4 kabeljauwfilets van ongeveer 200 gram per persoon
0,5 spitskool
1 ui
1 eetlepel zure room
0,5 citroen
Verse peterselie
2 klontjes boter
Peper
Zout
1 kilogram kleine vastkokende aardappelen (Nicola of Ratte du Touquet, )
Bereidingswijze :
Was de groenten, de verse kruiden en de aardappelen
Kook de aardappelen in de schil goed gaar en doe een snuifje zout in het water. Laat de aardappelen nadien goed uitlekken en hou die even apart
Pel en halveer de ui en snipper die in grove stukken
Zet een stoofpot en smelt er een klontje boter in op een matig vuur. Stoof de stukjes ui en blijf er in roeren
Snij de spitskool en hak de spitskool in stukjes van ongeveer 1,5 centimeter breed
Laat de reepjes kool meestoven gedurende ongeveer 2 minuten en voeg er een scheutje water aan toe. Roer het geheel regelmatig om en laat het water verdampen op een laag vuur gedurende ongeveer een 10 à 15 minuten
Kruid de gestoofde groenten goed aan met peper van de molen en een snuifje zout
Schil nu de afgekoelde aardappelen en snij ze in plakjes en voeg deze toe aan het stoofpotje met de spitskool
Plet de aardappelen door de kool heen met een pureestamper en zorg er voor dat er aardappelen nog voldoende in brokjes zijn geprakt (maak er dus geen puree van)
Doe er nu de zure room bij en roer alles om.
Neem nu een braadpan en doe er boter in. Smelt de boter op een matig vuur
Bak hierin de kabeljauwfilets
Leg op de borden nu de geprakte aardappelen met de spitskool en daar bovenop de gebakken kabeljauwfilets
Versier het geheel desgewenst met fijngehakte peterselie
Opmerking :
Zure room zelf maken
Ik heb 1 citroen genomen en deze geschild. Van de schil snij je het witte dikke vel weg tot je nog de mooie gele schil overhoudt. Snij deze in hele kleine blokjes. Pers de citroen uit en doe de citroenzeste in het citroensap. Doe bij het sap en de zeste de room en klop deze op. Je zal merken dat deze vrij snel dik wordt. Doe hier nu zout en witte peper bij volgens smaak en laat het geheel opstijven in de koelkast. Meng net voor het opdienen deze zure room onder de aardappelen en de spitskool en je krijgt een hele fijne en frisse toets in je stoofpotje
Spitskool
Spitskool is familie van de witte kool en is ook zeer licht van smaak en zeer goed verteerbaar en is heerlijk met een lekker stukje vis. De kabeljauw kan desnoods vervangen worden door bv. een stukje lotte of een mooie zalmmoot
Dranktip :
Een frisse chardonnay-wijn kan een gepast gezelschap vormen voor dit gerecht.