In de 30e eeuw vóór Christus, was er de "Zondvloed", een gebeurtenis gekend en beschreven in alle religies maar het meest bekend door het verhaal in "Het Oude Testament" van de Bijbel. Daarin wordt beschreven, hoe God aan aartsvader Noach vraagt, een Ark te bouwen waar hij met zijn familie en alle dieren (in koppeltjes, waaronder de verdoemde mug), de watersnood kon overleven. Men is het er wel over eens dat deze 'Zondvloed' heeft plaatsgevonden, alleen is het men niet altijd eens over de duurtijd dat de Ark op het water dobberde. Meest waarschijnlijk 1 jaar en 11 dagen. Toen Noach probeerde te peilen of er al ergens droog land was, stuurde hij eerst een raaf op onderzoek, maar die kwam uitgeput en terug, evenals de duif daarna. De tweede duif bracht een takje mee en daarmee wist de 'aartsvader' dat er ergens droog land binnen vaarbereik lag. Sindsdien is de 'nieuwe schepping' begonnen en de (duif met takje' werd het symbool an de 'vrede'. In Noord-Frankrijk en zeker ook hier bij ons in de Westhoek, is de waterellende ook zeer hoog. Men evacueert ook de mensen die ingesloten zitten door het wassende water, ook met bootjes, de gekende rode rubberbootjes. In tegenstelling tot Noe, moeten ze niet eerst een raaf en twee duiven laten vliegen om te weten of er land is waar het water is weggetrokken en waar ze naar toe kunnen varen. Ik hoop van harte dat het voor de mensen in de verzopen gebieden, spoedig stopt met regenen en dat het overtollige water kan weggepompt worden, richting de IJzermonding en zo naar zee. En deze morgen zag ik geen verschil in de kleur van de zee en de kleur van het zand van het strand. Ik wist alleen dat er een zee moest zijn omdat de kleine golfjes schuimkopjes hadden. Maar het is nu wel al diepe herfst te noemen, grijs weer, vochtig, laat licht en vroeg donker. En hier aan zee heerst er een ongekende rust. Ik hou daar wel van.
In 1871 was er op deze dag, de legendarische ontmoeting van twee ontdekkingsreizigers nabij het Tanganyikameer, gelegen in het 'hart van Afrika'. Henry Morton Stanley (1841-1904) stelde, de ondertussen wereldberoemde vraag: "Dr Livingstone, I presume?". De eerste op expeditie voor Leopold II, en, David Livingstone (1813-1873) voor het Britse Keizerrijk.
Straks ga ik luisteren ofwel naar Wannes Van De Velde (1937-2008), die graag verdwaalde in de straten ofwel naar Miriam Makeba (1932-2008) die zo mooi over de duurder wordende patat en friet kan zingen. Of dat de vertaling is van "Pata Pata" weet ik niet. Tot morgen
|