Ieder stelt voor zichzelf de regels van zijn blog op. Voor mij zijn er 2 punten die ik in acht neem: proberen om per sessie de 500 woorden niet te overschrijden en slechts eenmaal per dag een tekst maken. Gisteren kon er geen letter meer bij, vandaag een follow up van heldin en kakelbont. Deze twee horen wel degelijk bij elkaar: Pipi Langkous die in Villa Kakelbont woont. Een romanpersonage van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren (1907-2002). Door ziekte, verdriet en zorgen overmand in 1944, begon Astrid te schrijven en in 1945 resulteerde dat in de jeugdromans over Pipi Langkous, met de woorden: als ik schrijf, ben ik onbereikbaar voor alle zorgen!. Zij creëerde een 10 jarige heldin, met een ongebreidelde fantasie, wonende in Villa Kakelbont, samen met haar Knapstrupper paard 'Witje', aapje 'Mijnheer Nilsson' en papegaai Rosalinda. Zij en haar huisgenoten beleven ongeloofelijke avonturen samen met Tommy en Annika. Astrid Lindgren laat Pipi symbool staan voor de vrije mens, zette autoriteiten overboord en bevrijdde het kind in de jeugdliteratuur van zware moraal in ieder verhaal. De leefwereld en fantasie van het kind centraal stellen in de verhalen. Dat alles is magnifiek weergegeven in de films en tv-series die opgenomen werden 1969-1971. Inger Nilsson (1959) zette een weergaloze Pipi Langkous neer. Zelf heb ik de dvd's in mijn collectie en samen met de kleinkinderen er naar kijken is nog altijd plezant, groot jolijt voor de kleinsten, een glimlach van de oudsten.
Een andere held met minder goede afloop is Christopher McCandless (1968-1992). Een begaafde jongeman, die na zijn studies van geschiedenis en culturele anthropologie, beslist de wereld waartoe hij behoorde, vaarwel te zeggen. Hij geeft al zijn geld, verdient tijdens zijn studententijd, 25.000$, aan Oxfam International. Neemt de naam van Alexander Supertramper (superzwerver) aan en met een oude Datsun B210 uit 1962 gaat hij van staat naar staat, California, South Dakota, Arizona. Daar moest hij zijn auto achterlaten. Zijn droom was evenwel in Alaska rond te trekken en te leven van hetgeen hij vond in de natuur. Hij lifte van Canada naar Fairbanks en zo verder naar Healy om aan zijn voettocht langs de Stampede Trail, Alaska te verkennen. Hij stak de rivier Teklanite over en vond de bus die de mijnwerkers uit de jaren 30 hadden achter gelaten. Maakte er zijn bivak van en zijn uitvalsbasis. Dat was april 1992. In juli was zijn voedselsreserve op, weinig bessen of wild te vinden en besluit hij terug naar de bewoonde wereld te gaan. De Teklanite was een woest kolkende rivier geworden die onmogelijk kon overgestoken worden. Terug naar zijn bus waar hij, vermoedelijk half augustus, overleden is van ontbering. Zijn lichaam werd door trekkers en jagers gevonden in september. In 1996 schreef Jon Krakauer een boek over dit aangrijpende leven en verhaal: Into the Wild. Documentaires en film volgden van dit avontuur dat de held met de dood bekocht. Gisteren werd zijn bus verwijderd omdat er teveel onbezonnen wandelaars, trappers op zoek zijn naar deze legendarische bus en er teveel gewonden en doden gevallen zijn op die trektocht. Een onbekend eindpunt voor de legendarische bus.
"Heroes" van David Bowie op radio 1 deze morgen, was een heel toepasselijke song voor een Britse heldin, Vera Lynn, die het aardse leven na 103 jaar voor bekeken hield. De lieveling van alle Britten, jong en oud, arm en rijk voor al die optimistische songs die ze voor de soldaten en thuisblijvers in W.O. II ten gehore bracht. De liederen werden echte evergreens en meezingers ver over de grenzen van het Britse Koninkrijk. Wie kan "We'll meet again" en White cliffs of Dover" niet meezingen? In deze corona lockdown zijn het heel toepasselijke liedjes geweest.
Vroeg uit de veren omwille van een briefje van de opmeter van gas en electra. Aanwezig zijn tussen 7u45 en 16u45!!!! Vroeg uit de veren is geen probleem, presentabel zijn op dat uur is voor deze gepensioneerde dame, echt niet gemakkelijk. Het zal een trainingspak worden, niet dat ik veel train, maar dat zit gemakkelijk en is rap aangedaan. In de blauwe kleur, wel te verstaan. Blauw straalt betrouwbaarheid uit. Maar vroeger hield ik van kleurrijke, kakelbonte kledij. Ik hou nog van felle kleuren, maar niet zozeer meer in mijn kledij maar wel bv in de bloemenkeuze in de potten en tuin. Maar goed, ik woonde uit het centrum van de stad en moest toch regelmatig de winkelstraten frequenteren om mijn boodschappen te doen. De uitstalramen van de kleedjes en bloezen hadden dan altijd mijn aandacht. Ik was toen echt wel een modebewuste vrouw. Toen zag ik eens een chemisier met korte mouwen in de etalage liggen, waar ik direct verliefd op werd. Een zijden bloeze met bont gekleurde vierkantjes als patroon. Maar prijzig. dus maar naar huis. Maar ik verzon allerlei redenen om toch maar weer eens te gaan kijken, en nog eens, en nog eens. Uiteindelijk besloot ik de bloes aan te schaffen en ze voor een feestelijke gelegenheid te bewaren. Zo fier als een pauw met zijn mooie veren in prachtige kleuren, hing ik het kledingstuk in de kast. Tot de gelegenheid zich zou voordoen wilde ik er met plezier alleen naar kijken. Het spreekwoord indachtig natuurlijk: "a thing of beauty is a joy for ever" van John Keats. Maar lang duurde mijn 'joy' niet. Het was de opkomst van de veelkleurige boxershorts die alle mannenwinkels sierden. Wat zag ik tot mijn grote verbijstering? Een boxershort met dezelfde stof als mijn chique blouse!! Ik had ze zelfs nog niet gedragen! Een man zou met de rest van mijn mouwen gaan paraderen! Ik kon toch niet op een feestje zijn met dat kledingstuk terwijl ik me constant zou afvragen welke man er met de restanten een onderbroek aanhad! Ik heb de hemdsbloes nooit gedragen, ze was te schoon voor alle dag en te gênant om er mee te pronken. Ik heb me ingeschreven bij de K.A.V. (nu Femma) om naaicursus te volgen. Daarna jarenlang avondschool 'snit en naad' gevolgd en een volwaardig diploma gekregen en verdiend. Ik ben mijn stoffen zelf gaan zoeken om mijn kledij te maken zodat ik niet meer in affronten zou vallen. Mijn kakelbont verhaal.
Met plezier begin ik weer aan mijn schrijfdag. Soms heb je van die dagen, die van bij het krieken van de dag, goed aanvoelen. Het blije gevoel verhoogde toen ik een droge krant uit de brievenbus haalde, ondanks de hevige nachtelijke regen. Maar zoals jullie ondertussen al weten, heb ik een hartsgrondige hekel aan een nat vodje papier dat mijn gazet moet voorstellen. Het is een goed nieuws krant, tenminste als je de verslagen van de grote, boze, slechte wereld overslaat. Gisteren was het de verjaardag van onze wielergod, vandaag is er het eeuwfeest van onze veelschrijver Aster Berkhof. Honderd jaar en even zoveel boeken zijn er uit zijn pen gevloeid. Il faut le faire, zeggen ze dan en ik ook. Allemaal vlot geschreven, spannend en aangenaam om te lezen. Rad van pen en van tong. Een erudiet man, onze Louis van den Bergh, die zijn pseudoniem ontleende aan de asters die groeiden onder de berken in den hof van zijn ouders. Goed gevonden! Hij heeft vele genres gebruikt in de 80 jarige schrijverscarrière; detectieves, streekromans, jeugdboeken, reisverhalen, beschrijvingen en ontdekkingen van andere culturen. Ook een geëngageerd man die dat weergaf in zijn boeken. Karel Michielsen, schreef n.a.v. deze verjaardag een boek gewijd aan deze energieke man: "Aster Berkhof, 100j nieuwsgierigheid".
In Frankrijk start de herdenking van president, Generaal Charles De Gaulle. Hij gaf de Fransen hun grandeur en status van grootmacht terug, door zijn weerstand tegen het nazi-regime in W.O. II. Vanuit London en met de hulp van de BBC hield hij legendarische toespraken om de Fransen aan te moedigen om verzet te blijven geven en plegen tegen dit helse regime. Geboren in 1890, overleden in 1970 en 80j na zijn remarkabele speech op de radio, hebben de Fransen reden genoeg om deze grote (letterlijk en figuurlijk) man terug onder de aandacht te brengen. Redder des Vaderlands, wordt hij genoemd. Dat menen ze ook, niet minder dan 3500 pleinen en straten zijn er naar hem genoemd. Een paar bekende uitspraken van deze statige, trotse man (vertalingen natuurlijk want Frans was de enige taal die hij wilde spreken!): "Aangezien een politicus nooit gelooft wat hij zegt, is hij altijd stomverbaasd wanneer anderen hem blijken te geloven!" "Aan de basis van onze beschaving is er voor iedereen de vrijheid van gedachte, van geloof, van mening, van werk en van vrije tijd" "Hoe wil je een land besturen waar er 246 soorten kaas zijn?"
Nog blij nieuws uit de showbizz-world. Maaike Cafmeyer krijgt als agente Chantal uit "Eigen Kweek" een eigen serie, een spin off dus. Ik kijk er naar uit want ik vind haar bijzonder goed en aangenaam om naar te luisteren en te zien in comedies en andere voorstellingen. Voor Evy Gruyaert is er ook goed nieuws. Haar "Start to run" serie wordt in andere landen overgenomen om de mensen het 'op een lopen' te laten zetten. Niet omdat ze iets misdaan hebben maar gewoon voor de fun en de gezondheid. Zoiets is natuurlijk niet aan mij besteed maar ik vind het formidabel dat ze er zovele mensen mee in beweging krijgt.
Ik kan vandaag mijn blog gerust in die woorden opdelen. Eerst vertel ik natuurlijk de waarheid. Dat is altijd het interessantste. Alles en iedereen tevreden in de tuin, er is water uit de hemel gevallen. Nog niet met bakkken, maar de bloemetjes, de struiken en de restanten van het gazon hebben toch van regenwater kunnen proeven. Toch altijd iets beter dan het kalkrijke kraantjeswater waar we spaarzaam en zuinig mee moeten omspringen.
Vandaag een héél biezondere verjaardag. Ons wielermonument, Eddy Merckx, heeft de begenadigde leeftijd van 75 bereikt. In goede gezondheid en in goede conditie, wat eigenlijk het belangrijkste is als men de jaren gaat tellen. Veel plezier heeft deze wielergod ons gebracht gedurende jaren en op de opvolging van zoveel fietstalent in ons land, zit ik nog altijd te wachten. Vandaag bracht de krant ook in herinnering de zanger Matthias Reim. Met plezier draag ik zijn grote hit, uit 1990, als verjaardagslied aan onze, door allen geliefde renner, op: "Verdammt ich lieb'dich". Zoals altijd op internet te beluisteren, tenzij natuurlijk dat liedje in je platencollectie zit.
De roddels krijgen ook eens aandacht. Wij leven per slot van rekening van het horen en lezen van de smeuïge verhalen van de rich and famous van de wereld. Iedereen die er van dicht of ver bij betrokken is, wil het kont maken aan de rest van de mensheid. Laten horen dat de glorie ook een beetje op hen afstraalt en een graantje meepikken van de bekendheid van verwanten en vrienden. Twee boeken die binnenkort op de markt komen gaan over The Greatest President of U.S.A. and his wife. Het ene boek, dat deze zomer in de boekenwinkels zal liggen is van nichtje Mary Lea Trump, dochter van een jong overleden broer van Donald. De titel laat in ieder geval niets aan de verbeelding over: "Too much and never enough. How my family created the world's most dangerous man." Er zit natuurlijk een stuk familie tragiek achter en dat moet ook de wereld weten. De miljardair heeft veel geld via slinkse wegen geërfd en dat moet ook eens gezegd worden. Het andere boek gaat over Melania. Ze is blijkbaar niet het verlegen meisje met het pokerface of sfinx gezichtje, als we Mary Jordan mogen geloven. "The art of her deal: the untold story of Melania". Een geslepen vrouw die weet waar de honingpotten te vinden zijn en niet zo simpel is als ze de wereld wil laten zien. Er zijn ook nog de "memoires" op komst van de ontslagen veiligheidsadviseur van de president, John Bolton. De titel: "The room where it happened". Normaal in juni in de winkel, maar een rechtszaak is hangende, omwille van zgn geheime info. Maar boeken genoeg over deze tweetende president. Michael Wolff schreef al "The fire and fury" en nu is er ook het tweede boek: "Siege: Trump under fire". In 2019 verscheen er ook al het boek van Doug Wead: "Binnen het Witte Huis". Deze schrijver heeft 2 jaar lang gebabbeld met iedereen die in aanmerking kwam om een zinnig gesprek te voeren over de presidentiële geplogenheden. Meer weten over Donald en Melania? Volg gewoon de nieuwsberichten op VRT, die zijn wel te betrouwen qua info of de Belgische kranten.
Corona is nog niet uit het land. De 7 pagina's in de krant bewijzen dat het nog altijd een hot item is en ons leven nog enkele maanden zal beheersen. We hebben onze bubbel al eens kunnen uitbreiden en de vooruitzichten voor de kinderen zijn ook al een stuk beter geworden. Een deugddoend, scouts-, chiro-, sportkamp is al in zicht. Samen met een heleboel vrienden terug spelen, pret maken, lachen en ravotten. Dat kan niet anders dan goed doen en een compensatie zijn voor de weken van afzondering.
Terwijl ik naar een geliefde Vlaamse zanger luister, Kris De Bruyne (straks meer), lees ik over katje Lee en Choupette. Twee volle bladzijden over poezen! Eerst is er het vervolgverhaal van de rijke kat van Karl Lagerfeld( R.I.P.19/02/2019) , die dan toch niet zo rijk zal zijn als eerst gedacht. Onze excentrieke modegoeroe, met het witte paardestaartje en de zwarte handschoentjes, kon zijn fortuin, wettelijk gezien, niet aan een dier nalaten. Nochthans beweerde hij altijd dat hij ermee getrouwd was en dat ze zijn rechtmatige erfgenaam was. Maar deze Birmaanse schone grijpt dus naast de vetpot en daarin meesleurend de verzorgers en beveiligingsdiensten. De financiële oorlog tussen de nieuwe erven, 7 goede en intieme vrienden, is losgebarsten om de vele miljoenen euro's in bezit te krijgen. Het werkelijke fortuin is geschat op ong. 500 milj euro. Ik denk, geef ieder iets meer dan 70 miljoen en alle gerechtelijke perikelen zijn van de baan. Maar dat zou toch iets te simpel zijn, want de volle pot of de kostbare buit in zijn geheel binnenrijven, is natuurlijk het uiteindelijke doel. Er zal wel een vervolg aan genaaid worden! Dan is er de soap rond de Peruaanse straatkat Lee. Terug naar het land van herkomst, Peru, gestuurd met een vliegtuig. Kostprijs: 125€, en zeker uit eigen zak betaald. Gechaperonneerd door een dame die ons land is uitgezet omwille van gebrek aan verblijfspapieren. Ze gaat terug naar waar ze vandaan kwam, een kattencafé. Daar zal ze in quarantaine verblijven tot het meisje Selena haar terug gaat ophalen. Spijtig dat de duizenden katten in Belgische asielcentra niet voldoen aan de eisen van dat jonge meisje!
En dan nog eens Kris De Bruyne. Een zanger naar mijn hart met vele vele mooie Nederlandse kleinkunstliedjes, luisterliedjes en met een soms wat krakende stemgeluid, waar ik ontzettend van hou. Iedereen kent toch wel, "Lieve Jacoba". Onvergetelijke liedjes van deze Nederlandstalige rocker: Lydia d'Ile Dieu, Ballerina's, De Onverbiddelijke Zoener, Amsterdam, Je suis Gaga, Waar ik voor Leef, en nog veel meer. Vandaag op de radio: Vilvoorde City. Vergeet ook niet het album: Westende Songs.
Nog lichtjes vermoeid begin ik aan week 25. Ondertussen al in ogenschouw nemen van al de perikelen die deze week op nationaal en internationaal vlak zich zullen aanbieden. Niet moeilijk te raden wat er op de voorgrond zal treden: beeldenstorm, racisme, kolonialisme, discriminatie, Black Lives Matter, besmeuringen en graffiti op monumenten en openbare gebouwen. Geschiedenis is geschiedenis, niets meer aan te veranderen, alleen de lessen trekken uit het verleden en het anders en beter doen in het heden. Protestmarsen, betogingen, vrije meningsuiting, mag allemaal in ons democratisch rechtsgestel en daarvoor zijn we héél dankbaar. Spijtig dat tussen de vele vredelievende betogers zich altijd vandalen bevinden die van de gelegenheid gebruik maken zich, in de anonimiteit die een groep biedt zich verstoppen, om met vandalisme, vernielingen en plunderingen bezig en onledig te houden. We ontvangen mensen uit landen waar despoten heersen, tirannie is, waar de mensenrechten met de voeten getreden worden en de mond van de inwoners gesnoerd worden als ze niet akkoord zijn met het bewind. Na de kolonisatieperiode alles in eigen handen nemen zou de inwoners ten goede komen en ze zouden het beter doen dan de heersers die er buitengezet zijn. Maar wat is beter? Is het daarom dat er nu zoveel vluchtelingen en migranten zijn die elders een veilig onderkomen en leven zoeken? Maar al de Lumumba's, Mobutu's, Kabila's van deze wereld hebben geen standbeeld gekregen dat beklad kan worden of van de sokkel kan getrokken worden. Dan maar liever de oude heersers de schuld geven van de armoe, uitbuiting en het onrecht dat in hun land is. Discriminatie is ook zo'n woord dat vele ladingen moet dekken. Ik ben ook gediscrimineerd in deze samenleving omwille van mijn leeftijd en vrouw zijn heeft ook niet altijd voordelen. Zo vind je altijd wel iets waaruit blijkt dat een mens tekort gedaan wordt door de maatschappij waarin hij leeft. De discriminatie op kleur, op naam is nu weer hot news. Het is ook een woord dat vele ladingen dekt. Maar ik weet nog altijd niet wat de onderliggende gedachte van uitsluiting kan zijn. Negatieve ervaringen van eigenaars met verhuring? Andere levenswijze van de huurders en andere bewoners in de nabijheid? Taalbarrière, geen nut zien in de taal van de omgeving te leren? Opvoeding en schoolse leven? Geen deelname aan schoolse en naschoolse activiteiten? Er kan nog wel eens een studie bij om dat ook eens te onderzoeken, want niet alle zonden die nu genoemd worden in de betogingen ( in ons land) liggen aan de Belgen alleen. Een onrecht moet voor alle partijen duidelijk en klaar in beeld gebracht worden en eens recht getrokken worden. Ministers zwaaien toch zo graag met bevindingen van internationale en nationale geleerden en hun studies op 'tig' personen. Maar Leo Neels geeft al een goed inzicht om te beginnen: "De vervloeking van de nagedachtenis. Standbeelden kunnen een goed symbool worden van wat we niet meer willen. Maar dan moeten ze wel zichtbaar blijven."
Einde van een druk weekend! Hond uitgeteld en ik ook! Dat komt door het enthousiaste en jonge leven dat twee dagen voor veel werk gezorgd heeft. Voor de hond, uren balplezier maar wel met verlies van zijn zwarte rubberen lievelingsbal. Het beest verstaat natuurlijk niet dat er nu opeens met iets anders gegooid word dan gewoonlijk, waar hij ook zijn kunstjes voor uit de kast moet halen. Maar je ziet aan zijn manier van doen dat het echt met tegenzin is. Soit, misschien komt dat logge ding nog eens tevoorschijn. Zelf heb ik ook een deel van de nachtrust gemist door het hoge water bij de jongste spruit van het nest. Kan gebeuren, maar dat soort nachtelijke werk kruipt in de kleren. Na het vertrek was er zowel voor de hond als mezelf nood aan een serieuze middagdut. Ik zet de tv aan met het geluid op geroezemoes. Zo valt er meestal een weldadige slaap over me heen. Maar vandaag had de technische dienst van Proximus andere plannen, en geen tv die een programma liet zien of horen. Hopelijk is dat euvel herstelt deze avond, en anders zal er een ander avondvullend programma zijn: puzzelen. Een weekend met vermoeiende hindernissen is weeral ten einde. En toch kijk ik weeral uit naar de volgende doortocht van de uitgebreide familie klepkens. Altijd leuk om gesprekspartners aan tafel te hebben en eens uitgebreid te koken dwz meer dan 1 patat klaarmaken.
Vandaag een klein berichtje, het moeten niet altijd ellenlange verhalen zijn. Gisterenavond is mijn kleine bubbel, de hond en ik, een beetje groter geworden. Gelukkig, na al die weken dat er niet zo heel veel rondom mij gebeurde. De kinderen en kids zijn eens overgekomen voor een weekend. Ook mijn dierbare vrienden van de overkant, die zelfs een leuke verrassing meebrachten. En prachtig boekje met teksten van al hun vrienden die gebaseerd zijn op indrukken die ieder van hen kreeg door 2 schilderijtjes te aanschouwen. Toch de moeite, en laat zien dat ieders waarheid soms anders is en dat ieder iets anders observeert of ervaart. Ik ben ook blij en gelukkig dat iedereen heelhuids door dit corona-avontuur is gekomen, dat nog niet geheel beslecht is. Maar hoop doet leven: een vaccin is bijna in de testfase gekomen! Ik ga nu genieten van de mensen rondom mij.
Voordat ik mijn slaapkamer opzoek, trek ik alles uit de prizen, stopcontacten, zoals wifi, tv enz. Geen wachtdiensten of standby op electriciteit die niet nodig zijn als ik er niet ben. Maar dat is tegelijkertijd zo een zapmomentje. Kijken of ik niks belangrijks gemist heb. Gisterenavond was er een nostalgisch moment terwijl ik het einde van de film "Grease" nog kon meepikken. Een muzikale film met John Travolta en Olivia Newton-John. Deze film en zijn muziek zijn nog altijd best te genieten. Vóór het slapengaan de hits nog even meezingen en de hips en bips nog wat bewegen als allerlaatste lichaamsoefening van de dag. De hond stond nog wel even verbaasd te kijken, maar meedoen zag hij niet zitten. "Vet gaaf" was dat om de dag goodbye te zeggen.
Iedere dag is er het puzzelmomentje nadat ik alles gelezen heb wat moest gelezen worden in de krant. De sudoku's, kruiswoorden, woordzoeker zijn de afsluiters van de gazet. Het fijne aan het kruiswoordraadsel is dat het niet komt uit de reeks van 'Denksport'. Zo komen er al eens woorden van van vroeger in voor, die veel herinneringen uit de kindertijd kunnen oproepen. Vandaag het te zoeken woord voor 'zoethout'. Juist ......kalisse, beter bekent als 'kalissenjab- kalissensap'. Lang geleden dat ik er nog op gesjiekt heb gelijk op nen tuttefrut, die we toen niet kregen! Lang geleden dat ik dat woord nog gehoord had en al zeker lang geleden dat ik er in een winkel naar uitgekeken heb. Waarom zou ik ook naar een wortel zoeken om op te pruimen of te kauwen? Rijen vol met zoetigheden die getoond worden en voor het grijpen liggen. Maar voorheen was dat het dropwater, een beetje vergelijkbaar met de limonade nu, voor de arme mensen en iedereen lustte het wel. Het was bitter-zoet. Gebruik: doe in een fles een zoethout of kalissen en laurierdrop en dan vullen met water. Door het fors te schudden onstaat er bovenaan een lichtbruin schuim dat kan opgezogen worden. En dan maar drinken van het zwarte dropwater, dat goed is voor de stem en de maag. Kan bijna blijvend aangevuld worden met water! Eén wortelstok is goed voor een maandenlang goedkoop gezond drankje. Het is een Noord-Brabants en Limburgs nostalgisch streekproduct. Gebruik jullie beste Limburgs accent om de bereiding te lezen: waat se doon mos.....eers de fles toat boave aan ut etiket mit water volle.......dan sjodde toetdet ut sjoem wit is en sjtevig is......dan kenns se sjuumke trekke!! Gezondheid, smakelijk en schol.
De besmeuring van de standbeelden van Leopold II blijft duren. Die mens leeft niet meer en toch zijn er zovelen kwaad op hem . Hij fungeert als symbool voor het koloniale verleden. Koloniaal verleden! Zijn we nu verlost van de barbarie van de ene bevolkingsgroep naar de andere, van de ene exploitatie van gronden en rijkdommen van andere landen? Nee. Niks nieuws onder de zon, zelfs de Bijbel vernoemde al de slavernij en de uitbuiting van een bevolkingsgroep in Egypte, zovele eeuwen vóór onze tijdrekening. Vandaag noemt men het omwille van de negatieve bijklank, geen kolonisatie meer. Maar ik weet niet welk ander woord ik zou moeten gebruiken om uitbuiting, slavernij, volkerenmoord, te noemen. De terminologie en betekenis is niet van de wereldse radar verdwenen. In plaats van België, Nederland, Frankrijk, Engeland, Spanje en Portugal, zijn het nu China, Rusland, U.S.A. en de vele multinationals die de geldstromen beheersen en beheren. Iedereen is in hetzelfde bedje ziek. Wederom is het de Westerse mens die zich alles toe-eigend wat in arme landen aan eventuele rijkdommen ter beschikking is. Uitbuiting en slavernij omdat we goedkoop een Tshirt willen: 2€/stuk. Daarin begrepen: arbeid, grondstoffen, transport, verkopers, winst bedrijven met anonieme bazen. Geproduceerd in landen waar geen vakbonden zijn die over het welzijn van de werknemers waken, India, Pakistan, Bangladesh.....Grote multinationals die er baas zijn en elk protest in de kiem kunnen smoren door dreiging met andere werknemers te nemen. Maar er zijn ook veel landen die de kolonisatie en de gruwelijkheden als negatief uit de doeken doen maar tezelfdertijd broedermoorden plegen, bevolkingsgroepen discrimineren of elimineren. En zoals eeuwen geleden zijn hun heersers niet degenen die nú alles verdelen onder hun compatriotten. Nee, hun leiders, presidenten, vergaren privé fortuinen voor zichzelf, familie en vrienden en laten hun volk creperen. Al die protestgroepen willen ons een geweten schoppen. Dat is misschien ook nodig en met de bedoeling dat een mens een ander mens, menswaardig moet bejegenen. Vele organisaties ijveren daarvoor en velen geven vrijwillige hulp en geldelijke steun aan de soms arme bevolking van een streek, regio, land of werelddeel. Trekken we lessen uit die protesten en betogingen en bekladderen van standbeelden? Nee, want we blijven zoeken naar de goedkoopste spullen om ons westerse leven aangenamer te maken en geproduceert zijn in landen die nog lang niet onder het juk van kolonisatie konden komen omdat ze nog altijd geen stem hebben.
Op een dag met weinig nieuwswaarde krijgt mijn hond de volle aandacht. Over dat beestje valt er wonderwel altijd veel te vertellen. Ik heb ook tijd genoeg om hem te observeren en hij heeft graag dat ik naar hem kijk. Eerder schreef ik al dat hij een olympische gouden plak zou verdienen. Nu zeg ik, niet alleen omwille van zijn oefeningen, maar ook omwille van zijn juiste spirit: spelen is belangrijker dan winnen! Al kwispelend staat hij buiten te wachten met de bal in zijn muil tot ik mijn handschoentjes aantrek. Voor hem een teken dat ik de bal wil gooien en legt hij hem voor mijn voeten. Met weinig inspanningen voor het bazinnetje wil hij me verleiden om een tijd ballen weg te smijten. Het mooiste aan dit spel is niet altijd het vangen van de bal, maar het schouwspel van de staart. Bij een hond gaat dat lichaamsdeel heen en weer als hij zich goed in zijn sas voelt en ik denk ook als hij, wat wij 'blij' noemen, is. Maar er komt een dimensie bij als hij de bal in de struiken of de haag moet zoeken of tussen de bloemen. Van opwinding is bij deze speurneus de staart verandert in een wentelwiek van een helikopter. Het toerental dat de omwenteling van zijn staart haalt, is niet te tellen. Soms heb ik zelfs schrik dat hij daardoor de lucht ingaat en wegvliegt! Maar dat gebeurt niet, hij is geen 'vliegende hond' wat een vleermuizensoort is. Nochtans hebben beiden een beetje uiterlijke kenmerken gemeen. Hun kop lijkt een beetje hetzelfde en beiden hebben een goed oriënterings- en reukvermogen. Tot daar de gelijkenissen. Het verschil is dat de 'kalong'(grootste soort) en de 'kleine epaulettenvleerhond' echt kunnen vliegen en bij mijn hond het een forse jump is om in de lucht te zijn. De wieken van de molen draaien minder snel dan zijn staart. Dus wees gerust, door dit te vertellen heb ik geen slag van de molen gehad!
Ik ben altijd blij dat de krant soms iets onder de aandacht brengt dat zo vanzelfsprekend is dat ik er nauwelijks nog bij stilsta, dat het ooit is uitgevonden. Neem nu de 'bic'. Je zou bijna geloven dat het er van bij de schepping van de aarde was. Niets is dus minder waar. Het begint bij de Amerikaan, John J. Loud, die voor het principe van de balpen, een patent aanvroeg in 1888. Voor hem was het belangrijk om op die manier het 'leder' te merken. Hij vond echter niet de juiste inkt. Dan is het wachten op de Hongaarse journalist, László Biró, die in 1938 een patent aanvroeg. Maar de commercialisering kwam pas na zijn 2e patent in 1943, de Biro Pens en het gebruik in W.O. II, door de R.A.F. De doorbraak van de stylo kwam door de Fransman Marcel Bich in 1945. Als je het bekijkt is het een heel eenvoudig principe; een buisje gevuld met inkt (een gel) met aan een uiteinde een bol (kogel gemaakt van wolfraamcarbide) een omhulsel voor het vast te houden en een klepje voor het vast te zetten in hemd, vest of papier. Het verhaal van de "Kugelschreiber" wat ik een mooi woord vind.
In every live we have some trouble, but when you worry, you make it double. Don't worry, be happy (1988). Song van Bobby McFerrin, vandaag eens onder de aandacht gebracht. Geen zorgen om de tweede golf van het verschrikkelijke virus, we zien wel en komen er door, desnoods terug in lockdown
De schat van de Amerikaanse schatrijke antiquair en selfmade archeoloog, voormalig piloot bij het leger, Forrest Fenn (1930), is gevonden in de Rocky Mountains, U.S.A. In 1988 werd bij Forrest nierkanker vastgesteld en besloot hij in een bronzen kistje goud en juwelen te verbergen. Maar zijn genezing deed hem ervan afzien. Maar het zaadje was in zijn geest gepland en hij wilde uiteindelijk wel een spannende zoektocht organiseren om de mensen en jongeren buiten te krijgen en avonturen te beleven. Hij verborg het kistje in 2010. Met als leidraad voor de goudzoekers het boek "The trill of the Chase" waarin een gedicht van 24 regels en 9 hints waren opgenomen. Na 10jaar zoeken, speuren en tekstontleding van de cryptische zinnen, is het bronzen kistje met de munstukken en juwelen gevonden. Een 350.000 goudzoekers zijn daarvoor op pad geweest en 5 hebben deze goldrush met hun leven bekocht. Zijn fortuin heeft vaak in de vuurlinie gelegen omwille van dubieuze afkomst van zijn oudheden, maar nooit is er één malversatie gebleken. Dit alles deed me denken aan een sprookje uit "Duizend-en-één nacht", "Ali Baba en de Veertig Rovers". Een Perzische arme jongen die schatrijk werd, door aandachtig te zijn. Na luistervink gespeeld te hebben kende hij de magische woorden "Sesam open u!"om de rots te openen en de buit van de 40 rovers te bemachtigen. Zo zichzelf en zijn nageslacht van rijkdom te voorzien ten eeuwigen dage.
Oh ja, ik heb een rotte banaan en een rotte appel in mijn fruitmandje liggen. Mag ik die gaan omruilen want ik heb mijn aankoopbonnetje nog? En wanneer is de garantietijd voor groenten en fruit voorbij? Chris Snick heeft dat voor mij eens uitgezocht. Voor groenten en fruit gelden de regels niet zoals bij Ikea of andere winkels. Enkel dezelfde dag is omruiling mogelijk. Ik zal dan mijn fruit op een andere manier moeten verwerken als ik het niet in de vuilbak wil gooien vb op de voederplank voor de vogels leggen.
Nog een bedenking bij de vele protesten rond de standbeelden van Leopold II. Als die protesterenden consequent zouden zijn moet er heel wat verwijderd worden wat aan deze koning doet denken. In Oostende: de Wellingtonrenbaan, de Koninklijke Galerijen, het Hendrikapark... In Antwerpen het Centraal Station...In Brussel: de Triomfboog in het Jubelpark, de koninklijke Serres in het Paleis van Laken, het Justitiepaleis, de Kunstberg... En ook het Museum voor Midden-Afrika in Tervuren en nog veel meer in binnen en buitenland. Voor de rest heeft hij het merendeel van de gebouwen via de Koninklijke Schenking aan de Natie België geschonken.
Vandaag heeft alles nog een beetje regenwater gekregen. " Goed voor de uitgedroogde natuur" dixit weerman Frank
Oei, oei, oei, deze nacht en nu nog altijd aan het regenen. Het is nodig dat er zoveel water uit de hemel valt, alleen spijtig dat het op deze dag is. De naamdag van Medardus van Noyon (470?-545?), de regenheilige. De hemelsluizen gingen open bij zijn overlijden na een lange droge periode en dat voor 40 dagen (even lang als de vasten, even lang als Jezus in de woestijn verbleef). Alle regenvolkswijsheden komen daar vandaan en leveren enkele mooie spreekwoorden en gezegden op. De belangrijkste is wel: 'Als Medardus zijn sluizen openzet, is het 6 weken uit met de pret'. Maar er zijn weldra andere heiligen die dat ongedaan kunnen maken: 'St Medard heeft zijn straal op ons gericht, tenzij St Barnabas (11/06) zijn broek weer dicht'! Of een beleefder spreekwoord: 'Regent het met St Medaar, is dat pas na 40 dagen klaar.Tenzij met St Barnabas, de zomerzon schijnt in de plas'. Maar in vroegere jaren werd de oudste zoon van een paraplu fabrikant steevast Medard genoemd, met de bijhorende spreuk op het geboortekaartje: 'mijne zoon heet Medaar, zo loopt mijn commercie geen gevaar'. Hij de patroonheilige van de wijnbouwers, boeren en paraplumakers. Maar zeker en vast gaan de brouwerijen hem niet vergeten inroepen nu er weer een 'bijna dezelfde smaak biertje' van 'Duvel' op de markt komt. De 'Duvel' is zo populair dat velen een graantje willen meepikken van de smaak van dat blonde biertje. Zijn al op de markt verschenen: Filou, Sloeber, Hapkin. De eerste naam van Duvel bier was 'Victory Ale'. Maar iedereen noemde het 'een duvels bier'. De naam veranderde in 'Duvel'. De concurrent noemt nu zijn biertje, met een bierglas gelijkend op de bekende vormen, 'Victoria'. Maar daar zal onze heilige geen statement over maken of in een commerciële veldslag tussenkomen. Hij zal alleen maar zorgen dat er water, graan, gerst, gist en hop in overvloed zijn om te kunnen brouwen.
Men kan nu voor of tegen godsdiensten, religies zijn, maar de katholieken spannen toch de kroon als het er op aan komt om voor elke gelegenheid, weerfenomeen, ziekte, geluk, tegenspoed....een heilige voorhanden te hebben tot wie een mens zich kan wenden voor, meestal geestelijke, hulp. Alle gebeden voor die brave mensen, sinten, die in het heiligenboek genoteerd zijn, komen voort uit de nood van gewone mensen om bij iemand terecht te kunnen, die naar hen luistert, bij wie ze eens kunnen zagen en klagen zonder met een kluitje in het riet gestuurd te worden. Bij beleidsmensen zijn er dikwijls teveel de dovemansoren die de dienst uitmaken. Maar iemand heeft gisteren héél hard, ernstig en oprecht gemeend gebeden omdat St Medard vandaag het land met water zou zegenen. Dat doet ie dus met een mals sappig regentje dat in de grond kan trekken. Zo de bloemen, planten en gewassen drinken geeft en niet met pijpestelen, die verdwijnen in de riool.
Ik denk vandaag aan al mijn vrienden want het is de 'Internationale Beste Vrienden' dag. Bij deze groet ik ze allemaal en nog veel vreugde en vriendschap met elkaar.
Laatste dag van week 23. Een héél lange dag vandaag. Ik heb de was al geplooid. Het was niet voldoende om naar slaapland te vertrekken. Ik heb dan ook maar de geschoren schaapjes geteld. De wol heb ik gesponnen om een vervolgverhaal te kunnen breien aan mijn blog. Ik heb me niet geprikt aan het spinnenwiel, zoals Doornroosje in het sprookje van de Gebr. Grimm. Ik ben voorzichtig geweest want ik wil geen eeuw slapen in een glazen kist. Ik wil niet wachten op een Prins die me zou wakker kussen! Stel je voor als ik nu, op mijn bijna 72e jaar, nog 100j zou slapen, welk heerschap zou een oudere dame uit haar slaap willen wekken als er nog zovele andere mooie deernen rondlopen? Nee, nee, ik moet realist blijven en dus was voorzichtigheid de boodschap bij het spinnen. Ook bij de keuze van de kledij zal ik vandaag maar het best geen Rood Kapje aandoen. De Grote Boze Wolf is ook op pad! Wel een eindje van hier, maar als hij weet dat hier zo veel naakte schapen rondlopen, zijn de kilometers voor zo'n dier gemakkelijk te overbruggen. Voor een vers schapenboutje doet een wolf al eens wat meer inspanningen dan gewoonlijk.
Vandaag is er ook wel een groot zangicoon uit de jaren stillekes, zijnde 1960, jarig. Sir Tom Jones wordt 80. Deze mijnwerkerszoon uit Wales schopte het met zijn croonersstem tot sexbom en had de naam van womaniser te zijn. Nochtans trouwde hij op zijn zestiende met zijn liefje Linda, ook 16, en bleef het huwelijk tot haar dood in 2016 stand houden. De Britse zeezender (illegaal) Radio Caroline, zorgde voor zijn grote doorbraak met zijn nummer,"It's not unusual" in 1965. Dan volgen: What's new pussycat, Thunderball (James Bondfilm), Green green grass of home, Delilah, Kiss (van Prince), Sex bomb. Dit is zowat zijn voornaamste repertoire en voor velen zijn het bekende meezingers.
Geen speciale boeken te vinden bij de bekende Vlaming die deze week een keuze mocht maken. Inge Vrancken, hoofdredacteur, mocht deze week een selectie doen. Maar ik vind er mijn gading niet bij. Er viel ook weinig nieuws te rapen bij de royals deze week. Alleen was ons aller Mathilde op bezoek bij een Waalse jeugdinstelling die hulp geeft aan de jongeren. Ze heeft daar een partijtje 'kickeren' gespeeld met enkele bewoners. Een geluk dat belangrijke personen van alles op de hoogte zijn en zelfs weten hoe je tafelvoetbal moet spelen. Ze heeft thuis natuurlijk wel een kroost die haar van alles op de hoogte brengt van hetgeen de jeugd allemaal doet.
Gisteren eens echt genoten van de regen. Niet alleen omwille van het water dat bij momenten met bakken uit de hemel viel. Maar bij ieder streepje zon dat tussen de vele druppels verscheen was er ook dikwijls een prachtige, soms dubbele, regenboog. Het waren heldere kleuren die tevoorschijn kwamen langs de ene kant van het firmament en langs de andere kant de donkergrijze dreigende wolken waar ik soms schrik van heb. Het is de periode van schaapsscheerderskou, een periode van 5-20 juni waarin dikwijls de koude noordenwind de bovenhand krijgt. Een ideale tijd om de schapen van hun wol te ontdoen omdat hun naakte velletje dan geen last heeft van de warme zonnestralen. Maar de weerman zegt er meteen bij dat er onvoldoende water uit de hemel gevallen is om het grote watertekort op te vangen. Niet geloven, zegt onze minister van Omgeving. Water genoeg! Dat hebben mijn diensten me verteld! Wel als ze die ronde van de diensten gedaan heeft en begrepen heeft hoe dat onze waterleidingen en waterbedeling in elkaar zit, chapeau. Ik heb het al dikwijls over de versnippering van onze gezondheidszorg gehad, maar onze watervoorziening is in het zelfde bedje ziek. Eerst zijn er al 3 Vlaamse ministers die er een bevoegdheid over hebben. Wel te verstaan van 3 verschillende partijen en met tegenstrijdige belangen. Mochten het enkel deze excellenties zijn die het hoge woord voerden zou een beleid misschien nog mogelijk zijn. De krant probeerde vandaag een zicht te krijgen over dit onontwarbare kluwen van alle mogelijke directies. Er is niet alleen een loodgieter nodig om zicht te krijgen over dat buizengestel en hoe de fittings in elkaar passen. De managers en bazen komen van provincies, gemeenten, verenigingen, bedrijven, intercommunales, agentschappen en diensten. En natuurlijk waant de een zich al veel belangrijker dan de andere. Om kort te gaan, ik ben blij dat er 'voorlopig' nog water uit mijn kraan komt. Niet om het aan mijn gras te geven maar om zelf kraantjeswater te kunnen drinken. Waarom in ons land iets eenvoudig maken als het moeilijk ook kan?
Het rectoraat van de Gentse universiteit getuigt volgens mij van een grote onderschatting van het kunnen van burgerlijk ingenieurstudenten. Binnen de kortste keren hebben deze bollebozen toch door hoe ze een on-line examen kunnen saboteren en de antwoorden kunnen spieken? Face to face is nog altijd de beste ondervraging. De examinatoren laten zich nu ook niet meer verleiden om een mini-rokje meer punten te geven. Me-Too is op het toneel verschenen.
Tot slot wil ik het nog eens over de vegetarische- veganistische slager hebben die ik al op 7 maart ter sprake bracht. Deze Nederlander subsidieert, financiert een Gents team, "Those Vegan Cowboys" dat zijn droom, koeloze of grasloze melk, probeert waar te maken. Tot hiertoe zijn ze er al in geslaagd om verschillende humane eiwitten te produceren. Ze willen de koe volledig vervangen door gisten en schimmels, die kopiën van dierlijke eiwitten produceren. Dat is een groot verschil met de plantaardige eiwitten gehaald uit noten en soja. Melk is gezond voor elk, koemelk, sojamelk, kokosmelk enz
Stel dat ik 's morgens met het verkeerde been uit bed zou stappen, hoeft dat niet lang te duren vooraleer ik een goed humeur krijg. Ik ben een bezitter van 2 tuinkabouters die altijd een glimlach op hun snoet hebben en vanonder de kerselaars, met een big smile, de wereld inkijken. Ik hoef er maar naar te zien en ik word er zelf ook vrolijk van. Dan is er natuurlijk mijn turner, die alles uit de kast kan halen om me te doen lachen. Hij kan meedoen met de 'Gymnastische Olympische Meerkamp' met het onderdeel 'vloer'. Dat bestaat uit 3 onderdelen, waarbij ik, zonder blikken of blozen, kan verkondigen dat hij een gouden plak verdient. Acrobatische onderdelen zijn, de salto's, flikflaks en overslagen. Dan heb je nog de 'lenigheidsonderdelen' die explosieve kracht, goede conditie en spieren vereisen. Het derde element zijn de 'balansonderdelen', meer statische oefeningen met hand (poot)stand en spagaat. Voeg daarbij een beetje klassieke muziek toe en ik heb een gouden olympiër in mijn tuin, die vanaf het ochtendgloren zijn kunnen demonstreert. Waarlijk een kampioen, zonder kapsones en speciale eisen. Kortweg gezegd, ik heb een spierbal, met zogezegde witte krulletjes, in mijn nabijheid.
Vandaag goed nieuws voor alle kinderen! Terug naar school, hoezee, hoera. Op 1 september klinkt dat niet zo vrolijk als vandaag. Maar ook al de kinderen,jong volwassenen en volwassenen die begeleid zelfstandig wonen of in woon-zorgcentra vertoeven, kunnen eindelijk weer eens terug genieten van het huiselijke leven met mama en papa en van de vele knuffels die ze nodig hebben om goed te functioneren. Voor alle Jacinthen van ons land, geniet van deze eerste dag van het bijna normale leven. Binnenkort zie ik je ook terug, samen met mijn oude gezellen van het studentenleven.
De kranten krijgen stilaan hun normale vorm, maar hebben nog altijd 6 pagina's nodig om ons nu wegwijs te maken om uit de lockdown te komen. Van alle mensen en beroepen die onder dit virus geleden hebben, is er zo één beroep dat via de achterpoortjes van de krant toch eens in de belangstelling moet komen: de sekswerkers. Een vergeten, noodzakelijk beroep sinds mensenheugenis. Ze mogen terug werken en verliezen hun coronapremie. Dus 'Hot Marijke' vraagt zich af hoe een sekswerker, prostituee kan werken met masker, handschoenen en op een 1,5m afstand, zoals nu de richtlijnen en regels zijn. Het is waarschijnlijk een te penibel onderwerp om dit op de Nationale Veiligheidsraad ter sprake te brengen. Misschien zitten er dan sommige zelf met rode kaakjes bij, om een voorstel uit te werken. Deze dames en omwille van de gelijkheid misschien ook heren, verwachten een overrompeling van klanten uit alle vier de windstreken van ons land. Maar voor hen is er geen exitstrategie opgemaakt. Tegelijkertijd maken ze zich zorgen voor een tweede golf van corona. De schrik om een superverspreider van het virus te zijn. De opmerking, dat het veel vaders met kinderen zijn die langskomen, maken hun zorgen terecht.
Vandaag pyjamadag, het regent en ik blijf binnen, genietend van het schouwspel dat alles nat maakt en drinken geeft aan bloemen en planten.
Inderdaad, vergis je niet, we zijn al aan dag 156 (het is een schrikkeljaar) van het gezegende jaar 2020! Nog ruim 210 dagen te beleven vooraleer 2021 zich presenteert. Een dag om niet te vergeten en al zeker niet de merkwaardige zin, uitgesproken door een breed glimlachende Premier Wilmès: alles mag, behalve wat verboden is!!! Daar moeten we het allemaal mee doen. Er zijn al zoveel verplichtingen gegeven dat ik, eerlijk waar, door het bos de bomen niet meer zie. Ik schik me eenvoudigweg naar de voorschriften die bv een winkel me zegt te doen. Een masker aandoen, handjes ontsmetten, 1,5 m afstand, dat zullen wel mijn verplichte handelingen zijn in het uitgaansleven. Mijn bubbel zal klein zijn en klein blijven, vrienden en familie wonen iets te ver om gezellig een koffieklap te komen doen. Niet getreurd, alles zal wel ooit op zijn normale niveau komen.
De pater familias van de goedkope, goede en goedzittende onderbroeken, Jan Zeeman (1942-2020), is ook ter ziele gegaan. De man, met het matrozenpetje, is gegaan naar de plaats waar de zieltjes van de afgestorvenen heen gaan en zich bevinden. Waar? Dat is de vraag van méér dan 1 miljoen.
Wat is er nog speciaal aan dag 156? Wel ik zag dat de Verenigde Naties, 4 juni als dag hadden voor de Onschuldige Kinderen. Werd ingesteld om al de kinderen die sneuvelen bij gewapende conflicten, te herdenken. Deze dag werd uitgekozen, omdat op 04/06/1982, tijdens een bombardement in de Israëlische-Libanese oorlog, enorm veel kinderen stierven. Het is geen alleenrecht van de katholieken meer om de onschuldige kinderen te herdenken. die doen dat ieder jaar op 28/12. Oók omwille van de moord op onschuldige kinderen, Maar toen door Herodes, in het jaar 0 van onze tijdrekening. Uit schrik dat hij zijn koningschap zou verliezen, liet hij alle pasgeboren jongetjes vermoorden. Er was hem door de Drie Koningen uit het Oosten meegedeeld dat er een nieuwe koning, Jezus, geboren was. Dat kon dus niet, zijn kroon was hem te dierbaar. Nu vandaag, een dag waar iedereen, alle mensen overal ter wereld, eens aan die kinderen denken, vele kleine slachtoffertjes van bruut en zinloos geweld.
Wat is er nog te herdenken en te vieren? Voor mij van geen belang, maar het vermelden waard: internationale dag van 'knuffel je kat'. Ik ben geen poezenmadam, ik verwens zelfs katten, ik sla deze viering over. Ik vermeld dit alleen omdat er misschien kattenliefhebbers onder mijn lezers zijn.
Er is een nieuw boek in de boekenwinkels, natuurlijk niet verbazingwekkend dat een nieuw schrijfsel daar te vinden is. Ik vermeld dat boek "Jouw gezondheid", omdat de mensen van de CM ons een handje willen helpen om gezond te leven. Spijtig genoeg met raadgevingen die al jaren aanbevolen, gekend, geweten en toegepast worden door Mieke, Jan en klein Pierke: letten op de voeding, voldoende slapen en bewegen, een sociaal leven hebben, mentale frisheid en fitheid en tenslotte, je omgeving. Als je niet gelooft wat ik geschreven heb, voor 29,99 € kan je er alles over te weten komen in het boek.
De wandeling met de hond is gedaan. Eventjes naar het strand gaan kijken, wat lopen in de duinen en nog genieten van een proper en rustig strand. Natuurlijk is de zee voor iedereen maar het is toch plezant als je er alleen op loopt en dan denken "wat een mooie grote tuin heb ik toch, en hoe mooi is die zee weeral". Vooral omdat het een grote hof is die van mij geen onderhoud vraagt, alleen proper zijn en zorgen dat de hond niks achterlaat. Maar daar gaat het vandaag dus niet over. Tot mijn eigen verbazing is dit al het 150e tekstje dat ik op deze blog schrijf. Toch even de tijd nemen en er bij stil te staan. Ik ben op 6 januari 2020 begonnen omdat ik een compagnon om te babbelen zocht, iemand aan wie ik mijn commentaren, gedachten, belevenissen, kronkels enz. kwijt kon. Met een klein hartje begon ik er aan, want tenslotte is deze blog publiek en geef je een stuk van jezelf prijs. Ik kwam terecht in de categorie, "dagboek- bedenkingen" en dat omschrijft precies wat ik wilde bereiken met mijn notities. Mijn grote en kleine bekommernissen van iedere dag, belevenissen van mezelf en mijn huisgenoot en dan de bedenkingen die ik heb bij de gebeurtenissen van de grote, boze, woelige wereld. Ik heb al veel opgezocht op het internet, best veel gestudeerd ook om me een onderwerp eigen te maken en het dan in simpele woorden te kunnen schrijven. Mijn herinneringen terug opgebouwd en genoteerd. Veel nieuwe woorden geleerd, gebruik maken van de leestekens, proberen mijn werkwoorden juist te vervoegen, de woorden juist te gebruiken. Best wel veel goede resultaten. Vooral ben ik blij met de serieuze geheugentraining, woorden die me vroeger soms ontglipten, komen nu zonder meer te voorschijn in mijn brein. Synoniemen gebruiken, spreekwoorden zoeken en betekenis en herkomst opzoeken, zoveel plezante dingen heb ik al die tijd gedaan. Ik ben terug aandachtig beginnen lezen en alle onderwerpen zoals een spons opzuigen om ze te kunnen gebruiken als het pas geeft. Een goed nieuws show dus. Het enige minpuntje is: ik verwachtte meer respons, commentaar, een goedkeuring of een andere mening op mijn schrijfsels. Maar wat niet is kan nog komen en dat hoop ik dan voor de volgende berichtjes.
Over mijn planning heb ik al geschreven en gezegd dat er soms obstakels zijn die het schema in de war brengen en onuitvoerbaar maken. Een typisch voorbeeld van zo'n onverwachte gebeurtenis was gisteren voorgevallen: een mailbox met 65 mails die verhaaltjes en filmpjes brachten. Ik kan je wel vertellen dat er een paar uur overheen gaan om het allemaal te lezen of te bekijken. Sommige verhaaltjes en filmpjes zijn echt hilarisch en bezorgen me een schaterlach, tranen van plezier en een goed gevoel. Andere zijn wat minder en dan is de delete-knop ideaal. Het is thuiscinema, en gisteren was het toch te warm om buiten te lopen. Dan doorsturen naar al de andere senioren die op een tijdverdrijf zitten te wachten.
Vannacht voor de eerste maal in 2020 met weinig, om niet te zeggen 'met niks' geslapen. Overdag zou ik nooit in Eva's kostuum rondlopen. Ik ben tenslotte geen Venus meer, maar eerder Helene Fourment met de voluptueuze vormen. Daarbij voeg ik er aan toe, geliefd bij de schilders. Een panlat is dan toch maar een latje op een doek! Maar in mijn blootje slapen doet goed aan mijn lichaam. Eens verlost te zijn van alle textiel dat het ademen van de poriën soms belet. En adem heb ik weeral nodig, ik snak er zelfs naar als ik weer alle berichten in de krant lees. Zonder schaamte, schroom, gêne of wat dan ook, zit de Vlaamse regering manieren te bedenken om, geen belastingen te heffen (slecht voor de keus), maar ons geld uit ons spaarvarken te kloppen. Onder het mom van de 'economie te redden' hebben ze de centen nodig die niets opbrengen en toch maar staan te koekeloeren op een rekening. Het is beter die terug aan hen te bezorgen, zij kunnen daar inventiever mee omgaan dan de gewone sterveling van Vlaanderen. De eerbiedwaardige ministers denken echt dat we geen centen nodig hebben om te leven. Ik vertrouw hen nog geen euro toe om de eenvoudige reden dat er een miljarden tekort is dat ze zelf veroorzaakt hebben met hun 'fantastisch bestuur'. Ze moeten tonen dat het menens is en beginnen met zelf hun inkomens te saneren, (10.000€ per maand, een onkostenvergoeding van 2.000€) en een paar van de ministers en staatssecretarissen op te doeken wegens viervoudig gebruik van verantwoordelijkheden! We hebben nu in deze gezondheidscrisis genoeg flaters gezien van onze bestuurslui en dat er best een deel te veel zijn die iets willen gezegd hebben en ook beslissingsrecht hebben. Nergens ter wereld zijn er zoveel managers nodig om mensen te besturen dan in dit kleine Vlaanderenland dat oh zo groot wil zijn. De Gouden Eeuw komt niet meer terug. En het niet zo vette varken, eerder een biggetje, blijft bij mij.
Vnadaag ook eens teruggedacht aan de diva's van de jaren stillekes, die een item kregen in de krant. Meest legendarische en mooie vrouw, fatastische ster, Nathalie Wood. Het laatste jaar veel in de pers omwille van de vermeende moord op haar door haar echtgenoot Robert Wagner in 1981. Actrice in spraakmakende films als: West Side Story, Splendor in the Grass, Rebel Without a Cause (met James Dean). Een 2e sekssymbool dat aandacht krijgt is Bo Derek. Zij zorgde voor een rage van een Afrikaans kapsel met vlechtjes en kraaltjes in haar film. "10". Wereldberoemd werd de seksscene met Dudley Moore op de tonen van de "Bolero" van Ravel. Dat is trouwens muziek die voor velen een indrukwekkende prestatie en memorabele momenten hebben gegeven vb ijsdanskoppel Torvill and Dean.
Terwijl de lucht nog fris is en goed ruikt, ga ik alle vensters en deuren opensmijten en de koelte in mijn huis even de overhand laten nemen.
De 3 woorden in mijn titel passen wonderwel bij elkaar. Nochtans kan er geen groter verschil zijn dan tussen deze 3 namen. Maar allemaal even boeiend als interessant op hun domein. Beginnen doe ik met Sinksen, het is tenslotte nog het Pinksterweekend. Sinksen is een feest om de paasperiode af te sluiten, Een viering na vijftig dagen, paasdag inbegrepen, dat Jezus uit de dood opstond. Quinquagesima ( klassiek Latijn), cinquagesima dies (Volkslatijn) of het Oudfranse 'sinquiesme', in het Middelnederlands 'sinxen(e)' of 'cinxen(e). Daar is de herkomst van dit weekend te vinden. In Antwerpen viert men dat gewoonlijk zéér uitbundig met het begin van een wekenlange Sinksenfoor. Geen sprake van kermis in de stad van de Sinjoren. Een grote traditie is zomaar door een virus onmogelijk gemaakt! Geen rupsen, geen reuzenrad, geen schietkramen of spiegelpaleizen. De smoutebollen en wafels zullen dit keer thuis gebakken worden.
Al een paar dagen is er met grote interesse uitgekeken naar de lancering van de commerciële ruimtevluchten in Amerika. The greatest American president wil graag deze pluim op zijn hoed steken, maar Amerika als natie heeft er helemaal niets mee te maken. Alleen de dollars van een miljardair zorgen voor de vlucht van de bemanning naar het ISS. SpaceX is een Amerikaans bedrijf voor ruimtetransport. Het ontwikkelde de Falconraketten als herbruikbare lanceerraketten. Het bedrijf kon wel gebruik maken van de faciliteiten van de NASA, vandaar dat Trump aanwezig wilde zijn. Men zou dan denken dat het de USA was die aan de wieg stond voor deze prestatie. Ondertussen laat mister President het land maar in oorlog achter, kijkt niet om naar de protesten van de zwarte gemeenschap, loopt als een pauw rond met de veren van een ander. Hij zal niet meer veranderen, het is altijd andermans fout, en zijn kop zal hij wel altijd in het zand blijven steken voor troubles in zijn omgeving en land. Ik ben nieuwsgierig of de Amerikaanse burger in november deze mister nog als représentant van hun land willen.
Het overlijden werd bekend gemaakt van de landschapskunstenaar Christo (1935-2020). Geboren in Bulgarijë, vluchtte hij in 1957 naar Oostenrijk en vandaar richting Amerika. Hij verkreeg de Amerikaanse nationaliteit. Vooral gekend van zijn grote emballages van gekende en beroemde gebouwen, parken en meren. Na 16 dagen werd alles weer in de oorspronkelijke staat hersteld. Hij vertrok naar de eeuwige jachtvelden maar niet in de raketten van Elon Musk.