Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    23-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijverweelde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hebben al plezier gehad van onze nieuwe tuin-met-vijver want er waren toch al enkele dagen zonnig lenteweer.
    Zo'n vijver is toch wel een echte attractie als je zit te genieten van het zalige nietsdoen.
    Vissen waren er al maar vandaag was het de beurt aan de planten. Er kwam een echte duiker aan te pas kwam om ze oordeelkundig te zetten.
    Binnen enkele weken zullen we dus nog meer vijverweelde hebben.
    Ik kan alleen maar reclame maken voor onze tuinaannemer, niet te veel problemen, professioneel werk en alles binnen het afgesproken budget, waar vind je dat nog tegenwoordig?
    P.S. Het tafelzuur was goed krokant en behalve iets te zuur wel origineel en lekker. Ik zou dus 200g suikersiroop aanraden op het gegeven recept i.p.v. 100.

    23-05-2009, 11:03 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    22-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag gaan we het weten...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag komen onze zoon Peter en zijn familie terug van een weekje in Alicante en als de zon vandaag meezit gaan we BBQ-en.
    Dat zal dan de gelegenheid zijn om de groentjes op azijn te proeven die ik een 10-tal dagen geleden prepareerde en die er vandaag uitzien zoals op de foto die ik zoëven maakte in het ochtendzonnentje.
    Zon, zon en nog eens zon dat is wat we nodig hebben en bron van alle leven op aarde.
    Ik doe er zo euforisch over omdat we beslist hebben om zonnepanelen op ons dak te installeren en zo een stukje bijdragen aan het milieu en ook omdat de eurootjes die je er momenteel voor terugkrijgt welkom zijn.
    Wel heb ik vastgesteld dat er voor al de belastingsteruggaves er eerst wel belastingen moeten zijn, dat de aftrek verdeeld wordt over de echtgenoten en dat wie weinig of geen (officiëel) inkomen heeft het zonnepanelenprofijt aan zijn neus ziet voorbijgaan. Dat zeggen die verkopers uiteraard niet!
    We kozen voor solon black 230/02 panelen, 20 stuks, goed voor een vermogen van 4400 Wattpiek en we hopen er 3200 kWh per jaar mee te maken, goed voor 1/3 van ons elektriciteitsverbruik (we verwarmen elektrisch).

    22-05-2009, 07:59 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    13-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleinzoon Nils logeert bij ons!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De kleinkinderen op bezoek hebben is ons zeer dierbaar. Nils (5) en Dihn (3) zijn onze oogappels.
    Nils logeert 2 nachtjes bij ons want zijn ouders zijn naar Italië en we proberen hem dan lekker te verwennen (zonder te overdrijven).
    Op het gebied van het culinaire tracht ik hen te stimuleren. Gezond maar ook vooral lekker eten en drinken en alle ingredienten en bereidingen leren kennen.
    Gisteren maakte ik op zijn Italiaans gegratineerde capellini met tomatensaus en gehaktballetjes in de oven, vandaag kippenvleugeltjes met groentenrijst en kroepoek op Oosterse wijze (foto).
    De kippenvleugels werden voorbereid zoals eerder in dit blog aangegeven maar gemarineerd in wat zoete soyasaus, kippenkruiden en sesamolie en wat extra zwarte peper en nootmuskaat. De (antikleef) rijst had ik 10 minuutjes gekookt in het juiste volume (2x) kippenbouillon en er reeds blokjes wortel, paprika, piment, verse look en ui aan toegevoegd zodat alles gelijk klaar was. Niet te veel gekruid met kurkuma, peper en nootmuskaat. Daarna even opbakken in een antikleef pan met wat sesamolie en met toevoeging van erwtjes.
    Ik frituurde ook lange stroken Indiase kroepoek die ik in de Sun-Wah supermarkt in Antwerpen kocht en die waren heerlijk.
    De kleinzoon genoot ervan en wij ook. Een lekker rood wijntje en wat harissa maakte het voor mij extra compleet.

    13-05-2009, 14:21 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Home Sweet Home
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Thuis is het ook genieten, als het weer wat meezit. We zijn al terug in ons gewone doen. Ik tokkel wat op mijn computer en kokkerel met in gedachten de lekkere dingen die ik noteerde in Madeira om thuis eens uit te proberen.
    Het eerste daarvan is verse groentjes opgelegd in azijn dewelke mijn echtgenote geserveerd kreeg bij een tonijnslaatje op het terras van restaurant El Almirante in Funchal en die krokant en lekker waren.
    Ik zocht daarvan verschillende receptjes op en pleegde dan volgende bereiding: een dikke wortel in schijven van 5 mm, 20 bloemkoolroosjes van +/- 2cm diameter, 12 mini-maïskolfjes (Delhaize), 6 halve uitjes van +/- 3cm diameter, 2 takken witte selder in stukjes van 3 cm, 1 rode piment, 1 groene piment en 1 gele piment van de zaadlijsten ontdaan dit alles overstrooid met 3 eetlepels grof zeezout en 24h in de koelkast gezet. Vervolgens goed gespoeld en afgedroogd.
    Voor de marinade: 1 liter alkoholazijn, 100g suikersiroop, 2 laurierbladen, 20 peperkorrels, 1 takje tijm samen 10 minuutjes laten koken en zeven.
    De groentjes in een glazen bokaal met deksel schikken en de kokende marinade er op gieten tot ze onder staan. Laten afkoelen, afdekken en in de koelkast zetten.
    Sommige groentjes drijven boven maar ze zakken na enkele dagen. Enkele weken laten trekken.
    Ik zal dus pas later kunnen vertellen of het gelukt is...

    13-05-2009, 09:08 geschreven door WillyVC  

    Reageer (2)

    09-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madeira na de ervaring
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor wandelaars en zonnekloppers aan te bevelen maar aan ons was het eiland niet zo besteed alhoewel het weer en de sub-tropische vegetatie plus de verzorging ervan door de lokale bevolking ons wel kon bekoren.
    Madeira = Funchal want in de andere dorpjes ben je direkt uitgewandeld en uitgekeken. Eén week is voldoende, wij bleven 12 dagen en hadden moeite ze (nuttig) te vullen.
    Het eten was goed, met veel look, ui en laurier, gelukkig dikwijls bereid met verse ingrediënten en het vlees en gevogelte smaakvoller dan bij ons. We proefden sopa de tomate, een tomatensoep met veel ui en een gepocheerd eitje, espada (degenvis), verse tonijn, lapas (weekdier met 1 schelp), bolo de caco (brood met lookboter), poncha (alkohol van rietsuiker met citroen en honing - zie foto), picado (gebakken, kruidige rundsvleesblokjes), bolo de mel (soort christmas pudding), espetada (rundsvleesspies) met gefruite polenta-blokjes en de vele verse vruchten (mango, papaya, passievruchten ...) die het eiland rijk is. De bica (een kleine krachtige koffie) vergezeld van een aguardente (rietsuikeralkohol) waren een feest voor mijn smaakpapillen. Groenten werden (tot mijn spijt) meestal bereid à l' Anglaise d.w.z. afgekookt in gezouten water.
    Voor de volledige bloemenpracht was het nog iets te vroeg maar er waren toch veel soorten planten die we voor het eerst zagen.
    De madeirawijn rondleiding en -degustatie bij Blandy's in Funchal was prima verzorgd en de moeite waard. Je kan er nog Madeira's uit 1908 degusteren, wij beperkten ons tot een 1990.

    09-05-2009, 16:17 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    26-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provencaalse saus en Madeira: quid ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat hebben ze met elkaar te maken? Eigenlijk niets en toch...
    Omdat we morgen van Madeira gaan proeven is onze voorraadkast quasi leeg.
    Voor de hoofdmaaltijd van vandaag moest dan maar geïmproviseerd worden en dat werd dan Provencaalse steak. In eerste instantie omdat zo'n klompje steak van de chateaubriand, aangepast aan onze (Belgische) norm, zo moeilijk elders te vinden is en anderzijds omdat ik nog wat paprika's in de koelkast had. Het sausje was bijzonder goed gelukt zodat ik hier het receptje blog (zo vergeet ik het ook niet).
    Voor 2 à 3 personen: 1 rode paprika, 1 groene paprika, 1 ui, 1 blik gepelde tomaten (of 2 à 3 verse), een flinke tak verse tijm, 2 à 3 laurierbladen, 10 à 15 naaldjes rozemarijn, 1 koffielepel oregano, 1 koffielepel selderzaadjes, ruim peper uit de molen, gemalen nootmuskaat, 1 eetlepel suikersiroop (sucre de canne), 1 eetlepel neutrale olijfolie en een vetarm kippenbouillonetje. Facultatief: een half glas wijn.
    Ik deed de in grove gesneden stukken ui en paprika met de olijfolie in de wokpan en bakte deze aan tot de ui glazig werd. Dan de (gepelde) tomaten
    in stukken er bij, de suikersiroop, de kruiden en de verkruimelde bouillonblokjes. Goed omroeren, het vuur lager draaien en afgedekt laten sudderen gedurende een 20-tal minuten. Op het einde het deksel eraf en de saus wat gebonden met (weinig) opgelost aardappelmeel.
    We aten er kroketjes bij en dronken een van de laatste flesjes ripasso 2001 die ik nog over heb van de trouw van onze zoon Peter (zie elders in dit blog). We genieten nog na...

    26-04-2009, 14:33 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    16-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezellige avond...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze 2 kinderen bij ons met hun familie is voor ons altijd wreed aangenaam. De kleinkinderen Nils (5) en Dihn(3) amuseren elkaar en ondanks de "drukte" kunnen we ons hierin goed vinden.
    Het stoofvlees-met-frietjes maakt het kompleet want lekker eten in een ontspannen atmosfeer is hetgeen onze familiebanden sterkt.
    In een donker kasteelbierken gesmoord en afgesmaakt met verse thijm, laurierblaadjes, een vleugje mosterd, wat kandijsuiker en bruine fonds zijn de stukjes rund na 2 uurtjes spruttelen perfect mals. De frietjes: voorgebakken maar niet uit de diepvries en afgebakken in zuivere olijfolie. Een witloofslaatje met peterselie-mosterdvinaigrette maakte het af.
    Gedurende de voorbereidingen werd onze "lounge" geleverd. Het buitensalon waar we hopelijk zonnige dagen kunnen in doorbrengen met goede vrienden.

    16-04-2009, 21:02 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    13-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasen in de Middeleeuwen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de Middeleeuwen werd het jaar niet zozeer aangeduid in maanden of datums maar wel met de religieuze- en heiligendagen. Pasen viel toen ook al de zondag na de eerste volle maan in de Lente. In ieder geval tussen 21 Maart en 25 April. Het begon met de...
    Goede week: die staat geheel in het teken van het lijden en sterven van Jezus Christus, en vormt zo een belangrijk onderdeel van het Paasfeest in ruime zin. De Goede Week eindigt tijdens de Paaswake.
    Palmzondag:  één week voor Pasen. Jezus komt Jeruzalem binnen. Wilgentakjes worden verzameld en in huis opgehangen. Palm- en olijftakken worden in processie tussen de kerken gedragen.
    Heilige donderdag: Jezus wast de voeten van zijn leerlingen. Het laatste avondmaal, het verraad door Judas en de gevangenneming.

    Goede Vrijdag: dag van de Kruisiging en de dood van Jezus. Een strikte vastendag. Geen Missen.
    Stille Zaterdag:
    grote sabbat. Geen Missen. Herdenking van Jezus in zijn graf. De Paaswake begint.
    Pasen: de verrijzenis. Boetedoening. Men at eieren en kruidenkoeken. Beschilderde eieren werden uitgedeeld.
    Sinds eeuwen is er dus niet veel veranderd. Bij ons kwam de familie op bezoek. Geen eieren en kruidkoeken maar een lekker Belgisch middagmaaltje na de apéro op het terras. 's Avonds nog een tomaat gevuld met zelfbereide hespensla en wat kaas om af te sluiten. Gezellige dag overgoten met vriendschap, een vleugje zon en de nodige wijn o.a. een Dédicace 2000 van Mas Cremat in de Roussillon (foto).

     

    13-04-2009, 11:17 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    07-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.85-60-60
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Feesten moet je doen als je de gelegenheid hebt en als je die niet hebt moet je ze maken...
    Mijn vader wordt eerstdaags 85, mijn schoonbroer 60 en ikzelf ben dat ook juist geworden. Vader is al 25 jaar met pensioen, ik deze maand en schoonbroerke volgende maand, dus redenen genoeg om te vieren.
    We organiseerden het op onze geliefkoosde stek met zo'n 45 deelnemers en het was weer wreed in orde: gezellige mensen, goed weer, prachtig kader, prima eten en een bediening van de bovenste plank.
    Je moet ver zoeken om deze kwaliteit te vinden en de prijzen zijn er redelijk, alles in acht genomen.
    Het diner, na de receptie, bestond uit gebakken sint-jakobsnootjes met risotto en asperges, een sorbetje van kirsch, een tournedos rossini en een overvloedig dessertenbuffet. De wijntjes: een Pessac Léognan en een Bush Vine Grenache.
    Hof ten Damme in Kallo is een aanrader, bijtijds reserveren is een must. Meer op www.hoftendamme.com.

    07-04-2009, 16:40 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    01-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een pint is eigenlijk minstens 2 glazen...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het metrisch systeem of metriek stelsel werd door de Fransen geproclameerd in 1799 en berust op de aarde en water. De meter werd toen gedefinieerd als één veertig miljoenste van de omtrek van de aarde gemeten over de polen, hetgeen heel wat metingen besloeg om hem te bepalen. Eén liter water had een massa van 1 kilogram en een volume van één kubieke decimeter. Het stelsel gebruikt consistent veelvouden van 10 in tegenstelling tot vroegere stelsels. Het werd door Willem I in 1816 in de Nederlanden bij wet ingevoerd.
    In de tijden daarvoor verschilden de maten en sommige benamingen van streek tot streek.
    Het grootste volume was een “pijp” en die kwam overeen met ongeveer 440 liter. Het kleinste volume een “uperke” hetwelk ongeveer 33cl was.
    De benamingen en verhoudingen waren:
    een pijp= 2 okshoofden (+/- 440l)
    een okshoofd = 6 ankers (+/- 220l)
    een aam = 4 ankers (+/- 140l)
    een anker = 16 stopen (gelten +/- 36l)
    een stoop/gelt = 2 potten (kannen, kroezen, mengelen, mingelen, kwarten +/-  2.6l)
    een pot/kan/kroes/mengel/mingel/kwart = 2 pinten (baduten, sextieren, waalpotten +/- 1.3l)

    een pint/badute/sextier/waalpot= 2 uperkes (+/- 0.65l)
    Vandaar dat een pint minstens 2 glazen is… en we nog altijd een 33cl biermaat hebben.
    Schol, gezondheid en prosit.

    01-04-2009, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    29-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madeirawijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De meesten onder ons kennen enkel het gebruik van Madeirawijn in de keuken maar het is ook een uitstekend alternatief op de Porto's.
    Sommige Madeira's zijn gewoonweg grandioos.
    Madeira's zijn te klasseren in volgende kwaliteiten:
    Granel: 30 à 40 percent van alle Madeirawijn wordt na de bereiding  gedurende 18 maanden verouderd in tanks en dan aangezoet en gekleurd met caramel. Deze bulkwijn is bestemd voor de keuken en gaat ook voor een groot deel naar de voedingsindustrie zoals chocoladefabrieken.
    Finest: dit zijn mengwijnen van 3 jaar oud
    Reserve: vijf jaar verouderde wijnen soms deels gerijpt op eiken vaten.
    Extra reserve: moet gemaakt zijn van minstens 15 jaar oude wijnen en is een schaars product vanwege de kostprijs.
    Vintage: is wijn afkomstig van eenzelfde oogstjaar, dient 20 jaar gerijpt te worden en gebotteld minstens 2 jaar voor verkoop. Deze wijnen kunnen jarenlang bewaard worden.
    Wie er meer wil over weten kijkt eens hier.
    Persoonlijk drink ik graag eens een Boal of een Malmsey, je kan daar druppelgewijs van genieten.

     

    29-03-2009, 11:38 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    23-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spirelli Fricandelli
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het kind moest een naam hebben. Het is ons eigen receptje van spirelli met gehaktballetjes, ui en 3 kleuren paprika's in een lichte currysaus. Snel klaar en de kleintjes lusten het ook.
    Voor 4 personen: een middelgrote rode, groene en gele paprika (paprikamix), een ui, 5dl kippen- of groentenbouillon, 500g of meer
    gehakt, curry voor de saus, 400g of meer spirelli.
    Breng de bouillon aan de kook en pocheer er niet al te grote balletjes van het gehakt in gedurende een vijftal minuten. Giet af door een zeef en breng het kookwater terug aan de kook. Doe er de in stukjes gesneden groenten in. Zelf snijd ik die ongeveer 1 tot 1,5 cm groot. Laat die pocheren tot de paprika beetgaar is en giet ook door de zeef. Bewaar weer het vocht.
    Nu kan je de voorbereidingen eventueel stoppen. De rest is klaar in nog geen 10 minuten.
    Zet de spirelli op in een ruime hoeveelheid gezouten water en kook hem beetgaar volgens de aanwijzingen op zijn verpakking.
    Bereid ondertussen een currysaus op basis van de bouillon en doe er curry naar believen in. Met toevoeging van room kan je de smaak minder scherp maken maar dat is volgens smaak. De saus kan je ook maken met instant currysaus. Doe dan het vlees en de groenten in de saus en laat doorwarmen.
    Giet de spirelli af en meng de sausbereiding er door. Dien op eventueel bestrooid met wat peterselie of bieslooksnippers. Smakelijk.

    23-03-2009, 18:03 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    21-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna op pensioen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog 10 dagen en ik ga officieel met pensioen. Morgen word ik 60. Begin April wordt mijn tweede pijler uitbetaald en moeten we zien toe te komen met die centjes plus ons pensioen.
    Maar waar moet je nu veilig je geld beleggen? De banken hebben de laatste tijd wreed slechte punten gekregen en nu proberen ze te verkopen door te zeggen dat het alleen nog maar beter kan gaan!?
    We hebben dan maar beslist onze kinderen al een voorschotje te geven op hun erfenis en ook wat kosten te doen aan ons huis.
    Het initieel plan om naar een (nieuw) appartementje te trekken hebben we in de koelkast gestopt. Ons huis is slechts 20j oud, we zitten 1km uit het centrum in een rustige cul-de-sac en we hebben toffe buren. Wat kan een mens meer wensen?
    Aan de tuinvernieuwing is men volop aan het werken en het begint er goed uit te zien (foto). Ons objectief: meer terras en minder onderhoud zal gehaald worden.
    Aan de renovatie van onze keuken wordt ook gedacht en al bij al zullen die investeringen in eerste instantie wel meer plezier dan geld opbrengen maar dat is ons eigenlijk meer waard.
    We zijn levensgenieters en proberen dat elke dag waar te maken. Ik zeg wel: proberen...

    21-03-2009, 13:44 geschreven door WillyVC  

    Reageer (1)

    11-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog wat wetenschappelijkheden over 'œstimulerende 'œ voedingsstoffen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Chilipepers bevatten capcaïcin hetwelk de hartslag verhoogt en de huid doen blozen. De bloedvaten verwijden zodat het bloed kan gaan waar het nodig is…
    Chocolade
    bevat stimulerende middelen voor een verhoogde gevoeligheid van de huid.  Er zitten ook stoffen in die chemisch analoog zijn aan het hormoon dat een zekere euforie introduceert als je verliefd bent.
    Citrusfruit bevat een hoog gehalte aan vitamine C. Met 200 milligram vitamine C per dag wordt een hoger aantal spermatozoïden bereikt en zijn deze levendiger…
    Vanilleijs bevat veel calcium en fosfor dewelke de spierenergie en libido versterken. Betere orgasmen want heviger spiertrekkingen. De geur van vanille zou mannen ook relaxeren en hun angsten en remmingen verminderen.
    Vis kaviaar, oesters, kreeft bevestigen hun reputatie. Ze bevatten veel zink hetgeen de testosteronproductie bevordert met een gunstige invloed op vruchtbaarheid en de gezondheid van de prostaat.
    Brazilnoten zijn een uitstekende bron van selenium die het sperma gezond houdt en sneller laat zwemmen. Ze bevatten veel vitamine E , een antioxidant, dewelke het sperma beschermt tegen vrije radicalen.
    Perziken bevatten ook enorme dosissen vitamine C.
    Bosbessen zijn beter dan Viagra. Ze bevatten veel oplosbare vezels die overtollige cholesterol verwijderen en de bloedsomloop bevorderen zodat meer bloed de penis bereikt en zorgt voor stevigere erecties. Dus bosbessen 3x per week !
    Eieren bevatten veel vitamine B en helpen angsten te reduceren. Het beste is quiche te eten: het arganine gehalte in het bloed blijft daardoor hoger. Arganine is een aminozuur hetwelk de bloedstuwing naar de penis bevordert en de sexuele stimulansen in mannen en vrouwen helpt. Met wat extra aardappeltjes en asperges in de quiche voegt je er nog wat magnesium en kalium aan toe, goed tegen erectiestoornissen.
    Lever is een vitamine A-bom en ook veel zink.
    Kaneel snuiven geeft een verhoogd aantal erecties bij mannen volgens onderzoekers.
    Sinaasappelsap verhoogt je HDL (goede) cholesterol aanzienlijk als je er 3 glazen per week van drinkt. Tezamen met een drafje van 10 kilometer per week en 10% gewichtsverlies als je wat overgewicht hebt zou je de “lente“ alras moeten voelen kriebelen.

     

    11-03-2009, 15:42 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    10-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Couscous Royale
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ongeveer 20 jaar geleden heb ik "couscous" ondekt in een Tunesisch restaurantje in hartje Brussel en sindsdien behoort hij tot een van mijn favorieten. Ondertussen heb ik er mijn eigen versie van gemaakt die kan je hier vinden.
    In de strikte zin is couscous enkel het griesmeel bereid uit harde tarwe maar tevens ook de naam van het hele gerecht dat daarnaast uit in bouillon bereide groenten met vlees of vis bestaat. Mijn koninklijke versie is rijk gevuld met kip, lam en merguez worstjes. Afgekoeld en opgewarmd smaakt hij best en van de rest van de bouillon bereid ik 's anderendaags een lekkere doorgestoken soep.
    Raapjes en kekererwten mogen in couscous zeker niet ontbreken en voor mij hoort er ook absoluut harissa bij, de krachtige, hete saus met pepertjes, look, kummel en koriander. Je serveert ze apart en lost ze met kleine beetjes, op in de bouillon.
    Gisteren was hij bijzonder goed gelukt, vermoedelijk omdat ik er al een aantal dagen mee in mijn hoofd liep en hem met veel liefde heb klaargemaakt.
    Vandaag aten we het soepje: "weer eens eten om niet te vergeten", zoals mijn buurman Patrick D. het ooit eens zo goed heeft verwoord.

    10-03-2009, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    28-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nonkel Frans
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik heb maar één nonkel gehad, een broer van mijn vader. Dat gezin is kinderloos gestorven enkele jaren geleden. Zij beschouwden mijn zus en ik bijna als hun eigen bloed en ik bewaar aan hen goede herinneringen.
    Van zijn 17 hield nonkel een dagboek bij en heeft dat tot zijn 84 jaar gedaan. Ik ben die dagboeken aan het uitpluizen en gebruik ze als rode draad om een stuk van onze recentere familiegeschiedenis weder samen te stellen.
    Hij was soldaat toen WOII is uitgebroken en beschrijft hoe belangrijk voedsel was gedurende de oorlogsjaren.
    Als er spek was werd er gefeest en die mensen waren bijna de ganse dag onderweg om aan aardappelen en groenten te geraken. Er werden daar ettelijke kilometers te voet en per fiets voor afgelegd. Aan een fles olie werd soms een gans weekloon besteed (70 Frank) en de kwaliteit van het basisvoedsel zoals brood was erbarmelijk.
    Wij kennen die toestanden niet, wij hebben overvloed. Ik ben blij dat ik door hem die vanzelfsprekendheid weer wat ben gaan relativeren.

    28-02-2009, 16:43 geschreven door WillyVC  

    Reageer (3)

    20-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofgratin en andere...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Witlof in Nederland en witloof of Brussels Lof bij ons. Dat is die lekkere groente die nu al gans het jaar verkrijgbaar is. Witloof is van de familie van de cichoreiachtigen (zoals ook andijvie).
    Wij eten dat veel in rauwe vorm en verkiezen dan toch de smaak van het échte grondwitloof. Voor andere bereidingen zoals gebakken en dan verder gebraiseerd of gestoofd met een vleugje citroen en het vocht wat ingekookt en gebonden met aardappelmeel of gevuld met gehakt en dan gebakken en gebraiseerd kan ook de aquacultuur-variant.
    Ik doe er steevast het "kropje" uit en gebruik wat suiker om de bitterheid te temperen en wat nootmuskaat en peper om het af te kruiden.
    Kippenbouillon akkordeert goed bij de meer vochtige bereidingen. Gooi nooit het kookwater weg maar bereid er een soepje mee.
    Deze middag maakten we de typisch Belgische witloofgratin met hesp en kaassaus (foto) maar een aanrader is ook een combinatie met gebakken kippenbouten.
    Zie hier het recept: bestrooi de bouten met kippenkruiden en laat ze trekken, bak ze daarna aan in wat vetstof en doe er dan het grof gesneden witloof bij. Bak verder aan tot het witloof begint te kleuren. Dan afkruiden met een verkruimeld kippenbouillonnetje, wat peper uit de molen, een vleugje suiker en wat nootmuskaat. Er dan gekuiste krielaardappeltjes bijdoen en het deksel er op. Gedurende 25 minuten verder braiseren op een laag vuurtje. Een smakelijk eenpansgerecht.

    20-02-2009, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    18-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijkkook Februari 2008 - Libido Stimulerend Menu
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op vrijdag 13 februari kookten we in onze wijk weer eens met 8 mannen voor een "horde" (11) vrouwen en dit keer stond het menuutje in teken van Valentijn (en écht niet van Bloody Friday).
    Natuurlijk kozen we voor ingrediënten die de liefdeslust zouden moeten opwekken: champagne, oesters, selder, gamba's, eieren, chilipepers, verse gember, pruimen, krieken enzovoorts.
    Als afsluiter hadden we nog pralines en Groene Chartreuse. Van deze laatste kan ik zelf getuigen dat er iets mee aan de hand is want ik krijg er erotische dromen van.
    Chartreuse is een elixir waarvan het recept in het bezit is gekomen van een Kartuizers kloosterorde in 1605 maar ze hebben het pas na veel experimenteren in hun apotheek, in 1737 gecommercialiseerd. Er zitten zo'n 130 plantensoorten in en het alkoholgehalte is 55°. Wie er meer over wil weten vindt het hier.
    Ikzelf vond onze Sint-Jakobsschelpen bijzonder geslaagd: verse, serieuze exemplaren, afkomstig uit de USA in emmertjes van 1 kg, in een lichtjes ingevette pan aangebakken tot ze juist glazig opgesteven waren, enkel geserveerd met een doorsmakende, vastkokende aardappel en een sausje van geklaarde boter afgesmaakt met zeezout, peper uit de molen en veel verse bieslooksnippers.
    Iedereen vond het geheel weer leuk en lekker en of de nacht na de champagne, wijnen en likeuren nog passioneel verliep laat ik verder ieder voor zichzelf vertellen.

    18-02-2009, 11:42 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    13-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tortilla (aardappelomelet)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik had nog enkele gekookte aardappeltjes liggen en om die zinvol te verwerken kwam ik op het idee er een Spaanse aardappelomelet van de maken. Eitjes zijn er altijd en ik had toevallig ook wat van die zachte Spaanse ui in huis (alhoewel deze uit Chili komt).
    Het recept: snijdt de aardappels in teerlingetjes van een dikke centimeter en bak ze in wat verse boter of zachte olijfolie op een niet te heet vuur. Als ze beginnen te korsten voeg er dan de in stukjes gesneden ui bij (naar believen) en laat die wat glazig worden. Klop ondertussen de eitjes met wat peper, zout en nootmuskaat en kieper de aardappelen en de ui daarin.
    Spatel daarna alles terug in dezelfde pan en laat op een laag vuur langs één zijde zachtjes bakken tot de bovenkant van de omelet schijnbaar opgesteven is.
    Schuif de omelet op een plat bord en keer ze om in de pan, laat nog een minuutje korsten (zonder te bruinen) en serveer.
    Daarbij een boterham dik besmeerd met verse boter en een glaasje cabernet sauvignon (Santa Rita 120 uit Chili) en 't was smullen.

    13-02-2009, 14:22 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    12-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provencaals vleesbrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Af en toe bak ik eens een vleesbrood om warm te eten bij o.a. witte kool of koud bij de boterham.
    Gisteren werd het een Provencaalse variant waarvan het recept hierna is weergegeven.
    Voor 500g gemengd gehakt (varken-kalf) gebruikte ik een halve rode paprika, een sjalot, 6 zwarte olijven, een flinke koffielepel groene peperkorrels, 3 takken peterselie, een mespunt Provencaalse kruiden in poeder, een koffielepel paprikapoeder, een ei, 2 eetlepels paneermeel, een halve koffielepel nootmuskaat en wat extra zout en peper. Het geheel mag goed afsmaken.
    De groenten in blokjes snijden en de peterselie en sjalot hakken. Alle ingrediënten goed mengen tot een homogeen mengsel is verkregen en dat een half uurtje in de koelkast zetten.
    Met de hand in een bal rollen en deze in een tefal bakvorm leggen in een oven van 180°C gedurende 10 minuten om te korsten en daarna nog eens 50 minuten op 150°C om door te garen.
    Onmiddelijk eten of anders laten afkoelen en enkele uurtjes in de koelkast zetten.

    12-02-2009, 16:36 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!