250-Bakje van bladerdeeg met geitenkaas, peertjes, verse vijgen en rucola-slaatje
Aantal personen 4 Voorgerecht
2013/250
Bakje van bladerdeeg met geitenkaas, peertjes,verse vijgen en fris slaatje van rucola
Klassieke bereiding
Ingrediënten voor 4 personen:
4 rechthoekige bakjes met bladerdeeg : ong. 2 vellen bladerdeeg
1 à 2 peren
2 à 3 verse vijgen
Gemengde sla of rucola
1 eierdooier
1 snuifje (mespuntje) fijne suiker
1 geitenkaasje (ong. 100 gram)
1 theelepel mosterd
1 eetlepel vloeibare honing
1 eetlepel frambozenazijn
5 eetlepel extra-vierge olijfolie
1 eetlepel notenolie
Peper uit de molen
Bereiding
a) De bakjes bladerdeeg
Laat het bladerdeeg ontdooien (als je het rechtstreeks uit de diepvries haalt). Komt het niet uit de diepvries : rol het voorzichtig en mooi open op je werkblad
Snij met een scherp mes rechthoekjes uit een vel van ongeveer 10 x 13 cm.
Snij repen van ong. 0.75 cm bladerdeeg uit de rest van het vel en leg die mooi op de zijkanten van elk rechthoekje. Werk de rechthoekjes bij en snij er het overtollige deeg af. Let wel op om de hoeken goed op elkaar te drukken
Leg de bakjes bladerdeeg op een bakpapier of siliconenmatje op een bakplaat, maar schuif deze nog NIET in de oven
b) Het gerecht
Verwarm de oven voor op 200 graden
Verkruimel de geitenkaas, snij de vijgen in plakjes en de peren in partjes
Strooi de verkruimelde kaas op de bakjes
Leg er vervolgens de partjes peer op en tenslotte de schijfjes verse vijg
Bestrooi nu elk bakje met de geritste tijmblaadjes en giet er een beetje vloeibare honing over
Bestrijk de bovenkant en de opstaande randen van de bakjes met wat eierdooier
Zet de bakjes met de bakplaat nu gedurende ongeveer 20 minuten in de oven
Roer de mosterd los in de olijfolie en doe er de notenolie en de frambozenazijn bij.
Breng op smaak met een mespuntje suiker, een beetje peper uit de molen en wat zout
Maak de salade klaar met de dressing en verdeel over de borden
c) Opmerking
Je kan ook nog 50 gram pijnboompitten hierbij bakken in een pan met een antikleeflaag tot ze mooi goudbruin zijn. Leg na het bakken de pijnboompitten op een vel keukenpapier
Je kan ook een appelsien ontvellen en tussen de vliezen de billetjes uitsnijden. Snij ze daarna in partjes en verdeel de brokjes appelsien in de rucola-sla
Dranktip :
Hier kan je een lekker frisse Loire-wijn bij drinken. Ook een jonge bordeaux past hierbij op voorwaarde dat hij niet teveel gechambreerd is maar nog net een koude toets heeft.