Kookhistorie
Inhoud blog
  • 2025 in 't zicht, met nieuwe voornemens!
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    13-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het zwarte goud
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik las zojuist in de krant dat er voor 2 extra grote witte truffels in Alba (Italië) zo'n 90.000€ voor in totaal 950 gram werd betaald, 3x zoveel als zuiver goud. Dat bevestigt mijn opinie dat iets zoveel waard is als er 1 onnozelaar bereid is ervoor te betalen.
    Ja, truffels zijn schaars en de witte zeker en van die grootte nog meer. En ja, truffels zijn lekker, dat moet ik volmondig beämen. En ja, je koopt best verse want er is uiteraard veel fraude voor dit product en je bent pas zeker van de kwaliteit als je de verse truffel kunt ruiken en betasten...
    Dus geen blik of bokaaltjes en geen "pellures" (schilfers) meer voor mij. In het slechtste geval koop ik wat truffelpasta of truffelolie van een goed merk. Om een sausje, pasta of terrine te verrijken is dat OK, maar een verse truffel is wel top en eigenlijk heb je er heel weinig van nodig. Ik koop dus een klein, gaaf en vlekkeloos exemplaar en schaaf het flinterdun om een gerecht te parfumeren. Reken wel op minstens enkele tientallen euro's voor een bolletje van 10 gram.
    Het is een zwam die op de wortels van bomen groeit in gebieden met het juiste klimaat en ondergrond en uiterst moeilijk te telen. Truffels worden dan ook veel in het wild geoogst (via afgerichte honden en dito varkens). Het seizoen van de beste truffel loopt van december tot april. Er zijn veel truffels van het geslacht "tuber" maar niet allemaal van topkwalliteit. Kijk voor een zwarte truffel naar een licht bobbelige schil (hondenneus) en een doorsnede met bruin vlees, lichtkleurig fijn dooraderd. De échte truffel heet Tuber Melanosporum en moet hevig geuren ook als is hij niet aangesneden.
    Eén van de lekkerste truffelgerechten die ik ooit at was een nog niet rijpe, hele camembert kaas die overlangs en in de helft werd doorgesneden belegd met uiterst dun gesneden truffelplakjes, terug dichtgedaan en dan verder gerijpt tot de juiste smeuïgheid. Onvergetelijk was dat.
    Ook in restaurant 't Convent in Reninge hadden we enkele jaren geleden met een Valentijn-uitstapje onvergetelijke truffelervaringen van bij het apéritief tot aan het dessert. Daar kweken ze, met uiterst veel moeite, prima truffels op eigen grond!
    Ik reserveer truffelbereidingen voor uitzonderlijke gelegenheden en voor gasten die dat kunnen waarderen. Truffel heeft uitgesproken "bestorven" geuren en wie er geen ervaring mee heeft kan bij wijlen schrikken. Wij niet meer...

    13-11-2013, 14:02 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    23-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paprika met piment en balsamico
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Enkele weken geleden kreeg ik van een buurtbewoner, die mijn keukenpassie kent, een handvol rode pepertjes met de boodschap: "Ze zijn goed gelukt dit jaar en als je er nog wil, ik heb er hopen van!". Ik liet ze zorgvuldig drogen en ze liggen nog steeds op het vensterschap van de keuken.
    Af en toe eten we eens steak met frietjes, zoals een goede Belg betaamt en in plaats van de traditionele sla, meestal rauw witloof met een lekker peterselie-look-mosterdsausje, wilde ik dat nu eens met gestoofde rode paprika's maken.
    Essentiëel is die te ontvellen. Vroeger deed ik dit boven het gasfornuis maar nu ik op inductie kook heb ik een dunschiller voor zachte vruchten gekocht en dat gaat daar ook vrij goed mee. Weliswaar niet helemaal hetzelfde als de paprika's zwartblakeren en daarna pellen, want bij dat proces garen ze ook en worden ze zacht en zoet op voorhand.
    Als ze ik stond schoon te maken bedacht ik dat ik eens ergens gelezen had ze klaar te maken met balsamico en ook dat dit wel eens wreed lekker zou kunnen zijn gezien de complexe aroma's van die azijn.
    Balsamico wordt gemaakt in Italië in de buurt van Modena van de Trebbianodruif die men perst, het bekomen sap daarvan lichtjes verwarmt en daar wat oude balsamico aan toevoegt. Dat mengseltje begint dan weer te "gisten" onder invloed van de azijnbacteriën in de oude azijn. Die nieuwe balsamico wordt vervolgens opgeslagen in houten vaten die mee de smaak bepalen en hoe ouder de azijn hoe complexer de smaak ervan, maar ook hoe duurder hij wordt.
    Terwijl ik aan mijn receptje stond te denken en bezig sjalotjes en look te schillen zag ik de pimentjes liggen en besloot die te gebruiken als extra toets. Ik stoofde de gesnipperde sjalot en look aan in flink wat olijfolie, voegde er een eetlepel zacht paprikapoeder aan toe en daarna de in grote stukken gesneden, geschilde paprika's (400g voor 2 personen) en een halve piment zonder zaadjes . Het geheel even geblust met een glaasje rode wijn, groentenbouillon (blokje) toegevoegd, een flinke eetlepel balsamico, een eetlepel suikersiroop (sucre de canne) en zachtjes gestoofd tot de paprika's mals waren. Het geheel gebonden met wat aardappelmeel in water opgelost.
    Lekker en klaar in een wip. Ik denk dat je dit ook koud als antipasta kan serveren. Ik zal daarvoor moeten wachten tot de volgende keer want de bordjes waren wreed gekuist...

    23-10-2013, 13:21 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    21-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over Scoville, Espelette en een lekkere eendenborst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat één en ander met elkaar te maken heeft? Ik kocht een in Espelettepeper gemarineerde eendenborst bij Colruyt en bereidde deze met linzen en aardappelrösti. Dat maaltje was zo heerlijk dat ik niet kan weerstaan het wereldkundig te maken.
    Espelettepeper is een pimentensoort met een AOC (appelation d'origine contrôlée) afkomstig uit het Franse Baskenland en mag daar slechts in enkele dorpen worden bereid. De soort kwam uit de Nieuwe Wereld naar Frankrijk in de 16de eeuw en werd destijds enkel medicinaal gebruikt. Nu is het een essentiëel ingrediënt van de Baskische keuken.
    De smaak ervan is lekkerder en complexer dan van paprika's of andere pimenten, zeer karakteristiek en niet heel pikant.
    Scoville, een Amerikaans apotheker, bedacht begin vorige eeuw een empirische schaal voor de sterkte van pimenten dewelke vertrekt van 0 voor een gewone paprika en gaat tot 200.000 voor de heetste chili's. Dat betekent dat het sap ervan in volume zoveel malen moet worden verdund opdat het pikante niet meer proefbaar zou zijn. De Espelette scoort ongeveer 4000.
    Ik heb de eendenborst (voor 2 personen) afgedroogd met keukenpapier, de velkant in ruitjes ingesneden, aan beide zijden aangebakken en verder 10 minuutjes gegaard in een oven van 180°C. Twee wortelen in blokjes aangestoofd in boter met een gesnipperd sjalotje, afgekruid met een half suikerklontje, peper, zout, nootmuskaat, laurierblad en bonenkruid. Als die worteltjes gaar gestoofd waren er een uitgelekt blik blonde linzen (merk Daucy) aan toegevoegd en nog wat laten meestoven tot het groentenvocht wat gebonden was.
    Voor de rösti 4 aardappelen grof geraspt, met zout bestrooid, een kwartiertje laten trekken en daarna in een vochtige handhoek uitgewrongen tot er geen water meer uitkwam. Dan de rasp verder afgesmaakt met peper uit de molen en een fijngesnipperd sjalotje. Gebakken als een platte koek (aangedrukt tot een dikte ~1 cm) in hete boter in een pan, elke kant tot hij mooi bruin gekleurd was en de aardappelen gaar en met een krokant korstje. Het braadvocht van de eend als saus gebruikt. Een aanrader...

    21-10-2013, 17:02 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    12-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood en beleg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag heel wat tijd doorgebracht in de keuken: 2 broden gebakken (1 multigranen- en 1 notenbrood), vijgenconfituur gemaakt, savooikool met boerenchipolata en gestoomde Belle de Fontenay patatjes voor vanmiddag en een fris hespenslaatje voor deze avond.
    Dat laatste zal voorafgegaan worden door een warm linzen-princessenbonensoepje (gisteren bekokstoofd) om deze herfstige dag af te kunnen sluiten met een warm buikje...
    Er lagen gisteren prachtige, superrijpe, verse vijgen in de Colruyt en vanaf 3 stuks kostten die 0,35€ per stuk. Ik nam er 18 mee en had na het verwijderen van het stukje steel en een dun schijfje aan de onderkant nog 1,4 kg vruchten over. Elke vijg in 16 stukjes gesneden met de resterende, mooie donkerblauwe pel er nog aan en laten opwarmen in het sap van 2 limoenen.
    Dan er slechts één kilogram Tiense confituursuiker (normaal 1 kg voor 1kg vruchten) aan toegevoegd (vijgen zijn al zoet), aan de kook gebracht en 4 minuten laten pruttelen onder voorzichtig omroeren zoals op de verpakking van de suiker staat aangegeven. Heet in propere potten geschept en die op hun kop laten afkoelen. Nu moet de confituur een weekje trekken vooraleer er van te eten, kwestie van de schillen nog wat meer te confijten.
    We leerden die confituur kennen op één van onze reizen, ik denk in Tunesië en zijn er sindsdien wreed fan van geworden. Zelden te verkrijgen hier bij ons en als je hem vindt dan toch vrij duur. Nu heb ik 2,5 kg voor zo'n 8 €.
    Met zelfgemaakt brood, een laagje gezouten boter en flink wat van die zaligheid wordt het weer smullen geblazen, ik kijk er al naar uit...

    12-09-2013, 18:28 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    08-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mexican food
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ben een fervente aanhanger van Zuiders eten, zowel Zuid-Europees als Noord-Afrikaans als Zuid-Amerikaans. Mijn Spaanse roots van enkele generaties geleden, zullen er niet vreemd aan zijn...
    Ik brikoleerde met overschotjes van een vorige maaltijd een lekkere wrap. Tortilla's met spinazie (Lidl), wat zelfgemaakte guacemole, enkele eetlepels "pico de gallo" en een gemengd slaatje van drie kleuren, geschilde paprika's, rode ui, iceberg sla en zure room met bieslooksnippers. Een varkensspiering ingewreven met wat olie met paprika en chilipoeder, krokant maar kort gebakken in een droge pan en in dunne reepjes gesneden gaf de "volheid" aan het geheel.
    De "pico de gallo" maakte ik voor het eerst en die was prima (4 personen): 4 zongerijpte tomaten, gepeld, ontpit en in niet te kleine stukken gesneden - 1 middelgrote rode ui in stukjes - 2 eetlepels Jalapeño pepers (uit bokaaltje van Lidl) - 2 tenen verse look geperst -  2 eetlepels fijngesneden verse koriander - sap van een halve limoen - peper, zout en een scheutje suikersiroop. Dat alles voorzichtig omgeschept en een nachtje laten trekken.
    Weer eens eten om niet te vergeten...

    08-09-2013, 13:38 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    17-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broodje gebakken ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is eindelijk gelukt (zie foto) maar wel door het aantal variabelen drastisch terug te schroeven. Ondanks mijn bezwaren tegen de toevoegingen toch terug naar het all-in meergranenbrood van aveve gestapt zodat ik nog enkel volgende parameters overhield: juiste hoeveelheid water, juiste kneedduur met de keukenrobot, eerste rijsduur, vorm, tweede rijsduur, bakduur en baktemperatuur (de op het pak gedrukte zijn benaderingen)
    Voor 625g bloem (1/4 van een 2,5 kg-pak all-in) gebruik ik nu 380g water, kneed de robot met deeghaak 20 minuten op snelheid 1, eerste rijs 40 minuten op kamertemperatuur, lange vorm geven, 40 minuten 2de rijs, afbakken 45 minuten in voorverwarmde oven op 220°C. Brood weegt dan +/- 1 kilo.
    Vanaf nu kan ik terug gaan experimenteren met andere bloem.
    Het grootste gebrek was dat het brood tevoren nooit heet genoeg en lang genoeg werd gebakken.
    Al doende leert men (ook veel hulp gekregen van YouTube).

    17-08-2013, 22:07 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    03-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn broodje is nog niet gebakken...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Begin Juli nam ik mij voor om te gaan experimenteren met zelf brood te bakken. Dat van de bakkers in onze streek is mij altijd veel te "schuimig" en dat degelijk "boerenbrood" dat na een week nog altijd niet oudbakken is vind ik nergens meer.
    Tot voor een aantal jaren was dat nog voorradig in Delhaize die het zelf inkocht bij industriële bakkerij La Lorraine maar die hebben ook aan hun receptuur geprutst. Hun "Breughel" kan nu ook niet meer door de beugel...
    Kwam daar dan het dilemma: koop ik een broodmachine of een keukenrobot ? Het volledig "handwerk" zag ik niet goed zitten en een brood met altijd dezelfde vorm en een gat erin van de broodmachinekneedhaak ook niet. Dan maar op het Internet gezocht en vergeleken tot een voldoende stevige keukenrobot werd gevonden, één die het kneedwerk aankan en dat werd de Kenwood KM570 premier chef. Bij Pixmania aangeschaft met flinke korting, levering inbegrepen en op 3 dagen bij ons thuis.
    Duurder dan een broodmachine maar ik kan er dan ook meer mee doen...
    Direct naar de AVEVE gebold om daar wat diverse halve kilootjes all-in bloem te kopen om de eerste (mis)baksels uit te proberen.
    Alles wat ik totnogtoe bakte was "eetbaar" maar toch niet naar mijn zin. Ik leerde de juiste hoeveelheid water toevoegen (niet alles ineens maar op het einde lepel per lepel) en de duur van het kneden inschatten (even een stukje deeg oprekken tot de elasticiteit zichtbaar goed is en daarvoor het kneden even stoppen). Maar er zijn nog veel onopgeloste vragen !
    De bloem... ik zie dat in die AVEVE pakken een hele rits toevoegingen zitten tot bonenmeel en "verbeteraars" toe en ik wil brood bakken zonder die toevoegingen...
    Hoeveelheid zout: in verhouding met de bloem gebruik ik nu 2% ?
    Boter of olie, of gewoon de vetstof weglaten ?
    Gedroogde gist of verse gist: totnogtoe gebruikte ik gedroogde gist, 1% in verhouding met de bloem ? 
    Een snuifje suiker om de gist beter te activeren of niets ?
    Water op kamertemperatuur of warmer ? Tot ongeveer 30% van de bloem ?
    Rijzen op kamertemperatuur of warmer ?
    Oventemperatuur: heteluchtoven op 220°C of lager ?
    Mijn meest recente brood was er één van 1 kg, op basis van 6 granenmeel van Soubry en gebakken op 220°C gedurende 30 minuten. Smaak OK maar kruimelt veel te veel bij het snijden...
    Ik wist niet dat brood bakken zo moeilijk was...maar geef het (nog) niet op !

    03-08-2013, 18:04 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    19-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parijse champignons
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze middag een sausje met kastanjechampignons gegeten op basis van een fine-champagnesaus (met room en extra groenten ingekookte kalfsfonds, geparfumeerd met een vleugje fine champagne cognac) zoals de zoon mij die verklapte. De Latijnse naam van onze paddestoelen is Agaricus Bisporus.
    Die bruine variant van onze "gewone" paddestoelen is steviger en wat intenser van smaak. De grotere variant daarvan (bij ons moeilijker te vinden) is net kalfsvlees en ik leerde ze zo'n 25 jaar geleden kennen door een collega die veel langs Parijs uit Frankrijk terugkeerde en voor mij steevast een kilootje stevige exemplaren meebracht uit de grotten van Senlis. Ik had toen al de reputatie van "gourmet" en "epicurist"...
    Portobello's zijn grote "gewone" paddestoelen die volledig rijp zijn.
    Vroeger werden paddestoelen uitsluitend in het wild geplukt maar in de 17de eeuw ontdekte men rond Parijs hoe men ze kon kweken en wat later dat dat het beste kon in de steengroeven die rond Parijs verspreid lagen.
    De kweek waaide later naar onze streken en op grotere schaal pas in het begin van de vorige eeuw. Nu zijn er veel kwekerijen in onze vroegere mergelgrotten o.a. in Limburg.
    Ze zijn energiearm, bestaan voor 93,5% uit water en bevatten veel kalium en fosfor.
    Ik eet ze het liefst gebakken in verse boter en een flinke draai van de pepermolen op een toast of recht uit de oven gevuld met wat gesnipperde gedroogde ham met wat boter die werd vermengd met peterselie en look (escargotboter).
    P.S. onze familiestamboom telt nu meer dan 18000 personen en bijna 8000 families.

    19-07-2013, 16:31 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    26-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Nero di Troia uit Puglia
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eergisteren opende ik een flesje "le Cruste" 2004 van Alberto Longo, een wijn uit Puglia (Italië) die ik vond in een lotje wijnen die mijn zoon Chris een tijd geleden bij mij deponeerde met de raad: "drink ze maar op als je ze goed vindt". Hij had er de plaats en niet voor om ze te stockeren in zijn nieuwe woonst, noch de gelegenheid gevonden om ze te degusteren.
    Ik had al andere flesjes geprobeerd uit dat lotje, zonder veel succes, want meestal over de top, maar nu toch wel een juweeltje zeker !
    Als ik de fles ontkurkte rook ik meteen een reeks aangename geuren en een teugje, uitgeschonken in een groot glas oogde donker, bijna zwart en uitnodigend.
    De eerste slok was ook wreed raak: fijne zuren, zachte tannines, lichtjes zoet (vanwege de 14% alcohol) maar zonder die alkoholsmaak. In de neus zoethout, rijpe kersen, pruim, viooltjes, tabak, een vleugje kaneel en die andere smaken die typisch zijn voor een wijn op dronk en met vatlagering. Top, top, top ! Ik denk de beste wijn die ik in jaren heb mogen degusteren.
    Naast de kunst van het wijnmaken wijt ik die grootsheid aan het druivenras dat voor deze wijn is gebruikt: de nero di troia.
    Deze druif, volgens de legende door de Griekse held Diomedes naar Puglia gebracht, was bijna uitgestorven maar recent hebben de lokale wijnbouwers rond Torrevento, Puglia, Italië ze nieuw leven ingeblazen en de monocepages ervan zijn gewoonweg schitterend.
    Bedankt zoon...

    26-06-2013, 17:44 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    24-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinds 19 juni zijn ze er weer !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jaarlijks kijk ik uit naar het nieuwe maatjesseizoen. In de eerste weken van dat seizoen vind ik ze het lekkerst (wellicht omdat ik er telkens op zit te wachten) en weet: ik ben geen fervente viseter.
    Ik heb ze nu al 4x gegeten en ze zijn weer heerlijk, ik denk iets vetter dan andere jaren, wegens de lange winter wordt mij verteld...
    Maatjesharing is een verbastering van "maagdenharing" omdat deze jonge vis nog niet geslachtsrijp is.
    In het voorjaar eet hij zich vol plankton en wordt hij elke dag zo'n 2% vetter, lees ik. Hij moet minstens 16% vet bevatten voor hij als "maatje" mag verkocht worden en dat kan oplopen tot 25% .
    Dat zo'n maatje "smelt in de mond" komt niet alleen door dat vet maar ook door zijn bereiding: bij het "kaken" van de haring laat men de aalvleesklier zitten en het vocht daarvan zorgt, tesamen met een juiste "zouting" en het diepvriezen voor het boterzachte, lekkere visvlees.
    Het "kaken" is een bepaalde techniek, uitgevonden in de 14de eeuw, voor het verwijderen van de ingewanden en het diepvriezen zorgt ervoor dat de in de haring aanwezige parasieten hun geest geven voor ze in ons buikje belanden.
    Ik eet ze het liefst met een koud groentenslaatje van in blokjes gesneden, beetgare princessenboontjes, gepelde tomaat en rode ui, lichtjes opgemaakt met een goede olijfolie, een vrij neutrale azijn, zwarte peper en wat zeezout.
    Een stukje stokbrood en een ijskoud borreltje jenever of aquavit maakt het allemaal af en licht verteerbaar. Het water komt mij weeral in de mond...

    24-06-2013, 17:52 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    17-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soms is het er over...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ben niet gauw in mijn wiek geschoten maar soms kunnen horecabazen wel eens overdrijven...
    Op deze rekening zie je een tripeltje van Westmalle 5,10 € geprijsd en de rest van de bieren is daar in dezelfde verhouding ook duur. Je zou kunnen denken dat er dan ook wat "aflaten" in de trappist begrepen zijn, kwestie van gemakkelijker in de hemel te geraken, maar nee, zelfs dat niet!
    Nochtans is, na vernieuwing, Brasserie Nieuwpoort qua eten niet duurder geworden, het eten is met de vernieuwde keuken zelfs nog beter geworden en dat dan aan wél aanvaardbare prijzen bvb. 19€ voor perfecte varkenswangetjes. Maar waar zal dat eindigen: maal 5 op de inkoopprijs voor de bieren ???
    Op het terras van een andere zaak (Taverne Nelson in Nieuwpoort-bad) lazen we in de kaart: "niets - nada - rien - nothing".... 1,5€. Kom je dus bij vrienden op het terras even verpozen en je gebruikt "niets" dan betaal je toch 1,5 € ???
    Ik schreef daarvoor naar het ministerie van economische zaken of dit wel mocht en kreeg na een poosje het officiële antwoord: "als een betalende dienst voldoende zichtbaar is aangekondigd dan is er geen probleem om deze ook aan te rekenen als je er gebruik van maakt ". Niets gebruiken is dus een dienst...
    Zo komt het dat men aan de kust quasi overal een vol eurootje rekent voor een bezoekje aan het toilet als men geen klant is...
    Ik vraag me af hoe men "niets" en een toiletbezoekje "officialiseert" in de boekhouding, kasticket vragen ?

    17-06-2013, 16:35 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    03-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Argentijns lendestuk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Laatst had ik bij zoon Peter in zijn Grand-Café Brasserie Brasseur weer eens een heerlijk Argentijns lendestuk, juist gebakken en met een heerlijke saus van sjalotten.
    Sinds hij zelf zijn aankopen gaat doen en bijgevolg zelf de kwaliteit bepaalt i.p.v. af te hangen wat de leverancier hem aan de deur afzet kan hij al eens een speciaal stukje op de kop tikken.
    Deze keer dus een boterzacht, heerlijk smakend stuk...paardenvlees. Een aantal mensen zullen het niet graag lezen.
    Paardenvlees wordt niet speciaal gekweekt voor de slacht, het zijn dieren die ofwel minder gewenst zijn om te berijden zoals mannelijke veulens (want merries zijn zachtaardiger) of die te oud als manègedier zijn geworden. Het is eerlijk en heerlijk stukje vlees zoals ik ergens elders las en quasi zeker hormonenvrij.
    Toch wel een beetje spijtig dat het stilaan als "vergeten eten" wordt beschouwd vandaar dat ik het hier even onder de aandacht wilde brengen.

    03-06-2013, 10:17 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    30-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boule de l'Yser...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Prachtige jeugdherinnering aan de tijd met mijn ouders en grootouders op het strand van Blankenberge in de jaren '50...
    Mannen in witte pakken met een wit beretje sjouwden grote plateau's op één hand en prezen luidkeels "boule de l'Yser" aan op het strand.
    Ik heb er menig mogen degusteren.
    Vorige week kocht ik er een stel van 4 in Colruyt en ik kan mij niet herinneren dat ik ze nog at sinds ik kind was. Ik moest zeggen dat ze heerlijk waren en heel wat emoties in mij losmaakten...nostalgie of "oud worden" denk ik dan !
    Eigenlijk is het recept dat van Berlijnse bollen, maar ik begrijp dat na de wereldoorlogen men ze hier, vanwege de Vlaamse fierheid (en om commerciële redenen), Yzerbollen heeft genoemd...
    Zelfs in Berlijn heten ze niet "boule de Berlin" maar "Pfannkuchen", een recept dat al in de 16de eeuw aldaar bestond maar dan niet gevuld met abrikozenconfituur of banketbakkerroom, zoals ze nu in omloop zijn.
    Op het internet vind je menig recept van deze "oliebol" (ik heb ze zelf nog niet gemaakt) en ik denk dat de banketbakkersroom-versie wel de meest smakelijke is.
    Anekdotisch is dat wanneer Kennedy zijn uitspraak deed "Ich bin ein Berliner" hij meer zou verwezen hebben naar de bol dan naar de Berlijners zelf ("Ich bin Berliner)"...

    30-05-2013, 11:53 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    24-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenkoken in braadzak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag voor de eerste maal gekookt in de oven met behulp van braadzakken: kippenboutjes met sjalot en rozemarijnpatatjes, die patatjes apart maar tegelijkertijd klaargemaakt in dezelfde oven.
    Het was prima gelukt, de aardappeltjes waren mooi goudgekorst en smeuig van binnen en de kip kwam zo van het been en was heerlijk sappig. Alles had veel smaak, meer dan met een andere kookmethode.
    De zakken zijn doorschijnend en van dunne folie gemaakt en kunnen tot een temperatuur van 200°C in de oven worden gebruikt. Ze moeten wel dichtgemaakt worden maar gewoon door de folie bijeen te nemen en met een bijgeleverd stripje errond te verankeren , zodat ze niet geheel potdicht zijn op gevaar van explosie als er te veel stoom ontwikkeld zou worden.
    Ik stroopte enkele, in 2-en gedeelde, kippenbouten van het meeste vet en deed deze met enkele gepelde sjalotjes en wat kippenkruiden in één zak. De rauwe aardappeltjes (exquisa) met een eetlepel arachideolie, 2 gesnipperde teentjes knoflook en zeezout met rozemarijn deed ik in een tweede zak en floepte deze 2 zakken, na voorzichtig omschudden, in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende een uur.
    De zak met kip bevatte, na het bereiden, ook een heerlijk braadvocht en dat was hoegenaamd niet vet. Voor herhaling vatbaar vind ik. Ik heb zo'n vermoeden dat dit ook een goede methode moet zijn om varkenvlees te bereiden dat anders nogal te droog wordt zoals ruggengebraad of ribstuk.
    De resultaten van verdere experimenten zal ik in de toekomst bloggen.
    Braadzakken zijn oa. te verkrijgen bij www.braadzakken.nl of in de supermarkt.

    24-05-2013, 14:03 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    13-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slachtafafval ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ossenstaart behoort officiëel tot het slachtafval maar dat vind ik zo denigrerend voor dat lekker stukje rund. Meestal maak ik er een heldere soep mee waarin veel groenten hebben getrokken, wat tomatenpuree voor de kleur en een vleugje zuurte en als parfum op het einde een vleugje madeira werden toegevoegd.
    Jaren terug kreeg in Chinon (F) de ossenstaart als hoofdgerecht opgediend, gesmoord in de rode wijn van de streek en toen ik gisteren voor mijn vader kookte, die wij 2-wekelijks uit zijn seniorie gaan ophalen voor een dagje bij ons, wou ik met hem die lekkere ervaring nog eens delen. Omdat vader niet zo graag prutst met beenderen dacht ik aan de oplossing die Guy Van Cauteren, TV-kok en chef van het ter ziele gegane restaurant 't Laurieblad in Berlare, had bedacht door het vlees na bereiding van de beenderen te halen en het weder samen te stellen in rolletjes d.m.v. huishoudfolie. Ik maakte er daarna een pakje van met brikdeeg om het in de oven te kunnen regenereren. Het vlees sudderde 3,5 uur in een oven op gematigde temperatuur met veel groenten in een fles Cabernet Sauvignon en een halve liter kalfsfonds. Daarbij een stoemp van aardappelen, wortelen, ui en op het laatst toegevoegde rauwe peterselie vormde samen met de gezeefde, de ingekookte vleessaus en de ossenstaart pakketjes een heerlijk gerechtje.
    Noot: ik had het vlees de dag ervoor al gebraiseerd en daarna gekoeld zodat ik gemakkelijk alle opgesteven vet van boven de gelatineuze bouillon kon verwijderen.

    13-05-2013, 10:54 geschreven door WillyVC  

    Reageer (1)

    10-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Santorini-food
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn pas terug van een heerlijk weekje op Santorini, het vulkanisch eilandje in de Egeïsche zee. We waren er al eens in 2006 en hadden behoefte om eens terug even in een opeenvolging van postkaarten te leven...
    Santorini heeft binnen zijn Griekse keuken een aantal unieke voedingswaren: als kappers opgelegde blaadjes van de plaatselijke kappertjesstruik, de fava Santorinis (eigenlijk gele linzen) en last-but-not-least de Tomatakis Santorinis een kerstomaat.
    Over de kapperblaadjes kan ik kort zijn, ze smaken even heerlijk als de kappertjes en brengen een extra toets in slaatjes.
    De favas evenaren de fijne smaak van verse tuinbonen en worden meestal in een soep of een dip (vgl. hummus) geserveerd. Ter plekke kosten ze 10€ per kilo wat eigenlijk vrij duur is voor gedroogde linzen maar ik kan ze ten zeerste aanbevelen.
    Komen we tenslotte bij de Santorinese kerstomaatjes: volgens de overlevering bracht een monnik ze mee uit Alexandrië in het begin van de 19de eeuw en gedijden zij zo bijzonder goed op de vulkanische bodem met weinig water dat het authentieke ras het al die jaren heeft overleefd. Op een bepaald moment waren die tomaatje zo geliefd dat op het kleine eiland een 20-tal fabrieken stond om ze te conserveren gedroogd, opgelegd in blik heel of als concentraat.
    Wegens het toerisme is de landbouw er fel geminderd en is van de fabrieken niet veel meer over. Volgens mijn bronnen zouden er nog amper 2 zijn maar die draaien naar behoren want de tomataki Santorinis is zeer geliefd, o.a. het driedubbel concentraat ervan. Dat is vrij duur, ik kocht het aan 4.6€ voor 300g maar het is een smaakbommetje, nog echte tomatensmaak...
    Nog een receptje voor de "Favapuree":
    - 1dl olijfolie, 1 ui fijngesneden, 250g goed gewassen Santorini linzen, zout en peper
    -
    De helft van de olie in een pan doen en de ui erin aanstoven tot hij glazig is
    -
    Doe er de linzen bij en roer met een houten lepel gedurende een 2-tal minuten en doe er dan genoeg water op dat ze 1 à 1,5 h kunnen pruttelen op laag vuur en zonder deksel tot ze in puree uiteenvallen. Doe er water bij als nodig, afschuimen als er schuim op komt.
    - A
    ls ze klaar zijn doe er dan de rest van de olie bij, kruid met zout en peper en dek de pot af met een linnen doek. Laat het mengsel een half uurtje
    rusten. Indien te veel vocht eerst zeven. Voor een smeuige saus kan met de
    staafmixer gewerkt worden.
    Dien op met een garnituurtje naar keuze (bvb. rauwe
    rode ui, kappers, gesnipperde zwarte olijven, groene kruiden zoals oregano of
    peterselie enz.)

    10-05-2013, 10:09 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    22-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duvel tripel hop, voor mij best geslaagd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In 2007 experimenteerde brouwerij Moortgat uit Breendonk voor het eerst met een extra gehopte Duvel die zij toepasselijk de naam tripel hop meegaven gezien er naast de 2 gebruikelijke hopsoorten een derde soort hop aan toegevoegd werd na de hoofdgisting (de dry hopping).
    Het bier had succes in 2007, een beperkte oplage in flessen van 75cl en geschenkverpakking voor zo'n 12€ per fles. Ik kon er toen 3 op de kop tikken en dronk de laatste fles pas begin 2010 (zie blog 17/01/2010). Die was wreed lekker geëvolueerd. Duvel nog goed herkenbaar maar net dat ietsje meer aroma's en bitterheid: een topprodukt !
    Ik was blij dat een weddenschap met 10.000 likes op facebook in 2010 de aanleiding waren voor Moortgat om een 2de maal de tripel hop te maken, ook weer met succes.
    Hop betekent voor bier zoiets als het druivenras voor wijn en het soort hop heeft een duidelijk effekt op de aroma's zowel bij de aanzet (nasaal) als bij de afdronk (retronasaal).
    Ik was dan ook blij dat Moortgat besliste die tripel hop jaarlijks te gaan maken en kocht er vorig jaar 2 bakken van. De 2012 werd extra gehopt met een Amerikaanse hopsoort (Citra) en evolueert vandaag ook nog altijd in de fles. De bloemige en grassige aroma's versterken en de afdronk wordt steeds langer. Een Duvel om langzaam van te genieten slokje per slokje zoals een goede whisky of cognac druppelsgewijs moet gedronken worden.
    Dus nu was ik er weer als de kippen bij om de 2013 in huis te halen, deze keer droog gehopt met een Japanse hop. Curieus hoe die zal evolueren...
    In onze familie zijn er veel Duvel-liefhebbers en zij die quasi dagelijks een Duveltje (of meer) savoureren zijn niet zo erg gesteld op de tripel hop. Zij vinden hem te geparfumeerd.
    Gelukkig voor mij, zou ik stellen, want de voorraad zal weer snel uitverkocht zijn... 

    22-04-2013, 16:47 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    18-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Millefeuille van geconfijte venkel, tomaat en ui
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eergisteren lamssteak gemaakt met een garnituur van in de oven gebakken Cypriotische Nicola krieltjes met rozemarijn en fleur de sel en een "millefeuille" van venkel, tomaat en dikke ui. Het was een heerlijke combinatie en vooral de millefeuille was deze keer wreed gelukt.
    Het millefeuille idee heb ik enkele jaren geleden meegebracht uit de Camargue en had het inmiddels al enige malen geprobeerd maar zonder het gewenste resultaat te bekomen. Deze keer al de vorige kookervaringen meegenomen en nu was het ok.
    De voornaamste truuk bestaat er in de millefeuille lang (2h) op lage temperatuur (130°C) in de oven te bakken tussen bakpapier en 2 bakplaten verzwaard met een gewicht.
    Voor 4 personen: 2 venkels, 2 dikke uien, 2 eetlepels tomatenconcentraat, suikersiroop, tijm, rozemarijn, basilicum, peper, piment en zout naar smaak.
    - Neemt venkel en snijdt er 8 mooie plakken van ter dikte van 6 à 8 mm. Doe hetzelfde met dikke ui. Houdt de plakken heel. Zorg ervoor dat de plakken ongeveer een gelijke grootte en dikte hebben.
    - Leg bakpapier op een bakplaat en smeer er een dun laagje olijfolie op.
    - Leg er 8 schijven venkel op en smeer elke schijf venkel in met het tomatenconcentraat.
    - Verdeel over elke schijf enkele druppels suikersiroop en wat van de kruiden
    - Leg er de schijf ui op en smeer deze in met olijfolie.
    - Leg over het geheel weer een bakpapier en zet er een andere ovenplaat op voorzien van een gewicht (ik gebruikte een inox pan) zodat de groentenschijven kunnen fusioneren tijdens het gaarproces.
    - Stapel na het bakken 4 x 2 hoopjes op elkaar tot 4 millefeuilles
    Ook mijn eega, geen venkelamateur, vond het lekker

    18-04-2013, 10:57 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    13-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bonarda-druif
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Toen ik vorige woensdag een flesje Argento Bonarda 2010 (Colruyt 6,75€) opende en aangenaam verrast werd door de donkerrode, bijna zwarte kleur, een neus van bessen en een vleugje kruiden en een afdronk met zachte tannines en aangename zuurtjes wilde ik wat meer over deze druif te weten komen.
    Op het Internet vond ik uiteenlopende verhalen over de afkomst. Uit Californië (ras = Charbono), Frankrijk (Savoie = ras Corbeau), uit Italië (Piëmonte = Bonarda Piëmontese) en zou in Zuid-Europa terechtgekomen zijn vanuit Alexandrië in Egypte.
    Argentinië leent zich goed qua klimaat en bodem en het gebruik van die druif in de wijnbouw is daar wreed in opmars, zozeer zelfs dat ze in aandeel kan concurreren met de meer bekende Malbec (die in Frankrijk, in de Cahors, ook uitstekende wijnen oplevert).
    De Bonarda was al langer in gebruik in Argentinië maar diende meestal om de bulkwijnen op te peppen met zijn mooie kleur en goedkoop te maken wegens zijn groot rendement. Gelukkig hebben sommige wijnbouwers begrepen dat er door het plantje anders te behandelen (o.a. opbrengst beperken) ook edelere wijnen mee kunnen gemaakt worden.
    Argento is zo'n huis, niet alleen de Bonarda ervan is lekker maar de rest van hun aanbod ook.
    Ik heb nu een 2de favorietje naast de wijnen van het domein Santa Rita uit Chili (Carrefour) en dat voor een aangenaam prijskaartje, zeker als ze in de aanbieding zijn...

    13-04-2013, 11:20 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    26-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinot Gris, Rülander, Grauburgunder Pinot Grigio etc...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit druivenras is de basis van lekkere, vroeg drinkbare wijnen die ook gezellig kunnen verouderen. Ik ken enkel de Elzassers en enkele Italianen maar de druif heeft meer dan 100 synoniemen en is verspreid over quasi alle wijnverbouwende landen van de wereld (zie wikipedia).
    In de Elzas, een wat koelere streek, geven ze aanleiding tot wijnen met voldoende zuren hetgeen het geheel sterk ten goede komt. Naargelang de ondergrond en ligging geven ze zachte tot mineralige wijnen met veel aroma's.
    Ik blog er eens over want eergisteren bij onze familebijeenkomst ter gelegenheid van mijn 64ste verjaardag (cfr. de Beatles) hadden voor onze 15 gasten een échte Franse uiensoep, een kaasassortiment van affineur Inge Schoonvliet (of is het affineuse) met diverse broodsoorten en als afsluiter enkele lekkere "pateekens" voorzien. Daar hoorden fijne wijnen bij. Ik koos voor een tweetal Zinfandels van een 5-tal jaar oud, een Pinot Gris Prestige Kaefferkopf 2004 van Jean Geiler en daarnaast een Pinot Gris Cleebourg V.T. van 1999. De Elzassers hadden we destijds zelf ter plekke uitgezocht.
    Vermits we Inge S. om afsmakende kazen hadden gevraagd moesten we immers ook stevige wijntjes hebben.
    Aangepaste witte wijnen zijn dikwijls lekkerder bij kaas dan rode, zeker bij de kazen met een licht bittere ondertoon zoals blauwschimmel- en sommige roodschimmelkazen (denk maar aan een Munsterkaas in combinatie met een Gewurtztraminer, wat muscatdruiven en een échte baguette  ).
    Harde kazen accorderen ook wonderwel met een stevige sauvignon blanc  vanwege de fijne zuren en kruidige citrusaroma's van deze wijn.
    De Vendanges Tardives was een lekkernij: geweldig aroma van rijp fruit, gember en honing en lekkere zuurtjes met een fijne zoetigheid.
    Ons "clan" was tevreden en dat is tenslotte de bedoeling wanneer we hem ontvangen: enkele gezellige uren doorbrengen met gelijkgestemde zielen en eens deftig bijpraten.
    Meer over de Pinot Gris vind je hier.

    26-03-2013, 13:27 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 16/12-22/12 2024
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!