En Pommelientje (betekenis: goddelijk fruit), heeft de 'Zomerhit van 2023' beet. Ze gaat de trofee op de kast van haar 101-jarige oma zetten. Met een vrolijk lied, een lenigheid, een vriendelijke snoet, bracht ze het winnend lied: "Erop of eronder". Het was 'erop'. Ik heb gekeken naar dit Vlaamse liedjesprogramma om op de hoogte blijven van de nieuwe lading zangers/zangeressen, duo's en trio's, de nieuwste songs en er was toch niets anders dat me boeide op teevee. Ik hoor bv graag Metejoor, maar ik gruw van de verkrachting van "Laat me een bloem" van Louis Neefs (1937-1980). Zo zijn er wel meer die geen eigen repertoire kunnen samenstellen en dan maar gebruik maken van onsterfelijke liedjes van iconische zangers/zangeressen. Natuurlijk heeft de jeugd van tegenwoordig zelden het origineel gehoord en zijn dan maar enthousiast van de remake.
Alles en iedereen krijgt zijn eigen dag, een dag waarop eens extra aandacht besteed word aan een mens, dier, plant, activiteit. Vandaag is het "Wereld Muggendag". Omdat in 1897 Ronald Ross (1857-1932) het verband legde tussen de mug en de overbrenging van malaria op de mensen. Hij kreeg daar in 1902 de 'Nobelprijs Geneeskunde' voor. Heel beleefd gezegd, muggen zijn k*tbeesten en zou men beter kapot maken, uitroeien of vernietigen en helemaal weg te halen van onze wereld. Dat lukt niet en zal ook nooit lukken want ze zijn een deel van de Schepping en dat doet men zo maar niet verdwijnen. Misschien hebben ze wel een 'onontdekt' nut dat ze blijven bestaan om ons te ambeteren.
Ik kwam deze morgen, bij mijn stilaan erg uitgebreide lectuur van de dag, de naam Josef Strauss (1827-1870) tegen. Geen Johan. Ik was dus een beetje nieuwsgierig welke composities deze telg van die muzikantendynastie gecomponeerd had. Bijna een hele boek aan titels van zijn oeuvre met één in het oog springende titel: "Wallonen Marsch". Gecomponeerd in 1857 naar aanleiding van het tuinfeest gegeven voor het huwelijk van Aartshertog Ferdinand Maximiliaan (1832-1867) en Prinses Charlotte (1840-1927) van België. Zij waren enkele jaren Keizer en Keizerin van Mexico met zéér ongelukkige afloop voor beiden. Hij werd in Mexico gefusilleerd. Na omzwervingen en korte verblijven links en rechts, kwam zij krankzinnig terug naar België. Zij verbleef van 1879 tot haar dood in het Kasteel van Bouchout te Meise. Zij was één van de vele slachtoffers van de huwelijkspolitiek van koningen en keizers van vorige eeuwen. Er is een satirisch liedje over haar dat nog altijd gezongen wordt in Mexico: Adiós mamá Carlotta. Ontzettend veel films zijn er gemaakt en boeken geschreven over deze intrieste figuur. Dit jaar verscheen er nog een prachtig boek over haar, geschreven door Kristien Dieltiens: "Carlota, de vrouw die rozen at". Tot morgen
|