1.Meng de meelsoorten onder elkaar en giet deze
uit op een werkblad
2.Maak met een spatel in je deeg een mooie ronde
vorm
3.Doe in een pannetje de melk en laat deze lauw
worden. Smelt hierin de gist tot je een mooi papje bekomt
4.Leg nu het zout aan de buitenrand van het
bloemmengsel
5.Giet het lauwe gistmengsel in het midden van het
bloemmengsel samen met de gesmolten boter en het lauwe water
6.Op het einde meng je door het deeg ook het zout
of de fleur de sel
7.Kneed nu het deeg tot je een mooie bol kunt
vormen en leg deze onder een vochtige handdoek gedurende een 20-tal minuten (=
eerste rijs)
8.Beboter je bakvorm langs alle kanten en bestrooi
het met wat bloem. Verwijder de overtollige bloem
9.Verwarm je oven voor op 200 graden
10.Bestrooi
het werkvlak met een weinig speltbloem of volkorenmeel en kneed het gerezen
deeg goed door. Sla het een paar keer hard op je werkvlak (zo sla je er de
overtollige lucht uit) en kneed het goed door om het uiteindelijk in de bakvorm
als een goed gekneed en gelucht deeg te brengen
11.Laat
het geheel opnieuw gedurende een 25 minuten rijzen
12.Plaats
de bakvorm in de voorverwarmde oven en laat het geheel bakken gedurende een
25-tal minuten. (Je kan er met een vleesprikker in prikken en als er geen deeg
meer aan de prikker hangt is je brood klaar)
13.Haal
het brood uit de vorm en leg het op een rooster
14.Laat
helemaal afkoelen en snij smakelijke boterhammen met een gekarteld broodmes
Bereiding met de THERMOMIX
Ingrediënten voor 4 personen:
250 gram spelt in
bloemvorm (Aveve)
250 gram voltarwemeel
(Aveve)
42 gram verse gist
40 gram gesmolten boter of
olie
250 gram lauw water
1 koffielepel fleur de sel
of zout
2 eetlepels lauwe melk
Bereiding:
1.Verbrokkel de gist en doe hem in de beker van de
thermomix samen met 2 eetlepels melk
2.Stel de thermomix in :
3.Duurtijd : 1.30 minuten
4.Temperatuur : 37 graden
5.Snelheid : 1
6.Doe alle andere ingediënten in de kom
7.Stel de thermomix in :
8.Duurtijd : 3 minuten
9.Temperatuur : 37 graden
10.Snelheid
: potje dicht en op korenaar instellen (= stand : kneden)
11.Thermomix
omdraaien op bebloemd oppervlak en messen losmaken
12.Met
een spatel (indien nodig) het deeg van de messen verwijderen en de mengkom
eveneens leegmaken
13.Kneed
het deeg lichtjes en rol het op. Leg het gedurende een 20-tal minuten onder een
vochtige handdoek op je werkblad
14.Beboter
je bakvorm langs alle kanten en bestrooi het met wat bloem. Verwijder de
overtollige bloem
15.Verwarm
je oven voor op 200 graden
16.Bestrooi
het werkvlak met een weinig speltbloem of volkorenmeel en kneed het gerezen
deeg goed door. Sla het een paar keer hard op je werkvlak (zo sla je er de
overtollige lucht uit) en kneed het goed door om het uiteindelijk in de bakvorm
als een goed gekneed en gelucht deeg te brengen
17.Laat
het geheel opnieuw gedurende een 25 minuten rijzen
18.Plaats
de bakvorm in de voorverwarmde oven en laat het geheel bakken gedurende een
25-tal minuten. (Je kan er met een vleesprikker in prikken en als er geen deeg
meer aan de prikker hangt is je brood klaar)
19.Haal
het brood uit de vorm en leg het op een rooster
20.Laat
helemaal afkoelen en snij smakelijke boterhammen met een gekarteld
broodmes