2 preiwitten (het groen van de prei kan je gebruiken voor de bouillon waarin je de kippen kookt)
3 takken witte selder
1 ui
1 takje tijm
1 laurierblaadje
12 vastkokende aardappelen (charlotte, nicola, belle de fontenay, ratte de touquet, .)
1 wortel
40 gram boter
45 gram bloem
1 deciliter room
1 eierdooier
1 eetlepel verse gehakte peterselie
Bereidingswijze :
1.Kook de kippen en de afzonderlijke billen gaar in een bouillon gemaakt met het groen van de prei. 1 ui, 1 tak groene of witte selder, tijm en laurier)
2.Kruid de bouillon goed met peper en zout.
3.Laat de kippen na 30 minuten koken even afkoelen in de bouillon
4.Verwijder het vel en haal het vlees van de karkas en snij dit in 4 mooie gelijke stukken. Snij de billen in het scharnier door. Zo bekom je 8 mooie stukken vlees per kip.
5.Zeef nu de bouillon door een neteldoek en hou ongeveer 2 liter van de bouillon apart
6.Schil nu de aardappelen en kook deze gaar in de nodige hoeveelheid bouillon of in gezouten water.
7.Giet ze af en hou ze warm in een pot onder een handdoek met daarboven het deksel
8.Snij nu de witte selder, de preiwitten en de wortelen in julienne (dunnen reepjes van ongeveer 4 centimeter)
9.Kook ze in ongeveer 1 minuut krokant in de hete bouillon. Zeefde bouillon opnieuw
10.Smelt nu de boter en voeg er, van het vuur weg, de bloem aan toe
11.Laat even binden en doe er de gezeefde bouillon bij en laat even goed doorkoken want de saus moet iets dikker zijn dan een gebonden soep.
12.Maak de liaison : meng de room met de eierdooier
13.Roer nu van het vuur weg de laison door de saus en waak er over dat deze niet meer kookt.
14.Voeg de mooie krokante groentjes op het einde van de sausbereiding erbij
15.Leg nu in een groot diep bord een bil en een stuk borstfilet. Lepel de saus er over en schik drie aardappeltjes rond de kip. Je kan eventueel nu ook nog de lauwe groentjes aan toevoegen. Dit betekent uiteraard dat je ze nog steeds apart hebt gehouden en nog niet in de saus hebt gedaan.
16.Bestrooi het geheel met de fijngehakte peterselie en dien warm op.
Opmerking :
-Ik heb de groentjes apart in het stoommandje van de thermomix geblancheerd en onder koud water afgekoeld.. Terwijl ik aan de bereiding bezig was heb ik de thermomix op 80 graden gezet met de groenten in het groentemandje er op. Op die manier behouden de groentjes hun mooie kleur en lag ik ze net voor het opdienen in de saus.
Dranktip :
We dronken hier een lichte Lalande-de-Pomerol bij van het jaar 2006.