4 stukken kabeljauw van elk 150 gram (indien mogelijk kabeljauwhaasjes)
500 gram verse spinazie
300 gram boter
2 eetlepels graanmosterd
3 eetlepels water
3 eetlepels witte wijnazijn
Bereiding:
Kuis de spinazie en doe ze in een pan om op te stoven. Kruid met peper en zout
Breek de eieren en doe de dooiers in de pot. Het wit gebruiken we niet
Doe bij de dooiers nu ook het water en de witte-wijnazijn. Klop dit op met een garde op een heel licht vuurtje tot ze helemaal in schuim staan en bijgevolg klaar zijn
Smelt nu de bakboter en werk het schuim hiermee op. Giet dus de boter in een fijn straaltje bij de dooiers, het water en de witte wijnazijn. (In feite maak je nu een arme mayonaise).
Meng nu de graanmosterd mooi door de mousseline
Bak; kook of stoom de kabeljauwstukken gaar en stoof de spinazie aan in wat bakboter
Leg nu de spinazie op het bord.
Leg de kabeljauw op de spinazie
Lepel de Dijonaise er nu over en serveer
Je kan ook nog een 4-tal spinazieblaadjes apart houden. Dompel deze even in de friteuse en gebruik ze als versiering op de borden.
Opmerking :
Je zal op de foto merken dat rond de spinazie een soort saus of vloeistof ligt. Dit is in werkelijkheid het vocht dat uit de spinazie komt. De meeste mensen bakken hun spinazie aan terwijl ze rauw is. Dan wordt de gebakken spinazie op de borden gelegd en zit je met het vocht.
Persoonlijk ga ik de spinazie of ze jong of oud is, eerst kort blancheren. Dan afkoelen onder koud stromend water en dan uitduwen tot al het vocht er bijna uit is. Je hebt dan mooie droge spinaziebollen die na het opbakken niet zoveel meer vocht afgeven.
Bereiding met de Thermomix
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de saus
2 eigelen
30 gram witte wijn
30 gram water
20 gram mosterd
50 gram boter
Bereiding van de saus:
Plaats de vlinder in de mengbeker
Stel de machine in
oTijd : 6 minuten
oTemperatuur : 80 graden
oSnelheid : 3.5
Voeg na 5 minuten de mosterd toe langs het deksel (en laat ze draaien tot ze de tijd heeft volgemaakt)
Stel de machine opnieuw in
oTijd : 1 minuut
oTemperatuur : 80 graden
oSnelheid : 3.5
Smaak de saus af
Dranktip :
Hier kan je een jonge Chablis, Sancerre of Pouilly-Fumé bij schenken.