Snij de aardappelen in schijfjes van ongeveer 1 cm. Spoel ze goed af en dep ze droog
Laat het ganzenvet smelten en leg er een paar blaadjes laurier en wat thijm in
Leg er de aardappelschijfjes even in en zorg dat ze goed onder het vet zitten. Zet daarna de pan in een voorverwarmde oven van ongeveer 140 graden
Nadat de aardappelschijfjes gegaard zijn leg je die op een vel bakpapier tot je ze op het vuur opbakt
Klassieke bereiding
Ingrediënten :
Aardappelen (liefst vastkokende zoals bv. Charlotte, Nicola, Ratte de Touquet, Belle de Fontenay, .)
Ganzenvet (te verkrijgen bij de poelier of zelfs in sommige supermarkten)
Tijm
Laurier
Fleur de sel (of Maldon-zoutschilfertjes)
Bereidingswijze :
Snij de aardappelen in schijfjes
Was de schijfjes om zoveel mogelijk het zetmeel er af te hebben
Droog de schijfjesaardappel
Verwarm ondertussen de oven voor op 140 graden
Smelt het ganzenvet in een ruime pan (volgens het aantal schijfjes aardappel). Waak erover dat het ganzenvet niet aan100 graden komt.
Terwijl het vet smelt kan je wel reeds tijm en laurier bijdoen om een mooie smaak af te geven in het ver
Leg de aardappelschijfjes mooi in het ganzenvet naast elkaar
Zet nu de pan met het gesmolten ganzenvet en de aardappelschijfjes in de oven.
De duur dat de pan in de oven moet hangt af van bv. de dikte van de aardappelschijfjes. Zorg dus dat je een prikker bij de hand hebt. Als je gemakkelijk door de aardappels kan stekken zijn ze gaar
Haal de pan uit de oven en leg de aardappelschijfjes op bakpapier (dus GEEN keukenpapier). Het vet mag niet in het papier indringen
Tenslotte warm je een pan met anti-kleeflaag op op het vuur en bak hierin kort de aardappelschijfjes tot ze lichtjes bruin zien.
Schik ze op een bordje, en strooi er een beetje fleur de sel over.
Dresseer met de rest van het voorziene menu en dien op