Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    10-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruine saus bij gebakken vis - bis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 24/07 had ik een recept geblogt van de bruine saus die men in Boom en Mechelen bij (sommige) visboeren meekrijgt bij gebakken vis.
    Via vrienden van mijn zus heb ik het authentieke sausrecept bekomen van de viswinkel in Boom die de lekkere pietermannen (met de fameuze "broan saas") verkocht.
    De bijnaam van de visboer was "de poembak" en zijn zaak was gevestigd op het hoekje van de kloosterstraat en de gasstraat in Boom.
    Het geheim van de saus zou enkele druppels "caramel van den apotheker " zijn geweest om de saus te kleuren in plaats van gebruinde ui.
    Het gaat hier om een caramel op basis van suiker dewelke de apothekers gebruiken om bereidingen o.a. hoestsiroop een mooie kleur te geven.
    Dit goedje wordt ook in de gewone handel verkocht onder de naam Patrelle en is nog te krijgen in flesjes bij Delhaize en O'Cool. Je kan het gebruiken in alle gerechten die een mooie bruine kleur verdienen zoals uiensoep en stoofvlees.
    Hier het recept van de bruine saus zonder ui (alhoewel ik denk dat mét ui lekkerder is):
    1 tas water, 1 groot laurierblad,   2 tot 3 kruidnagels, vers gemalen kruidnoot of/en 1 mespunt foelie,  1 klontje suiker of een koffielepel kandijsuiker, 1 eetlepel azijn, 1 schijfje citroen met schil, 1 koffielepel aardappelmeel.
    De kruiden met het water, de suiker en de azijn aan de kook brengen en 15 minuten laten koken. Van het vuur nemen, de schijf citroen er in doen en een uurtje laten trekken. Zeven, opwarmen en binden met het aardappelmeel. Kleuren met enkele druppels Patrelle.
     

    10-08-2008, 12:11 geschreven door WillyVC  

    Reageer (1)

    09-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over Lecfriten, Gouwieren en Oublien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lecfriten (lecfrijten) of gouwieren zijn een kaasgebak, tijdens de 15de eeuw in heel Frankrijk en vooral in Vlaanderen zeer geliefd. Het is een plat gebak van geraspte kaas, eidooier en suiker. Het  woord lecfrite is afgeleid van het Franse lèchefrite  een ijzeren schaal die men onder het spit zette om de braadsappen of/en -vetten op te vangen en waarin vermoedelijk die kaasgebakjes bereid werden. Het woord gouwieren zou kunnen komen van "gouden eieren".
    Recept: neem een sterk smakende kaas bijvoorbeeld Parmezaan of Oude Hollandse kaas (brokkel) en rasp deze fijn. Neem per 50 g geraspte kaas een eidooier en een afgestreken koffielepel suiker en meng dit alles ondereen tot een deeg. Doe de gewenste hoeveelheid van dit deeg in een lichtjes met olie ingevette, warme antikleef bakpan en leg nog enkele rauwe eidooiers verspreid over het mengsel. Bak tot het gebak onderaan gebakken is en dien het op bestrooid met fijne suiker.

    Oublien (foto) zijn zeer dunne ronde wafeltjes, waarin onder andere kaneel is verwerkt en van oudsher een Nieuwjaarsgebak dat vooral in Nederland nog gekend is (knijpertjes, ijzerkoek). Ze worden gebakken tussen 2 ijzers en daarna opgerold in een hoorntje. Oblie komt via Middellatijn en 't Frans van oblia, oblagia, obleia, dat 'het geofferde' betekent (vergelijk: ouwel). Ze bestonden al in het antieke Griekenland. Vóór 1582 begon het jaar in West-Europa met Pasen. Oublie heeft zo ook aansluiting met het heilige avondmaal. In Frankrijk gingen de "oubliers" 's avonds met hun waar de straat op, gewapend met een lantaarn. Het zijn de voorlopers van onze wafels.
    Recept voor 50 stuks: 250 gram bloem, 1/4 theelepel zout, 200 gram lichtbruine basterdsuiker, 125 gram boter of margarine in stukjes, 1 pakje vanillesuiker, een halve theelepel kaneelpoeder, 2 kleine eieren, eventueel water.
    Zeef de bloem, basterdsuiker, zout en de vanillesuiker boven een kom. Eieren en de boter toevoegen en alles met koele hand tot een soepel deeg kneden. Eventueel wat water toevoegen. Het deeg minstens 1 1/2 uur laten rusten, beter een nacht. Van het deeg balletjes draaien. Een wafelijzer voor dunne wafels (oublies) verhitten en invetten. Deegballetje op het midden van het ijzer leggen en het ijzer dichtknijpen. De wafels in 2 minuten lichtbruin bakken. Wafeltjes uit het ijzer halen en direct om de steel van een schone roerlepel rollen en daarna op een rooster laten afkoelen. In een hedendaagse versie kan je de koude wafels voor het opdienen vullen met geklopte slagroom en er eventueel bloemsuiker over strooien.

    09-08-2008, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    06-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over Calijskens, Potagien, Soppen, Mortroels en Brouwetten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de kookboeken van de 15de en 16de eeuw kwamen deze gerechten veelvuldig voor. Allemaal lepelkost: van het lichte calijsken naar de sterk gebonden en rijk gevulde eenpansgerechten zoals de mortroels en de brouwetten.
    Calijsken: een bouillon, meestal getrokken van gevogelte, bestemd voor zieken en zwakken (etymologisch verwant aan coulis).
    Potagie: met groenten gevulde soep, zonder brood. De bouillon en ingrediënten werden meestal afzonderlijk gegeten.
    Soppe: op de bodem van de eetkommen werden stukken brood gelegd waarover men een hete “potagie” uitgoot. Deze stukken brood  werden "souppes" genoemd. Etymologisch verbonden aan onze hedendaagse soep.
    Mortroel: bestaat uit een met brood gebonden saus, gekruid met saffraan en gekookt vlees of gevogelte in stukken. Hij wordt in sommige delen van Frankrijk nog steeds gegeten als feestgerecht (o.a. met Pasen en bij begrafenissen). In de vasten maakte men eertijds mortroel op basis van amandelmelk, brood, saffraan, rozijnen en vijgen. Mortroel kan worden gezien als de voorloper van heel wat éénpansgerechten (o.a. de pot-au-feu). In onze moderne versie worden de ingrediënten niet meer zo fijn opgediend (etymologisch stamt mortroel van mortier, een vijzel - Engels = mortrew, mortress. Frans = mourtayrol, mourtaïrol).
    Brouwet: gebonden saus met stukken vlees of vis (vergelijk: fricassee, stoverij).
    Men hechte veel belang aan de kleur van de gerechten en men maakte gebruik van heel wat exotische specerijen zoals: gember, saffraan, kardamom, kruidnagel en kaneel en ook van kruiden en specerijen die nu in onze streken niet meer gebruikt worden zoals cubeben (foto), mastic en spicanardi.
    Receptjes van al deze gerechten staan hier.

    06-08-2008, 14:16 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    04-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gulyás soepje van stoofvleesoverschot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gulyàs is typisch Hongaars en betekent eigenlijk "herder van rundvee". Die herders maakten heerlijke stoofpotjes van hun eigen kweeksels die dartel rundhuppelden in de Poesta. Nu is het gerecht wereldwijd bekend.
    In principe is het een eenpansgerecht, een stevige soep/saus op basis van paprika en tomaat, rijkelijk gevuld met rundvlees, aardappelen, wortelen, ui en peulvruchten. Soms ook nog look, selder, peterseliewortel en afgekruid naar smaak met (scherp) paprikapoeder en karwijzaad.
    Meestal maak ik het klaar in een soepversie wanneer ik vleessaus (en vlees) over heb van een authentieke Vlaamse stoverij.
    Hier het recept voor 1,5 liter: een blik tomatenstukjes, een dikke ui, een wortel, stoverij-overschot, een rode paprika, een kopje diepvrieserwtjes (of wat verse, gebroken princesseboontjes), paprikapoeder, peper, zout, nootmuskaat, suiker.
    Recept: doe de tomatenblokjes uit het blik in een soeppot. Doe het stoverij-overschot in een zeef over de soeppot en begiet het met 2 blikken heet water. Roer terwijl voorzichtig om zodat het stoofvlees scheidt van zijn saus en laat het geheel aan de kook komen.
    Snijdt de ui, wortel, (princessen) en paprika in reepjes of/en blokjes naar keuze en doe alle groenten bij de soep. Laat een half uurtje pruttelen. Op het einde het fijngesneden stoofvlees er in doen en afkruiden naar smaak met de kruiden.
    Perfecte samenwerking Vlaanderen-Hongarije...

    04-08-2008, 12:17 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    31-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.# 10000 Katelijne Volckerick en Fabada Asturiana
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Katelijne Volckerick, geboren rond 1450 in het Waasland, is het tienduizendste lid van onze stamboom en één van mijn 16de generatie grootmoeders.
    Van die familie is ook een wapenschild bekend hetwelk hiernaast is afgebeeld. Het behoorde toe aan Jacobus Volckerick dewelke schout was in Waasmunster half 16de eeuw. De omschrijving luidt: "Van zilver met balk van keel, beladen met 3 ringen van goud en vergezeld van 3 wassenaars van keel, 2 in het hoofd en 1 in de voet."
    Sinds februari 2008 is de stamboom van de kleinkinderen uitgegroeid tot 10012 personen en 4226 families en is er meer dan 1000 uur aan gewerkt...
    Binnenkort doen we een korte reis naar Asturië in de hoop iets meer te weten te komen van onze Spaanse voorouders en uiteraard de plaatselijke culinaire geneugten te beleven onder andere met een Fabada Asturiana.
    Kookhistorie = koken + historie.

    31-07-2008, 15:23 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    30-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenen nyeuwen coock boeck...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In 1560 werd in de Kammenstraat in Antwerpen een "nieuw" kookboek gedrukt door de weduwe van Hendrik Peetersen in opdracht van Gerard Vorselman, afkomstig uit Zundert, maar arts in Antwerpen.
    Er is van dit gedrukte boek maar één exemplaar bekend, het telt 56 bladen en wordt bewaard in de Library of Congress in Washington D.C.
    Elly Cockx-Indestege, van de Koninklijke Bibliotheek te Brussel, afdeling kostbare werken, maakte er een uitvoerige studie van en publiceerde deze op 750 exemplaren in 1971.
    Ik kon daar één van bemachtigen en het bezorgde mij reeds vele uren plezier. Zo had ik het vandaag weer enige tijd vast.
    Crespetten, hateletten, morteroel, brouwetten, calijskes, palmey, gaffereyden en gouwieren om er maar enkele te noemen waren de namen van de gerechten die men toen in onze streken bereidde - maar ook rijstpap met safraan, paling in het groen en wafels in een ijzer gebakken.
    Het was niet ongewoon dat een arts een kookboek schreef, eten en drinken werden toen al sterk gerelateerd aan lichamelijke en geestelijke gezondheid.
    Een voorloper ervan is het "Een notabel boecxken van cokereyen" samengesteld en gepubliceerd in Brussel omstreeks 1514 door Thomas van der Noot waar Vorselman uit kopiëerde, hij was immers arts, geen kok...

    30-07-2008, 18:07 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    24-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruine saus bij gebakken vis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verschillende viswinkels in Boom verkochten destijds gebakken vis die steevast vergezeld was van een "bruine saus" die er perfect bij paste.
    De beste gebakken vissen waren pietermannen, eigenlijk roofvisjes met een gifstekel (die verwijderd werd), met één centrale graat, driehoekig van doorsnede en super lekker. Ook in Mechelen blijkt deze formule aanwezig. Het recept van de bruine saus is een goed bewaard geheim, tot op heden zo denk ik.
    Hier het recept in een Boomse versie: Nen ajoan foan snoaje (ni te veul), kloan betche bouter of oule in ne kasrol doen (da kan de bouter van de gebakke vis zoan, nen eetleipel of twië).
    Ajoan goe laote broanere, heel broan ma ni swet, da diert efkes.
    Betche water (een jat of twië) oep kappe en t’ broan goe losrure, e lavelierblat indoen en twië kroanagels.
    Peiper, zaat , wa kroanoot en nen alve koffeleipel foelie (gemaole kroanootschelle), e klontche soaker en nen eetleipel of twië azaon.
    Voaf minuute laote koke en dan e scheifke cintroen in vier gesneije inpiere.
    En urke laote stoan en dan zifte deur en foan zift dat al de roemel deroat is.
    Vroem opkoake en e kloan timperke indoen vé te binne (bètche majizeina of patattebloem in wa kaat waoter losrure).
    Kaat of weirem te freite boa gebakke vis.

    24-07-2008, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    23-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Zeeuwse mosselen zijn er, moet ik nu blij zijn ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met grote trom wordt telkenmale de aankomst van de "nieuwe" Zeeuwse mossel aangekondigd. In TV-beelden zie je dan extra grote exemplaren opensteken en de proever volmondig beweren dat ze dit jaar "zeer lekker" zijn. Dan kondigt men aan dat ze vermoedelijk wat duurder gaan verkopen dan voorheen om ze daarna op de markt te brengen iets goedkoper.
    Welke goedgelovige ziel is dan niet verleid om ze meteen in huis te halen ?
    Ik liep daar ook weer in maar moest tot mijn grote verwondering vaststellen dat op het etiket van de JUMBO's van de Delhaize de aanduiding 60/70 per kilo stond. Zo maakt men van Davidje een Goliath (op papier toch). De echte Zeeuwse indeling zou deze moeten zijn:
    Soort
    Extra
    Super
    Imperial
    Jumbo
    Goudmerk
    Stuks per kilo
    >70
    61-70
    51-60
    43-50
    < 43
    Volgens mijn zoon Peter, de keukenchef, die al veel mosselen gezien heeft, moet je wachten tot september om de échte te proeven en dan Goudmerk kopen. Dan kan je 300g mosselvlees hebben in een kilo. Eet ze liever een keer minder maar wel in hun beste omstandigheden.
    PS. Via VVF Waasland kon ik onze Wase roots in kaart brengen, zelfs tot in de 13de eeuw, wat de stamboom brengt op 9940 personen en 4190 families.
    PPS. Wat in de blog van keukenweetjes staat betreffende de Bouchot mosselen moet ik volmondig bijtreden.

    23-07-2008, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    19-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoemp met rauw witloof - grootmoeders recept
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Witloof is er tegenwoordig in alle seizoenen. Mijn grootmoeder zaliger, langs moeders zijde, leverde dit receptje over.
    Maak een lekkere stoemp van kruimelige aardappelen (bintjes) met melk en (echte) boter en kruidt die af met peper, zout en royaal vers geraspte nootmuskaat. Snipper witloof heel fijn juist voor het gebruik. Zet een pot mayonaise klaar op tafel en kook per persoon 2 eitjes zacht (5 minuten in kokend water voor een L-formaat als ze uit de koelkast komen).
    Tot hiertoe niks bijzonder, maar dan komt het:
    1° leg een egale laag van 2 cm stoemp over de volledige binnenkant van een (warm) plat bord;
    2° besmeer dit direct over de hele oppervlakte met een laag van de mayonaise (enkele mm dik);
    3° strooi daarover (weer over de ganse oppervlakte) een laag gesnipperd rauw witloof;
    4° werk af met 2 zachtgekookte eieren.
    Vooraleer te beginnen: snij de eieren stuk en verdeel wit en geel over het rauwe witloof.
    Je eet het geheel enkel met een vork, te beginnen langs één rand en loodrecht op het oppervlak zodat je alle ingrediënten op één hap hebt.
    Zalige kost, goedkoop en van voor den oorlog.
    P.S. 9523 personen en 3980 families in onze stamboom 

    19-07-2008, 11:35 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    08-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Familiewapen van de familie Van Cammeren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren, 07-07-08, hebben we ons familiewapen gekregen uit handen van Dirk van Mechelen, vice-eerste minister en vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering.
    Een familiewapen staat symbool voor de verbondenheid van een familie, haar afkomst en interesses. Alle kleuren en symbolen hebben een betekenis, soms dubbele en volgen de regels van de Heraldiek. Op dit laatste ziet de Vlaamse Raad voor Heraldiek nauwkeurig toe.
    Onze kleuren (blauw en zilver) verwijzen naar wetenschap en trouw en zijn tevens de kleuren van de gemeente Boom waar de meeste van onze familiewortels liggen. Druiventrossen verwijzen naar de Oost-Vlaamse familie Van der Cameren uit de 14de eeuw, waarmee mogelijks familiebanden zijn en tevens naar wijn (rond het Gentse was er destijds wijnbouw). De schoorsteenhaal verwijst naar "camme", de plaats waar het bier werd gebrouwen en een andere verklaring voor onze familienaam. De brouwersspanen behoeven geen verdere uitleg.
    Onze wapenspreuk en het geheel van de voorstellingen verwijzen ook naar onze culinaire interesses.

    08-07-2008, 10:22 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    04-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keukenstukken uit de Antwerpse Renaissance
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tussen 1550 en 1570 maakten Pieter Aertsen en Joachim Beuckelaer schilderijen waarop heel wat voedingsmiddelen en keukengerei staan afgebeeld dewelke de rijke tafels van de Renaissance sierden in Antwerpen, de zogenaamde "keukenstukken".
    Naast het wereldse toonde die schilderijen ook meestal Bijbelse voorstellingen op de achtergrond dewelke een spiritueel contrast vormden (illustratie: Lucas 10 38-42 als achtergrond van "De Welvoorziene Keuken- Joachim Beuckelaer - 1566).
    De schilderijen hadden soms ook, dan meestal erotische, allegorische voorstellingen die door de kijker zelf moesten worden ingevuld.
    Zo staat op "Het Boerengezelschap - Pieter Aertsen - 1556" o.a. het vogeltje in de kooi voor de maagdelijkheid van de jonge dame op het schilderij en de mosselschelpen op de grond voor een sfeer van losbandigheid.
    Antwerpen kende zijn hoogtepunt van welvaart rond 1565 (100.000 inwoners) maar misoogsten en godsdienstperikelen (beeldenstorm - 1566) maakten daar echter een einde aan. In 1589 telde de stad nog slechts 42.000 inwoners, het dieptepunt.
    In de komende 2 eeuwen kende ze niet meer de bloei van die rijke periode maar het zou overdreven zijn te stellen dat de stad niet heropleefde.
    P.S. De stamboom van de kleinkinderen telt momenteel 9434 personen en 3930 families.

    04-07-2008, 15:56 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    02-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paling in 't groen volgens een eeuwenoud recept
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboekje (Brussel 1514) van Thomas van der Noot staat reeds een receptje voor "Gruen loock tot palinghen". Loock was een benaming voor een saus waarin naast look meestal nog andere ingrediënten voorkwamen.
    Het recept: Neemt den palinck ende sietten wel. Dan doeten uit sinen sope ende laitten coelen. Dan suldi nemen broot, loock, petercelie ende sout stoot dan dese vyer dinghen wel altsamen. Als die ghestooten sijn so doetse doer eenen stramijn met edicke. Dan ghiet daer oppe tvette vanden palinghe. Als ghijen rechten wilt soe ghyet dloock op sinen palinck.
    De paling werd eerst gestoofd in een vetstof. De saus werd bereid door brood en peterselie door een zeef te wrijven tesamen met edick (azijn), afgesmaakt met zout en dan door het stoofvocht van de paling gedaan. De gebonden saus werd dan over de paling gegoten en koud gegeten.
    Het recept van mijn moeder is bijna identiek: citroen in plaats van azijn en het stoofvocht wordt ingedikt met wat maïsbloem opgelost in water. Zij doet er ook wat peper in en gebruikt verse boter om de paling aan te stoven. De peterselie wordt fijngesneden en stooft even mee. Geen look, die snel overheerst, maar een zachter allium familielid: het sjalotje.
    Citroenen en peper waren destijds peperduur vandaar dat ze slechts met mondjesmaat gebruikt werden in oude recepten.
    Bijna in alle streken waar vorige eeuw nog paling kon gevangen worden heeft het recept het overleefd. Dit is voornamelijk rond rivieren en hun zijarmen zoals de Schelde.

    02-07-2008, 12:25 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    26-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een zomers slaatje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het weekblad Libelle van begin April werden de lezeressen opgeroepen tot een wedstrijd waarbij ze een receptje van een zomers slaatje moesten insturen samen met een recente foto.

    Vermits ik nu de keukenpiet (liever dan -meid) ben thuis bedacht ik met de ingrediënten die ik voorradig had het recept van “Tomaat Niçoise”, een variant op de klassieke “Salade Niçoise” en stuurde het in op 19 april.

    Geen nieuws totdat ik in Libelle van 12 juni een foto ontdekte van… jawel: een gevuld tomaatje dat op mijn receptje geleek en daarbij de aankondiging dat het resultaat van de wedstrijd in Libelle van 19 juni zou staan. Mijn tomaatje is uiteindelijk op de zevende plaats geëindigd!
    Mij baserend op de voornamen zijn er minstens 3 mannen bij de 10 finalisten en toch blijft Libelle verwijzen naar “lezeressen”. Laat het duidelijk wezen: ik ben een hetero “lezer”, van Nico en Wim weet ik het niet.

    Libelle had ook wat aan het receptje geprutst, met goede bedoelingen, maar er toch 2 foutjes in gestoken: 1° vergeten de Roma tomaten te pellen (10 seconden in kokend water, dan onder koud water afspoelen en het vel gaat er zo af) en 2° naast de rietsuikersiroop is het onnodig nog extra suiker toe te voegen om de tomatenvinaigrette af te smaken, je doet dat ineens met de siroop.

    Het originele van dit recept is dat 1° je de tomatenvinaigrette bereidt met de olie van de tonijn en de gezeefde, binnenste pulp van de uitgehaalde tomaten en 2° dat je in hetzelfde kookwater eerst de aardappelen kookt, dan de prinsessenboontjes, dan de tomaten ontvelt en daarna de eieren hard kookt. De 35  jaren bij Electrabel hebben mij geleerd zuinig met energie om te springen. Het volledige recept plaatste ik hier.

    26-06-2008, 10:10 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    25-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Vlaanderen zitten we al 300 jaar in de patatten!

    Alhoewel in Europa gekend sinds einde 15de eeuw duurt het 200 jaar opdat de aardappel zich van uit West-Vlaanderen over gans het graafschap Vlaanderen verspreidt. Het waren toen vooral grote bedrijven (> 10ha) die aardappelen in voorraad hadden of verbouwden.

    Dat de aardappelteelt een steile opgang kende in de 18de eeuw was niet verwonderlijk wegens zijn voordelen:

    -         de knol van de aardappel groeit onder de grond, gedijt in een koel en vochtig klimaat en lukte wanneer door ongunstige weersomstandigheden de zomergranen mislukten. Volgens sommigen was de uitbreiding van de aardappelteelt dus het gevolg van een graancrisis in 1739-1740;

    -         de aardappel droeg bij tot de oplossing van het probleem van de heersende voedselschaarste als gevolg van de Spaanse successieoorlog;

    -         het gemiddeld rendement per hectare lag 10 keer hoger dan dat van de wintergranen.

    Aanvankelijk werden aardappelen geteeld als voeder voor het vee (beestenpatatten). Pas eind 18de eeuw vonden zij ingang als volwaardig voedingsmiddel voor de mens. In de Zuidelijke Nederlanden bleven de bebouwde oppervlaktes aardappelland gedurende lange tijd enkel aangepast aan de behoeften van het gezin, pas later werd de verbouwing van aardappelen een industrie.

    Bron: Petra De Decker - thesis: sociaaleconomische analyse van de levensomstandigheden in een plattelandsgemeenschap (Maldegem- 18de eeuw)

    P.S. Eén van de oudste en lekkerste aardappelbereidingen en typisch uit onze streken is stoemp.

    P.P.S. De VC stamboom telt nu 9403 personen en 3911 families.

    25-06-2008, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    31-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigen receptjes
    Receptjes die we zelf bereidden en lekker vonden schrijf ik sinds 1982 op in een oude agenda. Deze week heb ik die weggegooid want hij was helemaal versleten van het gebruik. Een selectie van beproefde recepten plaatste ik nu op het Internet, in eerste instantie voor eigen gebruik maar ook voor de vrienden die er soms naar vragen.
    Wie mijn blogje leest zal ze wellicht al hebben gevonden
    In 1994 schreef ik een analytische benadering van de harmonie tussen spijs en wijn. Wie er interesse voor heeft mag me er altijd over contacteren. Het is een synthese van een boek dat ik erover schrijf maar dat bleef liggen wegens beroepsbezigheden en andere prioriteiten. Ik neem dat eerstdaags eens terug op.
    PS De stamboom bevat nu 9327 personen en 3871 gezinnen dank zij de databanken van de VVF en Geneanet en de bereidwillige medewerking van collega stamboomzoekers.

    31-05-2008, 11:20 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    27-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaatje van Rauwe Paddestoelen
    Weer 2 weken voorbij gevlogen sinds het vorige blogje... opzoekingen in het Felixarchief te Antwerpen en een bezoekje aan het VFF (Vlaamse Vereniging voor Familiekunde) leverden weer info op voor de familiestamboom die nu 9026 personen en 3730 families telt.
    Een bijzondere vondst is dat mijn zoon Chris en zijn echtgenote Kathy familie van elkaar blijken te zijn, weliswaar in de 28ste generatie maar toch. Ze zouden Wouter Berthoud (Berthold) en Adeline van Boechout als gemeenschappelijke voorouders hebben in de helft van de 11de eeuw.
    Dat vierden we culinair (grapje) met volgend "Slaatje van Rauwe Paddestoelen": een bakje (250g) paddestoelen (witte of bruine), 1 dl room, 1 flinke eetlepel mayonaise of dressing, verse bieslook, peper, zout en nootmuskaat.
    Snijd de paddestoelen in niet te dunne plakken (4mm). Vermeng de room met de mayonaise, kruid dat goed af met veel peper, zout en nootmuskaat en snipper er minstens 2 eetlepels bieslook in. Meng de saus voorzichtig met de paddestoelen en laat het geheel een uurtje trekken.
    We grilden daar een kipje bij in de oven volgens een ultra snel recept: warm de oven op maximum. Ondertussen: doe de kip in de helft, verwijder ruggengraat, overtollig vet en snijd het vel aan de zijkanten bij. Wrijf de kip volledig in met flink wat kippenkruiden en laat 10 minuutjes rusten.
    Zet de oven vervolgens op "grill" en in een gesloten oven leg de 2 kippenhelften op een rooster op 10cm van de grill. Rooster 4 minuten, draai de kip om en rooster weer 4 minuten (in gesloten oven). Zet dan de oven op 160°C en zet het rooster met de halve kippen in het midden van de oven gedurende nog 25 à 30 minuten.

    27-05-2008, 14:49 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    14-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geheimen...of toch niet

    Toen wij deze morgen een smakelijk ontbijt verorberden bedacht ik me dat ik één van de toppunten van beschaving aan het beleven was:
    "een pannetje ontbijtspek eten te samen met een pilletje tegen de cholesterol"...
    Het is zoals flink zoute spijzen gebruiken en een pilletje tegen de hoge bloeddruk en lekker zoetigheden smullen met een pilletje tegen de suikerziekte.
    Is dat overdaad of mogen we de vooruitgang van de medische wetenschap gebruiken om wat langer "culinair bezig" te kunnen zijn ?
    Ik laat dat in het midden en geef hier het (tot nog toe) geheime recept van mijn passepartout basissausje: 1/4 liter room, 2 eidooiers, 1/2 bouillonblokje verhitten in een kookpotje en van in den beginne heftig kloppen tot het geheel een gebonden saus wordt, dan de bodem van de pot onmiddelijk afkoelen en er terwijl 25g verse boter doorroeren.
    Het lijkt dan een soort lichte mousseline of sabayon of hollandaise maar net iets anders: licht, fijn, smaakvol en klaar in nog geen 5 minuten.
    Je kan dat dan verder opwerken met citroensap of mosterd of een beetje tomatenpuree en wat versgehakte dragon of een scheutje armagnac en wat groene peper of wat pesto ...of ... of...
    Variëren met de bouillonblokjes (vis, kip, rund, groenten, boleet), de (verse) kruiden en de toevoegsels - het sausje kan aangepast worden bij quasi alles en is dus passepartout.
    PS 8666 personen en 3581 families in de stamboom

    14-05-2008, 15:43 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    09-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn wokpannetje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vorig jaar huurden we met onze oudste zoon (chef-kok in Pinot Gris) en zijn familie een bungalowtje in een vakantiepark juist over de grens in Nederland en hij had een nieuwe tefal wokpan bij. Ik was zo in de wolken van dat pannetje dat ik het cadeau kreeg.
    Het heeft de juiste afmetingen om er voor 2 tot 4 personen in te wokken en te stoven en het deksel van mijn grootste kookpot past er juist in.
    Ik gebruik dat pannetje vrij veel en zo ook gisteren.
    Vermits onze kleinzoon Nils graag deegwaren lust en ik om te testen een blik nieuwe "tomato frito" (Benito) had meegebracht van Colruyt improviseerde ik een  "linguini con verdure" in dat pannetje.
    Ingrediënten voor de "verdure": een halve courgette, een halve rode paprika, een ui, een wortel, 2 takken selder, een halve rode piment, 200g gehakt kalf-varken, het blik "frito", een eetlepel olijfolie, verse tijm, verse rozemarijn, 2 laurierblaadjes, nootmuskaat, peper, zout en een snuif suiker.
    In het fameuze pannetje de olie verhitten, het gehakt erin aanbakken en prakken met een vork tot het begint te bruinen. De in blokjes van +/- 7 mm gesneden groenten eraan toevoegen, samen met de tijm, rozemarijn en laurier. Meebakken onder geregeld opschudden tot de ui glazig wordt.
    Peper, zout, nootmuskaat, suiker en de frito erover en nog eens omschudden, deksel erop en een kwartiertje stoven, pruttelend op een zacht vuur.
    Weer een receptje om niet te vergeten en daarom geblogd

    09-05-2008, 14:48 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    08-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Leiesteek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Enkele maanden geleden legden we een fiets-driedaagse vast in de Leiestreek voor deze week en we hadden weeral eens geluk, het weer was heerlijk.
    Ter plekke bleken we in de buurt te zitten van Auberge du Pêcheur en ik kon het niet laten ervoor te zorgen dat we er dinsdag voorbij moesten fietsen rond het middaguur. Zowel het kader als de gerechten zijn er prima, dat weet ik van enige vorige keren.
    Het terras van de brasserie (The Green) zat afgeladen vol en om aan de Leie te zitten konden we enkel naar het restaurant (De Orangerie) waar gelukkig nog plaats was.
    De Maître keer maar raar naar mijn teenslefferkes en mijn short maar daar trok ik mij niets van aan. De "sobere" lunch die men ons voorstelde en dewelke niet op de kaart stond sloegen we af (wat teenslefferkes al kunnen veroorzaken !) en we gingen voor de kaart met als voorgerechten Gegrilde Kingkrab met Tijmboter en Asperges met Mousselinesaus, daarna een Paëlla van Zeevruchten en Gamba's en een op lage temperatuur gegaarde Duif. Als afsluitertje voor mij een groen Chartreuseke en voor mijn eega een échte ijskoffie. Bij de voorgerechten een Pinot Gris van Trimbach en bij de hoofdschotels een Torres Gran Coronas Mas La Plana 1999.
    Zoals eerder gezegd we vierden (nog eens) ons 40 jaar samen want vieren moet je doen elke keer als je er de gelegenheid voor ziet.

    08-05-2008, 10:48 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    04-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baskische kip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze morgen samen met de liefde van mijn leven (al 40 jaar !) gaan wandelen op de Kalmthoutse heide - de duinenwandeling van 7,2 km. Weinig volk om 9 uur en het rook er heerlijk naar de lente. Vermits we ons best doen om 's middags te koken moest de voorbereiding van dat maaltje daarna ook niet te veel tijd nemen.
    Ik koos dan maar voor een "Poulet Basque" een stoofpotje dat in nog geen 45 minuten op tafel staat en past op zo'n zomerse dag als deze (het is nu 21°C in de schaduw op ons terras als ik dit neerschrijf).
    Ingrediënten: een kippenbil per persoon, 1 à 2 paprika's, een ui, enkele teentjes (verse) look, een blik gepelde tomaten, olijfolie, tijm, laurier, rozemarijn, kippenkruiden, peper, suikersiroop (of gewone suiker) en een groentenbouillonblokje.
    Ik had nog gele, rode en groene paprika (van elks een halve) in de koelkast liggen en gebruikte deze voor de bereiding.
    De kippenbillen halveren, het meeste vet er af doen, goed inwrijven met kippenkruiden en 5 minuutjes laten staan.
    Terwijl de groenten in grove stukken snijden en opzij zetten.
    Een soeplepel olijfolie in de (wok)pan doen en de kippendelen aanbakken; eerst op het vel een minuutje en dan omdraaien. De groenten erbij doen en alles een minuutje laten aanstoven. Onderwijl wat omroeren, dan laurier, tijm en peper erbij, het blik tomaten erover (ik sneed vervolgens de tomaten in 2), wat suiker erop en het bouillonetje erover verkruimeld. Onder deksel 35 minuutjes op een laag vuur stoven.
    Omroeren en opdienen. Ik maakte er met rozemarijn gebakken, voorgekookte "belle de fontenaie" aardappeltjes bij. Om ze te bakken schepte ik wat bovendrijvende olie uit het stoofpotje.
     't was weer "culinair genieten".

    04-05-2008, 14:18 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!