Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Laatste commentaren
  • Uitstap (Marc Martens)
        op aanslag
  • Zegen op deze zaterdag middag (Patricia)
        op zaterdags grijs
  • Onze Marino Keulen is ook parlementslid af. Nu nog enkel burgemeester, Marleen. (eddy meuris)
        op Vlaamse zon
  • Zegen op deze woensdag middag, avond en nieuwe week (Patricia)
        op ontsnapt
  • Golfstroom (Marc Martens)
        op schaapjes
  • Inhoud blog
  • dinsdag
  • aanslag
  • vandaag 14/07
  • zaterdags grijs
  • wat later
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ria50
    blog.seniorennet.be/ria50
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dashondamber
    blog.seniorennet.be/dashond
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    louisa
    blog.seniorennet.be/louisa
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    greenstuff
    blog.seniorennet.be/greenst
    een meisje van 1948
    bedenkingen
    20-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.staycation

    Mijn bubbeltjeswijn is uitgebubbeld. Na 3 dagen zijn alle belletjes uit de cava, de prosecco en de champagne verdwenen. Het waren lekkere drankjes die me deugd gedaan hebben. Ook heerlijke dagen die we samen doorbrachten, babbelden, van gedachten wisselden, nieuwtjes vertelden, over koetjes en kalfjes praten. Alles deed goed aan het hartje en we kunnen er weeral tegen tot de volgende keer.  

    Ik veronderstel dat er een heel nieuw woordenboek, in ieder geval een verklarend boek, zal verschijnen als corona uit het land, Europa en de rest van de wereld, zal verdwenen zijn. Dat de dienst contacttracing een flop is, is nog zacht uitgedrukt.  Er is bronanalyse nodig om besmettingshaarden in kaart te brengen enz. Nationaal lukt het niet dat alles te verenigen in een database. Alles is de schuld van de labo's die niet up to date zijn en ga zo maar door ter verontschuldiging van 'onbekwaam' Zo kan deze dienst zijn kop in het stand steken om geen vooruitgang te boeken om besmettingen op te sporen. Gelukkig zijn er de gouverneurs en de dokters die het heft in eigen hand nemen om de clusters van besmetting op te sporen. Het mooiste woord dat uit het stoffige hoekje gehaald is, in deze periode: staycation (samenvoeging van stay=verblijf en vacation=vakantie). Een woord en een trend die ontstond in 2008 tijdens de marktcrisis in de U.S.A. Vakantie in eigen land is terug een hype. Het is een leuke manier om het verlof door te brengen. Eigen land eens ontdekken. Zoeken naar de instagrammable plekken van Vlaanderen, Wallonië, de Oostkantons en posten op instagram. Daarenboven is dergelijke vakantie goed voor het milieu en de portemonnee. Bovendien stimuleert het ook de lokale economie, wat zeker nodig is in deze onzekere tijden. Zoals deze avond met de avondmarkt. Het zal weer over de koppen lopen zijn. De auto's die gratis parking zoeken bewijzen dat er van social distancy weinig of geen sprake zal zijn, bij een wandeling op den dijk. Ik ga daar niet naar toe. Ik moet om 23u30 kijken, samen met de vrienden, naar het ruimtestation ISS. Veel interessanter dan de snoepkraampjes en de vele prullariastandjes.

    20-07-2020 om 20:30 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:staycation
    >> Reageer (0)
    19-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gewoon een zondag

    Goede temperaturen en een zon die nogal dikwijls eens gesluierd is en af en toe gezegend met een halo.  Dat is niet zo erg, alles blijft wat frisser en mooier van kleur, althans hetgeen er aan plantjes in de tuin staat. De nieuwe stukken grasmat verdorren niet zo rap bij dit weer. Herstelling van mijn vroegere zó mooie pelouse diende zich aan. Te véél putten om nog veilig te stappen. Maar de tuinman bezorgde me ook een grote hoeveelheid grote zwarte plastieken bloempotten. Ik ga zelf mijn plantjes voor volgend jaar kweken. Geen twee jaar zonder bloemenpracht in de tuin. Ik denk dat mijn vrees gegrond is dat corona ons nog lang parten zal spelen en dat winkelen niet simpeler zal worden de komende maanden gezien de opflakkering die er weeral is. Veel is er vandaag niet te zeggen, wel dat ik met mijn bubbel eens goed zal aperitieven en dat is verdorie zéér lang geleden. Dat zal deugd doen en smaken. Daarna een stevige maaltijdsoep, een minestrone à la pijltje. Gewoon een zondag dus zoals van oudsher.

    19-07-2020 om 15:05 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:gewoon een zondag
    >> Reageer (0)
    18-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zizi en de rest

    Weekend en joepie, een nieuwe bubbel komt eraan en de vrienden nemen vakantie. Oefening van tong, keel en stembanden zijn verzekerd de komende dagen. Daarbij nog eens een vluchtig bezoekje van de vorige bubbel, mijn pret kan niet op.

    Zoals iedereen van mijn leeftijd heb ik meegebruld met het lied van Peter Sarstedt (1941-2017) over zijn Marie Claire, die arm geboren, een jet set figuur geworden was. Vele namen in het liedje,' Where Do You Go To, My Lovely' uit 1969, waren herkenbaar: Marlene Dietrich, The Rolling Stones, Balmain, gestudeerd aan de Sorbonne, wonende Boulevard St Michel en vakanties in Juans les Pins en schilderijen gejat van Picasso. Maar ik heb me nooit afgevraagd wie die Zizi Jeanmaire was en had er ook geen behoefte aan om het te weten. Maar gisteren was er een uitgebreid item op het nieuws over deze bij velen bekende ballerina, die nu haar zwanenzang in het hiernamaals zal dansen. Na 96 jaar zullen haar pirouettes in de Opéra de Paris alleen nog op pellicule te zien zijn.

    Literaire kritiek, recensies, Bavo Claes, zelf auteur en ex-vrt journalist, heeft kritiek op de kritiek van de recensenten. Ik neem gerust aan dat bij sommige schrijvers een kritiek over hun geesteskind een slechte invloed heeft op de verkoop van hun gewrochten en ook bij de uitgevers. Als veellezer, is het voor mij toch handig om een idee van onderwerp, inhoud en schrijfstijl te hebben vooraleer er weer een boek bij komt in de bibliotheek. Ben ik altijd akkoord met hetgeen kritikasters schrijven? Neen, het is hun beroep om kritiek te hebben op alles en iedereen zonder zelf iets te moeten creëren, te scheppen of uit te vinden. Ik gebruik het als leidraad, zonder ze spoorslags te volgen. Ik heb zelf mijn voorkeur voor schrijvers/schrijfsters, onderwerp, genre. Maar door de boekenrubrieken leer ik soms ook eens anderen kennen en mijn kennis uit te breiden. Maar het kleinerende, het belerende en soms kwalijke commentaren mogen die schrijvende malcontenten gerust achterwege laten. Iets doen is nog altijd beter dan niets doen! Als blogger ben ik me zeer goed bewust dat een boek schrijven niet zomaar vanzelf te voorschijn komt. Voor mij, in mijn blog een vijfhonderd woordjes, een boek....?

    VMM, Vlaamse Milieumaatschappij, dat was hetgeen ik bijna van de eerste letters maakte van het bericht van politicoloog Carl Devos. Hij heeft gelijk dat het de schaamte voorbij is voor onze Vluchtende Vlaamse Ministers. Zonder één woord uitleg het hazepad kiezen, zelfs door een venster naar buiten kruipen, om de bevolking niet onder ogen te moeten komen en uitleg te geven voor en over hun beleid. Een echte blamage is het, volgens de kenner van de binnenlandse politiek. En gelijk heeft hij!

    18-07-2020 om 11:41 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Zizi en de rest
    >> Reageer (0)
    17-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.under pressure

    Ik was superblij deze morgen toen ik Queen en David Bowie, Under Pressure, hoorde zingen. Ik dacht werkelijk dat de radiomensen mijn muziekvoorkeuren kenden en me echt een groot plezier wilden doen met deze muziek. Wat denk je? Natuurlijk had ik mis gedacht. Zelfs gisteren was ik abuis met de veronderstelling dat het parlement al in verlof was. Ze moeten vandaag doorsjezen!!!. Al het werk van het ganse jaar in één dag volbrengen. Dan kunnen ze, oef oef, de deur achter zich dichttrekken zonder gezichtsverlies te leiden. Honderdvijftig dossiers moeten ze behandelen!!! Besturen van een land of een regio maken ze hiermee toch wel tot een lachertje, een grap. Het liedje is dus cynisch bedoeld, denk ik. Waarom moeten of zouden ze nu ineens een "druk" of "pressure" van besturen voelen?

    Werkelijk goed nieuws komt er van het project om tussen de windturbines en het windmolenpark op de Noordzee, een zeewierboerderij op te starten. Het is een test om te zien of er een grootschalige productie van zeewier mogelijk is voor menselijke consumptie. Het bedrijf in spe krijgt in ieder geval van mij de prijs van de mooiste naam: Wier en Wind. Hopelijk overleven ze de vele stormen die passeren. 

    La Dune du Pilat voert me terug in de tijd. Met schoondochter in spe, een bezoek brengen aan mijn zoon en haar lief, die werkzaam was in Arcachon. Een mondaine badplaats, een place to be pour les parisiens. Met een eigen spoorwegstation sinds 1841, vandaar het succes. Ik logeerde toen in het aanpalende La Teste de Buch. Vandaar was het te voet naar La Dune du Pilat, de hoogste duin van Europa, 107m. Ze strekt zich van noord naar zuid over 3km en van oost naar west over 500m uit. Een stevige wandeling en een mooi zicht op de Baai van Arcachon en de Atlantische Oceaan. Waarom vernoem ik het nu? De duin heeft het laatste jaar ongeveer 4m hoogte verloren en het weggewaaide duinenzand bedreigt de flora en gewassen in het binnenland. Toch zal het nog altijd de moeite blijven om er een bezoek te brengen en in het mulle zand te stappen. Eens wat anders dan de Hoge Blekker in Koksijde.

    Dan het eeuwige voetbalnieuws met de drie haantjes voorop. Tegen elkaar op het meeste geld pompen in een sport voor de gewone man. Marc Coucke en Anderlecht, Bart Verhaeghe van Brugge en nu laat Paul Gheysens zich ook nog eens horen met een miljoenengift voor den Antwerp. Betalen die mannen ook belasting of zijn het ontduikers?

    Als laatse is er een gelijkenis die me opvalt tussen een figuur uit het heden en een uit een héél ver verleden. Prins Harry met de rosse baard, die bijna dagelijks het nieuws haalt, vind ik enorm goed gelijken op Hendrik de Achtste. Vooral dan op het schilderij dat Holbein van hem maakte! Hij kijkt even triestig als de blauwbaard van eeuwen geleden. Die vond ook nooit de nodige rust bij zijn wettelijke vrouw.

    17-07-2020 om 11:19 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:under pressure
    >> Reageer (0)
    16-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.komkommertijd

    Normaal kan je zeggen dat bij het begin van het parlementair reces ook de komkommertijd begint. Dit jaar is alles anders en blijkbaar zijn onze politici al veel vroeger op vakantie vertrokken dan anders. Weinig of geen werkzaamheden in het parlement. Alleen overbodige vragen aan ministers die dan eens moeten opdraven om toch maar in Villa Politica een woord te kunnen zeggen. We vergeten inderdaad dat er een volwaardige regering in Vlaanderen, Wallonië en Brussel is. Maar we horen enkel de eerste minister in de federale noodregering. Alles blijft draaien, daar zorgen de duizenden ambtenaren op de ministeries voor. Er zijn voldoende wetten en regelmenteringen, zodat die gerust kunnen doorwerken zonder op de vingers getikt te worden of nieuwe verordeningen te krijgen en alles weer aan te passen. So, wie maalt er nu om of ze aanwezig zijn of niet. Vandaar deze vervroegde holiday voor de verkozenen van het volk. De term komkommertijd, daar was ik wel nieuwsgierig naar. Twee aparte woorden maar met een andere betekenis als ze samen zijn. Komkommer, een frisse zomergroente. Natuur of in salade verwerkt om te smullen en geen saaie groente. Ja, tijd, is wat het is. Een minuut, een uur, een dag enz, een rekbaar begrip. En samen betekenen ze, een periode zonder nieuwswaarde. De kranten vertellen kleine verhalen, besteden aandacht aan kommer, kwel en ellende. De tv vervalt in herhalingen en de soaps hebben hun cliffhangers ternauwernood kunnen brengen door corona. De kampioen van de herhalingen zit al vervat in de titel: F.C. De Kampioenen. De herkomst om deze twee woorden samen te brengen heeft verschillende oorsprongen. Eerst en vooral, leterlijk; het is de tijd dat de komkommers geplukt worden, midden de zomer. In het Engels, cumcumber-time, komt het vooral van de kleermaakers die de term gebruikten in het seizoen dat de adel naar hun buitenverblijven gingen en ze geen werk hadden. Maar waarschijnlijk in het land gebracht door Duitse migranten die in de kledingindustrie werkten en een vertaling van Sauergurkenseit (augurken is een soort). Anderen zeggen dat het uit het Jiddish komt, Zóres-und Jókresszeit, wat zoveel betekent als de herdenkingstijd dat de Tempel verwoest werd in Jeruzalem. In het Nederlands werd het voor het eerst opgetekend in 1787 in een Rotterdams krantje 'het Saturdags Kroegpraatje'. Piet: is er van de week wat nieuws van de groote Heeren uit Den Haag? Kees: neen, maar je mot denken, het is regtevoort (momenteel) komkommertyd en dan staat alles zoo wat stil. Het meest waarschijnlijk is het een leenvertaling van het Duitse woord. Als eigenaardigheidje, het West-Vlaams heeft zijn eigen omschrijving: plattebonentijd.

    Op tv is er een vervolg van de feel good reeks: Escape to the Chateau. Gisterenavond in uitgesteld relais bekeken. Reeds het vierde seizoen dat de Engelsen, Dick en Angel, ons de renovatie van het 45 kamer tellende verwaarloosde kasteel Château de la Motte-Husson,in Martigné-sur-Mayenne, laten zien. Ze maakten er een plaats van om bruiloften te vieren, een luxe B & B, een glamping op de slotgracht. Mensen met een practische en inventieve geest en nooit saai.

    16-07-2020 om 12:39 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:komkommertijd
    >> Reageer (0)
    15-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weemoed

    Is de coronacrisis afgelopen? Waarschijnlijk niet, maar de experten zijn op post om mij en de politici te bestoken met allerlei adviezen, studies die hebben uitgewezen...., hoe we moeten leven en zeker wat we moeten laten. Eén ding staat vast: een leven van voor maart 2020 komt niet meer terug. Goede punten zijn er dan weer voor het idee om zoveel mogelijk alles op mensen maat terug te brengen, de kerktoren terug in het midden brengen van een leefgemeenschap. Het kleinschaliger maken van de woon-en zorgcentra, die teveel en soms alleen nog, de commerciële toer opgingen. Is het een utopie om weer de beenhouwers, kruidenierswinkeltjes, bakkers, in het straatbeeld te krijgen i.p.v. alleen grote boulevard ketens? Waarschijnlijk wel, niemand wil té veel betalen voor zijn dagelijks voedsel. Meer met de fiets en de benenwagen nemen voor korte verplaatsingen. Dat kan enkel als de buurt alle voorzieningen heeft om een dagelijks leven comfort te bieden. Het goede wat de experten zeggen en best wel te doen: organiseer eens schrapsessies voor de regelneverij!. De weemoed vandaag komt een stuk voort uit het verloren leven dat ik kende, dat wij allen kenden. Een ongeloofelijke aanpassing is het in ons gedrag. Hopelijk gaat de suggestie altijd en overal buitenshuis een masker opzetten, niet door. Mijn weemoed van gisterenavond is ook blijven hangen. Geen bal op tv en dan luister ik naar muziek, niet altijd rock'n roll, hippe songs of klassieke muziek. Nee, gisterenavond ging mijn voorkeur naar een lied dat me enorm beroerde toen ik het de eerste keer hoorde: Le Temps des Cérises. Gezongen door Bobbejaan Schoepen (1925-2010) en Geike Arnaert. Walter De Buck (1934-2014) bracht het in het Gents: De tijd van de kersen. En de tijd van kersen plukken en eten, is dus nu aangebroken. Waarschijnlijk wilde ik daarom dat lied eens terug beluisteren. Maar het is meer dan dat bleek tijdens mijn opzoekwerk. Het werd geschreven in 1866, door Jean-Baptiste Clement (1836-1903) en het jaar daarop, op muziek gezet door Antoine Renard (1825-1872). Vele beroepen kende hij, uiteindelijk journalist bij een socialistisch dagblad. Moet naar België vluchten en publiceert hier zijn onsterfelijk lied. De laatse week van de Commune De Paris, 21-28/05/1871, is er een ware veldslag tussen de communard français en het leger met langs beide zijden veel gewonden en doden. Over die Semaine Sanglante, heeft Clement ook een gedicht geschreven. Hij droeg het lied 'Au temps des cérises' op aan een werkster. Zij verzorgde die week de gewonden van de commune. Achter het lied steekt een heel verhaal van een stukje onbekende Franse geschiedenis. Ik ben blij dat ik dat weer eens gevonden heb. Misschien hadden we in die coronatijd het lied voor dokters, verpleegkundigen en verzorgers moeten zingen. Het kan nog altijd en luister eens naar de samenzang van een doorleefde stem van een man aan het einde van zijn krachten, met de mooie stem van Geike. Opgenomen in 2008.

    15-07-2020 om 12:16 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:weemoed
    >> Reageer (1)
    14-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.check-up

    Dubbele ramp vandaag: regenweer en geen krant! Misschien dat het gazetje later komt maar daar twijfel ik sterk aan. Ik heb het postautootje zien passeren. Le facteur m'a oublié. Ik mag Frans spreken op deze Quatorze Juillet en La France zal in mineur son grandeur herdenken en vieren. Maar soit, ik heb wat anders te vertellen dan over de parade op de Avenue des Champs-Élysées. Zoals jullie hier al ooit eens gelezen hebben, laat ik een regelmatig nazicht doen bij alles wat me héél erg dierbaar is. Voor mijn auto ga ik dan naar de garage. Voor mijn hond regel ik dan een afspraak bij de vétérinaire. Omdat ik mezelf ook graag zie, omdat ik mijn eigen beste kameraad en vriend ben, ben ik aan mezelf verplicht om regelmatig eens een check-up te laten doen. Dat is dan bij le médicin. Dat gebeurde gisteren. Natuurlijk is mijn evolutie iets anders dan de theorie die Charles Darwin (1809-1882) beschrijft in zijn "The Origin of Spieces" uit 1859. In latere edities gebruikt hij ook de term,"survival of the fittest" een gezegde dat hij ontleende aan Herbert Spencer (1820-1903) die deze omschrijving gebruikte in zijn boek "The Principles of Biology" uit 1864. Totaal niet te verwarren met "het recht van de sterkste". Maar goed, dat terzijde, mijn evolutie is anders: krimpen in de lengte, uitzetten in de breedte! Het fysieke werk (lopen, kuisen,..) moet het afleggen tegen het intellectuele (lezen en schrijven) Maar belangrijker is natuurlijk hoe het van binnen gesteld is met mijn ingewikkelde menselijke constructie en ingewanden. Ik verneem zonet: goedgekeurd voor de dienst. Een gezegde dat gebruikt werd door de soldaten in spe, nadat ze gekeurd werden op "Het Klein Kasteeltje".  Niet alleen de soldaten moesten een vrijgeleide voor de dienst krijgen, ook de katholieke burger en burgeressen moesten, vooraleer te huwen, over een 'boterpapierken' van mijnheer Pastoor beschikken. Het huwelijk is ook een sacrament en kan pas plaats vinden als het doopsel en het vormsel zijn toegediend. Dat werd dan genoteerd op een briefje, na de biecht. Bij het huwelijk in de kerk moest moest men dan vóór het 'ja-woord' het briefje aan de celebrant tonen. Dat was dan ook 'goedgekeurd voor de dienst'! Mijn dienst stelt nu echt niet veel meer voor, maar het is toch een geruststelling dat mijn vooruitzichten "op" naar de 100 jaar goed en gunstig zijn.

    Wat ik wel van gisteren onthou, is de dood van de kleinzoon van Elvis Presley (1935-1977). Het moet immens moeilijk zijn om verplicht te leven met een herinnering en die levend te houden. De verafgoding door anderen van zijne bompa. De financiële afhankelijkheid van dat al lang overleden familielid. Leven met alle junk mail, na-apers en would-be Elvissen. Alle kinderen van beroemde en beruchte sterren vechten ertegen en hebben moeite hun eigen identiteit te vinden. Hij is naar de afzender in het duister teruggekeerd. 'Return to Sender', om het met de woorden van Elvis te zeggen.

    14-07-2020 om 10:15 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:check-up
    >> Reageer (0)
    13-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bobonne

    Vandaag is er iets voorgevallen dat ik zelden of nooit heb meegemaakt, een dagblad dat me weinig of niets te vertellen had. Een krant van 32 pagina's, waarvan 4 vol met spellekes en dan nog 8 bladzijden sport. Slechts één item dat me min of meer kon boeien, een verslag van 1960, en meer bepaald "Kom van dat dak af", de mega hit van Peter Koelewijn. Pubers die mensen deden struikelen door bij elke passant, naar boven te kijken en te roepen; kom van dat dak af! Daar komt het lied vandaan. Een weetje zoals iets anders, dat me wel mijn mondhoeken naar een grijns trekt maar ook niet meer dan dat. Het was wel de periode dat mijn Bobonne (1898-1974), met haar zes kleinkinderen alle vakanties doorbracht aan het Zilverstrand in Mol. We waren er de prinsen en prinsessen van de waterplas en de speeltuin. Twee meisjes en vier jongens die alle speeltuigen domineerden en in het water heer en meester waren. De andere toevallige vakantiegangers kregen enkel de tijd van spelen als we gingen eten. Dat waren tijden die nu nog nauwelijks mogelijk zouden zijn. Ook de accommodatie en ons onderkomen is nu onvoorstelbaar geworden. Een bungalow van 16m²waar enkel stromend water was, electriciteit (twee peerkes van 40Watt, geen stopcontact) en een wasbak. Geen toilet, geen bad, geen douche en koken op butagaz. Het gezegde is ook: een kinderhand is gauw gevuld en dat was zeker voor ons het geval. We waren samen en beleefden veel, dat was wat telde. Eigenlijk verdient onze grootmoeder voor al de jaren, dat ze iedere verlofperiode met ons optrok, een standbeeld. Alléén, terwijl Pitsjen met de duiven speelde en onze ouders verder werkten of op vakantie naar het buitenland gingen. Ze was de rots in de branding voor de zes duveltjes in een doosje. We hebben met ons zessen daar een prachtige jeugd beleefd, ieder van ons denkt daar met heel veel plezier, al zijn we nu maar met vijf meer. Die herinnering doet me wel glimlachen. Vandaag zal ik maar eens naar Peter Koelewijn luisteren, per slot van rekening is het geen onaardig nummer en echt iets voor in de vakantie naar te luisteren.

    13-07-2020 om 10:02 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Bobonne
    >> Reageer (0)
    12-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.la maison fleurie

    Op een zomerse zondag, met enkele schapenwolkjes in de blauwe hemel, ziet er alles kleurig, fleurig en keurig uit. De hortensia's bloeien en sieren mijn bakstenen gevel met roze, rode en witte kleuren. De fuchsia's bloeien met hun paarse, roze, rode en witte tinten. De geraniums bloeien volop evenals de overgebleven witte begonia's. Het overwegend paarse-roze kleurenpalet wordt nog versterkt door erysimum, lavendel en de vlinderstruik. Mijn grote liefde voor bloemen, staat in schril contrast met de hekel die ik heb aan bloemenboeketjes in vazen. De afgesneden bloemen die de kans niet krijgen om een lang leven te hebben. Geknipt in de fleur van hun jonge bestaan! Nee, dan zie ik de bloemen liever verwelken in mijn tuin, zodat ze tenminste hun korte leven hebben geleefd, van de zon hebben genoten, regenwater hebben gekregen en veel bezoek hebben ontvangen van de bijtjes, wat dan goed is voor een potje honing. Ondanks de kleurenpracht staan er nog veel potten leeg. Er is niks nieuws bij gekomen. Ik heb nog geen bloemenparadijs bezocht om de leegtes en hiaten in de tuin aan te vullen. Dat ik probeer alles zoveel mogelijk in bloempotten te laten gedijen is omwille van de opgehoffen poot en het sproeisel van mijn hond. Dat vocht kunnen mijn bloemekes en plantjes alsoluut niet gebruiken om te groeien en bloeien. Alleen het gekrijs en het kolderen van de meeuwen verstoord deze liefelijke zondagmorgen. Superactief zijn die beesten de laatste dagen. De duiven doen er met hun koeren en roekoeën niet voor onder. Gekir van tortelduiven hoor je hier niet. Het tjotteren, krassen, klappen van de merels, kauwen, eksters, raven en kraaien hoor je niet meer. Allemaal verdreven door de enerverende grote witte zeevogels. Een heleboel kleintjes zijn er bijgekomen, want de broedperiode is voorbij. La plage is vol met mensen en de vogels zoeken dan andere oorden op. Dat is in de achtertuin van zee en strand, de woonwijken. Vandaag luister ik naar de mooiste stem die Vlaanderen ooit had: Louis Neefs. Met "Aan het strand van Oostende" droom ik ook van het wier in mijn haren, maar ik ga niet meer uit de zee komen zoals zijn 'Evangelina'. Ik heb het figuur er niet meer voor en de mannen zullen er niet meer ondersteboven van zijn.

    12-07-2020 om 09:44 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:la maison fleurieO
    >> Reageer (0)
    11-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lezen

    Op zaterdag is mijn ochtendritueel lichtjes door elkaar geschud. De krant komt uren later. De weekendgasten willen ook hun portie lectuur in de brievenbus krijgen. Wat doet een braaf vrouwtje dan om de wachttijd door te brengen? Een mooi puzzeltje online maken, de mails eens bezien en het nieuws op internet lezen. Dat alles bij een lekkere tas koffie of 3. Vandaag 11 juli en herdenking van de 500 gulden sporen die Franse ridders achter lieten op het Groeningheveld. De heldhaftige piekeniers en boogschutters uit de Vlaanders, die een professioneel Frans leger van edelen hebben verslagen op 11 juli 1302. Daardoor herwonnen Frans-Vlaanderen, Oost- en West-Vlaanderen en Zeeuws Vlaanderen terug hun zelfstandigheid. Geromantiseerd in 1836 door Hendrik Conscience in zijn roman "De Leeuw Van Vlaanderen, de slag der Gulden Sporen". Door Conscience bedoelt om het Belgisch patriotisme aan te wakkeren. Vroeger was het een feest om de overwinning op de Fransen en de herwonnen zelfstandigheid te vieren, nu profileert deze datum zich als een eendrachtsfeest voor alle Vlamingen en de ontvoogding van Vlaanderen. Een dag met speeches, veel lof over realisaties en met voorstellen om niet één maar twee ministers op de departementen economie en werk, te benoemen (toch al minder dan de 9 voor gezondheid en welzijn). In Vlaanderen streven ze naar meer ministers dan mensen die er wonen! Het verwondert me geeneens meer dat we hier véél belastingen moeten betalen. Al die hoogwaardigheidsbekleders die een inkomen moeten hebben en al de mensen die hen moeten helpen om dat beleid uit te voeren. Arm Vlaanderen met veel pretentie, die zelfs niet weet hoe zijn leeuwenvlag moet ogen, ook al 9 keuzemogelijkheden. 

    Maar een weekend moet ook over iets luchtigs gaan, iets dat niet veel om het lijf heeft: een mooie bikini. Schaars was de stof na de tweede wereldoorlog en twee mannen hadden het idee om het badpak in twee stukken te maken. Louis Réard won het van Jacques Heim, beide Fransen. Louis won omdat zijn deux-pièces de navel toonde en de broekspijpjes wel heel kort waren, dus meer bloot. Het ontwerp van Jacques daarentegen was er een met een hoge broek in wol. In eerste instantie nog een groot probleem: niemand wilde het showen omdat de dames nog te preuts waren. Uiteindelijk vond hij Micheline Bernardini, een naaktdanseres in het Casino de Paris. Die wilde met de 2 stukjes op de foto en er ook mee paraderen. Een paar dagen vóór de presentatie van zijn revolutionair badpak, dropte het Amerikaanse leger een atoombom op het onbewoonde eiland Bikini, in 1946. Hij veronderstelde dat zijn ontwerp een even grote knal zou geven als de bom op het eiland en noemde het als aandenken "bikini". Verschillende landen verboden de bikini. Maar het tij keerde, met dank aan Brigitte Bardot in 1953. Met dank aan Silke Remmery voor de mooie tekst met bijhorende song: "Itsy bitsy teenie weeni yellow polka dot bikini" geschreven door Paul Vance en Lee Pockriss. Verschillende uitvoeringen en in verschillende talen, zoek en kies er eentje uit en wordt vrolijk van dit lied!

    11-07-2020 om 13:26 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:lezen
    >> Reageer (0)
    10-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. een nieuwe wereld

    Miezeren, druilen, motregen, zachtjes regenen, alleen maar om te zeggen dat ik nat word terwijl ik naar de kapper ga. Ik kan dan denken dat ik een paar euro's minder moet betalen omdat mijn haar al gewassen is, maar zo werkt het systeem natuurlijk niet. Mijn wandeling op den dijk kan ik 'eenzaam' noemen. Hoewel er veel volk zou moeten zijn (ik zie dat aan de parkings die vol staan) loop ik toch in mijn eentje te genieten van dit typisch Belgische weertje. Het water ziet er niet appetijtelijk uit, bruinig van kleur door de opstuw van het zand. De vooruitzichten aan de hemel zijn goed, ik zie immers blauw verschijnen aan de einder en de horizon. Mijn lokken zullen wat langer in de plooi blijven liggen. 

    De mondmaskers gaan verplicht worden in winkels, bioscopen,....Men heeft in Brussel eindelijk een beslissing durven nemen, een dappere beslissing om ons naar "A brave new world" van Aldous Huxely te begeleiden. Een andere wereld, die waar ik nu moet 'mee' en 'in' leren leven. Toevallig is er vandaag een pagina gewijd aan deze schrijvende visionair. Een man die ook een tijd in België verbleef omdat zijn verloofde en later zijn vrouw, mijn nationaliteit had. Aldous Huxely (1894-1963) schreef in 1932 zijn boek dat een wereld beschreef die toen als sciencefiction gold. Een wereld van technologie en rationalisme, mensen zonder unieke identiteit, geconsipieerd in reageerbuisjes met genetische manipulaties van cellen en chemishe toevoegingen om dezelfde  mens te krijgen en zo de stabiliteit te verzekeren van de gemeenschap. Levend in reservaten, massaproducten produceren, aan de lopende band werken, reklame om te zorgen dat de mensen alles wilden hebben en kinderen die in fabrieken werkten. Tien wereldleiders die iedereen en alles in de pas lieten lopen. Een pilletje om de mensen happy te houden. De ontevredenen werden verbannen naar IJsland en de Falklands. Maar niet alleen een boek grenst soms aan het absurde en geeft mij koude rillingen over het doorsnee leven. Mensen in scientific management, dat laat Charlie Chaplin zien in 'Modern Times' uit 1936, tijdens en na de Grote Depressie in de U.S.A. Een grote film die de ellende van een werkloze laat zien. Het bandwerk en het misprijzen van bazen voor werklui. Maar Charlie Chaplin maakte ook een romantische komedie in het stomme film tijdperk. 'City Lights', een zwerver die verliefd is op een blind meisje maar ook een turbulente vriendschap heeft met een miljonaire. Hoe loopt dat af? Goed natuurlijk, want ik luister ondertussen naar het mooie lied van Blanche uit 2017: City Lights. Prachtig a capella uitgevoerd op de 18e verjaardag van de kroonprinses. Luister en geniet van dit mooie lied.

    10-07-2020 om 00:00 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:een nieuwe wereld
    >> Reageer (0)
    09-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uitgaan

    De veiligheidsraad en de politici zijn het nog altijd niet helemaal eens met elkaar. De ene wil het zus, de andere wil het zo. Mondmaskertje op of niet? Het licht op groen, oranje of rood voor de quarantaine maatregelen en de testen. De lijst van die landen, gebieden en streken is ook nog niet volledig en zal waarschijnlijk constant veranderen. Een reisje naar het buitenland zal meer weg hebben van een 'studiereis' op voorhand, gedurende en erna. Geloof het of niet maar het gewauwel van de geleerde dames en heren geeft me de indruk dat ze helemaal niet zo geleerd zijn als ze willen dat we denken. Dat de jongeren willen feesten als de beesten en wel zonder amok te maken, hoeft ons niet te verbazen. Geen enkel festival is er op de wereld te bespeuren, iets wat anders kleur gaf aan het begin van de vakantie. Die festivaldagen zijn bij uitstek de gelegenheid om vanaf zestien jaar, van de grote wereld te proeven en eens danig uit de bol te gaan. Genieten van vrijheid op de weiden. Waarom die Nederlandse jongeren naar Knokke komen (daar is geen weide, alleen Het Zwin) om pintjes te drinken is een geheim. Ook hier is een verbod op verkoop van alcoholische dranken onder de 18 jaar. Misschien is het om Mr Lippens eens te jennen en een neus te zetten voor al zijn regeltjes in die mondaine badplaats. De grote muziekdagen zijn toch wel anders geëvolueerd dan het eerste en grote festival in Woostock. Het legendarische jaar 1969. Binnenkort is er in augustus (15-18) weer de herdenking van "three days of peace and rock'n roll". De hippie en de flower power levenswijze, die zich afzette tegen de oorlog (Vietnam), het materialisme en kapitalisme van de jaren vijftig en zestig, en ook bezwaar maakten tegen de onstuitbare technologische vooruitgang.Terug naar de natuur en in harmonie met de natuur leven, was het motto. Gebruik van natuurlijke materialen in kledij, vegetariër worden, maar ook de wiet blowen en andere spullen, maar niet teveel. Bovenal genieten van de fantastische muziek van legendarische popsterren en cultfiguren. Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Who, Crosby Stills Nash and Young, Creedence Clearwater Revival, Joan Baez, Bob Dylan....Op die grote weide stonden 400.000 mensen, geen geweld werd er gemeld, wel 3 doden (1 door insulinetekort, 1 door een tractor overreden en 1 door een blindedarmperforatie). Er werden ook 2 kinderen geboren en er waren 4 miskramen. Alles als faits divers vermeld. De hippies hadden ook zo een eigen taalgebruik; onwijsgaaf (iets slechts een positieve betekenis geven), groovy (leuk, te gek), mieters (heerlijk, geweldig). Voor degenen die geïnteresseerd zijn om terug een hippie te worden raad ik sterk de Wiki How afdeling jeugd van Wikipedia aan. Maar over hippies en flower power moet je niet lezen, je moet dat horen en beleven door naar de fantastische muziek te luisteren.

    09-07-2020 om 15:35 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Tags:uitgaan
    >> Reageer (0)
    08-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zeer natte woensdag

    Ik vind het nog altijd spijtig dat ik de hondentaal niet kan spreken. Dat zou een echt hulpmiddel zijn. Ik heb totaal geen goesting om vandaag onder een regenscherm te zitten en ballen te gooien om mijn beestje te plezieren en hem de broodnodige beweging te geven na een nachtrust. Maar jammer genoeg begrijpt hij mijn standpunt niet en verstaat hij nog altijd niet dat een mensenleven anders in elkaar zit dan een hondenleven. Hij focust zich maar op een paar dingen; springen naar de bal, rusten, eten en wandelen. Ook met het dagblad is het triestig gesteld. Het is een beetje de zo gevreesde regenkrant geworden en de gazet van gisteren dient als droogpapier voor vandaag. Ze bewijst dus ten tweede male haar nut. En Medaar De Zeiker, le grand pissard, is nog altijd niet uitgeplast. Ik denk nog een tiental dagen, om zijn algemeen verbreide reputatie eer aan te doen: regent het op St Medard, 08/06, dan geeft hij zijn zegen voor zes weken wind en regen! Een beetje geduld nog en ondertussen krijgen alle bloemen en planten gratis water.

    De laatste vier jaar zijn er vier hoofdpunten die het nieuws, ons en mijn leven beheersen: Trump, Brexit, Klimaat en Corona. Gelukkig weet de krant af en toe nog eens een ander item onder ogen te brengen. Black Lives Matters, is een belangrijk thema, maar ze verbinden er pioniers aan vast. Nelson Mandela (1918-2013) die het Apartheidsregime in Zuid Afrika op een vredelievende manier beëindigde. In de Verenigde Staten was er de BLack Power beweging in de 60-70er jaren van vorige eeuw. De politieke bewustwording van de Zwarte Amerikanen. Een van hun vertegenwoordigers en een voorvechter was Harry Belafonte (1927). Hij ijverde ook voor het respecteren van de mensenrechten en was ambassadeur van de V.N. Als zanger bracht hij het Calypso- genre onder de aandacht en met zijn 'Banana Boat' kreeg hij wereldwijde roem en erkenning. De twee voorgaande figuren speelden een belangrijke rol in het leven van de zangeres Miriam Makeba (1932-2008). Een Zuid Afrikaanse zangeres die als eerste de Afrikaanse muziek introduceerde in het Westen met haar hitnummer 'Pata Pata'. Door het apartheidsregime heeft ze in ballingschap moeten leven, waaronder enkele jaren in ons land. Door Nelson Mandela mocht ze na 30 jaar terug naar haar land en kreeg ze ook haar paspoort terug. Harry Belafonte nam haar onder zijn hoede in Amerika en samen hebben ze verschillende optredens verzorgd. Maar wereldwijde erkenning en herkenning kreeg ze terug dank zij haar medewerking aan 'Graceland' een muzikaal album van Paul Simon. Voor mij was dat het belangrijkste nieuws uit een vochtige krant: het verhaal van haar ballingschap doorgebracht aan de rand van de Matongewijk in Brussel. Het was weer wonderlijk en aangenaam muzikaal nieuws in de krant en de moeite om die mooie songs eens allemaal terug te beluisteren.

    08-07-2020 om 10:27 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:zeer natte woensdag
    >> Reageer (0)
    07-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wonen

    Des avonds als ik slapen ga, na me eerst goed te draaien in de lakens, het putje van de matras heb opgezocht, het lichtje heb uitgedaan,  is het tijd voor de reflectie van de dag. Heb ik alles gedaan wat ik wilde doen? Heb ik alles gedaan wat ik moest doen? Grote consternatie, ik was vergeten mijn taaloefeningen te doen!! Sinds een vijftal jaren doe ik iedere dag die kleine taakjes om al mijn talen bij te houden. Dit was de eerste maal dat ik zo iets belangrijks vergeten was. Ik ben natuurlijk niet meer uit mijn warme nest gestapt om die misser op te lossen. Daarvoor was op dat moment mijn bed me iets te dierbaar. Maar deze morgen heb ik wel alle oefeningen zo vlug als mogelijk gemaakt en ook die van deze dag. Gisteren was, ter verontschuldiging van mijn vergeetachtigheid, vanaf 's morgen een hectische dag. De elektricien moest komen en de tuinman kwam de haag scheren. Mijn lief beestje kon dus voor uren niet in de tuin en hij heeft iedere dag veel nood aan beweging, dus wandelen maar! Ieder zijn kunst en kunde, zeg ik altijd, en mijn haag is daar weer het bewijs van. Ze kan zo staan pronken in een tuinmagazine, maar de buren en ikzelf hebben van die aanblik het meeste plezier. Dat is toch in tegenspraak met hetgeen de Vlaamse Bouwheer Leo Van Broeck wilde. Iedereen en alles de hoogte in, geen tuintje voor de enkeling, zoveel mogelijk groen voor de gemeenschap, iedereen heeft recht op een tuinbeleving zoals een groot park. Daar zou onze leefkwaliteit mee vooruitgaan en de impact op klimaat zou verkleinen. Niets is minder waar, nu deze pandemie, en meer bepaald de lockdown als gevolg, de mensen in de luciferdoosjes nog met een ziekte meer opzadelde: depressies, psychisch ongemak, familiaal geweld. Waarschijnlijk nog een kinderboom op de koop toe doordat mama en papa niet genoeg afstand konden houden. De nieuwe Bouwheer, Erik Wieërs, zal dus een andere visie moeten uitdokteren met dit extra gegeven in zijn vijfjarig mandaat. Hij moet Vlaanderen, steden en gemeenten helpen bij het ontwerpen van de openbare gebouwen en inrichten van publieke ruimtes. Hij kan eens te rade gaan bij de immokantoren die de vraag voor aankoop of verhuring van een 'huisje-tuintje' amper kunnen bijhouden. De appartementen vinden geen gegadigden meer. Liever terug wat werk en beweging op een eigen lapje grond dan opgesloten te zitten op een paar vierkante meter. De Vlaming heeft zijn lesje geleerd en hopelijk ook de Bouwheer die iedereen en alle openbare besturen van advies moet dienen. Meer aandacht voor renovatie van bestaande oudere woningen dan nieuwbouw in de hoogte, zou al een begin zijn. De Belg is zijn baksteen nog niet kwijtgeraakt!

    07-07-2020 om 00:00 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:wonen
    >> Reageer (0)
    06-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.blauwe maandag

    De maandag begint, dus ook de week, met veel gedruis. Maar hoera, hoezee, met blauwe luchten. Zelfs de radio swingt en doet aan rock 'n roll dat het een lieve lust is. Met 'Rock around the clock' van Bill Haley, ben ik ook direct klaarwakker. Zo moet dat zijn 's morgens, alert, ogen open en oren gespitst. Dat is geen standaard ochtendritueel bij mij, moet ik zeggen. De felle wind bij het ballen gooien, heeft me wel van de klaas-vaak korreltjes in mijn ogen ontdaan. Ik zie nu ook dat de bloemen van de vlinderstruik opengaan. Of ik vandaag vlinders zal kunnen tellen, is nog maar de vraag. Is dat frêle lijfje opgewassen om tegen die felle windstoten te fladderen? Of houden ze zich, ik weet niet waar, schuil tot de ergste windrukken verdwenen zijn? En zo ja, kunnen die uren en uren zonder de broodnodige nectar? Ik lees vandaag ook over een nieuwe soort die gespot is. Zet jullie schrap want het is een mondvol: de klaverwespvlinder, een dagactieve nachtvlinder. Nu gij! Dag en nacht versmelt hier in één beestje. Maar 'blauwe maandag' is zo veel meer dan een dag met azuurblauwe luchten. Nicci French begon in 2011 een nieuwe reeks met hoofdpersonnage 'Frieda Klein'en gaf als titel: Blauwe Maandag. Ook Arnon Grunberg had een boek in 1994 met als titel: Blauwe Maandagen. Wie herinnert zich niet het grote theatergezelschap 'De Blauwe Maandag Compagnie'? Memorabel waren de opvoeringen van 'De Meeuw' van Anton Tsjechov en 'Ten Oorlog', vrije bewerking van Shakespeare's koningsdrama's door Tom Lanoye en Luk Perceval. Blauwe maandag, blauer Montag, blue Monday, staat ook voor een korte periode of een duurtijd van weinig betekenis. Bovenal is er ook een 'blauwe maandag' die de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn. Gelukkig is die al voorbij en volgend jaar is dat op 18 januari. Noteer die dag alvast om iets plezants te doen zodat er geen dipje aan te pas komt.

    Grote vraag: wat gaan de reislustigen meebrengen uit Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Italië? Iedereen mag erop uit om den toerist uit te hangen maar een plan van de terugkeer van al die mensen uit het buitenland is er niet opgemaakt. Het krokusverlof is al uit ons geheugen gewist en is blijkbaar een voetnoot van de vorige eeuw. Moeten die mensen in quarantaine of is dat te negeren en moeten we hopen op het verstand en de goodwill van onze medeburgers? Zoals altijd meer vragen dan antwoorden.

    Zoals je leest, over een maandag die blauw kleurt valt héél veel te vertellen

    06-07-2020 om 09:55 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:blauwe maandag
    >> Reageer (1)
    05-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.blauwe zondag

    'Is de hemel heden grauw, morgen is hij blauw', een mooi gezegde en toepasselijk vandaag. Ik neem alvast mijn voorzorgen om het grijs niet te zien, ik zet een zonnebril met blauwe glazen op! Geintje natuurlijk, het is grijs en blijft er grijs uitzien. Er is veel wind die zal de 50 tinten grijs snel verdrijven. Het kleine grut kan zich dan weer uitleven op de billenkarren, zijn trapsnelheid demonstreren aan ouders en grootouders of misschien ook leren fietsen zonder zijwielen. Daar dient de dijk eigenlijk voor, iedereen met een 'cuistax'aan het trappen krijgen. Het Franse woord voor 'bil' of 'bips'(cuisse) maar het Engelse woord hoor je het meest: go cart (ga met de winkelwagen, vrije vertaling). Alles moet toch in het Engels gezegd worden? Enfin, in de krant stond een leerzaam artikel over dit soort trappers. Bijna uniek in de wereld te noemen en onverslijtbaar. Daar zorgt de enige fabrikant ter wereld voor en die is in Knokke gevestigd: T&T Quality Go-Carts. Alle modellen krijgen een foto in de krant met hun prachtige namen erbij; ijsjeskar, bobcat, klassieke billenkar, dragster, lambada en duwer voor de allerkleinsten. Wie verveelt er zich ooit aan onze kust? Zelfs de jeu de boules vind je overal. Op het strand is dan vooral de Provençaalse variant, petanque, heel populair. De ijzeren ballen zijn bestand tegen de windstoten. Door techniek en behendigheid moeten de eigen ballen de cochonnet zo dicht mogelijk benaderen. Ieder kan om beurt 'het but' werpen. Een spel voor jong en oud evenals het vliegeren. Knutelaars maken er de mooiste vliegers voor en iedereen kijkt graag naar het schouwspel waarbij de kunstvogels het opnemen tegen de acrobatentoeren van de echte vogels.

    Een artikel waar ik de kriebels bij kreeg en een beetje de bibber was over 'pissebedden'. Soms ook landkreeftjes genoemd. Ze lijken, als je goed wil zien, een beetje op hun familie die in chique restaurants op de borden komen. Maar dit zijn geen apetijtelijke beestjes. Ze vertoeven in de natste plekken van de tuin, in het donker onder de stenen en in vochtige gebouwen die niet kraaknet zijn, waar ze zich te goed doen aan het afval. Een leerzaam artikel naar aanleiding van een boek: De landpissebedden van België. Auteurs: Spinicornis. De naam omvat 4 vrienden die hun vereniging Spinicornis noemden wat de Latijnse naam voor 'zwartkoppissebed' is. Het project van de vrienden was alle pissebedden van België in kaart te brengen. Ze vonden liefst 36 soorten waarvan er 4 nooit eerder in ons land waargenomen. Al hun resultaten resulteerden in het boek dat verkrijgbaar is bij 'Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM)'.

    Tal van interessante dingen waren er nog te lezen, recepten, wijn, worsten, uitstaptips en ga zo maar door. Om in de kleur te blijven waar ik mee begon, ga ik ook eindigen. Ik heb het over blauwe aardappelen en blauwe sokken gehad, ik wist aanvankelijk niet over welke zaken ik zou schrijven. En weet, als de hemel naar beneden komt hebben we allemaal een blauwe hoed, genre smurfen!

    05-07-2020 om 10:34 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:blauwe zondag
    >> Reageer (0)
    04-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.overzicht

    De week is voorbijgegaan zonder dat ik bergen heb verzet of potten heb gebroken. Een doordeweekse week zonder laagtes maar met één hoogtepunt: het bezoek van mijn kleinzoon en metekind. Vandaag een weekendkrant zoals ze hoort te zijn, veel verhaaltjes en veel spelletjes. Voldoende bezigheid om de zaterdag mee te beginnen en nog genoeg over om de zondagmorgen al lezend en spelend door te komen. Een beschrijving ook van de verkeersellende die de toerist, de forens en de werkende mens te wachten staat. Ik ben alvast blij dat ik aan de kust woon. Ik heb hier alles bij de hand en moet me niet verplaatsen om op vakantie te gaan. De tramsporen oversteken en ik ben aan het strand waar alle verleidelijke dingen van een verlof op de loer liggen: ijsjes, wafels, pannekoeken, straffe en minder straffe dranken en goedkope kledij uit het verre Oosten. Wat is er meer nodig om lekker ontspannen te zijn? Zelfs de 'Drie Koningen' proberen hier alle muizenissen uit hun hoofden te laten waaien. Er staat hier een stevig windje vandaag dat zal hen een beetje helpen. Een wandeling langs de vloedlijn, met zijn drietjes, geeft hen misschien voldoende inspiratie om met een nieuwe federale regering op de proppen te komen. Is het wachten op Godot, of toch naar nieuwe verkiezingen? Alleen al hoe ze die willen organiseren wekt mijn nieuwsgierigheid op. Maar liefst toch dat ze vooruitgang boeken en ik geen bolleke rood hoef te kleuren 

    Uit nieuwsgierigheid kijk ik regelmatig eens naar de 'dagheilige'. Daar zitten soms interessante figuren bij. Meestal van vergeten gebeurtenissen die heel wat teweegbrachten in het land en zelfs de wereld. Vandaag staan er twee gebeurtenissen centraal. De moord in 1918 op het complete gezin Romanov, de tsarenfamilie die koudweg werden omgebracht. De zoon, Alexis, samen met ouders en zussen staan ingeschreven in het heiligenboek van de katholieken als 'koninklijke martelaren'. Dat verbaast me toch enigszins, want om hun geloof zijn ze niet omgebracht. Broeder Raspoetin bracht hen wel in nauwe schoentjes, maar de malaise in het tsarenrijk was al langer aanwezig. Wel was dit een aanzet tot wereldwijde veranderingen met dictators en communisme als gevolg. Vervolgens ook een bijna vergeten hoofdstuk van Latijns-Amerika, meer bepaald Argentinië en de bevrijdingscatechese. Op 4 juli 1976, de moord op priester Alfredo Patricio Kelly, nog 2 priesters en 2 seminaristen in de kathedraal van Buenos Aires. Ze waren de verdedigers van de bevrijdingstheologie en protesteerden tegen de doodstraf,  uitgevoerd door de junta en dictatuur die het land regeerden. Belangrijke en meer bekende verkondigers, belijders en verdedigers van deze catechese zijn: Camilio Torres, Dom Helder Camara, Oscar Romero. Toch veel mensen die zelfs in de 20-21e eeuw hun leven lieten voor hun overtuiging, levensvisie en levenshouding. Goed dat we dat ook eens even in ogenschouw nemen, ze verdienen herinnerd te worden, al is het alleen maar door pijltje. Vandaag lees ik in het "Letterbuffet", "Venster met zicht op het verleden". Tot morgen

    04-07-2020 om 12:51 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:overzicht
    >> Reageer (0)
    03-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maskers

    Vandaag de 'courant' gelezen. Voor degenen die het niet kennen: dat is een klassiek massamedium, gedrukt op papier, verschijnt meestal iedere dag om het nieuws te verspreiden. Met andere woorden: ik heb mijn gazet gelezen. Wat maakt een Belg nu zo uniek? Niet zijn uiterlijk, zijn verstand of zijn eetgewoontes. Wel de kunst om de hiaten in de wetten, verordeningen, ministriële besluiten, K.B.'s, richtlijnen en al wat verplicht is door de overheid en gedrukt op papier staat, te vinden. Een bubbel van 15 omzeil je door er een vereniging van te maken en een meerderjarige verantwoordelijke aan te stellen. Zo simpel als bonjour, toch? Een andere eigenschap is ook, als het nut en zin heeft en niet verplicht is, doet een Belg spontaan wat bij wet niet zou lukken bv een mondmasker dragen! En van maskers gesproken. In de 17e eeuw, was er Charles de Lorme (1584-1678), arts aan het hof van Louis XIII en XIV, die een verbeterde versie van de kledij, 'albito del medico della pesta' uit de 14e eeuw maakte. Het masker,'de plaag van de dokter' meestal wit, kreeg twee kijkgaten met kristallen schijven, de holle snavel, een soort haviksneus, werd langer en gevuld met parfum, een grote hoed, witte handschoenen, en gewaden van gemaakt van Levantine, een leersoort. Zo was hij vestimentair goed uitgerust als medicus om de pestlijder te verzorgen. Maar in Venetië zijn de maskers tot een ware kunst verheven. Gewoon heb je de witte-, de leren- en de carnavalsmaskers. De 'filigraan' maskers daarentegen getuigen van vakmanschap. Gemaakt van metaal en versiert met diamanten, parels, edelstenen. Oogjuwelen! Het 'Colombinomasker'. Een half masker met enkel oog en neus bedekt en leunt op de wangen. Een stokje aan de zijkant dient om het ter plaatse te houden.Versiert met goud, zilver, kristallen en veren. Het 'Boutamasker'. Bedekt het hele gezicht en heeft een sterk vooruitstekende en geprononceerde kin. Men moest het masker niet afdoen om te eten en drinken. Maar bovenal zijn er de Venetiaanse Joker en Jester maskers, het summum van de maskerkunst. Het gezicht werd altijd van papier-maché gemaakt en de hoofdtooi is met gekrulde punten en eindigen in een belletje. De Joker, nar of acrobaat, met een grijns op het masker, mocht als enige de waarheid verkondigen aan de koningen. Maar als het te gortig werd, werd hij alsnog in de kerker gegooid. Vrij kwam hij gewoonlijk door een goede roddel of grap over een naburig vorstenhuis te vertellen. Zo werd de 'joker' de vrijkaart in het kaartspel. In menig officieel gebouw is er bovenaan een pilaar, poort of deur een narrenkop te zien. De betekenis ervan is dat men daar de waarheid mocht vertellen zonder schrik te hebben van represailles. De Jester waren de minnestrelen, die met zang en dans de eetpartijen opluisterden met eentonig gezang, en droeve blik in het masker. Meestal werden ze na een tijdje met de restanten van het diner bekogeld. Welke mom gebruiken we in deze coronatijden om de boel op te vrolijken? Wat zegt het 'Letterbuffet'? Ook donkere tijden gaan voorbij!

    03-07-2020 om 11:55 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:maskers
    >> Reageer (0)
    02-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.02/07 dag 182 van 2020

    Stel dat het geen schrikkeljaar is, dan was vandaag het midden van 2020. Nu al 182 geweest en nog 183 dagen te gaan in 2020. Met al de vreugdes en verdrietjes die ze zullen brengen. Is het een belangrijke dag? Jazeker! Eerst een paar gewone gebeurtenissen vermelden in de marge van de grote geschiedenis. In 1865 begon William Booth zijn "The Christian Mission", start van Het Leger Des Heils. In 1900 was er de eerste vlucht van de zeppelin in Duitsland. In 1959 huwde Albert II van België met Paola Ruffo Di Calabrië. Maar het belangrijkste nieuws is van 2 juli 1916 'de geboorte van mijn vader', die 30 jaar later op die dag huwde met mijn moeder en 25 jaar later op die dag het huwelijk van hun dochter meemaakten. Allemaal op deze remarkable dag. Een familiegeschiedenis zit vervat in één datum en verspreid over vele decennia. Een specialeke toch en het vertellen waard, een niet te vergeten dag. 

    Vandaag naar de Badstad der Badsteden, Blankenberge. Mijn auto heeft beweging nodig en mijn kleinzoon een verplaatsing. Onwillekeurig denk ik dan aan "Blaankenbaarge" van de Clement Peerens Explosition. Het beroemde lied over deze kustplaats dat niet in dank werd afgenomen door de notabelen van deze stad. Clement Peerens, het alter ego van Hugo Matthysen, stond weer eens garant voor een stukje absurditeit. Niet alleen geniet ik van dergelijke optredens maar ook op tv verdiende hij zijn strepen met het "Peulengaleis". Duizendpoot Hugo is van vele markten thuis: zanger, gitarist, acteur, columnist, schrijver en gediplomeerd filosoof. Allemaal verenigt in één man! Ik zou al blij zijn om 1 van die talenten op mijn conto te mogen zetten, maar ik heb dan misschien kwaliteiten waar hij van droomt. Iedereen wil juist altijd iets meer dan wat er aanwezig is, en dat is niet slecht.

    Vandaag lees ik in mijn "Letterbuffet", "Hoe een geschiedenis zich herhaalt" en "Samen op weg". Gelukkig zijn de titels allemaal bruikbaar in mijn leven. Niet speciaal ervoor gedaan  maar toevallig komt het zo uit. Plezant en een glimlach op mijn snoet bij deze vasttelling en nu 'en route'!

    02-07-2020 om 10:16 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:02/07 dag 182 van 2020
    >> Reageer (0)
    01-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.natte woensdag

    Net op tijd wakker om geen vodje gazet uit de brievenbus te moeten halen. Zelfs de hond beaamde dat het hondenweer was. Hij deed wat het gezegde zegt: geen weer om er een hond door te jagen. Het is nochtans een waterhond. De conclusie is, niet alle water is even aangenaam voor mijn hond! Maar door eeuwenlange observaties kwamen geloofwaardige weerspreuken tot stand. Door onze geleerde voorouders werden deze in rijmelarijen gegoten om de gewone mens van een weerbericht te voorzien dat altijd geldig was voor een bepaalde dag of periode. Zoals onlangs de regen op 'St Medard le grand pissard' feestdag 08/06, garant staat voor 40 dagen regen volgens de volksweerkunde. Is het fout? Ook de beschrijving van het soort regen is echt wel de moeite om te weten. Na lang turen en kijken, hoe een 'traantje uit de hemel' met een voorwerp, ding of mens in dit aardse paradijs kon vergeleken worden is de woordenschat van de meteorologie doorspekt met mooie woorden. Vandaag bv regent het 'pijpestelen' en 'oude wijven'. Een andere tijd en andere gewoontes, de tijd dat de mensen nog pijpen, gevuld met tabak, rookten. En vooral dan uit een Goudse Pijp, waarvan de steel recht, slank, rank en dun is. Daar is de uitleg voor de druppels 'pijpestelen'. Oude wijven is ook uit de tijd dat de mensen klompen droegen en vooral de vrouwen. Klompen maakten veel lawaai op de straatstenen en de tegels in het huis. Bij regen die veel lawaai maakt bij het neerkomen uit de lucht vergeleek men het dus met de luidruchtige stap, het boos stampen op de vloer van de vrouw des huizes. Gendergelijkheid, zelfs in de spreekwoorden van de weerkunde: iets van hem, iets van haar. En vergeet niet dierbare mensen: de eerste juli kil en wak, brengt veel koren in de zak!

    Uit de vergetelheid voor 1 dag is de naam Patrick Hernandez. Maar zijn song uit 1978 zorgt nog altijd voor een riant inkomen voor deze Franse zanger die geen ander lied meer tot een hit bracht: Born To Be Alive. Wie kent nu deze meezinger niet? Het mooiste van al, dit lied werd hier in het West-Vlaamse Aalbeke geschreven! Zing het maar mee, 'Mejuffer' (volgende tekst uit het 'Letterbuffet'). Je bent toch geboren om te leven, nietwaar? 

    01-07-2020 om 10:34 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:natte woensdag
    >> Reageer (0)



    Archief per week
  • 15/07-21/07 2024
  • 08/07-14/07 2024
  • 01/07-07/07 2024
  • 24/06-30/06 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 10/06-16/06 2024
  • 03/06-09/06 2024
  • 27/05-02/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 13/05-19/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 22/04-28/04 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 11/12-17/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!