·1,5 kilogram stoofvlees van everzwijn in blokjes gesneden
·4 sneetjes gerookt spek van elk ongeveer 0,5 centimeter dik
·250 gram champignons
·3 dikke uien
·1 fles rode wijn
·1 eetlepel bloem
·3 eetlepels confituur van bosbessen
·2 sneetjes peperkoek
·1 eetlepel scherpe mosterd
·1 kaneelstokje
·2 kruidnagels
·5 jeneverbessen
·10 zwarte peperbolletjes
·Enkele blaadjes laurier
·Enkele takjes tijm
b)Voor de witloofsalade
·4 stronkjes witloof
·1 eetlepel mayonaise
·1 scheutje natuurazijn
·Enkele sprietjes bieslook
·Enkele takjes dragon (indien geenst)
·Peper
·Zout
Bereiding :
a)Het stoofvlees van everzwijn
1.Pel de uien, halveer ze en snij ze in grove stukken van ongeveer 1 centimeter breed
2.Verhit een grote stoofpotop een matig vuur en smelt er een klontje boter in
3.Stoof de snippers ui in de hete boter. Laat deze mooi aankleuren zodat ze een weinig karameliseren en blijf geregeld in de pot roeren zodat de uien niet verbranden
4.Snij het zwoerd van de sneetjes spek en verwijder ook de brokjes kraakbeen er uit
5.Snij het spek in reepjes van ongeveer een halve centimeter breed
6.Verhit nu een braadpan en bak daarin de stukjes spek goudbruin en een weinig krokant. Je hoeft om het spek te bakken geen vetstof toe te voegen.
7.Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in vier
8.Laat de paddenstoelen meebakken met de reepjes spek
9.Na enkele minuten voeg je de paddenstoelen en de reepjes spek toe aan het pannetje met de uien en zet het vuur lager
10.Gebruik nu de braadpan van het spek een tweede keer en smelt er een klontje boter in en korst hierin de stukjes everzwijn. Bak niet teveel vlees in één keer in je pan en roer er ook niet voortdurend in. Het vlees hoeft ook helemaal niet gaar te zijn.
11.Verzamel nu enkele laurierblaadjes samen met de tijm en maak hiervan een kruidentuiltje. Dit kruidentuiltje mag nu toegevoegd worden aan de pot met de ui, het spek en de paddenstoelen.
12.Ook de blokjes gekleurd everzwijn mogen nu in de grote pot met de ingrediënten
13.Giet nu de fles rode wijn in de pan waarin je de blokjes everzwijn hebt aangekleurd en terwijl de alcohol aan zijn verdampingsproces bezig is roer je in die pan alle aanbaksels los
14.Giet de warme wijn in de stoofpot en strooi er een weinig bloemover en roer het geheel goed door elkaar
15.Verwarm je oven op 140 graden
16.Voeg een kaneelstok toe. Doe nu de kruidnagels, de jeneverbessen en de peperbollen in de vijzel en kneus ze met de stamperen doe deze in een thee-ei. Gooi het metalen ei in de stoofpot (op die manier kan je deze kruiden achteraf gemakkelijk uit het stoofpotje verwijderen.
17.Snij de sneetjes peperkoek in blokjes en laat ze ook meestoven in de pot.
18.Nu kan je ook de bessenconfituur en de mosterd toevoegen
19.Plaats nu het deksel op de ovenvaste pot en zet deze in de voorverwarmde oven van 140 graden
20.Het vlees moet nu botermals worden en hiervoor mag je rekenen op ongeveer 2.30 uur à 2.45 uur om het beste resultaat te bekomen
b)De witloofsla
1.Bereid het witloofslaatje kort voor de maaltijd
2.Spel het witloof en snij het taaie onderstukje uit de voet weg. Snij het witloof in brunoise (maar niet te kleine stukjes) en doe de stukjes witloof in een mengschaal
3.Spoel wat bieslook en enkele dragonblaadjes en snij deze zo fijn mogelijk. Strooi de verse kruiden over het witloof
4.Schep een beetje mayonaise in een schaal en meng alles door elkaar.
5.Werk het slaatje af met een scheutje azijn en wat peper van de molen. Misschien ook nog een weinig zout aan toe voegen
Opmerking :
In dit gerecht speelt de factor tijd een grote rol omdat je er hir moet over waken dat het vlees boterzacht is wanneer je aan het eten gaat.
Dranktip :
Châteauneuf-du-Pâpes, Gigondas en Vacqueyras zijn wijnen die het hoofd moeten kunnen biedenaan de sterke smaak van het vlees van wild zwijn (of reebok).