De madeleintjes zijn ontvormd en "klaar voor gebruik"
Ingrediënten :
- 150 gram patisseriebloem
- 135 gram fijne witte suiker
- 10 gram lichtbruine suiker
- 3 verse eieren
- 2 gram natriumbicarbonaat
- 1 vanillestokje
- 10 gram acaciahoning
- 150 gram hoeveboter
Bereidingswijze :
1. Neem een kom en doe hierin de bloem, de witte suiker, de lichtbruine suiker, de eieren, het bicarbonaat, de uitgeschraapte zaadjes van het vanillestokje en de honing
2. Klop het geheel met een garde door elkaar en voeg de boter geleidelijk in klontjes toe.
3. Klop verder tot je een mooi en glad beslag krijgt
4. Beboter en bebloem de speciale madeleine-plaat (als je een siliconenmat gebruikt waarin de madeleine-vormpjes reeds ingestanst zijn, hoef je de siliconenmat niet te bebloemen
5. Doe het beslag in een spuitzak met rond mondje en spuit het beslag in de vormpjes. Doe echter de vormpjes niet te vol omdat de koekjes zich vanzelf uitzetten en als het ware opblazen
6. Zet de vorm gedurende 5 minuten in een voorverwarmde oven van 210 graden. Na deze 5 minuten verminder je de oventemperatuur tot 180 graden en laat je de koekjes verder bakken gedurende een 6- à 7-tal minuten
7. Haal de vormen en de koekjes uit de oven en laat ze even afkoelen voor je de koekjes ontvormt
8. Draai de koekjes om als je ze uit de vormen haalt zodat de schelpvorm zichtbaar wordt
Opmerking :
Er bestaan siliconematten voor de grote madeleine-koekjes (15 stuks per mat) en voor kleine madeleinekoekjes (20 stuks per mat), bv. ideaal om bij de koffie te serveren.
Ik heb ze gemaakt met de kleine matjes. Voor de hierboven aangegeven hoeveelheden kan je ongeveer een 80 koekjes bakken.
Dranktip :
nihil
Bereiding met de THERMOMIX
Ingediënten :
Zie klassieke bereiding
Bereidingswijze :
- Neem de kom uit de machine en doe hierin de bloem, de witte suiker, de lichtbruine suiker, de eieren, het bicarbonaat, de uitgeschraapte zaadjes van het vanillestokje en de honing
· Stel de machine in :
· Tijd : 1 minuut
· Stand : 4
· Schoef : linksomdraaiend
- Klop het geheel met een garde door elkaar en voeg de boter geleidelijk in klontjes toe.
- Klop verder tot je een mooi en glad beslag krijgt
· Stel de machine in :
· Tijd : 2 minuten
· Stand : 4
· Schoef : linksomdraaiend
- Beboter en bebloem de speciale madeleine-plaat (als je een siliconenmat gebruikt waarin de madeleine-vormpjes reeds ingestanst zijn, hoef je de siliconenmat niet te bebloemen
- Doe het beslag in een spuitzak met rond mondje en spuit het beslag in de vormpjes. Doe echter de vormpjes niet te vol omdat de koekjes zich vanzelf uitzetten en als het ware opblazen
- Zet de vorm gedurende 5 minuten in een voorverwarmde oven van 210 graden. Na deze 5 minuten verminder je de oventemperatuur tot 180 graden en laat je de koekjes verder bakken gedurende een 6- à 7-tal minuten
- Haal de vormen en de koekjes uit de oven en laat ze even afkoelen voor je de koekjes ontvormt
- Draai de koekjes om als je ze uit de vormen haalt zodat de schelpvorm zichtbaar wordt
Opmerking :
Er bestaan siliconematten voor de grote madeleine-koekjes (15 stuks per mat) en voor kleine madeleinekoekjes (20 stuks per mat), bv. ideaal om bij de koffie te serveren.
Ik heb ze gemaakt met de kleine matjes. Voor de hierboven aangegeven hoeveelheden kan je ongeveer een 80 koekjes bakken.