste uitgevers was.
    Hij oefende een zeer grote invloed op de ontwikkeling van zijn tijdgenoten en niet minder op zijn vak. Vanaf 1812 woonde hij in Den Haag en overleed aldaar 8 November 1816.
    Een recept voor "Bruine Uïen-soup"...
    Neem 16 of 20 uïes, en laat denzelven, aan schyfjes gesneden, in boter fruiten tot ze bruin zyn; doe'er vervolgends zoveel jeu by als men soup wil hebben, en laat het nog een weinig kooken; doe er voorts wat nootenmuscaat in, ook een weinig peper, en zout naar den smaak: aanrechtende ligt men genoegzaam geroosterd brood in den schotel.
    Een overzicht van de recepten in dit boek vind je hier.

    26-01-2012, 16:52 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    12-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede voornemens en kalkoen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat heeft het een met het ander te maken? Ik leg het uit...
    Toen ik een paar dagen geleden weer eens voor de uitgebreide vleestoog stond bij Colruyt zag ik links van mij enkele rijen met divers rundvlees, rechts enkele rijen gehaktbereidingen en in het midden een gigantische hoeveelheid varkensvlees uitgestald liggen met daartussen wat lam en wat kalf.
    Te veel rood vlees is niet zo gezond, te veel gehakt ook niet, varkensvlees is anti-dieet en de rest is vrij duur, concludeerde ik. Wat moeten wij dan nog eten, rekening gehouden met ons lichaam en onze geldbeugel ?
    Ik dacht terug aan het verblijf in Tanzania en andere Islam-landen waar we nimmer ofte nooit varkensvlees voorgeschoteld kregen en hoe ze dat daar dan oplosten.
    Ik spoedde mij direct naar de gevogeltoog. Kip komt regelmatig op ons menu en soms ook eend maar... kalkoen is er ook nog.
    Ik overwoog dat we dit niet dikwijls kopen wegens "te droog" maar toen viel mijn oog op het kalkoenstoofvlees waarvan ik dan maar een pakje in mijn karretje kieperde.
    Receptjes gezocht op het internet en uiteindelijk werd het deze middag "kalkoencurry met rijst" waarvan hier het recept:
    450g kalkoenstoofvlees, 2 sjalotten, 4 teentjes look, 2cm verse gember geraspt, 1/2 spaanse peper, 15cl kokosroom, 15cl water, een vetarm kippenbouillonblokje, 1 wortel geschild en in schuine plakken gesneden, 150g doperwten uit de diepvries, 1 eetlepel currypoeder, 2 eetlepels arachideolie.
    De kalkoenblokjes wat ontdoen van vliezen en pezen. De gesnipperde ui, piment en look aanstoven in de arachideolie. De gember en de curry laten meefruiten, blussen met het water en de kokosroom en het bouillonblokje toevoegen. Aan de kook brengen en de kalkoenstukjes toevoegen alsook de groenten.
    Op een zacht vuur laten inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft (~30 minuten) en opdienen met gekookte rijst.
    We waren bij het eten zo terug bij onze reisjes in zonnigere oorden. Het vlees was botermals en het geheel wreed smakelijk met een exotische en licht pikante toets.
    P.S. look, ui en piment zijn essentiëeel maar andere groenten kunnen m.i. even goed (courgette, sugar snaps, rode paprika... of zelfs mango en appel).

    12-01-2012, 16:44 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    10-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwitsers vakmanschap
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik moet toch eens een lofzang afsteken over de dunschiller, een Zwitserse uitvinding van Alfred Newerczerzal die er in 1947 een patent op nam. Er zijn er ondertussen zo'n 60 miljoen stuks van verkocht en de firma bestaat vandaag nog steeds uit maar een 10-tal personen (http://www.zena-swiss.com).
    Volgens de website van de fabrikant kosten ze amper een Euro maar op het internet gaat de prijs ervan tot 6 euro en meer... zo zie je dan: iets is waard wat er iemand voor wil betalen !
    Omdat ik mijn paprika's nu niet meer over een gasvlam kan schroeien om ze te pellen zocht ik naar een alternatief en kocht een dunschiller voor zachte pellen (zie foto).
    Die ziet er ietwat anders uit dan de "gewone" (met tandjes) maar is wreed efficiënt voor paprika's, kiwi"s en zelfs rijpe tomaten. Enkel oppassen voor de vingertjes want ik heb al ondervonden dat wanneer je per ongeluk een vingertop tussen het mesje steekt hij niet zonder schade weer vrijkomt...
    Vandaag werd mijn aandacht weer getrokken op de efficiëntie van dit ding bij de bereiding van een paprikaslaatje hetwelk een portie Mexicaanse runderreepjes moest begeleiden opgediend met een aardappel in de oven met bieslookroom.
    Voor het slaatje: 1 rode paprika, een halve ijsbergsla, 1 dikke opgelegde zoetzure augurk, een kleine rode ui, alles fijngesnipperd en vlak voor het opdienen overgoten met een licht zoete vinaigrette.

    10-01-2012, 14:41 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    09-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude kookboeken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wie hier regelmatig komt lezen kan vermoeden dat ik een verwoed verzamelaar ben van kookboeken en andere geschriften over het culinaire en de levensgewoontes van in de oudheid tot op heden. Ik heb ze nog nooit geteld maar een vijftal meter zal wel ergens ongeveer kloppen.
    Ik kocht veel werken in antiquariaten en kan mij urenlang bezighouden met lektuur en studie van sommige pareltjes.
    De oudste werken zijn meestal heruitgaven in fascimiledruk van de originelen want die horen thuis in een museum en niet bij een particulier wegens te kostbaar.
    Vandaag pik ik 2 receptjes uit "Großmutters Kochbuch" uitgegeven in 1894, omdat ze voor onze keuken wat ongebruikelijk zijn, simpel te maken en misschien eens een variatie op onze kalfslever- en aardappelbereidingen.
    Het boek is in het Duits met Gotische lettertekens en het nam wat tijd voor ik er vlot mee overweg kon ,maar oefening baart kunst...
    Leberkloß (leverbal in zijn nat)
    ~1,5l groentenbouillon, 250g kalfslever, 4 eieren, 1 ui, 1 koffielepel citroenrasp, 2 koffielepels gedroogde marjoleinblaadjes, 3 sneden oud brood, 70g boter, peper, nootmuskaat en zout naar smaak.
    Wrijf een katoenen doek aan 1 zijde in met 50g boter. Cutter de rest van de ingrediënten samen tot ze fijn zijn, doe ze in de beboterde kant van het doek en bind dit losjes dicht als een bol.
    Breng voldoende groentenbouillon aan de kook zodat de bol volledig is ondergedompeld en kook zachtjes tot het geheel volledig vast geworden is (~30 minuten). Werk de bouillon af met bieslook en dien de leverbal er warm in op.
    Kartoffeln mit Einmachsauce (aardappels in stoofpotsaus)
    1 kg aardappels, 1 gesnipperde ui, 50g bloem, 50g boter, 3/4 l kruidige bouillon (peper, zout, nootmuskaat), 3 eetlepels gesneden bieslook, 3 eetlepels gehakte peterselie
    Stoof de uisnippers aan in de boter, bestrooi met bloem en laten die even bakken tot een roux. Voeg de bouillon toe om een gebonden saus te verkrijgen en smaak die verder af.
    Kook dan de aardappels in de saus tot ze gaar zijn en werk voor het opdienen de aardappels in stoofpotsaus af met de bieslook en de peterselie.

    09-01-2012, 09:41 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    08-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepekeld rundvlees
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu ik over een hele emmer colorosozout beschik en positieve ervaringen heb met het pekelen van een kalfstong wil ik ook eens een ander stukje rund pekelen.
    Je vind tal van recepten met varkensvlees maar veel minder met rund en als je die dan vindt is het pekelen meestal de voorbode van roken of drogen zoals bij filet d'Anvers, bergvlees (viande de grison), bresaola, pastrami enzovoorts.
    Op een Amerikaanse website vond ik iemand die zijn steaks, vooraleer ze te bakken, langs beide zijden, met grof zeezout (geen keukenzout) en verse kruiden inwreef en ze zo liet zouten gedurende 1 uur per inch dikte (2,54 cm). Dan goed afspoelen, heel goed droog maken met keukenpapier en dan bakken of grillen naar wens. Zeker eens te proeven !
    Een ander recept is dat van "corned beef" een traditioneel gerecht bij de (Amerikaanse) Ieren op St.Patrick's Day, vlees dat wij enkel kennen in blik. De termed "corned" komt van de "corns of salt" (zoutkorrels) waar het is mee ingewreven om het te pekelen alvoren het gekookt wordt.
    Het wordt gemaakt van het rundborststuk (Eng. brisket), ontdaan van alle vet en droog of nat gepekeld. Ik zou voor een natte pekel gaan om er naast zout ook aromastoffen in op te lossen zoals zwarte peper, rietsuiker, nootmuskaat, mosterdzaad, kruidnagels, gember, tijm, korianderzaad, jeneverbes (of een borreltje jenever) en laurier naar smaak.
    De pekel kan met gewoon zout i.p.v. colorosozout maar dan wordt het vlees grijs i.p.v. mooi roze te blijven, maar dat doet niets af aan de smaak.
    Kook voldoende water en kook daarin de kruiden en het zout (60g/liter). Gekoeld vlees eerst goed inwrijven met grof zout, enkele minuten laten liggen, afspoelen onder stromend koud water en dan in de gekoelde pekel leggen (koelkasttemperatuur) in een plastiek zak. Dan 5-7 dagen in de koelkast of een koele plek (5°C) leggen en de pekelzak elke dag schudden en omkeren.
    Voor het koken goed afspoelen, in kokend water leggen, goed afschuimen en op een zacht vuur in 2 à 3 uur mals koken.
    Kan daarna warm of koud gegeten worden en bewaart goed.

    08-01-2012, 13:27 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    05-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komen eten...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag de dag worden we overstelpt met allerlei kookprogramma's. Als het gaat over "leren" heb ik daar niets tegen, de jeugd van tegenwoordig (en ik schrijf met opzet niet meisjes) leert dat immers niet meer via overlevering want op een paar generaties tijd kunnen de meeste moeders het koken helaas niet meer doorgeven aan hun dochters of zonen omdat ze het zelf niet meer leerden...
    Programma's zoals "S.O.S.-Piet", "Dagelijkse kost", "Goe gebakken", "Nigella Lawson" en sommige programma's op njam-tv brengen daarbij soelaas, maar er is ook veel kaf onder het koren.
    Als ik Jamie Oliver soms bezig zie met zijn kruidenhoeveelheden en bijeengeklets vraag ik me af hoe dat lekker kan zijn. Om ideeën op te doen OK, maar je moet al kunnen koken wil je van zijn recepten zelf iets deftig maken...
    Hetzelfde met Thierry Theys (njam) veel druppeltjes en minuscule stukjes, tot 10 bereidingen op 1 bord! Bijna elke keer gebruikt hij de thermomix (een toestel van meer dan 1000 €) en hoeveelheden waar je dan met zijn doens een leger mee kan eten geven... Niet te doen.
    Met programma's als "mijn restaurant" en "komen eten" ben je ook niks. Pure sensatie en volledig gericht op "entertainement". Veel is "gespeeld" en "geënsceneerd" tot zelfs opnames uit de echte context gerukt en elders gebruikt opdat het "spannend" zou zijn. Voortdurend karakters tegen elkaar uitspelen, intriges uitlokken en de "kleine" kant van de mensen sterk uitvergroten... Arm Vlaanderen !
    Mijn 2 zonen hebben zich ertoe laten verleiden mee te doen aan "komen eten", de jongste ging op antenne eind vorig jaar en voor de oudste vinden de opnames volgende week plaats. Whatever, als ze er plezier aan beleven dan doen ze maar. Ik pas...

    05-01-2012, 16:20 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    26-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kookhistorielustrum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vijf jaar geleden, als ik ging rentenieren (pensioen vind ik nog immer een raar woord), begon ik met dit blogje.
    Elk jaar meer unieke bezoekers, dit jaar bijna 9000, daar ben ik wreed tevreden mee. Kunnen vertellen over mijn hobbies en wel en wee, in de hoop dat anderen er ook iets aan hebben, meer moet dat niet zijn.
    Voor mezelf waren er 2 hoogtepunten dit jaar: de safari in Tanzania en een nieuwe keuken. Ik besef dat dit wreed materialistische zaken zijn maar langs de andere kant doen we er de economie een beetje mee draaien daar ook waar ze het minder breed hebben (de marmer van de keuken is ook Afrikaans).
    Uiteraard veel aandacht voor de familieleden die in 2010 wat tegenslag hadden, vader (88) zorgt na de dood van mijn moeder nu redelijkerwijs voor zichzelf en de zonen trokken hun plan idem dito en onze bijstand is nooit ver weg als het nodig is.
    Familie is tenslotte het belangrijkst, naast gezondheid, maar die kan je tegenwoordig ook al kopen...
    Mijn huisdokter heeft begrip voor onze Bourgondische trekjes. Ik zeg: 's morgens een panneke spek met een pilleke tegen de cholesterol en in de namiddag een stukje patisserie met een pilleke tegen de suiker.
    De cholesterol is daarmee pico bello maar de suiker, daar begin ik schrik van te krijgen en ga er dus iets aan doen. Dat is mijn voornemen voor 2012.
    Voor de rest telt onze stamboom nu 15420 leden in 6648 families (http://gw5.geneanet.org/willyvc_w), zijn we gevorderd met de dagboeken van mijn nonkel Frans (http://blog.seniorennet.be/nonkel_franseken/) en gingen we 60 dagen op reis, de eendagstripkes niet meegeteld.
    We zullen ons best proberen te doen om het zo te kunnen volhouden en vooral ook al onze vriendschappen te koesteren.
    Aan al mijn lezers alvast van harte een gelukkig en voorspoedig 2012 toegewenst via onze oogappels, de kleinkinderen Nils (8) en Dihn (bijna 6).

    26-12-2011, 22:27 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 16/12-22/12 2024
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!