En toen vroeg Adam, nadat hij en Eva in de appel hadden gebeten, een verboden vrucht: wat is dat 'hoofdpijn'? Een klein vraagje op deze Internationale Dag van de Lach. Ontstaan en opgericht door The World Laughter Yoga Movement in 1998. De 'lach' is een noodzakelijk iets van en voor de mens om even de zorgen opzij te kunnen schuiven. Deze dag is dan ook ontstaan omdat mensen té veel schrik kregen omwille van het internationale terrorisme en crisissen allerhande. Lachen is gezond en dat is echt wel een waarheid als een koe en staat als een paal boven water. Het is een uiting van onze menselijkheid. Het beste geneesmidddel aller tijden, met een zeer gunstig effect en volkomen gratis. Ieder jaar heeft men aandacht voor 'de lach' en telkens op de eerste zondag van mei. Dat valt nu samen met de "Dag van de Arbeid" en hopelijk bezien we lachen niet als 'werken'.
Vandaag was het Vlaamse Woord: Prutske, pruts, klein kindje. Dat woordje bracht me naar Stijn Streuvels (Frank Lateur 1871-1969) auteur van het boek "Prutske" de belevenissen van zijn dochtertje. Het boek is nog altijd zeer lees- en genietbaar dank zij enkele woordveranderingen naar het 'nu' door Ed Franck. Vandaag is het echter ook de herdenkdag van zijn nonkel, de Vlaams -rooms katholieke priester, lyrisch dichter, hekeldichter, taalwetenschapper, en vertaler (zo wordt hij omschreven) Guido Gezelle (1830-1899). Voor degenen die niet meer weten wie deze eerbiedwaardige man was, denk dan maar aan de zin "o krinklende winklende waterding met zwarte kabotsken aan...." Nog bekender is de volgende zin van een ander gedicht geworden door een sketch gebracht door Toon Hermans (1916-200) die er zijn eigen interpretatie aan gaf. In 1857 klonk de eerste zin van het gedicht: o, 't ruischen van het ranke riet. In 1980 klonk het: "wat ruist er door het struikgewas..." maar op die vraag gaf Toon nooit een antwoord.
Het begin van een nieuwe maand en dan mag er al eens een spreuk uit mijn pen vloeien op de tonen van het lied van Erik Van Neygen (jarig vandaag) en Sanne, "Veel te Mooi": Begin mei hebben alle vogels al een nest of een ei. Behalve de koekoek en de spriet*, want die kennen hun nest nog niet!". Tot morgen
*de vogel, spriet of kwartelkoning, is niet verwant aan de kwartel. Zijn nest is tussen gras, hooi en soms in patattenvelden te vinden. Hij maakt zich liever al rennende uit de voeten en als hij vliegt is het met hangende poten. Hij heeft een paar bijnamen zoals, kwakkelkoning, hooistek, grasknirper en schriek, zoals de gemeente in de provincie Antwerpen maar dan met hoofdletter geschreven.
|