Dit
is de klomp boter die heel zachtjes op het vuur heeft staan smelten. Je ziet
hier duidelijk de bovenste laag (witte spikkels) en de 2de laag (de
boter in vloeibare toestand)
Op
deze foto is de bovenste laag reeds verwijderd en zie je door de vloeibare
boter heen reeds de vaste bestanddelen op de bodem van de pan bijeengekoekt
Veiligheidshalve
hebben we hier de boter, bij het overgieten in een verse pan, een goed
doordrenkte neteldoek in de kom gelegd om te vermijden dat bodemresten en de
nog bovendrijvende bestanddelen in de geklaarde boter zouden terecht komen
Zo
ziet de uiteindelijk geklaarde boter er uit. Ik giet die in een porseleinen
potje met deksel en zet het zo in de koelkast tot gebruik
Aantal personen
0
Basis
2013/vak/05
GEKLAARDE
BOTER
Zelf
maken
Klassieke bereiding
Ingrediënten voor 4 personen:
500 gram verse boereboter
NIET uit de diepvries dus
Bereiding:
Zet
een pannetje op een zeer laag vuur (ik zet het altijd op de minimumstand)
Laat
de boter rustig smelten tot de vaste massa helemaal verdwenen is en roer
er zeker niet in. Je kan de boter ook rustig laten smelten in een
bain-marie. De boter mag in geen geval koken
Je zal
nu merken dat zich drie lagen gevormd hebben in de pan :
Helemaal
onderaan : een wit bezinksel aan elkaar gekoekt (dit zijn de
melkbestanddelen)
In het
midden : de mooie gesmolten boter
Bovenaan
: een licht vel van witte spikkeltjes (dit zijn de vaste bestanddelen die
losgekomen zijn uit de boter)
Schep
nu met een sauslepel voorzichtig de bovenlaag af
Neem
nu een andere pan. Ik neem veiligheidshalve ook een neteldoek of propere
handdoek die ik even onder de hete kraan hou : op die manier vermijd je
vooreerst eventuele geuren uit de wasmachine en vervolgens maak je de
vezels dikker door het warme water zodat je in feite een hele fijne zeef
creëert
Giet
de boter nu heel voorzichtig door het neteldoek en vermijdt dat je de
melkbestanddelen onderaan in je pan mee in de boter giet. Het neteldoek
zal de kleine eerste stukjes tegenhouden maar veiligheidshalve giet je de
grote koek er niet bij
Op die
manier heb je geklaarde boter die je in de koelkast kan bewaren
Opmerking :
Geklaarde boter wordt o.a.
gebruikt in de bereiding van sausen zoals bv; béarnaisesaus of
hollandaisesaus
Geklaarde boter kan ook
gebruikt worden voor het aanbakken en bakken van vlees. Het heeft het
voordeel dat je op veel hogere temperaturen kan bakken (de waterige
bestanddelen zijn uit de boter) en zo kan je je vlees mooi aankorsten
terwijl het vlees de lekkere smaak van boter aanneemt