·1 mooie kip van ongeveer 1,2 à 1,4 kilogram
zoals bv een Poulet Noir de Bourgogne (kip met zwarte poten, een Bressekip (kip
met blauwe poten) of een Mechelse koekoek
·1 fijngesneden ui
·1 fijngesneden wortel
·1 takje tijm
·1 takje laurier
·1 takje rozemarijn
·300 milliliter kippenfond
·150 milliliter bruine kalfsfond
·1 klontje boter
b)Voor de gebakken aardappelen
·700 gram nieuwe aardappelen
·1 klontje boter
·1 eetlepel olijfolie
c)Voor appelmoes
·1 appel golden delicious, geschild en
fijngesneden in partjes
·1 appel golden delicious of pink lady om in
slierten te snijden
d)Voor de saus
·1 klontje koude boter
·Versgemalen zwarte peper en zout
e)Voor de afwerking
·Enkele rucolablaadjes
·Enkele posteleinblaadjes
Bereiding:
a)Bereid de kip
1.Smelt de boter in een pan en stoof de ui
gedurende ongeveer 5 minuten glazig
2.Voeg de wortel en de kruiden toe en laat kort
meestoven
3.Doe er nu de kippen- en de kalfsfond bij
4.Doe de kip in een afgedekte braadpan en zet het
geheel gedurende ongeveer 6 uur in een oven op 80 graden
b)Maak de saus
5.Zet één van de twee kookpotten met fond op een
zeer laag vuur
6.Kook de fond in tot sausdikte
7.Kruid af met peper en zout
8.Roer net voor het serveren een klontje boter
door de saus en zeef
c)Maak de aardappelen
9.Snijd de geschilde aardappelen in schijfjes van
2 centimeter dikte
10Steek er met een keukenvorm rondjes uit
11.Kook
de aardappelen gedurende 10 minuten in de 2de pan met fond
d)Maak de appelmoes
12.Stoof
de appelpartjes met een klein klontje boter gedurende een 20-tal minuten op een
zacht vuur tot compote
13.Bewerk
met at rozemarijn. Let op met de hoeveelheid : de rozemarijnsmaak moet aanwezig
zijn maar mag niet overheersen
14.Snij
een appel met een japanse mandoline in lage reepjes en maak er rolletjes van en
zet ze koel tot net voor het serveren
15.Smelt
de boter in de pan en bak de appelblokjes goudbruin
e)Voor de afwerking
16.Verdeel
de kip over 4 voorverwarmde borden.
17.Doe
de aardappelschijfjes erbij en lepel de compote en de aardappelblokjes ertussen
18.Werk
af met de rolletjes appel, wat rucola en wat postelein
19.Lepel
de saus erover
Opmerking :
Dranktip :
Weet je dat een hele
koele frisse pils hier subliem bij smaakt