Abrikozentaart of het alomgeprezen carré confituurke
Aantal personen 4
Nagerecht
2013/215
Abrikozentaart of het gekende en
alom geprezene carré confituurke
Klassieke Bereiding
Ingrediënten voor 4 personen:
1 vel bladerdeeg
1 vel bakpapier
Zelfgemaakte of gekochte abrikozenconfituur (naar gelang het seizoen)
1 eierdooier
Bereiding :
1.Verwarm de oven voor op 180 graden
2.Beleg 1 ovenplaat met bakpapier. Je kan de ovenplaat ook insmeren met boter
3.Leg hierop het bladerdeeg.
4.Vergeet zeker niet om het bladerdeeg met de tandjes van een vork hier en daar te doorprikken (dit om te voorkomen dat je bladerdeeg te hoog kom)
5.Bedek nu je bladerdeeg met de abrikozenconfituur en smeer deze mooi egaal uit over de grootte van het bladerdeeg (of de grootte van de taart die je wilt hebben)
6.Snij nu van een (evt.) overschot van het bladerdeeg dunne en mooie linten in die mate dat ze je gebak van links naar rechts, van onder naar boven, of diagonaal gaan bedekken
7.Doe een beetje lauw water bij je eierdooier en smeer met een borsteltje de randen en de linten in met de verdunde eierdooier. Dit bestrijken met eigeel (doreren genoemd) i nodig om een mooi blinkende en bruin gebakken taart te bekomen
8.Laat de taart bakken gedurende ongeveer 25 minuten.
9.Nadien verminder ik de temperatuur van mijn oven naar 150 graden en laat ik de taart ongeveer nog een 10-tal minuten verder bakken.
Opmerking :
-De taartbodem kan je beleggen met andere soorten fruit die op dat ogenblik in de handel te verkrijgen zijn