100 gram foie gras (terrine van ganzenlever – GEEN verse ganzenlever)
1 deciliter room (40 %)
2 gelatineblaadjes
1 deciliter melk
2 eierdooiers
Zout en peper
Suiker (wit of bruin)
boter
Bereiding :
Verwarm de oven op 115 graden
Doe de foie-gras; de melk en de room in een mengkom en mix met een staafmixer tot je een mooi glad mengsel bekomt
Voeg er de eierdooiers bij en meng nog eens kort
Breng het mengsel op smaak met peper en zout
Indien gewenst (en je hebt nog wat foie gras over) kan je een stukje foie gras in elk potje leggen en er het warme mengsel over heen gieten
Zet de potjes nu in een ruime ovenschaal die je vult met warm water
Bak gedurende 1 uur in bain-marie in de oven
Haal de potjes uit de oven en laat afkoelen
Zet de potjes in de koelkast tot je ze nodig hebt
Strooi vlak voor het opdienen wat suiker op de potjes crème brulée
Brand nu met een hete vlam de suiker tot een knapperig kostje en dien op
Opmerking :
Sommigen geven hierbij nog een strip of driehoekje van peperkoek dat ze even aanbakken in boter tot de peperkoekstukjes krokant zijn. Persoonlijk vind ik dat de peperkoek het geheel te zoet maakt en de fijne smaak van de bruléé verbergt
Dranktip :
Ik verkies hier een lichtzoete witte wijn bij uit de Jurançon
Bereiding met de Thermomix
Ingrediënten:
1.50 deciliter room (40 % vetgehalte)
0.75 deciliter kippenfond
125 gram ganzenlever
Peper van de molen
Grof zout
2 blaadjes gelatine geweekt in koud water
Bereiding :
De kippenfond, de room, de ganzenlever, de geweekte gelatine, de peper en het zout in de thermomix doen
Stel de thermomix in
Temperatuur : 60 graden
Tijdsduur : 9 minuten
Snelheid : 3
Laat alles in de thermomix en mix nog eens goed door
Stel de thermomix in
Tijdsduur : 20 seconden
Snelheid : 8
Giet de beker in kleine potjes of aperoglaasjes
Zet in de koelkast tot aan het opdienen
Doe er wat suiker over en brand deze af tot de duiker gesmolten en mooi krokant is
Opmerking :
nihil
Dranktip :
Ik verkies hier een lichtzoete witte wijn bij uit de Jurançon