Het regent niet, het stormt niet en toch is alles kloddernat buiten. Het was geen gewone 'mist' deze morgen, het was bijna 'snert' te noemen of erwtensoep. Dat zijn dan dé momenten dat ik echt wel tevreden ben, dat ik me daar niet meer in moet begeven, als ik niet wil. De zon begint daar wat door te priemen en dan valt al dat vocht naar beneden. De hond die dan met natte poten en een vochtige pels binnenkomt toont weer maar eens, waarom een wekelijkse poetsbeurt nodig is met dit wisselvallige Belgische weer. Maar alle weerfenomenen hebben wel hun charmes, als ze niet te lang aan een stuk duren. Want het is niet hilarisch te noemen, maar echt waar, op de naamdag van de Heilige Hilarius (315-368) zegt de Franse spreuk: Soleil au jour de Saint-Hilaire, rentre du bois pour ton hiver. Er staat ons nog wat kou te wachten volgens deze Franse volkswijsheid. Meteen las ik ook dat het vandaag de naamdag is van de 'Martelaren van Reningelst', een gemeente niet zover van Poperinge en Ieper. Dat gebeurde in 1568 toen er door de 'Geuzen' volgende katholieken met wondermooie namen de marteldood stierven: Judocus Hughesoone (pastoor), Robertus Rijspoort (kapelaan) en Jacobus Panneel (koster). Ik kon het niet nalaten die speciale namen eens te schrijven. Spijtig dat zij hun geloof met de dood moesten bekopen maar daardoor kennen we nog hun namen na al die eeuwen.
De krant meld onze veranderende voedingspatronen. Dat weet ik allang. Vroeger was 'aardappel' en 'brood' de basis van onze maaltijden. Met het reizen en het openstellen van de grenzen zijn allerhande wijzen van koken, klaarmaken van gerechten, groenten, fruit, vis en vlees ook aan verandering onderhevig geworden. Pasta's allerhande, cornflakes, kruiden, alle wereldvoedsel leren de jongeren eten vandaag. Oude-nieuwe groenten zijn ook weer terug, zoals pastinaak, ramenas, speciale paddenstoelen en ook aubergines en courgettes, ijsbergsla, en nog vele, vele andere. Dat alles ten koste van de oeroude, lekkere en veelzijdige 'witloofstronk', de kropsla en de aparte, losse tomaten. Ik ben te oud waarschijnlijk om aan al die nieuwigheden mee te doen. Ik zweer bij mijn 'witloof' dat ik op zovele manieren kan klaarmaken, per stuk te kopen is, en dus een 'must' voor een alleenstaande die geen overschotjes wil hebben. Hetzelfde geldt voor de tomaten. Zo zijn er wel meer veranderingen in de maatschappij te noteren waar ik me met mondjesmaat aan begeef omdat het bijna niet anders meer kan. Zoals bankieren op pc en vandaag voor de eerste maal, een aankoop via het internet. Dat maakt me enorm nerveus of ik de geplaatste en betaalde bestelling wel in mijn handen ga krijgen. Afwachten maar. Mijn bedenking vandaag van een anonieme auteur: Tast een hondenbaasje met een schepje, de gezagsverhouding tussen mens en dier aan? Tot morgen
|