Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
13-04-2009
Pasen in de Middeleeuwen
In de Middeleeuwen werd het jaar niet zozeer aangeduid in maanden of datums maar wel met de religieuze- en heiligendagen. Pasen viel toen ook al de zondag na de eerste volle maan in de Lente. In ieder geval tussen 21 Maart en 25 April. Het begon met de... Goede week: die staat geheel in het teken van het lijden en sterven van Jezus Christus, en vormt zo een belangrijk onderdeel van het Paasfeest in ruime zin. De Goede Week eindigt tijdens de Paaswake. Palmzondag:één week voor Pasen. Jezus komt Jeruzalem binnen. Wilgentakjes worden verzameld en in huis opgehangen. Palm- en olijftakken worden in processie tussen de kerken gedragen. Heilige donderdag: Jezus wast de voeten van zijn leerlingen. Het laatste avondmaal, het verraad door Judas en de gevangenneming. Goede Vrijdag: dag van de Kruisiging en de dood van Jezus. Een strikte vastendag. Geen Missen. Stille Zaterdag: grote sabbat. Geen Missen. Herdenking van Jezus in zijn graf. De Paaswake begint. Pasen: de verrijzenis. Boetedoening. Men at eieren en kruidenkoeken. Beschilderde eieren werden uitgedeeld. Sinds eeuwen is er dus niet veel veranderd. Bij ons kwam de familie op bezoek. Geen eieren en kruidkoeken maar een lekker Belgisch middagmaaltje na de apéro op het terras. 's Avonds nog een tomaat gevuld met zelfbereide hespensla en wat kaas om af te sluiten. Gezellige dag overgoten met vriendschap, een vleugje zon en de nodige wijn o.a. een Dédicace 2000 van Mas Cremat in de Roussillon (foto).
Feesten moet je doen als je de gelegenheid hebt en als je die niet hebt moet je ze maken... Mijn vader wordt eerstdaags 85, mijn schoonbroer 60 en ikzelf ben dat ook juist geworden. Vader is al 25 jaar met pensioen, ik deze maand en schoonbroerke volgende maand, dus redenen genoeg om te vieren. We organiseerden het op onze geliefkoosde stek met zo'n 45 deelnemers en het was weer wreed in orde: gezellige mensen, goed weer, prachtig kader, prima eten en een bediening van de bovenste plank. Je moet ver zoeken om deze kwaliteit te vinden en de prijzen zijn er redelijk, alles in acht genomen. Het diner, na de receptie, bestond uit gebakken sint-jakobsnootjes met risotto en asperges, een sorbetje van kirsch, een tournedos rossini en een overvloedig dessertenbuffet. De wijntjes: een Pessac Léognan en een Bush Vine Grenache. Hof ten Damme in Kallo is een aanrader, bijtijds reserveren is een must. Meer op www.hoftendamme.com.
Het metrisch systeem of metriek stelsel werd door de Fransen geproclameerd in 1799 en berust op de aarde en water. De meter werd toen gedefinieerd als één veertig miljoenste van de omtrek van de aarde gemeten over de polen, hetgeen heel wat metingen besloeg om hem te bepalen. Eén liter water had een massa van 1 kilogram en een volume van één kubieke decimeter. Het stelsel gebruikt consistent veelvouden van 10 in tegenstelling tot vroegere stelsels. Het werd door Willem I in 1816 in de Nederlanden bij wet ingevoerd. In de tijden daarvoor verschilden de maten en sommige benamingen van streek tot streek. Het grootste volume was een “pijp” en die kwam overeen met ongeveer 440 liter. Het kleinste volume een “uperke” hetwelk ongeveer 33cl was. De benamingen en verhoudingen waren: een pijp= 2 okshoofden (+/- 440l) een okshoofd = 6 ankers (+/- 220l) een aam = 4 ankers (+/- 140l) een anker = 16 stopen (gelten +/- 36l) een stoop/gelt = 2 potten (kannen, kroezen, mengelen, mingelen, kwarten +/- 2.6l) een pot/kan/kroes/mengel/mingel/kwart = 2 pinten (baduten, sextieren, waalpotten +/- 1.3l) een pint/badute/sextier/waalpot= 2 uperkes (+/- 0.65l) Vandaar dat een pint minstens 2 glazen is… en we nog altijd een 33cl biermaat hebben. Schol, gezondheid en prosit.
De meesten onder ons kennen enkel het gebruik van Madeirawijn in de keuken maar het is ook een uitstekend alternatief op de Porto's. Sommige Madeira's zijn gewoonweg grandioos. Madeira's zijn te klasseren in volgende kwaliteiten: Granel: 30 à 40 percent van alle Madeirawijn wordt na de bereiding gedurende 18 maanden verouderd in tanks en dan aangezoet en gekleurd met caramel. Deze bulkwijn is bestemd voor de keuken en gaat ook voor een groot deel naar de voedingsindustrie zoals chocoladefabrieken. Finest: dit zijn mengwijnen van 3 jaar oud Reserve: vijf jaar verouderde wijnen soms deels gerijpt op eiken vaten. Extra reserve: moet gemaakt zijn van minstens 15 jaar oude wijnen en is een schaars product vanwege de kostprijs. Vintage: is wijn afkomstig van eenzelfde oogstjaar, dient 20 jaar gerijpt te worden en gebotteld minstens 2 jaar voor verkoop. Deze wijnen kunnen jarenlang bewaard worden. Wie er meer wil over weten kijkt eens hier. Persoonlijk drink ik graag eens een Boal of een Malmsey, je kan daar druppelgewijs van genieten.
Het kind moest een naam hebben. Het is ons eigen receptje van spirelli met gehaktballetjes, ui en 3 kleuren paprika's in een lichte currysaus. Snel klaar en de kleintjes lusten het ook. Voor 4 personen: een middelgrote rode, groene en gele paprika (paprikamix), een ui, 5dl kippen- of groentenbouillon, 500g of meer gehakt, curry voor de saus, 400g of meer spirelli. Breng de bouillon aan de kook en pocheer er niet al te grote balletjes van het gehakt in gedurende een vijftal minuten. Giet af door een zeef en breng het kookwater terug aan de kook. Doe er de in stukjes gesneden groenten in. Zelf snijd ik die ongeveer 1 tot 1,5 cm groot. Laat die pocheren tot de paprika beetgaar is en giet ook door de zeef. Bewaar weer het vocht. Nu kan je de voorbereidingen eventueel stoppen. De rest is klaar in nog geen 10 minuten. Zet de spirelli op in een ruime hoeveelheid gezouten water en kook hem beetgaar volgens de aanwijzingen op zijn verpakking. Bereid ondertussen een currysaus op basis van de bouillon en doe er curry naar believen in. Met toevoeging van room kan je de smaak minder scherp maken maar dat is volgens smaak. De saus kan je ook maken met instant currysaus. Doe dan het vlees en de groenten in de saus en laat doorwarmen. Giet de spirelli af en meng de sausbereiding er door. Dien op eventueel bestrooid met wat peterselie of bieslooksnippers. Smakelijk.
Nog 10 dagen en ik ga officieel met pensioen. Morgen word ik 60. Begin April wordt mijn tweede pijler uitbetaald en moeten we zien toe te komen met die centjes plus ons pensioen. Maar waar moet je nu veilig je geld beleggen? De banken hebben de laatste tijd wreed slechte punten gekregen en nu proberen ze te verkopen door te zeggen dat het alleen nog maar beter kan gaan!? We hebben dan maar beslist onze kinderen al een voorschotje te geven op hun erfenis en ook wat kosten te doen aan ons huis. Het initieel plan om naar een (nieuw) appartementje te trekken hebben we in de koelkast gestopt. Ons huis is slechts 20j oud, we zitten 1km uit het centrum in een rustige cul-de-sac en we hebben toffe buren. Wat kan een mens meer wensen? Aan de tuinvernieuwing is men volop aan het werken en het begint er goed uit te zien (foto). Ons objectief: meer terras en minder onderhoud zal gehaald worden. Aan de renovatie van onze keuken wordt ook gedacht en al bij al zullen die investeringen in eerste instantie wel meer plezier dan geld opbrengen maar dat is ons eigenlijk meer waard. We zijn levensgenieters en proberen dat elke dag waar te maken. Ik zeg wel: proberen...
Nog wat wetenschappelijkheden over 'stimulerende ' voedingsstoffen
Chilipepers bevattencapcaïcin hetwelk de hartslag verhoogt en de huid doen blozen. De bloedvaten verwijden zodat het bloed kan gaan waar het nodig is… Chocolade bevat stimulerende middelen voor een verhoogde gevoeligheid van de huid. Er zitten ook stoffen in die chemisch analoog zijn aan het hormoon dat een zekere euforie introduceert als je verliefd bent. Citrusfruit bevat een hoog gehalte aan vitamine C. Met 200 milligram vitamine C per dag wordt een hoger aantal spermatozoïden bereikt en zijn deze levendiger… Vanilleijs bevat veel calcium en fosfor dewelke de spierenergie en libido versterken. Betere orgasmen want heviger spiertrekkingen. De geur van vanille zou mannen ook relaxeren en hun angsten en remmingen verminderen. Vis kaviaar, oesters, kreeft bevestigen hun reputatie. Ze bevatten veel zink hetgeen de testosteronproductie bevordert met een gunstige invloed op vruchtbaarheid en de gezondheid van de prostaat. Brazilnoten zijn een uitstekende bron van selenium die het sperma gezond houdt en sneller laat zwemmen. Ze bevatten veel vitamine E , een antioxidant, dewelke het sperma beschermt tegen vrije radicalen. Perziken bevatten ook enorme dosissen vitamine C. Bosbessen zijn beter dan Viagra. Ze bevatten veel oplosbare vezels die overtollige cholesterol verwijderen en de bloedsomloop bevorderen zodat meer bloed de penis bereikt en zorgt voor stevigere erecties. Dus bosbessen 3x per week ! Eieren bevatten veel vitamine B en helpen angsten te reduceren. Het beste is quiche te eten: het arganine gehalte in het bloed blijft daardoor hoger. Arganine is een aminozuur hetwelk de bloedstuwing naar de penis bevordert en de sexuele stimulansen in mannen en vrouwen helpt. Met wat extra aardappeltjes en asperges in de quiche voegt je er nog wat magnesium en kalium aan toe, goed tegen erectiestoornissen. Lever is een vitamine A-bom en ook veel zink. Kaneel snuiven geeft een verhoogd aantal erecties bij mannen volgens onderzoekers. Sinaasappelsap verhoogt je HDL (goede) cholesterol aanzienlijk als je er 3 glazen per week van drinkt. Tezamen met een drafje van 10 kilometer per week en 10% gewichtsverlies als je wat overgewicht hebt zou je de “lente“ alras moeten voelen kriebelen.
Ongeveer 20 jaar geleden heb ik "couscous" ondekt in een Tunesisch restaurantje in hartje Brussel en sindsdien behoort hij tot een van mijn favorieten. Ondertussen heb ik er mijn eigen versie van gemaakt die kan je hier vinden. In de strikte zin is couscous enkel het griesmeel bereid uit harde tarwe maar tevens ook de naam van het hele gerecht dat daarnaast uit in bouillon bereide groenten met vlees of vis bestaat. Mijn koninklijke versie is rijk gevuld met kip, lam en merguez worstjes. Afgekoeld en opgewarmd smaakt hij best en van de rest van de bouillon bereid ik 's anderendaags een lekkere doorgestoken soep. Raapjes en kekererwten mogen in couscous zeker niet ontbreken en voor mij hoort er ook absoluut harissa bij, de krachtige, hete saus met pepertjes, look, kummel en koriander. Je serveert ze apart en lost ze met kleine beetjes, op in de bouillon. Gisteren was hij bijzonder goed gelukt, vermoedelijk omdat ik er al een aantal dagen mee in mijn hoofd liep en hem met veel liefde heb klaargemaakt. Vandaag aten we het soepje: "weer eens eten om niet te vergeten", zoals mijn buurman Patrick D. het ooit eens zo goed heeft verwoord.
Ik heb maar één nonkel gehad, een broer van mijn vader. Dat gezin is kinderloos gestorven enkele jaren geleden. Zij beschouwden mijn zus en ik bijna als hun eigen bloed en ik bewaar aan hen goede herinneringen. Van zijn 17 hield nonkel een dagboek bij en heeft dat tot zijn 84 jaar gedaan. Ik ben die dagboeken aan het uitpluizen en gebruik ze als rode draad om een stuk van onze recentere familiegeschiedenis weder samen te stellen. Hij was soldaat toen WOII is uitgebroken en beschrijft hoe belangrijk voedsel was gedurende de oorlogsjaren. Als er spek was werd er gefeest en die mensen waren bijna de ganse dag onderweg om aan aardappelen en groenten te geraken. Er werden daar ettelijke kilometers te voet en per fiets voor afgelegd. Aan een fles olie werd soms een gans weekloon besteed (70 Frank) en de kwaliteit van het basisvoedsel zoals brood was erbarmelijk. Wij kennen die toestanden niet, wij hebben overvloed. Ik ben blij dat ik door hem die vanzelfsprekendheid weer wat ben gaan relativeren.
Witlof in Nederland en witloof of Brussels Lof bij ons. Dat is die lekkere groente die nu al gans het jaar verkrijgbaar is. Witloof is van de familie van de cichoreiachtigen (zoals ook andijvie). Wij eten dat veel in rauwe vorm en verkiezen dan toch de smaak van het échte grondwitloof. Voor andere bereidingen zoals gebakken en dan verder gebraiseerd of gestoofd met een vleugje citroen en het vocht wat ingekookt en gebonden met aardappelmeel of gevuld met gehakt en dan gebakken en gebraiseerd kan ook de aquacultuur-variant. Ik doe er steevast het "kropje" uit en gebruik wat suiker om de bitterheid te temperen en wat nootmuskaat en peper om het af te kruiden. Kippenbouillon akkordeert goed bij de meer vochtige bereidingen. Gooi nooit het kookwater weg maar bereid er een soepje mee. Deze middag maakten we de typisch Belgische witloofgratin met hesp en kaassaus (foto) maar een aanrader is ook een combinatie met gebakken kippenbouten. Zie hier het recept: bestrooi de bouten met kippenkruiden en laat ze trekken, bak ze daarna aan in wat vetstof en doe er dan het grof gesneden witloof bij. Bak verder aan tot het witloof begint te kleuren. Dan afkruiden met een verkruimeld kippenbouillonnetje, wat peper uit de molen, een vleugje suiker en wat nootmuskaat. Er dan gekuiste krielaardappeltjes bijdoen en het deksel er op. Gedurende 25 minuten verder braiseren op een laag vuurtje. Een smakelijk eenpansgerecht.
Op vrijdag 13 februari kookten we in onze wijk weer eens met 8 mannen voor een "horde" (11) vrouwen en dit keer stond het menuutje in teken van Valentijn (en écht niet van Bloody Friday). Natuurlijk kozen we voor ingrediënten die de liefdeslust zouden moeten opwekken: champagne, oesters, selder, gamba's, eieren, chilipepers, verse gember, pruimen, krieken enzovoorts. Als afsluiter hadden we nog pralines en Groene Chartreuse. Van deze laatste kan ik zelf getuigen dat er iets mee aan de hand is want ik krijg er erotische dromen van. Chartreuse is een elixir waarvan het recept in het bezit is gekomen van een Kartuizers kloosterorde in 1605 maar ze hebben het pas na veel experimenteren in hun apotheek, in 1737 gecommercialiseerd. Er zitten zo'n 130 plantensoorten in en het alkoholgehalte is 55°. Wie er meer over wil weten vindt het hier. Ikzelf vond onze Sint-Jakobsschelpen bijzonder geslaagd: verse, serieuze exemplaren, afkomstig uit de USA in emmertjes van 1 kg, in een lichtjes ingevette pan aangebakken tot ze juist glazig opgesteven waren, enkel geserveerd met een doorsmakende, vastkokende aardappel en een sausje van geklaarde boter afgesmaakt met zeezout, peper uit de molen en veel verse bieslooksnippers. Iedereen vond het geheel weer leuk en lekker en of de nacht na de champagne, wijnen en likeuren nog passioneel verliep laat ik verder ieder voor zichzelf vertellen.
Ik had nog enkele gekookte aardappeltjes liggen en om die zinvol te verwerken kwam ik op het idee er een Spaanse aardappelomelet van de maken. Eitjes zijn er altijd en ik had toevallig ook wat van die zachte Spaanse ui in huis (alhoewel deze uit Chili komt). Het recept: snijdt de aardappels in teerlingetjes van een dikke centimeter en bak ze in wat verse boter of zachte olijfolie op een niet te heet vuur. Als ze beginnen te korsten voeg er dan de in stukjes gesneden ui bij (naar believen) en laat die wat glazig worden. Klop ondertussen de eitjes met wat peper, zout en nootmuskaat en kieper de aardappelen en de ui daarin. Spatel daarna alles terug in dezelfde pan en laat op een laag vuur langs één zijde zachtjes bakken tot de bovenkant van de omelet schijnbaar opgesteven is. Schuif de omelet op een plat bord en keer ze om in de pan, laat nog een minuutje korsten (zonder te bruinen) en serveer. Daarbij een boterham dik besmeerd met verse boter en een glaasje cabernet sauvignon (Santa Rita 120 uit Chili) en 't was smullen.
Af en toe bak ik eens een vleesbrood om warm te eten bij o.a. witte kool of koud bij de boterham. Gisteren werd het een Provencaalse variant waarvan het recept hierna is weergegeven. Voor 500g gemengd gehakt (varken-kalf) gebruikte ik een halve rode paprika, een sjalot, 6 zwarte olijven, een flinke koffielepel groene peperkorrels, 3 takken peterselie, een mespunt Provencaalse kruiden in poeder, een koffielepel paprikapoeder, een ei, 2 eetlepels paneermeel, een halve koffielepel nootmuskaat en wat extra zout en peper. Het geheel mag goed afsmaken. De groenten in blokjes snijden en de peterselie en sjalot hakken. Alle ingrediënten goed mengen tot een homogeen mengsel is verkregen en dat een half uurtje in de koelkast zetten. Met de hand in een bal rollen en deze in een tefal bakvorm leggen in een oven van 180°C gedurende 10 minuten om te korsten en daarna nog eens 50 minuten op 150°C om door te garen. Onmiddelijk eten of anders laten afkoelen en enkele uurtjes in de koelkast zetten.
Pas terug van een weekje aan de Costa de Almeria in Zuid-Spanje. De eerste dagen veel regen en wind maar dan toch zon en zomerse temperaturen. Die van een Belgische zomer ;-) Mijn echtgenote eet er dan steevast gegrilde sardines die nergens zo lekker smaken dan in die contreien. Voor 5,5 € heb je er zes deftige exemplaren; met wat gesnipperde sla en enkele druppeltjes citroen is dat een heerlijk maaltje (zie foto). Zelf ben ik niet zo'n vismaniak alhoewel een gebakken zeetong, een moot kabeljauw, een rogvleugel of een paling in 't groen mij af en toe wel kunnen verleiden.
Valentijnsdag is het uitgelezen moment om de libido wat te stimuleren. Sommigen zijn ervan overtuigd dat bepaalde soorten voeding daarvoor in aanmerking komen maar er is weinig wetenschappelijk bewijs voor. De meest afrodisiaca werken via de verbeelding, denk maar aan de banaan, de pruim en de perzik... Volgende voedingsstoffen worden liefdesstimulerende eigenschappen toebedeeld: asperges, artisjok, oesters, schaaldieren, selder, lavas, champagne, honing, mosterd, look, chilipepers, gember, gingseng, truffel, avocado, fazant, duif, wild, zwezerik, niertjes, pruimen, citrusvruchten en noten. En deze lijst is zeker onvolledig. Gember en ginseng staan hoog aangeschreven, aan look wordt getwijfeld. In het boek "Het volkomen huwelijk" uit 1927 staat het verhaal van liefdesdrankjes uit de Oudheid maar daar kan ik me niet aan wagen: geboortehelm van een veulen, nageboorte van een paard, schedevocht van een hengstige merrie, vogeltongen, duivenbloed, insecten, hagedissen en geslachtsklieren van dieren. Het probleem is dat ik dat niet in de supermarkt kan vinden...
"Aan het been" gebakken heeft vlees toch altijd dat ietsje meer smaak. Dat is ook het geval bij kippenvleugeltjes, een gerecht dat regelmatig op ons menu staat. Ik snijd ze op een speciale manier met een kippenschaar en een mes zodat ik van elke vleugel 2 stukken overhoud die mooi opbollen bij het bakken. Daarbij verwijder ik ook de delen van het vel waar wat veel vet in zit. Het bakken geschiedt in een tefalvorm (taarvorm) in een oven van 180° gedurende 35 minuten. Ik zet de boutjes mooi naast elkaar met het beentje omhoog. Vandaag gaan we ze eten in combinatie met een klassieke Caesar salade (Romeinse sla, ringen van zoete ui, broodcroutons, Parmezaanschilfers en de kant-en-klare authentieke Ceasar dressing verkrijgbaar in de rode Delhaize) en een aardappel in de schil. De vleugeltjes zijn een half uurtje op voorhand flink bestrooid met kippenkruiden. Ze zullen bakken in hun eigen vetstof tot het resterend stukje vel krokant is. Je kan ze ook marineren in een sausje van olie, sojasaus, honing en een geurige azijn of citrussap en opdienen met gebakken rijst. Ik geef ze ook soms als vuisthapje al dan niet met enkele druppels heldere Thaise chilisaus. Kippenvleugeltjes zijn niet alleen lekker maar ook nog gezond voor de portemonnee.
Eindelijk heb ik mijn zwarte vest. "Wat is daar interessant aan ?" zullen jullie denken. Ziehier het verhaal. Vrijdag 4 oktober 2008 bestelde ik bij "Albert" in de Anselmostraat in Antwerpen een zwarte vest op maat gemaakt, voornamelijk omdat ik er een wilde met 2 rijen knopen en een perfecte pas om te dragen met de badge van ons familiewapen. De badges met familiewapen liet ik met de hand borduren in India via het Internet en het resultaat is gewoonweg subliem. Zo'n handwerk is hier onbetaalbaar (zie foto). Toen ik de vest voor de eerste maal ging passen op 6 november dacht ik dat ze in de driegdraden zou staan. Niets was minder waar: ze was af en... pastte langs geen kanten. Ik kon mijn armen niet opheffen, de rug was te smal en nog heel wat details die hoegenaamd niet aan mijn verwachting beantwoordden. Toen bleek dat ik voor mijn 715€ een vest in half-confectie had besteld en dat men wel het nodige ging doen om ze aan te passen. Het volgend bezoek aan "Albert" was begin december: nog altijd problemen want "mijnheer had een hoge borst". Weer aanpassingen met de hoop dat de vest bij het volgend bezoek in orde zou zijn: 2 weken later weer geen "geluk". De mouwen, de rug en de voorkant waren al "bijgesteld" maar... nu bleek dat op de plaats waar 2 knopen moesten verwijderd worden er gaten in de vest waren. We werden toen te woord gestaan door een echte verkoopster: vriendelijk en tot alles bereid om het probleem te verhelpen. Als die er niet was geweest zou ik het gewoon hebben opgegeven, zelfs zonder mijn voorschot van 200€ terug te eisen. Bij ons volgend bezoek op 18 december bleek dat men besloten had een volledig nieuwe vest te laten maken en dat ik die begin januari zou hebben. Op 17.01 was het zo ver: de nieuwe versie pastte prima en nu nog alleen de rug wat rechten en de badge erop zetten. Vandaag 23.01 was ze af en naar wens behalve dat in de nieuwe vest een donkergrijze voering is gezet in plaats van de oorspronkelijk zilvergrijze. Ik zou zwart hebben gekozen als men het mij had gevraagd maar ja, wie ben ik ? Voor 715€ en 6 keer naar de winkel in Antwerpen voel ik mij toch wreed gestroopt, ik zal mij dan maar tevreden stellen met het resultaat en het verhaal dat eraan verbonden is.
Deze morgen liet ik me verleiden door een bussel gave, witte asperges in de koelcel van de Colruyt. Omdat ik eerder al ervaring had met de Peruviaanse variëteit van onze Vlaamse trots besloot ik om ze te bakken. Zo bereid concenteert hun smaak en harmoniëren ze wonderwel met een stuk "saignant" gebakken contrefilet en een vastkokend aardappeltje. Voor één bussel gebakken asperges en dat voor 2 personen, ga je als volgt te werk: je wast de asperges, schilt ze met een dunschiller en snijdt er de onderkant af . De schillen zet je op het vuur met 3 dl kippen- of groentenbouilon, een suikerklontje, wat peper en nootmuskaat. Je laat dat aan de kook komen en zorgt dat er nog 2dl kookvocht over is. Alles vervolgens zeven en de schillen goed uitduwen. Als je peterselie in huis hebt, doe er voor het koken van de schillen dan een flinke tak van in. Neem 20g verse boter en doe deze in een bakban. Laat verwarmen tot de boter schuimt en voeg er dan de in stukken van 4 cm gesneden asperges aan toe. De kopjes kan je wat later toevoegen als je die krokant wil. Bak de asperges in de warme boter aan tot ze beginnen te bruinen, dat duurt 5 à 10 minuten. Blus dan met de bouillon en laat alles verder inkoken tot de asperges gaar zijn (zie foto). Bindt het resterend vocht met wat koude boter en kruidt af met peper en eventueel wat zout. Direct opdienen. Onze eigen asperges zijn rijker en voller van smaak maar zo'n tussendoortje doet je aan de zomer denken en dat kon ik vandaag best gebruiken in tegenstelling met enkele dagen geleden.
Niet alleen omdat mijn oudste zoon er nu keukenchef is, maar objectief gesproken omdat we er gisteren gingen lunchen, kan ik de nieuwe eetgelegenheid Het District vlakbij het districtshuis van Ekeren warm aanbevelen. De eetzaal is ruim, licht en luchtig en de bediening vriendelijk, geruisloos en efficiënt. Alles ruikt nog een beetje naar het nieuwe en is stijlvol ingericht. Je ziet daar de ervaring van de eigenaars in die nog dergelijke zaken met succes runnen en voor een permanent oogje in het zeil zorgen. Mijn eega nam de gebakken roggevleugel met appelkappers en hazelnootboter; een stevig stuk uit een volwassen rog, net juist niet te rauw tegen de graten, voldoende geklaarde boter en appelkappers met de correcte afmetingen om niet vol zaadjes te zitten. Ik werd vergast op het rozé gebraden speenvarken met "cross & blackwell"; enkele dikke sneden stevig en sappig vlees uit de biggenrug met een pickles-saus die juist op sterkte was om de delicate smaak van het vlees niet te overmeesteren. Ze paste ook perfect bij het garnituur dat bestond uit een in hoeveboter gewokte vers en beetgaar groentengarnituur (princessenboontjes, peultjes, mini-maïskolfjes, jonge wortelen, bloemkoolroosjes en vastkokende aardappelpartjes). We gingen voor een Amerikaanse rode wijn: de Directors Cut 2007 Dry Creek Zinfandel van Francis Ford Coppola uit Sonoma California, een echte aanrader (49,5€): echt foxy, ietwat geroosterd en geurend naar rijpe krieken en zwarte bessen. De wijnkaart bevat een uitmuntende keuze aan klassewijnen maar weinig in een lagere prijsklasse. We sloten af met koffie en een bereiding met amarenakersen, mascarpone en koekjes in tiramisù stijl. Het was allemaal zeer lekker en alles huisbereid. Proficiat, zoon en ook aan alle medewerkers.
Nasi Goreng of letterlijk vertaald "gebakken rijst" is eigenlijk een kliekjesgerecht met als oorsprong Indonesië dat nu in vele variaties gevonden wordt. Bij ons komt het zo'n eens per maand op tafel en vermits ik nog wat pitavleesreepjes en kip over heb van gisteren en wat stukjes verse, rode paprika kwam ik op het idee die in een nasi te verwerken. Wortelen heb ik sowieso altijd in huis evenals anti-kleefrijst, ui, diepvrieserwtjes en -scampi en een klein blikje maïs. En daarmee zijn quasi alle ingrediënten van mijn versie genoemd. Voor 4 personen neem ik 1,5 koffiemok rijst en breng ik dubbel zoveel water aan de kook met wat kippenbouillon, een laurierblad en een halve theelepel geelwortelpoeder (kurkuma). Als dat kookt kieper ik de rijst erin samen met een halve mok diepvrieserwtjes en evenveel in blokjes gesneden wortel. Na 10 minuten (Uncle Bens) koken zeef ik de ingrediënten af en laat ze goed uitlekken en afkoelen. Het pitavlees is al gaar maar je kan ook overschot van kip of varken nemen of een paar kippeboutjes in de oven steken en ze afpellen. Op het moment van de eindbereiding snipper ik een dikke ui (of 2 kleinere) en de paprika en bak deze in 2 eetlepels neutrale olijfolie in een anti-kleef pan. Dan de gepelde en van darmkanaal ontdane scampi's erbij. Even roerbakken, het vuur niet te hoog laten en dan het gare vlees erbij evenals de uitgelekte maïs uit blik en de rijst met groenten. Voordurend voorzichtig omscheppen zonder dat de rijst aan de pan blijft plakken en goed laten doorwarmen. Op dit moment gaan we afkruiden en dat bepaalt de hele smaak van het gerecht. Ik maak mijn eigen kruidenmengeling meestal op voorhand in een vijzel klaar: koriander, komijn, zwarte peper, nootmuskaat: een halve theelepel van elk en een verkruimeld vetarm kippenbouillonblokje. Als ik cardamom heb doe ik die er ook in, soms ook gedroogde gember en/of look. Je kan ook een zacht currymengsel gebruiken maar ik laat graag de smaak van de komijn en de koriander wat domineren. Je vijzelt alles goed en schept het resultaat op het einde door de bereiding. Meestal zet ik het geheel dan nog 10 minuten in een op 90°C voorverwarmde oven terwijl ik voor elke disgenoot een spiegelei bak en een handvol kroepoek. We serveren het met zoetzure augurken en -uitjes en drinken er een stevige pint of ditto wijn bij.