253-Taartje van vijg met mayonaise van pistachenoten
Aantal personen 6
Dessert
2013/253
Taartje van verse vijgen
met mayonaise van pistachenoten
Klassieke bereiding
Ingrediënten voor 6 personen:
a) Voor het kruimeldeeg
150 gram zachte boter
150 gram patisseriebloem
150 gram amandelpoeder
150 gram suiker
2 gram fleur de sel
b) Voor de compote van vijg
60 gram fijne witte suiker
60 gram blonde cassonadesuiker
60 gram bloemsuiker
1 vanillestokje
10 verse vijgen
Sinaasappelzeste
Citroenzeste
Limoenzeste
c) Voor de pistache mayonaise
50 gram pistache pasta
85 gram eieren
65 gram room
95 gram suiker
40 gram witte chocolade
2 gram gelatine
65 gram mascarpone
120 gram mascarpone (ja, inderdaad nog 2 porties mascarpone)
Sap van ½ limoen
Bereiding :
a) Maak het taartje met kruimeldeeg
Meng alle ingrediënten , BEHALVE de bloem in een keukenrobot (met platte deeghaak)
Voeg als laatste de bloem bij en meng tot je een homogeen geheel bekomt
Laat dit deeg een nachtje rusten in de koelkast
Zet 6 langwerpige vormpjes op een bakplaat, bekleed met bakpapier of siliconenmatje.
Stort ’s anderendaags het deeg in de langwerpige vormpjes
Verdeel bovenop het deeg de vijgencompote
Bak het geheel af in een voorverwarmde oven van 200 graden gedurende 25 minuten
b) Maak de vijgencompote
Meng de drie suikers door elkaar
Voeg er de zestes van sinaasappel, citroen en limoen aan toe
Schraap een vanillestokje leeg en meng het merg van de vanillestok er eveneens goed door
Snij de vijgen in 8 partjes en lepel er de inhoud uit
Meng de suikermassa door de vijgen
c) Maak de pistache mayonaise
Kook de suiker samen met de room in een pan
Giet één derde van de warme massa al roerend op de eieren en giet dit mengsel vervolgens terug in de pan
Blijf zeer goed roeren teneinde klontervorming en aanbranden te voorkomen
Gaar tot 85 graden
Neem de pan van het vuur
Voeg de uitgeknepen gelatine, het limoensap, de witte chocolade en 65 gram mascarpone toe
Roer door met een klopper en giet het geheel over in een aparte kom om het kookproces te stoppen en laat afkoelen tot 30 graden
Voeg met behulp van een klopper of handmixer de andere 120 gram mascarpone beetje bij beetje toe
Meng er tenslotte de pistachepasta bij
Mix tot een gladde massa en schep over in een spuitzak
Laat deze verder opstijven in de koelkast
d) Afwerking
Haal het taartje heel voorzichtig uit de vorm. Snij het taartje los van de vorm met een scherp mesje
Serveer met de vijgenpartjes er bovenop, wat citroenmelisse (indien gewenst), ook wat munt kan hierbij en zelfs een pistachenootje
Spuit tussen de vijgenpartjes hooguit een tweetal dotjes mayonaise en op het bord een paar strepen mayonaise als versiering
Opmerking :
Pistachepasta kan je makkelijk zelf maken. Doe een hoeveelheid pistachenoten in de Thermomix. Je kan ze ook fijnmalen met een Bamix-staafmixer. Kortom ieder toestel dat stevig kan hakselen en fijn malen moet dit aankunnen. Je bekomt een groen fijn poeder. Meng hierin wat olijfolie of arachideolie en meng goed door tot je een stevige pasta bekomt.